Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Якого кольору Місяць?

В одному з торішніх номерів журналу в розділі "Листування з читачами" була надрукована замітка "Коричнева Місяць".Але чому Місяць так часто змінює колір?

Е. Капустін (м.Сімферополь).

Місяць здавна пов'язували з сріблом. Однак дуже чистий білий колір Місяць має лише вдень. Це пояснюється тим, що розсіяний небом блакитне світло додається до жовтуватого світла самого Місяця. У міру ж ослаблення блакитного кольору неба після заходу Сонця вона стає все більш жовтою і в якийсь момент чисто-жовтої, а потім, при закінченні сутінків, знову жовто-білої. Залишок ночі Місяць зберігає світлий жовтуватий колір, в точності подібний денного Сонця. У дуже ясні зимові ночі, коли повний Місяць стоїть високо, її колір здається біліше, але поблизу горизонту вона стає такою ж помаранчевої і червоної, як і призахідне Сонце.

У дуже ясні зимові ночі, коли повний Місяць стоїть високо, її колір здається біліше, але поблизу горизонту вона стає такою ж помаранчевої і червоної, як і призахідне Сонце

Якщо ж Місяць оточена невеликими пурпурно-червоними хмарами, її колір стає майже зелено-жовтим, а якщо хмари оранжево-рожеві, то Місяць перетворюється в синьо-зелену. Причому ці контрастні кольори проявляються виразніше для місячного серпа, ніж для повного Місяця.

При свічках ж, наприклад, дають червонуватий відтінок, колір Місяця також представляється зеленувато-синім. Цей контраст особливо наочний, якщо джерела світла не дуже сильні, наприклад, якщо одночасно спостерігати в воді відображення Місяця і полум'я газу. Якщо ж попередньо протягом приблизно півгодини дивитися на помаранчеве полум'я багаття, а потім на Місяць, то Місяць придбає блакитний відтінок.

І дійсно: іноді ж можна почути вираз "блакитна Місяць". Втім, так нерідко називають другу повний Місяць місяці. Власне, далеко не завжди в одному і тому ж місяці повний місяць трапляється два рази. Згадаймо, адже періодичність зміни місячних фаз приблизно 29,5 діб. Тому другий повний місяць місяця може відбутися тільки якщо перше було 1-го числа цього місяця. Наприклад, лютий ніколи не може бути "місяцем блакитний Місяця".

Звідки ж пішла ця незвичайна назва? Важко сказати. Можливо, що воно з'явилося в один з місяців двох повних місяців незабаром після 1883 року. У той рік сталося страшне виверження вулкана Кракатау - одне з найбільш катастрофічних за всю літописну історію людства. В атмосферу Землі було викинуто величезну кількість вулканічного попелу і пилу. І протягом трьох років кількість сонячної енергії, що досягала поверхні нашої планети, було приблизно на 10% менше звичайного. Якраз в цей час відзначався блакитно-зелений колір Сонця і Місяця.

А може бути, якийсь спостерігач зазначив одного разу у заходить повного Місяця в другий повний місяць місяця рідкісне явище так званого зеленого променя? (Див. "Наука і життя" №№ 7, 12, 1980 р .; № 11, 1989 р .; № 8, 1993 г.)

Коли Місяць і Сонце знаходяться низько над горизонтом, вони представляються жовтими, помаранчевими і навіть криваво-червоними. Пов'язано це з явищем рефракції світлових променів в атмосфері Землі і станом самої атмосфери.

Але чому Місяць так часто змінює колір?
Звідки ж пішла ця незвичайна назва?
А може бути, якийсь спостерігач зазначив одного разу у заходить повного Місяця в другий повний місяць місяця рідкісне явище так званого зеленого променя?

Новости