Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пряма мова: Директор ЦПКіO ім. Горького про реконструкцію парку та річною програмою

  1. Сергій Капков - директор Парку культури і відпочинку ім. Горького з 2011 року. Один з авторів масштабної...
  2. Гід The ​​Village за старим Парку ім. Горького
  3. ОСТАННІ НОВОВВЕДЕННЯ
  4. РЕСТОРАНИ І ЇЖА
  5. Парк Горького буде виробляти власні морозиво і цукрову вату
  6. ГРОМАДСЬКА РАДА І КУРАТОРИ
  7. Новий проект Парку ім. Горького і «Стрілка»
  8. ПАМ'ЯТНИКИ
  9. ПРОГРАМА НА ЛІТО
  10. В парку ім. Горького будуть роздавати безкоштовні ялинки
Сергій Капков - директор Парку культури і відпочинку ім. Горького з 2011 року.
Один з авторів масштабної реконструкції і модернізації парку.

ІДЕОЛОГІЯ

Парк повинен бути місцем, де можна сховатися. Місто досить агресивний, там машини, пробки, натовп. А тут тихо і багато простору. Люди люблять свої міста за відчуття. Всі хочуть активно проводити час в місті, а для цього потрібні відкриті громадські простору - над цим і будемо працювати.

Парки відрізняються один від одного не тільки розташуванням, а й людьми, які в них ходять. Наприклад, в нью-йоркському Центральному парку багато людей бігають вранці, а вдень туди приходять няні з дітьми. За статистикою минулих років, 80% відвідувачів парку Горького НЕ москвичі, а жителі ближнього Підмосков'я. Люди приїжджали повеселитися в «Діснейленді для бідних». А якщо тут буде інша середу, якщо з'являться столи для пінг-понгу, скейт-парк, театральний майданчик, то в парк прийдуть зовсім інші люди.

Гід The ​​Village за старим Парку ім. Горького

Горького

Парк повинен просто надати людям можливість займатися тим, чим вони хочуть. Зони для пікніків, галявини, на яких можна грати в футбол чи фрісбі. Потрібно стежити за якістю асфальту, щоб всі бажаючі могли комфортно покататися на роликах. Інтернет забезпечити для тих, хто хоче працювати на повітрі.

ОСТАННІ НОВОВВЕДЕННЯ

Поки ми вирішуємо термінові архітектурно-будівельні завдання. Прибрали все сміття. Тепер треба встановити нормальні туалети. Для дитячих майданчиків потрібно створити якісь цікаві будівлі. Вибираємо, які у нас будуть лавки, як повинна виглядати зона інтернету і скільки таких зон взагалі потрібно. Робимо скейт-парк. Це поки те, що ми можемо зробити швидко. Парк живе своїм життям. Сьогодні, після свят, тут спокійно, музика ніде не грає, а в суботу-неділю все буде по-іншому. До речі, Михайло Козирєв з «Срібного дощу» записує нам композиції на кілька годин.

Демонтаж об'єктів в Парку ім Демонтаж об'єктів в Парку ім. Горького травень 2011 р р

Горького травень 2011 р р

Найдовша набережна Москви тепер пішохідна - при в'їзді стоять стовпи і охорона. Тут вже є розмітка і парковки для велосипедів. Обов'язково з'явиться прокат. Ми замовили кілька conference bike - такі п'ятимісні круглі велосипеди, є невеликі електромобілі. На території також є чотири ставки. Якісно і грунтовно очистити їх можна тільки взимку. Але вже зараз замовили в Нідерландах і Канаді нові катамарани і човни.

РЕСТОРАНИ І ЇЖА

Тільки дирекція парку відповідає за продаж алкоголю і продуктів харчування. На території парку відкриється власний харчовий комбінат, з нього кожен день будуть розвозити продукти по точкам. Є деякі речі, які парку потрібні завжди: солодка вата, попкорн і морозиво легше робити централізовано і стежити за їх якістю. Хочеться створити якусь окрему радянську зону, зі своєрідною атмосферою, поставити туди автомати з лимонадом і сиропом. Можливо, вона буде в районі Ленінської площі. Щось вже почали виготовляти, наприклад, радянський вершкове морозиво розкупили за свята. Люди скучили за смаком.

Парк Горького буде виробляти власні морозиво і цукрову вату

Парк Горького буде виробляти власні морозиво і цукрову вату

При плануванні нових місць і закладів в парку важливі деталі. Наприклад, у дорогих ресторанів своя публіка. Вона, швидше за все, приїжджає на машинах. Так що дорогі ресторани треба десь в кутах розміщувати, щоб люди могли припаркуватися. Місця всім вистачить, просто раніше все було хаотично забудоване і заставлено. Близько «Ненудного саду» є місце на 800 машин. Біля центрального входу також є стоянка. Ще плануємо домовитися з таксопарками про послугу «Таксі в Парк Горького» з фіксованою ціною 500 рублів. Якщо ви не хочете сюди тягнутися на своїй машині, хочете погуляти, посидіти в ресторані і випити, то з будь-якої точки Москви зможете доїхати до парку на таксі.

Якщо ви не хочете сюди тягнутися на своїй машині, хочете погуляти, посидіти в ресторані і випити, то з будь-якої точки Москви зможете доїхати до парку на таксі

Проектів на кшталт «Лебединого озера» потрібно більше, я в цьому зацікавлений. Зараз ми хочемо, щоб «Солянка» відкрила у нас ще й бар «шестерінки» в старому радянському павільйоні «Шестигранник» , Звідси і назва для бару. Я, правда, з ними ще не розмовляв, але у нас є хороший архітектурний проект. Ще ми створимо пляж біля річки на Пушкінській набережній у ротонди. Дюну з дерева спроектувала «Стрілка». Там теж зробимо бар.

Старі атракціони і кафе «Лебедине озеро» на території парку Старі атракціони і кафе «Лебедине озеро» на території парку

ГРОМАДСЬКА РАДА І КУРАТОРИ

Я не приймаю рішення один, все робимо колегіально - голосуємо. У цьому бере участь велика група людей: експерти «Стрілки», співробітники парку, є багато молодих хлопців. Коли з командою «солянки» зустрівся, відразу було видно, що вони теж дуже зацікавлені в парку - все літо тут проводять.

Презентація загальної концепції парку буде в кінці року, але сьогодні у кожного напряму є свій зовнішній куратор. Для певних завдань ми запрошуємо професіоналів у своїй галузі. Наприклад, активно співпрацюємо з «Стрілкою» і «Гаражем». Вони нам пропонують різні ідеї. Архітектори вирішують, укладаються нові споруди в концепцію парку чи ні. Вони можуть попросити когось переглянути свій проект або, наприклад, зробити дах нижче. За вуличну скульптуру відповідають хлопці з «Гаража».

Новий проект Парку ім. Горького і «Стрілка»

Директор Центрального парку Нью-Йорка погодився нас проконсультувати і скоро приїде. Не хочеться покладатися тільки на свою думку - запрошуємо різних компетентних людей. Більшість ідей десь раз на місяць виноситься на обговорення громадської ради, який допоможе нам визначити майбутній вигляд парку. Хочеться уникнути еклектики і визначитися з програмами. 17 травня озвучимо список тих, хто входить до ради.

ПАМ'ЯТНИКИ

Радянська естетика збережеться в архітектурі. Ми плануємо відновити всі вісімнадцять пам'ятників, обсерваторію, бібліотеку, мисливський будиночок, Голіцинського лікарню. Центр «Гараж» переїде в павільйон «Шестигранник», колишній павільйон «Механізація», побудований в 1923 році для першої Всесоюзної сільськогосподарської і кустарно-промислової виставки. Архітектор Рем Колхас зробив для нас проект реконструкції радянського ресторану «Времена года». Кілька днів тому під час розчищення території ми знесли кафе і виявили фонтан, теж пам'ятник архітектури. Обговорюємо відновлення скульптури Шадра «Дівчина з веслом». У Третьяковській галереї, де зберігається її бронзова копія, обіцяли підтримку.

Парк ім Парк ім. Горького в 30-і роки

ПРОГРАМА НА ЛІТО

Ми створимо програму «Літо в парку», адже будь-який суспільний простір вимагає залученості. Відразу видно, натхнені люди чи ні. Моя задача забезпечити тут безпеку, світло і чистоту, а далі сюди повинні прийти якісь активні хлопці. Кінотеатр «Піонер» хоче проводити в парку вуличні кінопокази. Всі будуть сидіти на м'яких подушках і дивитися фільми. Журнал «Афіша-Їжа» у вересні проведе пікнік. З театром «Практика» ми ведемо переговори, щоб вони зіграли пару вистав. Ще йогу плануємо запустити. Я вже з Шахри Амірхановою щодо цього говорив. До нас дуже давно приходять хлопці вчитися танцювати сальсу, хочемо забезпечити їх світлом і звуком.

Люди повинні приходити в парк займатися спортом. Два тижні тому разом з сайтом Sports.ru проводили фестиваль стрітболу. Створили для нього дванадцять майданчиків, тепер спілкуємося з різними федераціями екстремальних видів спорту. Федерація скелелазіння, наприклад, поділилася ідеями, а ми з архітекторами спробували їх реалізувати.

В парку ім. Горького будуть роздавати безкоштовні ялинки

Програма літа буде постійно оновлюватися на сайті. Ресурс хочеться зробити хорошим, на це потрібен час. Ідеї ​​для логотипу та фірмового стилю збираємо в альбом з напрацюваннями. Але поки нічого не вибрали, просто консультуємося з різними фахівцями. Треба ще дослідження у фокус-групах провести. Поспішати нікуди, потрібно якісно все зробити.

Новини про реконструкцію парку в блозі Gorky Park на The Village

Новости