Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

WikiZero - Євразія

  1. Крайні точки Євразії [ правити | правити код ]
  2. Найбільші півострова [ правити | правити код ]
  3. Історія [ правити | правити код ]
  4. рельєф [ правити | правити код ]
  5. Географічні рекорди материка [ правити | правити код ]
  6. Історико-географічне районування [ правити | правити код ]
  7. Природні зони [ правити | правити код ]
  8. фауна [ правити | правити код ]
  9. Екологія [ правити | правити код ]

open wikipedia design.

Євразія Євразія   Євразія   територія   53,6 млн км²   населення   5,349 млрд (на 1 липня 2019)   [1]   чол
Євразія територія 53,6 млн км² населення 5,349 млрд (на 1 липня 2019) [1] чол. густина 99,79 чол. / Км² назви жителів Євразійці, євроазієць, евразійка Включає 94 держав Невизнані регіони 8 мови мови Євразії Часові пояси від UTC ± 0 до UTC + 12 Найбільші міста Шанхай , Токіо [2] , Москва , Лондон [2] , Стамбул , Джакарта [2] , Делі , Мумбаї , Тегеран , Калькутта , Осака [2] , Сеул , Пекін , Тяньцзінь , Маніла [2] і Карачі Медіафайли на Вікісховища

Євразія - найбільший з шести материків на землі . Площа - 53,6 млн км [3] , Що становить 36% площі суші . Населення - 5,349 млрд осіб. (1 Липня. 2019 г.) [1] , Що становить понад 70% населення планети [4] .

Спочатку найбільшому континенту світу давалися різні назви. Олександр Гумбольдт використовував назву «Азія» для всієї Євразії. Карл Густав Ройшле в 1858 році в книзі «Handbuch der Geographie» використовував термін «Doppelerdtheil Asien-Europa». Термін «Євразія» запустив у вжиток геолог Едуард Зюсс в 1880-х роках [5] .

Континент розташований в північній півкулі між приблизно 9 ° з. д. і 169 ° з. д., при цьому частина островів Євразії знаходиться в південній півкулі . Велика частина континентальної Євразії лежить в східній півкулі , Хоча крайні західна і східна краю материка знаходяться в Західній півкулі .

Континент містить дві частини світу : Європу і Азію . лінію кордони між Європою і Азією найчастіше проводять по східних схилах уральських гір , річці Урал , річці Емба , Північно-західного узбережжя Каспійського моря , річці Кума , Кумо-Маничською западині , річці Манич , Східному узбережжю чорного моря , Південному узбережжю Чорного моря, протоки Босфор , Мармурового моря, протоки Дарданелли , Егейського і Середземному морях. Це умовний поділ склалося історично, наслідком чого є варіювання визначення меж Європи і Азії, аж до включення в Європу всього басейну Каспійського моря , малої Азії , Леванту , а також Південного Ірану , Територій басейну річок Тигр і Євфрат , Аравії і Синая , При тому, що останній по політичних причин може бути включений до складу Африки [6] . У природному відношенні різкого розмежування між Європою і Азією не існує. Континент об'єднаний безперервністю суші (Євразія також з'єднана суходолом з Африкою, Суецький канал штучне лінія поділу материків) склалася на даний момент тектонічної консолідованості та єдністю численних кліматичних процесів.

Це єдиний материк на Землі, що омивається чотирма океанами: на півдні - індійським , на півночі - північним Льодовитим , на заході - Атлантичним , на сході - Тихим .

Євразія простягнулася із заходу на схід на 18 тис. Км, з півночі на південь - на 8 тис. Км, при площі ≈ 54 млн км². Це більше третини площі всієї суші планети. Площа островів Євразії складає близько 3,45 млн км [7] .

Крайні точки Євразії [ правити | правити код ]

материкові точки

Географічний центр Євразії розташований в 40 км на захід від м Шім'ї (Колишній місті Семипалатинську), Казахстан.

острівні точки

Найбільші півострова [ правити | правити код ]

структура [ правити | правити код ]

Геологічна структура Євразії якісно відрізняється від структур інших материків. Євразія складена декількома платформами і плитами . Континент сформувався в мезозойської і кайнозойської епохах і є наймолодшим в геологічному відношенні. Це відрізняє його від інших континентів, які представляють собою височини древніх платформ, що утворилися мільярди років тому.

Північна частина Євразії є низкою плит і платформ, сформованих в періоди архею , протерозою і Палеозоя : Східно-Європейська платформа з Балтійським і українським щитами, Сибірська платформа з Алданським щитом , Західно-Сибірська плита . Східна частина материка включає дві платформи (Китайсько-Корейську і Південно-Китайську), деякі плити і області мезозойської і альпійської складчастості. Південно-східна частина материка являє собою області мезозойської і кайнозойської складчастості. Південні райони материка представлені індійської і Аравійської платформами, іранської плитою , А також областями альпійської і мезозойської складчастості, які переважають і в південній Європі. територія західної Європи включають в себе зони переважно герцинського складчастості і плити палеозойских платформ . Центральні області континенту включають зони палеозойської складчастості і плити палеозойської платформи.

В Євразії є безліч великих розломів і тріщин, які є в Сибіру (Західна і озеро Байкал ), Тибеті і деяких інших районах.

Історія [ правити | правити код ]

Основна стаття - Історія Євразії

Період формування материка охоплює величезний проміжок часу і триває в наші дні. Початок процесу формування древніх платформ, що складають континент Євразія, стався в докембрійськую епоху. Тоді сформувалися три древні платформи: китайська , Сибірська і Східно-Європейська , Розділені між собою давніми морями і океанами [9] . В кінці протерозою і в палеозої відбувалися процеси закриття розділяли масиви суші океанів. В цей час відбувався процес наростання суші навколо цих та інших платформ і їх угруповання, що призвело в кінцевому підсумку до утворення суперконтиненту Пангея до початку мезозойської ери [9] .

У протерозої відбувався процес утворення древніх платформ Євразії Сибірської, Китайської і Східно-Європейської. В кінці ери збільшилася суша на південь від Сибірської платформи [9] . У силурі відбулися великі горотворення в результаті з'єднання Європейської та північноамериканської платформи , Які утворили великий Північноатлантичний континент . На сході Сибірська платформа і ряд гірських систем об'єдналися, утворивши новий материк - Ангаріду . В цей час відбувався процес формування рудних родовищ [9] .

У карбоновий період почався новий тектонічний цикл [9] . Інтенсивні рухи привели до утворення гористих ділянок, що з'єднали Сибір і Європу. Подібні гірські райони сформувалися і на території південних районів сучасної Євразії. До початку тріасового періоду всі древні платформи згрупувалися і утворили материк Пангеї. Цей цикл був довгим і поділявся на фази. У початковій фазі йшло горотворення на південних територіях нинішньої західної Європи і в районах центральної Азії [9] . В пермський період відбувалися нові великі горотворні процеси, паралельно із загальним підняттям суші. В результаті до кінця періоду Євразійська частина Пангеї була регіоном з великою складчатостью. В цей час відбувався процес руйнування старих гір і утворення потужних осадових відкладень. У тріасовому періоді геологічна активність була слабкою, але в цьому періоді поступово відкрився на сході Пангеї, океан Тетіс , Пізніше в юре розділив Пангею на дві частини Лавразию і Гондвану. У юрському періоді починається процес орогенеза, пік якого, однак, припав на кайнозойскую еру [9] .

Наступний етап формування континенту розпочався в крейдяному періоді , Коли почав відкриватися Атлантичний океан . Остаточно ж континент Лавразия розділився в кайнозої.

На початку кайнозойської ери північна Євразія представляла величезний масив суші, які складали древні платформи, з'єднані між собою областями байкальської, герцинской і складчастості Каледонії. На сході і південному сході цього масиву примкнули області мезозойської складчастості. На заході Євразію від Північної Америки вже відділяв неширокий Атлантичний океан [9] . З півдня цей величезний масив підпирав скоротився в розмірах океан Тетіс. У кайнозої відбувалося скорочення площі океану Тетіс і інтенсивні горотворення на півдні континенту. До кінця третинного періоду континент прийняв свої сучасні обриси.

рельєф [ правити | правити код ]

Рельєф Євразії надзвичайно різноманітний, на ньому знаходяться одні з найбільших рівнин і гірських систем світу, Східно-Європейська рівнина , Західно-Сибірська рівнина , Тибетське нагір'я . Євразія - найвищий материк на Землі, його середня висота - близько 830 метрів (середня висота Антарктиди вище за рахунок крижаного щита, але якщо її висотою вважати висоту корінний породи, то континент буде найнижчим). В Євразії знаходяться найвищі гори на Землі - Гімалаї (Інд. Обитель снігів), а євразійські гірські системи Гімалаїв, Тибету , Гіндукушу , Паміру , Тянь-Шаню і ін. утворюють найбільшу гірську область на Землі. [10]

сучасний рельєф континенту обумовлений інтенсивними тектонічними рухами в періоди неогену і антропогену . Найбільшою рухливістю характеризуються Східно-Азіатський і Альпійсько-Гімалайський геосинклінальні пояса . Потужними неотектонічними рухами характеризується і широка смуга різновікових структур від Гіссаро-Алая до Чукотки . Висока сейсмічність притаманна багатьом районам середній , Центральної і Східної Азії , Малайського архіпелагу . діючі вулкани Євразії розташовані на Камчатці , Островах Східної і Південно-Східної Азії , в Ісландії і в Середземномор'ї .

Середня висота континенту - 830 м, гори і плоскогір'я займають близько 65% його території [11] .

Основні гірські системи Євразії:

Основні рівнини і низовини Євразії:

Рельєф північних і ряду гірських районів континенту випробував вплив стародавнього заледеніння. сучасні льодовики збереглися на островах Арктики , В Ісландії і в високогір'ях. Близько 11 млн км² (головним чином на території Сибіру ) Зайнято багаторічномерзлими породами.

Географічні рекорди материка [ правити | правити код ]

В Євразії знаходиться найвища гора Землі - Джомолунгма (Еверест), найбільше ( Каспійське море ) І найглибше ( Байкал ) Озера, найбільша гірська система по площі - Тибет , Найбільший півострів - Аравійський , Найбільша географічна область - Сибір , Найнижча точка суші - Западина Мертвого моря . На континенті розташований і полюс холоду північної півкулі - Оймякон .

Історико-географічне районування [ правити | правити код ]

Євразія є батьківщиною найдавніших цивілізацій шумерської і Китайської, і місцем, де сформувалися майже всі стародавні цивілізації Землі. Євразія умовно поділена на дві частини світу - Європу і Азію . Остання в силу своєї величини ділиться на менші за розмірами області - Сибір , далекий Схід , Приамур'ї , Примор'я, Маньчжурія , Китай, Індія, Тибет , уйгурів (Сх. Туркестан, нині Синьцзян в складі КНР), Середня Азія , близький Схід , Кавказ , Персія , Індокитай , Аравія і деякі інші.

В Євразії представлені всі кліматичні пояси і кліматичні зони . На півночі переважають арктичний і субарктичний кліматичні пояси, потім широкою смугою Євразію перетинає помірний пояс, далі йде субтропічний пояс. Тропічний пояс на території Євразії переривається, розтягнувшись по континенту від Середземного та Червоного морів до Індії. Субекваторіальний пояс виступає на північ, охоплюючи Індію і Індокитай, а також крайній південь Китаю, а екваторіальний пояс охоплює, в основному, острови Південно-Східної Азії. Кліматичні зони морського клімату знаходяться переважно на заході континенту в Європі, а також островах. Зони мусонного клімату переважають в східних і південних районах. З поглибленням вглиб суші зростає континентальність клімату, особливо це помітно в помірному поясі при русі із заходу на схід. Зони найбільш континентального клімату знаходяться в Східному Сибіру (див. Різко континентальний клімат ).

Природні зони [ правити | правити код ]

В Євразії представлені всі природні зони . Це пов'язано з великими розмірами материка і протяжністю з півночі на південь.

Північні острови і високі гори частково покриті льодовиками. Зона полярних пустель поширюється переважно вздовж північного узбережжя і значної частини півострова Таймир. Далі йде широкий пояс тундри і лісотундри, що займають найбільш великі області в Східного Сибіру ( Якутія ) і Далекому Сході .

Майже весь Сибір, значну частину Далекого Сходу і Європи (північній і Північно-східної), покриває хвойний ліс - тайга . На півдні Західного Сибіру і на Руській рівнині (центральних і західних частинах), а також в Скандинавії і Шотландії розташовані змішані ліси. Ділянки таких лісів є на Далекому Сході, в Маньчжурії , Примор'я, Північному Китаї, Кореї та Японських островах. Листопадні ліси переважають в основному на заході материка в Європі. Невеликі ділянки цих лісів зустрічаються в східній Азії (Китай). На південному сході Євразії розташовані масиви вологих екваторіальних лісів .

Центральні та Південно-західні райони зайняті переважно напівпустелями і пустелями . на Індостані і Південно-Східної Азії розташовані райони рідколісся і змінно-вологих і мусонних лісів. Субтропічні і тропічні ліси мусонного типу також переважають в східному Китаї, а помірні їх аналоги в Маньчжурії, Приамур'ї і Примор'ї . На півдні західної частини континенту (переважно Середземномор'ї і на Чорноморському узбережжі) розташовуються зони жорстколистих вічнозелених лісів і чагарників (ліси Середземноморського типу). Великі площі займають степу і лісостепу, що займають південну частину Російської рівнини і південь Західного Сибіру. Степу і Лісостепу зустрічаються також в Забайкаллі , Приамур'ї, великі їх райони є в Монголії , А також в північному та північно-східному Китаї і Маньчжурії.

В Євразії широко поширені області висотної поясності .

фауна [ правити | правити код ]

В Індо-Малайську область входять півострова Індостан та Індокитай разом з прилеглою частиною материка, острови Тайвань, Філіппінські і Зондські, Південь Аравії разом з більшою частиною Африки входить в ефіопську область. Деякі південно-східні острови Малайського архіпелагу більшість зоогеографія відносять до Австралійської зоогеографічної області. Цей поділ відображає особливості розвитку євразійської фауни в процесі зміни природних умов протягом кінця мезозою і всього кайнозою, а також зв'язки з іншими материками. Для характеристики сучасних природних умов становлять інтерес стародавня вимерла фауна, відома тільки в викопному стані, фауна, зникла в історичний час в результаті діяльності людини, і сучасна фауна.

В кінці мезозою на території Євразії формувалася різноманітна фауна, що складається з однопрохідних і сумчастих ссавців, змій, черепах і т. Д. З появою плацентарних ссавців, особливо хижаків, нижчі ссавці відступали на південь, в Африку і Австралію. Їх змінили хоботні, верблюди, коні, носороги, що населяли в кайнозої велику частину Євразії. Похолодання клімату в кінці кайнозою призвело до вимирання багатьох з них або відступу на південь. Хоботні, носороги і т. П. На півночі Євразії відомі тільки у викопному стані, а зараз вони живуть тільки в Південній і Південно-Східній Азії. Верблюди і дикі коні до недавнього часу були широко поширені у внутрішніх аридних частинах Євразії.

Похолодання клімату призвело до заселення Євразії тваринами, пристосованими до суворих кліматичних умов (мамонт, тур і ін.). Ця північна фауна, центр формування якої знаходився в області Берингової моря і був спільним з Північною Америкою, поступово відтискувала на південь теплолюбних фауну. Багато представників її вимерли, деякі збереглися в складі сучасної фауни тундр і тайгових лісів. Иссушение клімату внутрішніх районів материка супроводжувалося поширенням степовій і пустельній фауни, яка збереглася головним чином в степах і пустелях Азії, а в Європі частково вимерла.

У східній частині Азії, де кліматичні умови не зазнавали істотних змін протягом кайнозою, знайшли собі притулок багато тварин дольодовикового часу. Крім того, через Східну Азію відбувався обмін тваринами між Голарктичної і Індо-малайської областями. В її межах далеко на північ проникають такі тропічні форми, як тигр, японський макак і ін.

У розподілі сучасної дикої фауни по території Євразії знаходять відображення як історія її розвитку, так і особливості природних умов і результати діяльності людини.

На північних островах і на крайній півночі материка склад фауни майже не змінюється із заходу на схід. Тваринний світ тундри і тайгових лісів має незначні внутрішні відмінності. Чим далі на південь, тим відмінності по широті в межах Голарктіки стають все більш і більш значними. Фауна крайнього півдня Євразії вже настільки специфічна і настільки сильно відрізняється від тропічної фауни Африки і навіть Аравії, що їх відносять до різних зоогеографічним областям.

Особливо одноманітна на всьому протязі Євразії (так само як і Північної Америки) фауна тундри.

Найбільш поширене великий ссавець тундри - північний олень (Rangifer tarandus). Він уже майже не зустрічається в Європі в дикому стані; це найпоширеніше і цінне домашня тварина півночі Євразії. Для тундри характерні песець, лемінг і заєць-біляк.

Екологія [ правити | правити код ]

Нижченаведений список включає в себе не тільки держави, розташовані на материку Євразія, а й держави, розташовані на островах, що зараховуються до Європи або Азії (приклад - Японія). Загальна кількість держав в Євразії - 99 (світовий рекорд), при цьому 50 з них - європейські. Курсивом виділено держави з нечітким правовим статусом (див. невизнані і частково визнані держави ).

Материк багатий поверхневими і підземними водами. З його територій найбільші річки течуть в усі океани, крім Південного. Озера континенту виділяються розмірами і глибинами. Розподіл річок на материку визначається рельєфом і кліматом, найбільш густа річкова мережа на його околицях. Внутрішні води Євразії розподілені нерівномірно.

Маловодні території, віддалені і ізольовані від океанів, займають значну площу. Басейни внутрішнього стоку становлять близько однієї другої площі материка. Великі запаси підземних вод виявлені під Західно-Сибірської рівниною. Поблизу високих гір, що є сусідами з улоговинами, в посушливих районах грунтові води виходять у вигляді ключів. У таких місцях в середній і Центральної Азії утворилися оази. Багато прісних вод зберігають материкові льоди (покривні - на арктичних островах, гірські - в льодовиках). Річки Північного Льодовитого океану (Печора, Обь, Єнісей, Лена і ін.) Мають змішане харчування з переважанням снігового і надовго замерзають. Багато річки, що впадають в Атлантичний океан, не замерзають, харчування у них в основному дощове, в горах - льодовикове, вони повноводні весь рік. Найбільші річки цього басейну - Дунай, Рейн, Ельба, Німан і ін. Річки басейну Тихого океану мають змішане харчування, в якому значну роль відіграють дощі, принесені літніми мусонами з океану. Тут течуть найбільша річка Євразії - Янцзи і такі річки, як Амур, Хуанхе, Меконг. В індійський океан несуть свої води Ганг з Брахмапутра, Інд, Тигр, Ганг і Євфрат. Перші три з них починаються в Гімалаях, потім течуть по долинах, зрошуючи їх. Режим річок пов'язаний з таненням льодом і снігом в горах мусонами.

  1. 1 2 United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2019). World Population Prospects: The 2019 Revision, DVD Edition. File POP / 1-1: Total population (both sexes combined) by major area, region and country, annually for 1950-2100 (thousands).
  2. 1 2 3 4 5 Розташований на острові, що відноситься до континенту
  3. Євразія // Велика російська енциклопедія : [В 35 т.] / Гл. ред. Ю. С. Осипов . - М.: Велика російська енциклопедія, 2004-2017.
  4. Євразія
  5. Stefan Wiedeпетялохkehr. II. Zwischen den Beiden Weltkiegen: Die Eurasier in der Emigration // Die Eurasische Bewegung: Wissenschaft und Politik in der russischen Emigration der Zwischenkriegszeit und im postsowjetischen Russland . - Böhlau Verlag Köln Weimar, 2007. - P. 36. - 398 p. - (Beiträge zur Geschichte Osteuropas). - ISBN 9783412339050 . (Нім.)
  6. Peel, MC; BL Finlayson and TA McMahon. Updated world map of the Köppen-Geiger climate classi fi cation (Англ.) // Hydrology and Earth System Sciences: journal. - 2007. - Vol. 11. - P. 1633-1644. - DOI : 10.5194 / hess-11-1633-2007 . - Bibcode : 2007HESS ... 11.1633P .
  7. І. М. Ітенберг, Л. Н. Колосова. Атлас Світу. - Головне управління геодезії і картографії. Міністерство геології і охорони надр СРСР., 1962. - С. 51, 84. - 165 с. - (І-850). - 250 000 прим.
  8. Топографічна карта острова Рудольфа
  9. 1 2 3 4 5 6 7 8 Основні етапи ФОРМУВАННЯ ПРИРОДИ ЕВРАЗИИ
  10. Євразія (неопр.) (Недоступна посилання). Дата звернення 20 лютого 2011 року. Читальний зал 1 травня 2011 року.
  11. Географія. Сучасна ілюстрована енциклопедія. - М .: Росмен. За редакцією проф. А. П. Горкіна. 2006. Стаття «Євразія» .
  12. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Держава з нечітким правовим статусом. Див. невизнані і частково визнані держави .
  13. У процесі формування .
  • Історія світових цивілізацій 2006 р
  • Фізична географія 2005 р
  • Дімов, Г. Средновековніте Балкани в контексту на евразійското простір. Діхотоміята на Балканському земі като периферія або цент'р на ідеї і Култура за Євразія. - В: Історія, рік. XXI, кн. 3 2012, 207-218.

Новости