Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відгук про самостійну подорож на машині по Криму

  1. Мета поїздки і маршрут До Криму в серпні 2017 роки ми їздили вдвох з чоловіком. Це була вже четверта...
  2. Пам'ятки і поради
  3. Кизил-Коба або Червона печера
  4. мармурова печера
  5. Сакське озеро
  6. Євпаторія
  7. Бахчисарай
  8. Проблеми в дорозі
  9. Поради туристам на машині

Мета поїздки і маршрут

До Криму в серпні 2017 роки ми їздили вдвох з чоловіком. Це була вже четверта за рахунком поїздка - хотілося додивитися півострів. Виїжджали з Нижнього Новгорода.

Маршрут по Криму був визначений ще вдома:

  1. Керч.
  2. Сімферополь.
  3. Червона печера.
  4. Мармурова печера.
  5. Сакське озеро.
  6. Музей Кара-Тобе.
  7. Євпаторія.
  8. Бахчисарай (Ханський палац, Чуфут-Кале, Свято-Успенський монастир).
  9. Сімферополь.
  10. Керч.

Довго вибирали дорогу, по якій поїдемо - уздовж берега через Ялту до Сімферополя або прямо через Білогірськ до Сімферополя? Вирішили запитати вже на місці.

Пробути в Криму планували тиждень (з 20 по 25 серпня), не рахуючи дороги до поромної переправи і назад. Від Нижнього Новгорода ми, як і більшість туристів, добиралися по трасі М4 протягом доби. Важливо: повний бак бензину заправили в Голубіцкой (остання заправка Лукойла на узбережжі Краснодарського краю), тому що в Криму бензин коштує дорожче. Якщо хочете заощадити, про це варто подумати заздалегідь.

Переправлялися ввечері. У порт Кавказ приїхали вдало - до заходу, коли погода була зовсім не жарка. Переправилися за 1,5 години, за Керчю переночували в машині і рано вранці вже приїхали в селище Приморський.

Витрати на паливо та проживання в дорозі

Це був дійсно бюджетний варіант подорожі, який передбачає поїздку без дітей, удвох. В дорозі ночували виключно в машині, благо, її розміри дозволили непогано виспатися. Всі витрати полягали в наступних пунктах:

  • Бензин - заливали тільки 92.
  • Поромна переправа - 1700 рублів в один кінець за машину і за 150 рублів з людини.
  • Ночівля в Криму.
  • Харчування.
  • Відвідування пам'яток.
  • Трохи сувенірів і кримської косметики.

Якщо вважати вартість палива і переправу туди і назад, вийшло 11 тисяч рублів, причому в цю суму входить бензин на поїздки по Криму. Загальні витрати - 30 тисяч рублів (по 15 тисяч на людину). Не вірите? Проте, це чиста правда. Розповім докладніше про бюджетний подорожі.

Пам'ятки і поради

Як завжди, ранок почався з купання і походу в скорило нас безіменне кафе, розташоване в будинку № 1 по вулиці Керченській (на виїзді з Приморського). Залишивши машину на безкоштовній парковці поруч з кафе, в першу чергу ми викупалися - пляж знаходиться прямо через дорогу. Тут відмінний пологий берег без каменів, всім рекомендую його відвідати. У Береговому, що розташоване далі за маршрутом в сторону Феодосії, пляжі вже не такі: у воді дуже багато плит та великих брил.

Піщаний кримський берег

Повернулися в кафе поснідати. Годують там незрівнянно: меню відмінне, обслуговування швидке, якщо не потрапити під час обіду. Кримська кухня дуже смачна, і ціни тут невисокі. Після перекусу знову зібралися в дорогу.

Місцеві жителі пояснили, що через Білогірськ добиратися швидше, так як дорога майже не йде через гори. Дійсно, пройшло 1,5 години, і ми вже в Сімферополі.

Незважаючи на те, що це велике місто, ми в ньому не загубилися. Величезне спасибі продавцям преси, які підказували, яка саме карта необхідна покупцеві. Особисто ми з чоловіком, дотримуючись цих порад, придбали двосторонню, де одночасно є і карта півострова з населеними пунктами і автомобільними дорогами, і докладні невеликі карти курортних міст. Раджу придбати схожу: з нею ми все знайшли самостійно і ні разу не загубилися.

Кизил-Коба або Червона печера

Отже, маршрут "Крим-2017" почали з огляду печер. Тут є дві найпопулярніші серед туристів - це Кизил-Коба (Червона печера з підземною річкою Кизил-Кобінкой) і Мармурова печера.

Об'їхавши Сімферополь по південно-східній околиці, попрямували по хорошій дорозі на Ялту. Проїхавши по карті кілька невеликих населених пунктів, перед Перевальне повернули направо і проїхали близько кілометра в глиб долини.

Залишивши машину на безкоштовній стоянці, пересіли на трамвай (1 квиток коштував 50 рублів). Однак якщо дозволяє час, можна прогулятися і пішки - місця дуже гарні, і повітря відмінний. Трамвай швидко домчав нас до підніжжя гори, далі довелося 20 хвилин йти пішки в гору по вузькій кам'янистій стежці. Приготуйтеся морально до того, що підйом тут дуже крутий.

Нарешті, побачили вхід в Червону печеру. Прикупивши квитки по 350 рублів, віддихалися і стали чекати, коли набереться група. На це треба було всього 15 хвилин - туристів в Кизил-Кобе багато. Нас нарядили в зелені куртки з логотипом печери. Захоплююча екскурсія розпочалася: і історія відкриття, і кількість поверхів, і небезпеки, які таїть в собі Кизил-Коба під час злив. Вона, до речі, дійсно червона: і стіни, і сталагміти, і сталактити в ній такого ж кольору.

Час пролетів як 5 хвилин. Найбільш вражаючою виявилася підземна річка - справжнє диво природи: під такою товщею гірської породи біжить кристально чиста вода.

Печера Кизил-Коба

мармурова печера

Кизил-Коба ніби додала сил, і ми відразу вирішили оглянути ще одну печеру. Про рішення нітрохи не пошкодували: повернувши назад на Сімферополь, дісталися всього за півгодини на машині. За Зарічним повернули вправо і, минаючи Мармурове, стали знову підніматися в гору.

Дорога по схилу, добре відсипана щебенем, - це справжній відпочинок. Ніяких крутих підйомів або обвалів - спокійно їдеш, милуючись схилами гори Чатир-Даг. Навіть кватирки відкрили, щоб насолодитися найчистішим гірським повітрям. На невеликому плато побачили вхід до печери. Навіть пішки підніматися не довелося.

Знову поставили машину на безкоштовну парковку і пішли за квитками, які коштували по 400 рублів за штуку. За 20 хвилин, поки вибирали прикраси з каменів виробів, група туристів вже сформувалася. На цей раз всіх нарядили в строкаті куртки.

Вже при вході в печеру з'явилося відчуття, що потрапив в казку Бажова "Мідної гори господиня". Стіни відливали всілякими відтінками зеленого, золотистого, мармурового. Виявилося, що назва "Мармурова печера" метафоричне, а складається вона з вапнякових порід. Цей факт аж ніяк не розчарував: химерних фігур і цікавих історій було чимало.

Цей факт аж ніяк не розчарував: химерних фігур і цікавих історій було чимало

Вид з плато гори Чатир-Даг

Вид з плато гори Чатир-Даг

мармурова печера

Сакське озеро

Перший день подорожі добігав кінця, і ми вирішили заночувати в місті Саки. Причин тому було дві: по-перше, начиталися в інтернеті хороших відгуків про цілющі властивості мінеральної озера, по-друге, дізналися, що тут можна зняти недорогу квартиру зі зручностями. Господарів нам підказали знайти біля санаторію імені Бурденка.

За 1500 рублів нам здали на добу двокімнатну квартиру з євроремонтом. Господиня рекомендувала обов'язково перед сном викупатися в озері і попити мінеральної води з джерела поруч з ним, розхвалюючи його чудодійні властивості. Так і зробили.

Мінеральна вода виявилася незвичною на смак, не дуже сподобалася, зате при зануренні в гарячу, солону, озерну воду по тілу побігли приємні мурашки. Тут практично неможливо потонути. Місцеві жителі кажуть, що рекомендується перебувати у воді не більше 20 хвилин. Не знаю, чи правильно ми прийняли процедуру, але спали потім як убиті.

місто Саки

Сакське озеро

Музей Кара-Тобе

На наступний день вирушили в бік Євпаторії. По дорозі відвідали музей Кара-Тобе На з правого боку дороги на виїзді з міста Саки. Екскурсія сподобалася: тут дуже багато експонатів, тільки гуляти всередині вежі незручно через крутих сходів і вузьких коридорів. Тим, хто цікавиться історією, в Кара-Тобе буде цікаво. Добре запам'ятався прекрасний відкривається вид на околиці з оглядового майданчика музею.

Добре запам'ятався прекрасний відкривається вид на околиці з оглядового майданчика музею

Історичний музей Кара-Тобе

Євпаторія

До вечора відпочивали на золотих пісках Євпаторії. За 1500 рублів на добу зняли номер в гостьовому будинку на узбережжі на 4 дні. У самому місті не купалися, тому що там дуже людно, а також сонце за будинками рано ховається. Виїжджали за місто.

Зате набережна Євпаторії ввечері просто підкорила - здається, тут передбачено все для культурного відпочинку. Дуже смачно готують в місцевих кафе, сподобалися кримський лимонад і морозиво. Жива музика звучала тільки в кафе, але на вулиці вступала рок-група, був театр живої скульптури в парку та навіть шоу з вогнем. В кінці набережної знайшли цілий ринок з сувенірами. У магазинчику кримської косметики виявила широкий асортимент продукції місцевих виробників. За складеним ще вдома списку, орієнтуючись на відгуки покупців, придбала все необхідне.

За складеним ще вдома списку, орієнтуючись на відгуки покупців, придбала все необхідне

Жива скульптура в Євпаторії

З визначних пам'яток відвідали Собор Святого Миколи Чудотворця, Мечеть Джума-Джамі і Мойнакское озеро. В озері рачки покусують відчутно, тому тут не розслабишся, як в Саках. Ще були в акваріумі і аквапарку "У лукомор'я".

Акваленд "Лукомор'я" в Євпаторії

Акваріум в Євпаторії

На жаль, час підтискав, і нам довелося попрощатися з Євпаторією. Традиційно це виглядає так: низка машин уздовж дороги і туристи, які годують лебедів з руки.

Традиційно це виглядає так: низка машин уздовж дороги і туристи, які годують лебедів з руки

Лебеді в Євпаторії

Ми теж погодували цих прекрасних птахів, які до такої уваги вже давно звикли.

Бахчисарай

Вдосталь накупавшись за містом, ввечері вирішили продовжити свій маршрут - попрямували до Бахчисарая, щоб відвідати Ханський палац, Чуфут-Кале і Свято-Успенський монастир. Обігнувши Сімферополь з південно-західного боку, по абсолютно рівній дорозі приїхали в Бахчисарай. По дорозі купили багато дешевих фруктів: персики в Криму величезні, соковиті і солодкі - таких більше ніде не знайдеш.

Довелося заночувати, щоб не поспішаючи реалізувати всі плани за один день. Зняли недорогий номер в міському готелі - трохи більше 1000 рублів з людини, але зручностей там виявилося недостатньо. Зате відмінно повечеряли в одному з кафе і абсолютно безкоштовно помилувалися парком "Крим в мініатюрі на долоні" , Тому що дорога проходила якраз поруч з ним. Все несподівані пам'ятки вдалося подивитися тільки завдяки місцевим жителям, які давали добрі поради.

На наступний день, також за рекомендаціями кримчан, до всіх визначних пам'яток добиралися на маршрутці. І правильно зробили: по-перше, це дешево, по-друге, вулиця, на якій знаходиться Ханський палац, така вузька, що дві машини роз'їжджаються за умови складання бічних дзеркал.

Наша машина залишилася на платній парковці (вартість - 150 рублів). Всі пам'ятки виявилися зовсім поруч. Екскурсії по палацу стоять 300 рублів з людини і проводяться тільки за умови набору групи, але це недовго - поки можна зайняти себе фотографією.

Екскурсії по палацу стоять 300 рублів з людини і проводяться тільки за умови набору групи, але це недовго - поки можна зайняти себе фотографією

Ханський палац у Бахчисараї

Ханський палац у Бахчисараї

Плаття Катерини 2 в Ханському палаці

Плаття Катерини 2 в Ханському палаці

Ханський палац

Ханський палац

Фонтан сліз в Ханському палаці

Багато часу пішло на підйом в гору до Чуфут-Кале. Вартість екскурсії - 200 рублів. Вид на навколишні долини з гори просто незрівнянний.

Чуфут-Кале

Свято-Успенський монастир відвідали на зворотному шляху. Рішення знову виявилося вдалим, тому що після спеки на горі можна було набрати води з джерела і насолодитися прохолодою в будівлі.

Невеликі поради туристам:

  1. Жінці для відвідування монастиря потрібно запастися хусткою на голову, а любителькам брюк - двома хустками.
  2. Потрібно взяти з собою пляшки, щоб набрати свяченої води.

Жива природа Бахчисарая теж порадувала: під час спуску з гори ми милувалися не надто полохливої ​​білочкою. Повні найяскравіших вражень, ми покинули цей привітне місто і попрямували через Сімферополь в сторону Керченської переправи. Тиждень відпочинку в Криму добігала кінця.

Приїхали пізно ввечері. Переправа припала на нічний час, я навіть встигла поспати в машині на поромі. Рано вранці ми вже були в порту Кавказ. Подрімали, запаслися на Тамані фруктами для дому та там же викупалися в останній раз. Нас чекала траса М4 - дорога додому.

В Тамані

Проблеми в дорозі

Думаю, що у водіїв, які дотримуються правила, проблем в дорозі виникнути не повинно. Однак ті, хто не звертає в дорозі увагу на попереджувальні знаки, можуть отримати через 2-3 тижні " листи щастя "- штрафи за порушення швидкісного режиму з фотографіями з відеокамер, яких на М4, здається, незліченну кількість.

Поради туристам на машині

Всі найважливіші поради я вже постаралася розповісти раніше. Можна додати тільки те, що набір продуктів, термос і дорожня газова плита з парою газових балончиків створять мандрівникам додатковий комфорт і забезпечать недороге гаряче харчування.

Всім, у кого з'явилася ідея об'їхати Крим на власному автомобілі, раджу її обов'язково реалізувати. Це самий бюджетний і швидкий варіант подорожі. Бонусом можна отримати повну свободу вибору маршруту без уподобань або обмежень.

Автор: webOlga

Довго вибирали дорогу, по якій поїдемо - уздовж берега через Ялту до Сімферополя або прямо через Білогірськ до Сімферополя?
Не вірите?

Новости