Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тиждень в бізнесі

Ілюстративне фото: Філіп Яндоурек, Чеське радіо   Ніхто з місцевих жителів не взяв участі в обговоренні експертних висновків про те, як видобуток гранатів позначиться на екології селища Ілюстративне фото: Філіп Яндоурек, Чеське радіо Ніхто з місцевих жителів не взяв участі в обговоренні експертних висновків про те, як видобуток гранатів позначиться на екології селища. За словами старости Долні Олешніц, селище не має нічого проти відновлення видобутку мінералів. Кооператив хотів би добувати гранати на восьми місцях загальною площею 9 га. Згідно з результатами геологічного дослідження, протягом 15 років на даних ділянках можна добути більше 23 тонн гранатів. «Гранат Турнов» є монополістом з видобутку чеського граната: лише в його магазинах продається справжній чеський гранат.

Представники більш ніж десяти фармацевтичних компаній Китаю в найближчі дні прибудуть з офіційним візитом до Праги. Їх мета - укладання договорів про постачання на чеський ринок своєї медичної продукції, перш за все дженериків оригінальних лікарських засобів. Така співпраця є частиною «нового етапу» чесько-китайських відносин. Після того, як уряд Богуслава Соботки офіційно заявило про те, що вважає Тибет частиною Китаю, відносини двох країн помітно покращилися. У тому випадку, якщо китайські препарати проникнуть на чеський ринок, можна очікувати деякого зниження цін на певні ліки. Але головна мета китайських фармацевтичних компаній, - не Чехія, а весь ЄС. Відповідно до європейських законів, якщо якийсь з ліків визнано в одній з країн Європейського Союзу, то воно може поставлятися і в що залишилися двадцять сім держав ЄС.

На своєму засіданні уряд Чехії ухвалив рішення знизити ПДВ на книги, ліки і дитяче харчування. В даний момент податок на додану вартість становить 15%, а з 1 січня 2015 року 10%. Таким чином, урядова коаліція виконала один з пунктів своєї програми. Спочатку планувалося, що в список товарів, на які знизять ПДВ, потраплять і дитячі підгузники, однак Європейська Комісія виступила категорично проти цього, пославшись на ряд правил і норм ЄС. Прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що, на його думку, зменшення ПДВ на книги, внаслідок чого знизиться їх вартість, сприятливо вплине на розвиток системи освіти і бібліотек.

Чеський уряд дав згоду на продаж штурмовиків L-159 американської компанії Draken International. Про це повідомив міністр оборони країни Мартін Стропніцкій. За чверть мільярда крон американський покупець повинен отримати 14 літаків і опціон на покупку ще 14 машин. Міністерство оборони протягом декількох років безуспішно намагався продати зайві L-159. Воно продовжує переговори і з Іраком, який також зацікавлений в покупці чеських штурмовиків. Якщо Багдад все-таки вирішить купити 15 літаків, американцям буде продано на 7 одиниць повітряної техніки менше. Контракт з американською стороною дозволяє це зробити.

Чеська поліція пред'явила звинувачення в незаконному виведенні в азіатські країни великих грошових сум злочинній групі з п'яти осіб. Для перекладу мільярдів крон, зароблених за рахунок ухилення від сплати податків на в'єтнамських і китайських ринках Чехії та інших країн Європи, група використовувала рахунки компаній, розташованих на Кіпрі. За даними поліції, за чотири роки з країни було виведено понад 10 млрд крон. Під час обшуків були виявлені численні предмети розкоші - дорогий годинник, прикраси з золота, коштовності. Як повідомив прес-секретар Антикорупційної поліції ЧР Ярослав Ібегей, з цією справою були пов'язані торішні арешти в Празі, під час яких були взяті під варту громадяни В'єтнаму та Чехії, а також співробітники чеської митниці.

Приватний залізничний перевізник Leo Express подав до суду на Чеські залізні дороги. Він звинувачує ЧЖД в тому, що на трасі Прага-Острава ті продають квитки за цінами, які не відповідають їх реальній вартості. Перевізник вважає, що таким чином державне підприємство намагається позбутися від конкурентів, а свої втрати на маршруті Прага-Острава компенсує за рахунок інших маршрутів, які дотуються з держбюджету. Позивач вимагає від ЧЖД відшкодування упущеної вигоди у розмірі 418 млн крон. Про це повідомила компанія Leo Express.

Обсяг прямих інвестицій в комерційну нерухомість в Чeхіі в першому півріччі 2014 року збільшився на 640 млн євро (17,6 млрд крон). У порівнянні з попереднім періодом він підвищився на 64%. Тільки в другому кварталі були успішно завершені угоди на суму 340 млн євро (9,3 млрд крон), повідомило у вівторок суспільство DTZ. Також як і в попередні періоди, серед придбаних об'єктів превалювали офісні будівлі. Серед найбільш вагомих транзакцій у другому півріччі згадуються City Tower, Burzovní Palác і Balabenka, в першому кварталі власників поміняли адміністративні комплекси Florenc Office Centre, Praha City Centre, Qubix, Arbes і Havlíčkova Plaza.

Новости