Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рекреаційне відкриття Карпат

  1. «Українські Альпи» - на інвестиційному підйомі
  2. Карпатський асортимент
  3. Попит поки що відстає
  4. Довідка «2000»

До недавнього часу відпочинок у нашої людини асоціювався головним чином з валянням в літню пору на пляжах Чорноморського узбережжя. Карпати у масового відпочиваючого особливою популярністю не користувалися. Сюди (Трускавець, Моршин, Синяк і т. П.) Їхали або язвенники-ревматики, або ті, у кого не було зв'язків в профкомі, щоб отримати «літню морську путівку». І тільки досвідчені свідомо з року в рік їздили саме в Карпати. Однією з таких глибоко законспірованих відпочиваючих була Едіта П'єха. Вона щоліта забиралася в один і той же село в верхів'ях річки Черемош на межі Чернівецької та Івано-Франківської областей. Радянська зірка воліла зовсім дикий відпочинок.

Сьогодні публіка більш-менш розібралася в структурі відпочинку. Багато жителів мегаполісів (насамперед Києва) виявили, що для їх підірваного цивілізацією здоров'я гірські умови набагато корисніше. Та й морські узбережжя з їх стовпотворінням досить набридли. З'явилася можливість відпочивати не тільки раз на рік. Словом, звернення поглядів відпочиваючих в сторону Карпат було неминуче - на території переважно рівнинній України іншого регіону, придатного для гірського відпочинку (Кримські гори - не те), немає.

«Українські Альпи» - на інвестиційному підйомі

Це з одного боку. З іншого - за останні роки Карпати в інфраструктурному плані істотно змінилися. Національний капітал, що шукає інвестиційного застосування, досить щільно приклався до карпатських схилах. Той же Трускавець серйозно «дозагружен» спальними корпусами, водолікарнями, розважальними об'єктами, закладами, по-старому висловлюючись, громадського харчування. А коли навантаження на знамениту «Нафтусю» перевершила розумні межі, інвестори кинулися освоювати інші басейни мінеральних вод. Одним з таких новітніх українських «Баден-Баден» стала Східниця, розташована, до речі, неподалік від Трускавця.

Взагалі-то в Карпатському регіоні сьогодні мінеральних джерел виявлено близько чотирьохсот, але не у всіх потенціал дозволяє відкрити лікувальні комплекси. Більшість придатні тільки для залучення уваги відносно здорової частини населення - туристів.

Другий напрямок рекреації, яка отримала в Карпатах бурхливий розвиток, - центри гірськолижного відпочинку. Буковель, Славське, Драгобрат - найчастіше на слуху у любителів відповідного часу. Втім, визначення «гірськолижний центр» - в якійсь мірі умовне. Власники подібних об'єктів роблять все для того, щоб відпочиваючі до них їздили цілий рік. Головним рекреаційним товаром в незимових періоди є перш за все воістину цілющий чисте повітря. (Вище тисячі метрів над рівнем моря гірське повітря розріджене, що дуже благотворно впливає на клітини людського організму ... Ось чому брати Клички до боїв готуються в горах!)

Українські Карпати, незважаючи на інтенсивні рубки лісів за останні два десятиліття і бурхливе розмноження рекреаційних об'єктів, все ще вважаються останнім диким (в екологічному сенсі) куточком Європи. В Альпах, Піренеях або Татрах, за свідченням багатьох досвідчених у відпочинку небідних наших співвітчизників, таких первозданних місць не збереглися. Кажуть, в Європах не залишилося жодної незаасфальтованими стежки - у нас цю радість ще можна знайти. Останній великий (близько 30 га) ділянку незайманого букового лісу знаходиться на висоті 400 - 800 м в Угольському масиві Карпатського заповідника.

Напевно, збереження наших Карпат є наслідком пріоритетів радянської влади. Туризм в СРСР не розглядався як напрямок економіки, яке має формувати основну частину ВВП. Карпати стали улюбленим місцем військових, де зручно було ховати ракетні шахти, локаційні станції та інші стратегічні об'єкти. Зрозуміло, що поруч з військовими близько нікого не повинно було бути. Івано-Франківська область взагалі вважалася закритою для іноземних громадян.

Карпатський асортимент

Продовженням карпатської екології можуть вважатися елементи місцевої кухні, якій неодмінно привертають відпочиваючих. Бринза (особливий овечий твердий сир, схожий на той, про який під час мандрівок сумував Одіссей), банош (мамалига або кукурудзяна каша, заварена на домашній сметані), карпатські форель (ця риба вже точно без чистої гірської води жити не може), мед , гриби, ягоди, лікарські трави. Збір останніх трьох дарів лісу деякими операторами включається в програму перебування.

Надихавшись і наїлися літніх відпочиваючих розважають різноманітними способами. При великих базах відпочинку є спа-салони, сауни, кабінети косметологів, трав'яні ванни. Влаштовуються піші, велосипедні та кінні (верхом і в кареті) прогулянки по горах, стрільба з лука, пейнтбол, рафтинг (сплав гірською річкою) ... Деякі великі оператори містять звіринці (а часом - мало не зоопарки) з місцевої дикої та домашньої фауною. А операторам зеленого туризму звіринців влаштовувати немає необхідності - досить пустити відпочивальників на обори. Для «рекреаційних чайників» (в сенсі обізнаності про сільське життя) влаштовуються майстер-класи з доїння кіз і корів. Є також майстер-класи різьблення по дереву, кування по металу, гончарної справи, приготування бринзи.

Місцеве населення швидко навчилося приторговувати екзотикою. Вона починається з розвалив сувенірної продукції етнографічного характеру: всі ці бартки (майже бойові гуцульські топірці), різьблені «тарелі», «скриньки», «Коралі», «ліжнікі», «тайстри», «кіптарі» і т. Д. І т . п. Спеціально під літній відпочинок тут влаштовуються так звані святкові заїзди, коли в програму перебування включається відзначення Пасхи, Івана Купала, Спаса, виходу на полонину (гуцульський аналог альпійських лугів) і ін. святкові вечері супроводжуються «Троїстими музиками». Чи не кожен день влітку в горах відбувається який-небудь фестиваль. Часом створюється враження, що в кожному селі він свій. Багато з них - етнографічні. Але трапляються і такі, як «Славське-рок». Інші часом доростають до серйозного музичного рівня (приклад останнього - фестиваль в Шешорах).

Заради підтримки інтересу до гір оператори влаштовують екскурсії по визначних місцях, яких тут вистачає. Наприклад, природного характеру - численні заповідники, славнозвісний з яких, мабуть, Чорногірський заповідний масив (з Говерлою) і Долина нарцисів. Чимало в Карпатському регіоні та пам'яток архітектурного плану. Замки Закарпаття (в Хусті, Мукачеві, Ужгороді, Невицькому, «Мисливський замок Шенборнів» в Чинадієво), Львівщини (Олеський, Підгорецький, Свірзький і т. Д.). Власне, і міста Карпатського регіону - привід для екскурсій. Мукачево - наочний посібник по особливостям угорської архітектури, Ужгород - угорської і чехословацької, Чернівці - австро-угорської та румунської, Івано-Франківськ - австро-угорської та польської, Львів - австро-угорської, польської, вірменської ...

Попит поки що відстає До недавнього часу відпочинок у нашої людини асоціювався головним чином з валянням в літню пору на пляжах Чорноморського узбережжя

Ціни операторами гірського відпочинку декларуються різноманітні: «Вежа Ведмежа» (Славське) - 300 грн., «Захід» (Буковель) - 250 грн., «Буковель» (Буковель) - 230 грн., «Альпійський двір» (Славське) - 220 грн., «Карпатські полонини» (Орів) - 120 грн., «Берег» (Поляниця) - 100 грн., «Десятка» (Ворохта) - 97,5 грн., «Водолій» (Мукачево) - 70 грн.

На літо власники готелів і окремих котеджів від зеленого туризму роблять знижки. Наприклад, в готелі «Шелтер» (серце гірськолижного курорту «Буковель») вартість проживання зі сніданком (шведський стіл) в 2-місному номері класу «економ» за добу з 15 квітня по 15 травня нинішнього року на будні (понеділок - четвер) становила 290 грн., а на вікенд (п'ятниця - неділя) - 390 гривень. А ось вже з 15 травня по 15 листопада ціни на той же двомісний «економ» відповідно знижені до 252 і 305 грн. Схожа ситуація і в зеленому туризмі. Скажімо, добове перебування з триразовим харчуванням на приватній садибі «Ангеліна» (Косів Івано-Франківської обл.) Одному відпочиваючому взимку варто 220 грн. Влітку за ті ж умови власник вже просить 150 грн. Без харчування взимку 120 грн., Влітку - 90.

Незважаючи на літні знижки, повної завантаженості об'єктів не спостерігається. Готелі заповнюються на 60%, і то - тільки на вихідні. У будні згідно з оперативними даними готелі майже порожні. За тижня тут проводять відносно небагато відпочиваючі. Починаючи з липня, коли стартує відпускний період, очікується 100% -ве заселення, але знову ж таки - лише на вихідні. З 16 «точок харчування» на тому ж «Буковелі» влітку працює тільки 4. З двох десятків Буковельська підйомників влітку працює всього 1 - 2: цей транспортний засіб доставляє відпочиваючих на панорамну площадку для огляду приголомшливих пейзажів.

Чим пояснити недовантаження карпатської рекреаційної структури? Або тим, що літній відпочинок в горах все ж недостатньо «розкручений», або тим, що - криза. Рівень цін на «цивілізований відпочинок» в Карпатах все ж несоразмерен з рівнем доходів більшої частини населення нашої країни. Основна маса відпочиваючих влітку в горах - молодь. Ця публіка, збивати в галасливі компанії, тягне з собою в гори намети - по пансіонатах і об'єктів зеленого туризму селяться сім'ї або «романтичні пари» ...

Довідка «2000»

Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні,
04209, Київ, а / я 4; тел .: (044) 223 3817, 222 9317,
e-mail: [email protected] , [email protected]
http://www.greentour.com.ua/ .

Івано-Франківське обласне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні,
76007 Івано-Франківськ-7, а / с 1; тел. (050) 373 0501,
e-mail: [email protected] , [email protected] , [email protected] .

Закарпатське обласне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні,
тел. (050) 432 0254, e-mail: [email protected] .

Львівське обласне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні,
Львів, 79000, вул. Дорошенко, 41, офіс 40, тел .: (0322) 964 628, (050) 959 8847,
e-mail: [email protected] .

Чернівецьке обласне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні,
Чернівці, 58018; вул. В. Івасюка, 1/5, тел .: (03722) 719 08, (050) 588 7289.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Чим пояснити недовантаження карпатської рекреаційної структури?

Новости