Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок в Домбай (Карачаєво-Черкеська Республіка, Росія)

Домбай - гірськолижний курорт в центрі Тебердинского заповідника, де три ущелини, зливаючись воєдино, утворили дивовижний гірський край зі скелястими гребенями, долинами і водоспадами. Курорт Домбай - це галявина в чаші гір, з центру якої вгору до гірськолижних схилів Муси-Ачітара спрямовуються три підйомники. Траси Домбая хороші і для новачків, і для досвідчених лижників, найкращим підтвердженням цього служать проходять тут Всеросійські змагання з фрістайлу та слалому, міжнародні фестивалі і аматорські турніри серед сноубордистів. У колі фрирайдеров популярність мають і цілинні снігу ущелини Гоначхір.

Домбай - акуратний курортне селище з усією необхідною інфраструктурою. Піднімаючись по канатній дорозі можна бачити даху численних готелів і туристичних комплексів, невеликі будівлі кафе і ресторанів, в яких подають хичіни і шашлик, магазинчики і сувенірні лавки, де можна придбати кавказькі папахи і варення із соснових шишок. У Домбай починаються піші туристичні маршрути до льодовиках і високогірних озер, а після екскурсій можна відпочити в більярдній або спа-центрі при готелі.

У Домбай починаються піші туристичні маршрути до льодовиках і високогірних озер, а після екскурсій можна відпочити в більярдній або спа-центрі при готелі

Географічне положення

Домбай - гірський район в Карачаєво-Черкесії, центр гірськолижного спорту, альпінізму і скелелазіння. Домбай розташований в південній частині республіки, на території Тебердинского заповідника, в 65 км від узбережжя Чорного моря і в 65 км від Ельбрусу.

Домбай - це кілька гірських ущелин, об'єднаних в мальовничу долину, захищену з усіх боків засніженими гірськими піками. Територія гірського району охоплює Головний Кавказький хребет з вершиною Домбай-Ульген висотою 4046 метра, хребет Мусса-Ачитара, по схилах якого пролягають основні гірськолижні траси. Зі схилів Головного Кавказького хребта в межах Домбая бере початок річка Теберда, в яку впадають річки поменше - Амманауз і Алібек.

Складний високогірний рельєф Домбая забезпечив регіону різноманіття рослинного світу - підніжжя гір обступають темнохвойниє лісу, в яких виростають ялиця, ялина і тис. Вище лісів простягається високотравье з ялівцевими кущами, що змінюються альпійськими луками, то біло-жовтими під час цвітіння рододендронів, то синьо-ліловими від квітучого дзвіночка і незабудочнік.

клімат

Клімат Домбая континентальний, але пом'якшений близькістю до Чорного моря. Повітряні маси з моря приносять вологе і тепле повітря, який стає причиною дощів і рясних снігопадів. На погодні умови впливає рельєф і висота, чим вона вища - тим нижче температура повітря. Для Домбая характерна велика кількість сонячних днів і відсутність різких температурних коливань, що створює сприятливі умови для відпочинку протягом цілого року.

Зима м'яка, багатосніжна і тривала. Сніг випадає вже в жовтні, а гірськолижний сезон бере початок в листопаді. Середня температура зимових місяців становить -5 ° С, вдень на сонці температура повітря може досягати відміток в 15-18 ° С.

Літо на Домбай прохолодне, але сонячне. Середня температура самого теплого місяця, липня, становить 13 ° С. Часті короткочасні, але рясні дощі і грози.

Для Домбая характерна велика кількість опадів - до 2000 мм на рік.

Годин сонячного сяйва - 2200 на рік.

зв'язок

Послуги стільникового зв'язку і мобільного інтернету на Домбай пропонують мобільні оператори «МТС», «Білайн» і «Мегафон». Кращу якість зв'язку має «Мегафон». Сім-карти інших регіонів діють в режимі роумінгу. Придбати місцеві сім-карти можна в магазинах. Термінали для поповнення балансу є практично у всіх готелях і курортних центрах.

Точки бездротового доступу до інтернету є в більшості готелів Домбая, а також в декількох кафе і ресторанах.

Телефонний код Домбая - 87879.

Для дзвінка з інших міст Росії слід набирати 8-87879-номер абонента.

населення

За даними 2010 чисельність населення селища Домбай становить 657 осіб.

транспортна складова

Авіатранспорт. Для того щоб дістатися до Домбая, потрібно зробити авіапереліт до аеропорту «Мінеральні води». Міжнародний аеропорт «Мінеральні води» приймає повітряні судна з Москви, Санкт-Петербурга, Єкатеринбурга та інших великих міст Росії. Відстань від аеропорту до селища Домбай - 212 км. Подолати цю відстань можна, скориставшись таксі або трансфером, також в високий сезон деякі транспортні компанії організують прямі рейси до курорту. На громадському транспорті можна дістатися з пересадками в Черкеську.

Залізничний транспорт. Найближчі до Домбай залізничні вокзали, на які прибувають потяги далекого прямування - Невинномиськ і мінеральні води. Дістатися від вокзалів до курорту можна трансфером або на таксі, а також на міжміських рейсових автобусах з пересадкою в Черкеську.

Автотранспорт. Міжміські автобуси з інших регіонів країни прибувають на автовокзал Черкеська, тут можна пересісти на автобуси і маршрутні таксі, які прямують до селища Домбай.

Громадського транспорту на Домбай практично немає - в центрі селища є автостанція, на якій зупиняються автобуси і маршрутні таксі з Черкеська. До гірськолижних схилів можна добратися по канатній дорозі. Для поїздки в сусідні населені пункти або переміщення по околицях краще викликати таксі. Свої послуги на Домбай пропонують таксисти-приватники і офіційні служби.

туризм

Домбай - центр гірськолижного спорту, альпінізму і скелелазіння, також тут розвинені сфери активного відпочинку, оздоровчого туризму та екскурсійного туризму.

Гірськолижний туризм. Для гірськолижників і сноубордистів Домбай - це 20 км трас, широкі можливості для фрірайду і хели-скі, тривалий з грудня по квітень гірськолижний сезон. Всі гірськолижні траси Домбая розташовані на південних схилах хребта Мусса-Ачитара. У верхній частині траси більш пологі, добре укатані, які підходять новачкам і любителям спокійного катання. У нижній частині схилу траси крутіші і горбисті, які підходять досвідченим лижникам і сноубордистам.

З верхньої точки гірськолижного схилу до галявини біля його підніжжя можна спуститися по безлічі варіантів трас різної складності і протяжності. За міжнародною класифікацією траси Домбая - «зелені», «сині», «червоні» і «чорні». Основна зона катання знаходиться на висоті 4-5 черг канатної дороги - тут розташоване широке плато, яке вкладається ратракамі. У підніжжя Муси-Ачітара розташована траса для новачків «Жабник».

Курорт обслуговує кілька систем підйомників - стара чергу крісельних канатних доріг, стара маятникова канатна дорога і сучасна канатна дорога гондольного типу.

Стара канатно-крісельна дорога представлена 5 чергами і додатковими підйомниками. Перша черга дороги має виключно транспортну функцію, доставляючи туристів з селища Домбай на галявину Лії. Друга черга старої ККД доходить до Російської галявини на висоті 1800 метрів, третя черга - від галявини Лії до Зони катання на висоті 2260 метрів, четверта - до позначки 2500 метрів до галявини, яка є місцем відпочинку гірськолижників з кафе і пунктами прокату. П'ята черга канатної дороги доставляє туристів до плеча Мусса-Ачитара на висоту 3002 метрів.

Маятникова канатна дорога - найшвидший спосіб піднятися на гірськолижний схил. Нижня станція знаходиться в центрі селища, а верхня на висоті - 2250 метрів. Дорогу обслуговують два вагончика місткістю 40 осіб. Час в дорозі - 8 хвилин. Вище, в зону катання підніматися потрібно на старій ККД або нової черги гондольний-крісельних доріг.

Гондольний комплекс канатних доріг, ГКД, був введений в експлуатацію в 2004-2008 роках. Перша черга починається в селищі Домбай в 50 метрах від станції маятникової канатної дороги і піднімається до висоти 2270 метрів. Друга черга ГКД - піднімає туристів на висоту 3035 метрів, а третя - 3168 метрів. Канатна дорога гондольного типу найкомфортніше засіб переміщення з гірськолижного схилу - гондоли обладнані кишенями для лиж, зручними сидіннями і автоматично відкриваються і закриваються дверима.

Підйомники Домбая, як правило, діють з 8.00-9.00 ранку. Верхні черзі канатних доріг закриваються раніше - в 16.00-17.00 годин. Маятниковий підйомник зазвичай працює до 17.00-18.00 годин. У погану погоду окремі витяги можуть не працювати, як правило, це стосується верхніх черг.

Домбай відомий можливостями для фрірайду. Зона позатрасового катання починається від п'ятої черги крісельної дороги і проходить по північному схилу хребта Муса-Ачитара з виходом до ущелини Гоначхір і на трасу Теберда-Домбай. Крім того, любителям цілинного катання пропонуються послуги по організації хели-скі.

Домбай має всю необхідну для комфортного катання інфраструктуру - працюють пункти прокату спорядження, гірськолижні школи з інструкторами, біля станцій канатних доріг є кафе і зони відпочинку.

Активний відпочинок. Крім власне гірськолижного спорту гостям Домбая є безліч розваг і видів активного відпочинку. Популярними напрямками в зимовий час є активні тури на снігоходах, спуски по схилах в зорбі, тюбінг, а також сучасне екстремальне напрямок - спідрайдінг, що поєднує польоти на параплані і гірські лижі. У селищі діє школа Спидрайдинг, на галявині заливають ковзанку.

У теплу пору року долина Теберди і ущелини Домбая стають простором для походів, кінних прогулянок, джипінг-турів. Регіон добре відомий серед альпіністів і скелелазів, що підкорюють скласти хребти Домбая.

Оздоровчий туризм. Домбай - кліматична станція. Курорт, розташований в гірській улоговині, наповненою смерековими і ялиновими лісами, може похвалитися чистим, розрідженим і наповненим рослинними ароматами повітрям. Велика кількість годин сонячного сяйва лише додає клімату Домбая лікувальні властивості. Відпочинок на курорті показаний при хворобах нервової системи і органів дихання. Багато курортні готелі пропонують своїм постояльцям оздоровчі процедури - відвідування саун, басейнів, аквакомплексів, масаж і косметичні процедури.

Екскурсійний і екологічний туризм. Домбай - частина Тебердинского заповідника, який об'єднав гірські хребти, ущелини, долини річок і інші природні об'єкти. До найпопулярніших природних пам'яток туристам пропонуються екскурсії - піші та автобусні. Поблизу курорту проходять спеціально організовані туристичні маршрути, що дозволяють познайомитися з різними ландшафтними зонами і природними куточками Карачаєво-Черкесії. Також популярні оглядові прогулянки на конях і екскурсійні тури на позашляховиках.

важливі телефони

Телефони екстрених служб в Архиз:
Єдина рятувальна служба - 01,101.
Єдиний телефон рятувальних служб при дзвінку з мобільного телефону -112
Рятувальна Служба в Домбай: тел. (87872) 581-38, адреса: поруч з готелем «Сніжинка».
Швидка допомога в Домбай: тел. (87872) 582-63, адреса: Домбай, Піхтовий мис, 5.
Найближча лікарня - 60 км від Домбая, тел. (87879) -2-21-10
Найближче відділення поліції (Піхтовий мис, будинок 4): 87872) 581-02, 581-37

пам'ятки

Домбай - це край гірських вершин і ущелин. Привабливі пейзажі долини Теберди, бурхливі гірські річки та водоспади, зелений полог альпійських лугів - головне багатство курорту і його екскурсійні об'єкти.

Знайомство з пам'ятками Домбая прийнято починати з хребта Мусса-Ачитара. Гірська гряда зі скелястими вершинами є кращою оглядовим майданчиком курорту. Піднятися на вершину можна по канатній дорозі, що вже саме по собі може залишити незабутні враження, особливо якщо підйом зробити в вагончику старої маятникової дороги. З хребта Мусса-Ачитара відкривається вид на долину Теберди, ущелині Гоначхір, Головний Кавказький хребет і пік гори Ельбрус. На південному схилі хребта розташована одна з найбільш незвичайних готелів світу. На висоті 2250 метрів знаходиться «літаюча тарілка». Футуристичний готель у вигляді НЛО був побудований за проектом фінського архітектора в 1979 році. З тих пір «тарілка» стала одним із символів Домбая, рідкісний турист залишає курорт без фотографії на її тлі.

З тих пір «тарілка» стала одним із символів Домбая, рідкісний турист залишає курорт без фотографії на її тлі

Самостійно можна зробити екскурсію в ущелину Аманауз. Над ущелиною нависають гори і вічні льоди, а по дну його протікає бурхлива гірська річка. Туристи можуть побачити вузький каньйон між прямовисних скель, Чортові Млин - водоспад, потужним потоком зривається з Суфруджійского льодовика. У водоспаду є невелика оглядовий майданчик, оточена масивними валунами. Рухаючись далі по Аманаузскому ущелині можна дійти до Суфруджійского водоспаду. Потік води вириваються з льодовикового грота, обрушився з висоти декількох десятків метрів.

Недалеко від селища Домбай розташовується Алибекський й льодовик - другий за величиною в долині Теберди. Широкий, в тріщинах льодовик білим пологом спускається з високого хребта, у його заснування можна побачити відполіровані скельні виступи і морени. З льодовика вниз по «баранячим лобах» спадають води річки Джаловчаткі, утворюючи один з найкрасивіших водоспадів Тебердинского заповідника. Слідуючи по туристичній стежці біля підніжжя гори Семенов-Баші можна вийти до Турьеву озеру. До водойми з бірюзовими водами спускаються на водопій кавказький тур.

Для самостійних подорожей з Домбая також є ущелині Гоначхір - широкий річковий каньйон в оточенні суворих скель, гора Белалакая, долина буу-Ульген, покрита альпійськими луками. Нижче за течією Теберди знаходиться Центральна садиба заповідника. Відвідувачі можуть побачити вольєри з кавказьким туром, зубром, кабаном і вовком, чорним грифом і сипом, буково-грабовий ліс з деревами, вік яких налічує кілька сотень років.

Одночасно меморіалом і нагадуванням про підступність гір служить кладовище альпіністів, розташоване по дорозі до льодовика Алібек. Тут стоять пам'ятники підкорювачам Кавказьких вершин, які загинули в районі Домбая. У кладовища можна побачити дерев'яну табличку зі словами з пісні «Вершина» В.С. Висоцького.

Дозвілля на курорті

Ресторани. У Домбай представлений широкий вибір кафе і ресторанів. Основна частина закладів розташована безпосередньо в селищі, також багато невеликих кафе і ресторанів розташовані прямо на гірськолижному схилі біля станцій канатної дороги. У більшості закладів подають страви кавказької та європейської кухні.

У центрі селища, в безпосередній близькості до нижніх станцій канатної дороги розташований ресторан «Крокус» при однойменному готелі. У ресторані гостям пропонують страви російської та європейської кухонь, а панорамні вікна дозволяють милуватися гірськими пейзажами під час трапези.

Поруч з навчальним схилом і нижньої станцією старої канатки розташований ресторан «Музей». Заклад повністю відповідає назві - в залі ресторану можна побачити старовинну зброю, колекційні ляльки з Європи, страви, швейні машинки, старі лижі і багато інших незвичайних речей. В меню «Музею» представлені страви російської та європейської кухонь - борщ, вуха, стейки, паста, традиційні кавказькі частування - хичіни, шашлик і шорпо.

Найвідомішим закладом курорту є кафе «У Зулі». Зал, оформлений у вигляді печери, офіціанти в національних костюмах і страви кавказької кухні зробили кафе обов'язковим місцем відвідування під час відпочинку на Домбай. В меню «У Зулі» представлені хичіни, люля-кебаб, шашлик, ароматний чай з домбайскіх трав. Популярністю у гостей Домбая користується кафе «Затишок», розташоване поруч зі схилом «Жабник». Тут можна замовити глінтвейн, прості, але ситні кавказькі страви - хичіни, шашлики і лагман.

У верхній станції старої канатної дороги розташовано кафе «3012» - саме висотне заклад Домбая. Взимку сидячи в залі з панорамним склінням, а влітку - на відкритій терасі можна побалувати себе глінтвейном або чашкою чаю, милуючись вершинами Великого Кавказу.

Парки. Домбай є частиною Тебердинского заповідника, за яким прокладені туристичні маршрути. Самостійно можна зробити прогулянку по смерековим і ялиновим лісам, дістатися до ущелин і водоспадів.

Розважальні та торговельні центри. Великих торгово-розважальних центрів в Домбай немає, все необхідне для відпочинку можна придбати в магазинах селища або орендувати в пунктах прокату. Обов'язковий для відвідин місцевий ринок, розташований в центрі селища, поруч з нижніми станціями канатних доріг. Тут можна придбати незвичайні пам'ятні подарунки - вироби з вовни, шкіри та чучела звірів, роги-кубки для вина, папахи, збори лікарських трав і трав для глінтвейну, варення із соснових шишок і волоського горіха.

У великих готелях Домбая діють нічні клуби і караоке-холи. Так, при готелі «Крокус» є розважальний центр з нічним клубом, кальяном і баром. Тут проходять вечірки, шоу-програми та дискотеки. При оздоровчому комплексі «Домбай» працює нічний клуб «Фрістайл» та бар. У більшості готелів є більярдні кімнати, пограти в боулінг можна в комплексі «Гірські вершини» і в «Гранд Готелі».

Аквапарки. Аквапарків на Домбай немає, потім на внутрішню популярним видом відпочинку на курорті є відвідування саун, лазень и водних комплексів. Практично в кожному великому готелі є термальна зона. Поєднати відвідування сауни з масажем можна в оздоровчому комплексі «Домбай».

Новини сезону

У Карачаєво-Черкесії за дорученням глави регіону Рашида Темрезова в 2016 р сформують єдину концепцію комплексного розвитку гірськолижного курорту Домбай. Концепція включить заходи щодо поліпшення якості життя та благоустрій самого селища Домбай, а також подальше розширення гірськолижної інфраструктури на гірських схилах. Зараз йде підготовка до нового зимового гірськолижного сезону, до якого на схилі гори Мусса-Ачитара будуються дві нові гірськолижні траси, розраховані на середній рівень катання. Разом з тим, в рамках благоустрою гірськолижних схилів завершена робота по розширенню всіх діючих трас. Ще одним нововведенням нового гірськолижного сезону є те, що всі діючі траси будуть об'єднані в єдиний комплекс. Таким чином, гірськолижники зможуть безперешкодно переходити від траси однієї категорії складності на іншу. Крім того, з настанням гірськолижного сезону для зручності і безпеки туристів на кожній трасі будуть встановлені інформаційні вказівники з даними про висоту, протяжності і складності траси, а також про переходах на інші траси

Підйомники та траси

Гірськолижні траси починаються на висоті 3000 м, загальна протяжність трас - 20 км.

Працюють підйомники:

Маятникова Канатна дорога (1630-2260 метрів). Протяжність 1780 м, час у дорозі 8 хвилин.

Новий комплекс канатних доріг (1590-2270-3035-3200 метрів)

Малечі, схил для новачків (300 метрів)

Канатно-крісельна дорога

1 чергу - довжина 860 м, час у дорозі 8 хвилин

2 чергу - довжина 1142 м, час у дорозі 14 хв

3 чергу - довжина 581 м, час у дорозі 7 хвилин

4 чергу - довжина 1502 м, час в дорозі 12 хвилин

5 чергу - довжина 1700 м, час у дорозі 17 хвилин

Короткий опис підйомників

1. Маятникова канатна дорога МКД (1630-2260 м).

Нижня станція маятникової канатної дороги знаходиться в самому центрі Домбайской галявини, недалеко від готелю «МТЦ Гірські Вершини». МКД представляє собою два вагончика місткістю до 40 осіб кожен, які піднімають на висоту 2260 метрів. Вище в основну зону катання потрібно підніматися на парнокрісельної дорозі (четверта і п'ята черги) або на новій шестікресельной дорозі.

2. Крісельна канатна дорога (ККД) (1640-3002 м) складається з 4-х черг.

Функції першої та третьої черги (1640-1750 м) чисто транспортні, канатка доставляє вас до початку четвертої черги, нижній межі катання.

Друга черга - однокресельная дорога веде на Руську Поляну в сторону від основної сучасної зони катання, взимку дорога не експлуатується.

Четверта черга (2260-2500 м) - парнокрісельна дорога - веде до основного місця дислокації гірськолижників і бордерів - галявини під м Муса на висоті 2500 м. Сюди йде широкий викочування з вершини г. Муса. Уздовж 4-ї черги можна кататися по дорозі, яку регулярно обробляють ратраками

П'ята черга (2500-3000 м) - парнокрісельна дороги йде з галявини на Мусі і закінчується на плечі Муси (3000 м). Тут знаходитися основна зона катання, широке плато, траса обробляється ратракамі.

3. Нова «гондольний дорога» (1590-2270-3035 метрів). На початку липня 2004 року була розпочато будівництво дороги. У 2007 році, 16 грудня, відбулася здача об'єкта в експлуатацію. Нижня станція стоїть на протилежному березі річки, майже навпроти нижньої станції маятника. Гондоли піднімають лижників на висоту 2270 м. (Поруч з другої станцією МКД), далі, на шестікресельной канатці (ККД 6) піднімає на висоту 3035 метрів (вище п'ятої станції ККД).

Новости