Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Похід до базового табору гори Еверест

Розташування Евересту в Гімалаях

Гірський масив Джомолунгма знаходиться на кордоні Непалу і Китаю ( Тибетський автономний район ). Головна вершина масиву лежить на території Китаю.

До складу масиву входять 3 вершини, що перевищують 8 км:

№ Вершина Висота,
м 1 Джомолунгма Головна 8848 2 Джомолунгма Південна 8760 3 Чо Ойю 8201

Джомолунгма Головна - найвища вершина світу . Чо Ойю - шостий за висотою восьмитисячник світу.

Джомолунгма Головна має форму тригранної піраміди; південний схил крутіший. На південному схилі і ребрах піраміди сніг і фірн не утримуються, внаслідок чого вони оголені. Висота Північно-східного плеча 8393 м. Вершина складається в основному з осадових відкладень .

Піраміда Джомолунгми з'єднується перевалом Південне сідло (7906 м) з восьмитисячником Лхоцзе (8516 м), яких називають іноді Південної вершиною. З півночі круто спадає острозаточенного Північне сідло (7020 м) з'єднує Еверест з Північної вершиною - Чангзе (7543 м). На схід круто обривається непрохідна східна стіна Кангшунг (3350 м). З масиву на всі боки стікають льодовики , Що закінчуються на висоті близько 5 км.

Гірський масив Джомолунгма частково входить до складу національного парку Сагарматха ( Непал ).

У перекладі з тибетського «Джомолунгма» означає «Божественна (qomo) Мати (ma) життя (lung - вітер або життєва сила)», названа так на честь бонская богині Шераб Чжамми. У перекладі з непальського ім'я вершини «Сагарматха» означає «Мати богів».

Англійська назва «Еверест» (англ. Mount Everest) присвоєно в честь сера Джорджа Евересту (англ. George Everest, 1790-1866), керівника геодезичної служби британської Індії в 1830-1843 роках. Цю назву запропонував в 1856 році наступник Джорджа Евересту Ендрю Во (англ. Andrew Waugh, 1810-1878), одночасно з публікацією результатів свого співробітника Радханата Сікдара, який в 1852 році вперше виміряв висоту «Піка XV» і показав, що він є найвищим в регіоні і, ймовірно, в усьому світі.

джерело: ru.wikipedia.org/wiki/Эверест

Новости