Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Formula E - «королівські гонки» майбутнього

  1. Трохи історії
  2. Особливості Формули E
  3. Формула Е в Монако

Формулу-1 прийнято вважати королевою гонок. Проте у Формули Е, якій всього три роки, є шанси в майбутньому відвоювати цей титул. Електромобілі поступово приходять на міські дороги і вже нікого не дивують. Але чи зможуть вони змагатися зі швидкісними болідами Формули-1? Експерти в один голос говорять «так»! Таким чином, увага до досягнень в сфері швидкісних електромобілів стає все більш пильним. Так чого ж нам чекати від майбутньої гонки ePrix в Монако, яка відбудеться 13 травня?

ePrix

Трохи історії

Кілька років тому ООН повідомила, що в 2014 році в містах проживало 54% ​​населення Землі, а до 2050 року цей відсоток збільшитися до 66%. Ясна річ, що для комфортного життя людям потрібен не тільки зручне транспортне сполучення, а й здорова природа навколо. Ні для нікого не секрет, що нинішні автомобілі - перші забруднювачі повітря. Це стало причиною для багатьох країн, і, в першу чергу, для Монако, «пересадити» своїх жителів на екологічно чистий транспорт - електромобілі або велосипеди.

На сьогоднішній день електрокари за багатьма пунктами програють транспорту з двигуном внутрішнього згоряння, починаючи від ціни і закінчуючи швидкістю, якщо говорити про болідах. Але це справа часу і, перш за все, розвитку технологій. А ось для того, щоб автомобільні корпорації були зацікавлені в пошуку нових рішень, необхідно створити їм майданчик для конкуренції. Власне, саме для цього в 2011 році Міжнародна автомобільна федерація (ФІА) задумалася про проведення чемпіонату електромобілів. Ця ідея надихнула іспанського підприємця і політика Алехандро Агага (Alejandro Agag), і він вирішив здійснити цей проект. В одному зі своїх інтерв'ю він сказав: «Люди досі слабо зацікавлені в покупці електромобілів, тому необхідно пропагувати такі технології. Потрібно зробити так, щоб в електричні двигуни повірили. Цього потребує вся автомобільна галузь ».

Перший чемпіонат Формули Е стартував у вересні 2014 року в Пекіні та завершився в червні 2015 року в Лондоні. Швидкісні електромобілі побували на дорогах таких найкрасивіших міст світу, як Майамі, Берлін, Москва, і багатьох інших. В цьому році Монако вдруге приймає подібну гонку на своїй легендарній трасі.

Особливості Формули E

Етапи гонки проходять тільки по міських вулицях - ніяких автодромів. Проведення цього заходу в містах здається досить логічним, адже електромобіль - це транспортний засіб виключно для великих міст. У Формулі Е кожен етап проходить раз на місяць. У нинішньому сезоні їх дванадцять. Такий розклад дозволяє радувати уболівальників практично цілий рік, поки традиційні гоночні серії йдуть в міжсезоння. У списку партнерів, інвесторів і творців електромобільних гонок такі гіганти автомобільної промисловості, як Qualcomm, Michelin, розробники акумуляторів та електроніки Williams і McLaren, гоночна компанія Dallara і концерн Renault. З 2016 року в Формулі Е беруть участь такі виробники автомобілів, як Audi, BMW, Citroen, Jaguar. З наступного року список поповниться і командою Mercedes.

Формула Е в Монако

Вперше електричні боліди змагалися на дорогах князівства в 2015 році . Через рік Монако відсутнє в календарі гонок Формули Е. В третьому сезоні швидкісні електромобілі знову повертаються на легендарну трасу.

Князівство стане п'ятим етапом гонки після Мехіко, Буенос-Айреса, Марракеша і Гонконгу. Напередодні старту генеральний комісар Автомобільного клубу Монако (АКМ) Крістіан Торнаторе розповів про майбутній захід: «Я думаю, в цьому році боліди будуть набагато швидше, їх потужність значно збільшилася. Це стане цікавим видовищем ».

Крім того, пан Торнаторе повідомив, що тепер у автомобілів з'явився великий вибір в обладнанні своєї коробки передач. Боліди також зазнали кілька технічних змін, зокрема, посилення підвіски. Що стосується організаційних моментів, то, за словами генерального комісара АКМ, проведення Формули E практично не відрізняється від Формули-1.

Що стосується безпеки, то при аварії електричні боліди не засмагати, на відміну від звичайних. Однак є небезпека пробоїни в батареї і виділення токсичного газу. Як запевняють організатори, на такий випадок у рятувальників буде засіб для нейтралізації пристрою, тому для немає ніяких підстав для хвилювання.

Якщо в 2015 році перегляд на трибунах Формули Е був безкоштовним, то в цьому сезоні квиток пропонують купити за 20 євро, а для дітей до 17 років вхід залишився вільним. Уже зараз заброньовано 2500 місць. Придбати квиток можна на сайті ePrix .

Фото: 80DR.com/hieventsgroup.com/pilote-de-course.com

Але чи зможуть вони змагатися зі швидкісними болідами Формули-1?

Новости