Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На велосипеді і каяку в підземеллі

  1. легендарне подземельe
  2. На велосипеді по штреку
  3. На веслах на 700 метровій глибині під землею

Корошка, або Каринтія, своєрідний регіон, розташований на півночі Словенії, - джерело сюрпризів. Один з них - надра гори Пеца в Межіце. Чи можна було припускати, що по покинутим штреку вам вдасться покататися на велосипеді або проплисти на каяку? Не пропустіть це яскраве враження!

надра гори Пеца

легендарне подземельe

Каринтія - справжній рай для любителів походів в гори і тих, хто підкорює їх на гірському велосипеді, а гора Пеца, всередині якої живуть старовинні оповіді - частка цього рая.Самое відоме серед словенців переказ - це балада про Короля Матьяжем, який завжди творив добро, а тепер спить під горою, в той час як його борода, відростив, обвиває стіл. Однак же Король Матьяж - не єдина таємниця гори Пеца, її підземний світ - теж житло міфів і переказів.

Між горою Пеца і горою Уршлья ще в стародавні часи були відкриті рудні родовища. За три з гаком століття розвитку гірничої справи було видобуто 19 мільйонів тонн свинцевого і цинкової руди і прорито 800 кілометрів штреків, а ось ця шахта, роботи в якій були завершені 20 років тому, своєрідним способом служить і до цього дня: з 1997 року частина розробок була відкрита для відвідувань туристів. Сюди можна прибути на поїзді, а ті, кому миліше пригоди, можуть відправитися в підземелля з допомогою велосипеда або каяка .

Сюди можна прибути на поїзді, а ті, кому миліше пригоди, можуть відправитися в підземелля з допомогою велосипеда або   каяка

На велосипеді по штреку

Незважаючи на те, що гірський велосипед призначений насамперед для їзди на відкритій місцевості, в Каринтії ви зможете проїхатися на ньому крізь гору. І це в самому прямому сенсі слова. Треба тільки тепло одягнутися, запастися крагами, шоломом і шахтарським ліхтарем і в компанії гіда проїхати трохи більше п'яти кілометрів по підземному маршруту, що веде з однієї долини в іншу. Відчуваєте, які пригоди вас чекають? Траса проходить по траншеях, які не уявляють собою небезпеки, одщій підйом не перевищує 15 метрів, однак виїмки і горби колишніх вагонетки перевалочних пунктів відчутно ускладнять поїздку. Все це пригода розраховане на два з половиною години.

На веслах на 700 метровій глибині під землею

Коли рудник в Межіце закрили, воду з нього відкачувати перестали, і вона залила його найбільш низько розташовані ділянки. Залила вона і великі котловани, вириті шахтарями, - тепер вони виглядають, як чарівні підземні озера. Наберемося сміливості і поїдемо їх відкривати заново? Тоді доведеться пройти по підземеллям на веслах. Біля Музею гірничої справи на Гланчніке в Межіце потрібно сісти на шахтарський поїзд і проїхати на ньому 3,5 км по траншеї. Потім ви пішки зійдіть до води, де пришвартовані каяки - на них ви прямо під землею пропливете по невеликій річці до озер - відстань складе близько 700 метрів. Ось тепер-то і саме час приступити до дослідження підземного лабіринту, що складається з залитих водою підземних ровів і траншей.

Ну, а оскільки для такого подвигу вам знадобиться чимало енергії, вам в підземній частині гори Пеца запропонують традиційний шахтарський полуденок, який колись вливав сили в шахтарів, які на важкі роботи. Смачного! Вам сподобаються гречані «жганци» зі шкварками, салом і житнім хлібом, а запити все це можна кави з молоком.

Чи можна було припускати, що по покинутим штреку вам вдасться покататися на велосипеді або проплисти на каяку?
Відчуваєте, які пригоди вас чекають?
Наберемося сміливості і поїдемо їх відкривати заново?

Новости