Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Еквадор побудував держава майбутнього

В Еквадорі на президентських виборах, що пройшли 17 лютого, переміг нинішній президент країни Рафаель Корреа, який представляє ліве рух "Громадянська революція". Він набрав на 10 відсотків більше голосів, ніж в 2009 році. Досвід уряду Корреа з подолання кризи і побудови соціально орієнтованої держави є унікальним. В Еквадорі на президентських виборах, що пройшли 17 лютого, переміг нинішній президент країни Рафаель Корреа, який представляє ліве рух Громадянська революція

Крім президента, еквадорці обирали 137 законодавців Національної Асамблеї. Блок президента завоював там абсолютна більшість (60-65 відсотків, згідно з даними агентства EFE). У виборах взяли участь близько 11,6 мільйона виборців, для яких процедура участі в голосуванні була обов'язковою. Перемога в боротьбі за президентське крісло не оскаржувалася. Всі попередні опитування громадської думки показували великий відрив 49-річного Корреа (в результаті він набрав 60 відсотків голосів) від найближчого суперника, екс-банкіра Гільєрмо Лассо, який отримав підтримку 24 відсотків еквадорців.

Економіст за освітою Рафаель Корреа вперше переміг на виборах 2006 року з гаслом боротьби проти бідності та будівництва соціалізму ХХI століття. Він прийняв країну в абсолютно розібраному стані після неоліберальних реформ Лусіо Гутьєреса і в 2008 році зіткнувся з фінансовою світовою кризою, наслідки якого були руйнівними для Еквадору. Ціни на нафту (дає 62 відсотки експорту і 34 відсотки дохідної частини держбюджету) впали майже на 80 відсотків. Різко скоротилися і надходження від інших експортних галузей і від працюючих за кордоном еквадорців.

Однак уже в 2010 році ВВП країни виріс на 3,6 відсотка, а в 2011 році на 7,8 відсотка, згідно з даними CIA World Factbook .

Державний борг в грудні 2011 року склав 10 мільярдів доларів, це менше 10 відсотків від ВВП країни. За даними Центрального банку Еквадору, в 2012 році безробіття було на рівні 5 відсотків - це рекордно низький показник в регіоні за 25-річний період. Рівень бідності знизився до 16 відсотків (проти 25,5 відсотка - піку у вересні 2009 року).

Читайте також: Секрети команданте Уго Чавеса

При цьому рівень іноземних інвестицій був низький. Наприклад, в першій половині 2012 року з 94 млрд доларів, які США інвестували в країни Латинської Америки, тільки 265 мільйонів було вкладено в економіку Еквадору. Але це абсолютно не хвилює президента Еквадору. "Ми стійко розвиваємося і без іноземних інвестицій", - сказав Корреа. Дійсно, державні витрати на освіту з урахуванням інфляції за період з 2007 року зросли більш ніж в два рази. Збільшилися витрати на охорону здоров'я, на інші соціальні статті бюджету, в тому числі на субсидовані державою програми житлового кредитування.

Які ж заходи зробив Корреа, щоб в рекордно короткий термін вивести країну з кризи і направити її на стійкий шлях розвитку? У грудні 2008 року він оголосив дефолт за суверенними боргами Еквадору, загальною номінальною вартістю приблизно 3,2 млрд доларів США, які складали близько 30 відсотків державного зовнішнього боргу Еквадору. А в травні 2009 року Еквадор викупив 91 відсоток своїх знецінених облігацій через міжнародний аукціон. Так була вирішена проблема держборгу. Сьогодні його обслуговування становить 1 відсоток від ВВП. Далі, в кінці 2009 року, уряд країни припинило 13 кабальних двосторонніх інвестиційних договорів, в тому числі зі Сполученими Штатами, а в листопаді 2010 року переглянув 15 з 24 нафтових контрактів і забезпечило рентні платежі до 80 відсотків, у порівнянні з 18 відсотками за попередньою схемою . Доходи від продажу нафти за шість років дозволили подвоїти соціальні витрати на 25 відсотків і збільшити ВВП на 50 відсотків.

Корреа знайшов альтернативного США інвестора - Китай. У 2011 році уряд підписав контракт на 2 млрд доларів з Державним банком розвитку Китаю, який натомість отримав право на пріоритетне висновок нафтових контрактів на суму 1 мільярд доларів. З Китаєм був укладений контракт і на фінансування гідроенергетичних проектів. Треба ще врахувати той фактор, що в 2000 році Еквадор відмовився від своєї національної валюти на користь долара США, тому Корреа для протидії рецесії не міг регулювати обмінний курс або запустити друкарський верстат, як робить Федеральна резервна система США.

Він зробив інший геніальний крок - націоналізував Центральний Банк і змусив його повернути активи, що зберігаються за кордоном в сумі понад 2 мільярди доларів. Був введений податок на виведення грошей за кордон. Банки зобов'язали тримати 60 відсотків своїх ліквідних активів всередині країни. Була розгорнута програма пільгового іпотечного кредитування, зараз ці гроші повертаються, маючи економіку. Так, в найкоротші терміни Корреа забезпечив країну ліквідністю. Уряд ліквідував монополію банків і великих олігархічних структур на ЗМІ. Цей важливий крок дозволив забезпечити інформаційну підтримку реформам.

Читайте також: Чавес: солідарність - НЕ цуценят дарувати

"Ви не можете закрити сонце пальцем і заперечувати радикальні зміни в країні", - сказав Корреа на недавньому передвиборчому мітингу. "Ми вскочили в потяг, знову є робота, здоров'я, ми знайшли гідність, справедливість, суверенітет", - додав президент. Президент Еквадору показав світу, як треба будувати сучасну державу: вилучати через податки ренту на природні ресурси, націоналізувати центральний банк, вводити обмеження на рух банківського капіталу, позбавлятися і не допускати підвищення держборгу, збільшувати регулюючу роль держави в експортних галузях економіки.

Ці постулати дозволили Еквадору протистояти процесу глобалізації світу транснаціональним капіталом і разом з іншими урядами Латинської Америки (Бразилії, Венесуели, Аргентини, Уругваю, Болівії, Нікарагуа, Куби та іншими) створити схему соціалізму XXI століття - майбутньої моделі існування людства. Саме з цієї причини її всіляко дискредитує через свої ЗМІ неоліберальний Захід. Він люто критикує Рафаеля Корреа, Христину де Кіршнер, Ділму Руссеф, Уго Чавеса, Даніеля Ортегу.

У 2005 році міністр оборони США Дональд Рамсфельд заявив, що процес регіональної консолідації країн Латинської Америки є тимчасовим явищем. "Подивимося, чи протримається цей блок (ALBA) протягом п'яти років", - сказав міністр. І США протягом багатьох років намагаються реалізувати його "пророцтво". Були організовані перевороти в Гондурасі в 2009 році і Парагваї в 2012 році, зараз готується "мирна передача влади" в Венесуелі, Бразилії, Аргентині. Грають на хвороби Чавеса, на корупції в Бразилії, на економічних труднощах в Аргентині. Але є дуже сильний, ключовий гравець - це Еквадор і його молодий лідер.

Читайте найцікавіше в рубриці "Світ"

Які ж заходи зробив Корреа, щоб в рекордно короткий термін вивести країну з кризи і направити її на стійкий шлях розвитку?

Новости