Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бунт диких тварин (частина друга)

  1. знелюднення гори
  2. Зустрічайте гостей - гімалайські ведмеді
  3. Зникнення ведмедів на півдні
  4. Ведмеді і жолуді
  5. Зближення з людьми
  6. відновлення лісів
  7. Дикі звірі - теж постраждала сторона

Гімалайські ведмеді перестали зустрічатися на Сікоку і в горах Кюсю, однак на головному острові Хонсю вони являють собою серйозну проблему, нападаючи на людей. Витоки ситуації, що склалася - в глибоких протиріччях людського суспільства, що виходять за рамки протистояння двох понять - «полювання» і «охорона».

знелюднення гори

Найяскравіша зміна, яку я відчув під час прогулянок по горах за останні кілька десятків років - це зникнення людей. Раніше селяни орали землю, рубали дерева, збирали дрова і лісові рослини, мисливці добували дичину. Повсюди лунали дзвінкі голоси дітей і підлітків, які ганялися за зайцями, ловили в річці рибу і шукали жуків-рогачів. Тварини ховалися глибоко в горах і не наближалися до селища, побоюючись людини.

Зараз по всій країні зростає кількість вимираючих сіл . Результати дослідження Міністерства земель і транспорту, а також Міністерства внутрішніх справ і комунікацій за 2015 рік свідчать, що за минулі п'ять років зникло 190 з 75 662 селищ. Існування понад 80% селищ знаходиться під загрозою внаслідок таких факторів, як старіння і скорочення чисельності жителів , Низька щільність населення і природні катаклізми .

росте наноситься оленями збиток , Все частіше з'являються виходять з лісу ведмеді. Проблема депопуляції сіл вийшла на національний рівень в 1980-1990-і роки. Молодь їхала в міста, перехід на газ і електрику в якості нових джерел енергії привів до скорочення попиту на деревне вугілля, а впровадження нових будматеріалів значною мірою скоротило рівень залежності внутрішнього виробництва від лісу.

У 1980 році в сільськогосподарській сфері було зайнято 6,97 мільйона чоловік, в лісовій промисловості - 146 тисяч, проте до 2015 року ці показники скоротилися на 70%. Збільшилася кількість покинутих орних земель і лісів, які заростали Пуерарії і іншими видами улюблених оленями рослин і чагарників, перетворюючись в зручну годівницю.

Багато селян, зіткнувшись з наноситься дикими тваринами збитком, опускали руки і відмовлялися від фермерства, а це, поряд зі старінням населення і працевлаштуванням молоді в інших сферах, лише погіршувало ситуацію. Однак навіть діючі фермери стали уникати районів, на які дикі тварини роблять інтенсивні набіги. За останнє десятиліття площа занедбаних орних земель збільшилася більш ніж в три рази. Міжгірські райони, де раніше працювали сільські жителі, заселені дикою фауною. Зникнення людини наблизило кордон проживання диких тварин до сільським поселенням.

Зустрічайте гостей - гімалайські ведмеді

Починаючи з 2000 року гімалайські ведмеді стали фігурувати в новинах кожні кілька років - «поява численних ведмедів», «є вбиті і поранені», «виловлено безліч ведмедів». Це свідчення зрослої кількості контактів людини і тварин.

До кінця 1980-х років середньорічна сума видобутих на полюванні і відловлюють за шкідництво гімалайських ведмедів становить 2200 голів, однак в 90-х роках ця цифра скоротилася до півтори тисячі. Починаючи з 2000 року в зв'язку з почастішанням випадків появи ведмедів поблизу від людини чисельність видобуваються ведмедів знову зросла до двох тисяч. У 2006 році був зареєстрований рекорд - 4856 голів, а в 2016 було спіймано 3045 ведмедів.

У 2006 році був зареєстрований рекорд - 4856 голів, а в 2016 було спіймано 3045 ведмедів

Розрахункова чисельність гімалайських ведмедів становить від 15 до 20 тисяч, вони внесені до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи як уразливого виду. Міжнародні угоди з гімалайськими ведмедями обмежені відповідно до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення (Вашингтонської конвенції). З урахуванням цих даних кількість знищуваних в Японії ведмедів не може не викликати подиву. Деякі вважають, що розрахункова чисельність гімалайських ведмедів занижена, і їх реальна кількість набагато більше.

Зникнення ведмедів на півдні

Чому масове винищення не загрожує популяції ведмедів? Колись гімалайський ведмідь жив по всій країні, за винятком Хоккайдо. На острові Кюсю іноді з'являлися свідоцтва людей, що бачили ведмедя, проте після того, як тварина було застрелено в 1987 році в національному парку Собокатамукі, який розташувався на території двох префектур - Ойта і Міядзакі, точні відомості про присутність на острові ведмедів відсутні. на Сікоку чисельність залишилися ведмедів становить не більше кількох десятків.

Зліва: гімалайський ведмідь Зліва: гімалайський ведмідь. Мешкає переважно на Хоккайдо. Тіло вкрите чорною шерстю, на горлі є білий трикутник у формі півмісяця. Довжина тулуба 1,4 метра, вага - від 80 до 150 кг. Справа: уссурійський бурий ведмідь. Мешкає на Хоккайдо. Тіло вкрите коричневою або чорною шерстю. Разом з білим ведмедем є найбільшим представником сухопутних хижаків. Довжина тулуба досягає 2 метрів, вага - від 150 до 300 кг.

В останні кілька років простежується певна тенденція - щорічна кількість виловлених ведмедів значно відрізняється. У 2004, 2006 і 2010 роках ведмеді часто виходили до людей, тому кількість спійманих звірів також велике. Поява гімалайського ведмедя поблизу від населених пунктів лякає жителів, щовесни повідомляють про поранених і вбитих ведмедями жертви. У травні 2016 року в горах поблизу від міста Кадзуну (префектура Акіта) ведмеді задрали 4 осіб, які вирушили в ліс за рослинами.

Дані Міністерства навколишнього середовища свідчать, що щорічна кількість убитих і поранених гімалайськими ведмедями людей в 1980-1990 роки становило 20-40 осіб, проте з 2001 року показник почав зростати, і за період з 2008 по 2016 рік загальна чисельність постраждалих досягла 764 осіб (в тому числі 12 убитих).

До цих пір вважалося, що ведмідь мешкає далеко в горах і не хоче з'являтися на людях. Однак все частіше і частіше ведмеді, що з'являються в населених пунктах, не бояться людини. Незважаючи на його присутність, вони спокійно підіймаються на дерева, щоб поласувати хурмою, або проникають у будинки, викрадаючи виставлені перед буддійськими вівтарями частування. Деякі дослідники вважають, що ми маємо справу з «ведмедями нового покоління», які не бояться людини і не тікають при його появі.

Три гімалайські ведмеді спускаються з дерева в саду селища Ііде, префектура Ямагата (фото Еміурі сімбун / AFLO) Три гімалайські ведмеді спускаються з дерева в саду селища Ііде, префектура Ямагата (фото Еміурі сімбун / AFLO)

Ведмеді і жолуді

Вважається, що поява гімалайських ведмедів поблизу від людини зумовлена ​​браком їжі в горах. Перед зимівлею ведмедю потрібно накопичити жир. Основна їжа ведмедів - висококалорійні живильні жолуді та інші плоди дерев. Різновид дубових дерев залежить від регіону і висоти над рівнем моря. У лісах неподалік від населених пунктів часто зустрічаються гаї дуба найгострішого, дуба залозистого і каштани, які в міру збільшення висоти над рівнем моря змінюються на буки і сизі дуби.

Дослідження, проведене Інститутом лісових досліджень Міністерства сільського господарства, виявило закономірність між врожайністю жолудів і частотою появи ведмедів на людей. Виявилося, що неврожай жолудів на гірських породах дуба компенсується врожайністю сизого дуба, тобто має місце взаємодоповнюючий ефект. Однак неврожай жолудів на декількох видах дубів може спровокувати ведмедів спускатися з гір в селища в пошуках їжі. За даними Центру досліджень дикої природи префектури Хего, в 2006 і 2010 роках, коли ведмеді часто з'являлися поблизу від людей, відзначався неврожай на всіх трьох породах дерев - дуб, сизий дуб і залозистий дуб.

Чергування врожайних і неврожайних років - це стратегія виживання дерев. Якщо щороку на деревах буде однакова кількість плодів, поголів'я ведмедів буде рости до тих пір, поки вони не будуть з'їдати все плоди. Однак повне знищення плодів не дозволить деревам розмножуватися. У неврожайні роки чисельність ведмедів скорочується, і якщо наступний рік видасться врожайним, що вижили ведмеді не зможуть з'їсти всі плоди, і з уцілілих плодів з'являться нові дерева.

Зближення з людьми

Безумовно, цикл врожайності жолудів існував завжди, проте до цих пір ведмеді побоювались виходити до людей навіть в неврожайні роки. Для появи ведмедів поблизу населених пунктів в наші дні повинні бути особливі причини.

Гладкого на коров'ячих кормах гімалайський ведмідь поруч з корівником (місто сіодзірі, префектура Нагано; фото НКО «Суспільство досліджень гімалайського ведмедя Синсю») Гладкого на коров'ячих кормах гімалайський ведмідь поруч з корівником (місто сіодзірі, префектура Нагано; фото НКО «Суспільство досліджень гімалайського ведмедя Синсю»)

Колись ареал проживання гімалайських ведмедів поширювався на всю територію островів Хонсю, Сікоку і Кюсю, однак приріст населення і активізація діяльності людини змусили тварин відступити в гори. В рамках стратегії збільшення штучних лісів на зміну вирубують листяним породам прийшли хвойні - криптомерии, кипариси і модрини. У харчуються жолудями гімалайських ведмедів різко скоротилася кількість корму і площ проживання.

Серйозні зміни спостерігалися не тільки в горах, але і в передгір'ях. За скороченням чисельності населення було поява безлічі покинутих полів і лісів. Раніше залозистий дуб і найгостріший дуб регулярно вирубувалися для виробництва деревного вугілля, тобто листяні породи дерев перебували під контролем людини. Однак після відмови від використання деревного вугілля люди перестали доглядати за посадками, і всюди розрослися природні дубові гаї.

У міру депопуляції в селищах ведмедям стало легше наближатися до місць проживання людини. У лісах поруч з людьми зростає безліч каштанів, хурми, яблук та інших фруктових дерев, біля городів і в лісах часто викидають непридатні для продажу фрукти і овочі. Достаток корму і відсутність людей в околицях селищ створили для ведмедів ідеальні умови проживання.

відновлення лісів

Чи чули ви про інцидент в гірському будинку відпочинку Асама, що трапилося в містечку Каруїдзава в 1972 році? Група членів радикальної організації «Об'єднана Червона армія» захопила заручників і зникла в будинку відпочинку, в ході перестрілки з поліцією троє були вбиті, 27 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Мені довелося спостерігати за змінами, що відбувалися в лісі в околицях цього курорту, на протязі тривалого часу.

Судячи з відеозапису під час інциденту, ліс в околицях будинку відпочинку Асама був вирубаний на виробництво деревного вугілля, а схили засаджені рідкісними саджанцями. Будинок відпочинку самотньо височів на крутому схилі, і оточила його спецназу було практично ніде сховатися. За минулі 45 років вирубки припинилися, і схили поросли змішаним лісом з переважанням 20-метрового залозистого дуба. Восени земля покривається обпадаючими жолудями і каштанами, останнім часом тут стали з'являтися ведмеді. Подібний процес відродження лісів спостерігається по всій країні.

Організація «Японська мережа ведмедів» (JBN), до складу якої входять люди, що займаються дослідженнями ведмедів, зазначає, що з 2000 року ареал проживання ведмедів розширюється, і в деяких районах тварини підійшли до кордону районів діяльності людини. Коли в префектурах Токіо, Кіото і Хего частішає поява ведмедів, це означає, що вони розширюють свою територію аж до крайньої межі лісів.

Гімалайський ведмідь, якого спіймали в горах Північних Альп Гімалайський ведмідь, якого спіймали в горах Північних Альп. Переміщення тварини відстежували за допомогою прикріпленого на ньому передавача (фото НКО «Суспільство досліджень гімалайського ведмедя Синсю»)

Дикі звірі - теж постраждала сторона

Як уже згадувалося раніше, часто наноситься дикими тваринами збитки обумовлений діяльністю людини. На величезних територіях люди вирубували природні ліси, висаджували лісосмуги, а потім припиняли за ними доглядати. Незважаючи на це, що виходять до людей олені і ведмеді нагороджуються образливим прізвиськом «шкідники» і підлягають негайному знищенню в рамках теорії домінування людини.

Гімалайський ведмідь, який напав на людину у гори Норікура і застрелений відразу після фотозйомки (фото НКО «Суспільство досліджень гімалайського ведмедя Синсю») Гімалайський ведмідь, який напав на людину у гори Норікура і застрелений відразу після фотозйомки (фото НКО «Суспільство досліджень гімалайського ведмедя Синсю»)

Подальше знищення диких тварин закінчиться тим, що вони виявляться під загрозою зникнення, подібно колишнім на межі вимирання оленям на Хоккайдо і зниклим на Кюсю гімалайських ведмедів. Всі говорять про завдається збитки, однак проблема охорони і контролю дикої природи відходить на другий план.

Проблема покинутих орних земель і лісів стоїть досить гостро, проте поряд з нею відбувається відновлення природних лісів. Лісівництво як сфера промисловості майже віджила себе, обсяг рубок падає. Площа природних лісів залишається незмінною вже протягом 30 років, проте показник приросту дерев щорічно збільшується на 86 мільйонів кубометрів. У перекладі на побудовані за сучасною методикою індивідуальні дерев'яні будинки площею 100 квадратних метрів це становить 4 300 000 домівок.

Починаючи з 1980-х років посилилося усвідомлене ставлення до проблеми захисту лісів і живих істот, лісопосадки в Японії і за її межами стали звичайним видом діяльності НКО і місцевих підприємств в рамках обов'язків перед суспільством. Я всебічно схвалюю відновлення природи в околицях селищ і зростання лісів з натуральних саджанців. Однак не слід забувати, що вигнані колись з цих місць дикі тварини теж мають намір відновити свої права з відродженням природних умов проживання.

Автор ілюстрацій до тексту: Іцукі Цуєси

Фотографії надані НКО «Суспільство досліджень гімалайського ведмедя Синсю»

Фотографія до заголовку: Ведмедиця і ведмежата пробираються в корівник. Ведмеді часто завдають шкоди скотарським господарствам (місто сіодзірі в префектурі Нагано, фото надано НКО «Суспільство досліджень гімалайського ведмедя Синсю»)

(Стаття на японській мові опублікована 24 травня 2017 г.)

Новости