Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що таке блакитна діра?

  1. Будова і походження блакитних дірок
  2. Особливості блакитних дірок
  3. Небезпека блакитних дірок

У світі багато дивних речей - непізнаних і ще тільки вивчаються. Блакитна діра відноситься до категорії вже цілком вивчених, але від цього не менш дивовижних речей. Вони називають по аналогії з чорними, тільки знаходяться вони не в космосі, а в воді.

Можуть виявитися в море або в океані, відрізняються значною глибиною, навіть якщо знаходяться на мілководді, і дійсно виділяються насиченим блакитним або синім кольором.

Будова і походження блакитних дірок

Як правило, вони представляють собою печеру, а частіше - цілу мережу підводних печер, і тому занурення в такі об'єкти виявляється дуже цікавим для дайверів справою. Люди активно відвідують ці печери на Багамах і в безлічі інших точок світу. Вони є в Єгипті, Белізі, на Мальті.

Вони є в Єгипті, Белізі, на Мальті

Занурення в блакитну діру

Свого роду тунелі, підводні колодязі, увійти в які можна тільки при зануренні у воду. Карстові печери, які утворилися спочатку на поверхні землі - саме таке походження більшості блакитних дірок. Надалі так чи інакше ці системи карстових печер опинилися під водою - внаслідок підвищення рівня води, пониження рельєфу місцевості, і так далі. Це цілком нормальні геологічні процеси, через які під водою виявляються не тільки печери, а й цілі прибережні міста.

Особливості блакитних дірок

Такі об'єкти щільно заселяються підводними мешканцями, є прекрасним середовищем для їх проживання. Глибина їх може бути різною - так, найглибша з них знаходиться на Багамах, вона має власне ім'я - Діна. Глибина об'єкта становить 663 метра, і сюди часто занурюються нирці. Протяжність ж таких печер може становити сотні метрів.

Протяжність ж таких печер може становити сотні метрів

Будова великий блакитний дірки

Середній діаметр об'єкта становить менше сотні метрів, проте бувають і більші діри. Так, Велика блакитна діра близько Белізського рифа має діаметр в триста метрів, але її глибина не така велика - тільки 124 метра. І вона теж є місцем паломництва дайверів з усього світу.

Типи карстових провалів і їх будову в розрізі

Всі блакитні діри мають круглу лійкоподібну форму, що підкреслює їх карстове походження. Здебільшого час їх походження відноситься до останнього льодовикового періоду, до його кінця, коли при таненні льодовиків утворювалися карстові промоїни, а через потрапляння великої кількості води в світовий океан його рівень стрімко піднімався. І з часом води затопили ці об'єкти, створивши ще одне унікальне чудо природи.

Блакитні діри активно вивчав підводний дослідник Жак Ів Кусто, саме він зазначив їх як прекрасні місця для дайвінгу, визначивши в першу десятку за привабливістю. Він досліджував Белізький підводні об'єкти, занурювався в них, підтвердив теорію їх походження в льодовиковий період.

Також він виявив там сталактити і сталагміти, стовпчасті освіти, які формуються в печерах при капання води і відкладення мінералів. Так як вони знаходилися під деяким нахилом, вчений зміг довести факт того, що на місцевому плато стався геологічний зсув, і це сталося у відносно недавні часи.

Небезпека блакитних дірок

Белізький діри створюють певну небезпеку для дайверів і тих, хто знаходиться на воді в момент припливу. Спрямовуються води створюють потужний вир, який затягує всередину будь-які об'єкти, аж до невеликих човнів. У цей момент для людей, що знаходяться поблизу на воді або у воді, створюється суттєва небезпека, і смертельні випадки вже були. Коли відбувається відплив, тут теж неспокійно - діра викидає сміття і воду, створюючи потужні фонтани.

Коли відбувається відплив, тут теж неспокійно - діра викидає сміття і воду, створюючи потужні фонтани

Кам'яний окунь або гігантський групер

Незважаючи на небезпеку, а також і на віддаленість цього місця, яке знаходиться майже в 100 км від Белізу, туристи спрямовуються сюди постійно, і це місце носить добру славу серед дайверів. Тим більше, що місце цікаве не тільки як природний об'єкт, але і як територія, на якій проживають цікаві водні мешканці. У блакитних дірках люблять селитися великі риби, і що стосується Белізький - тут живуть і акули безлічі видів, переважно безпечні для людини, і гігантські групери, і також зустрічається багато інших цікавих для спостереження об'єктів.

Занурення в блакитну діру - це не завжди безпечне, але в будь-якому випадку дуже цікава пригода. І люди, які захоплюються дайвінгом, готові вирушати хоча через півсвіту, щоб побачити це диво на власні очі і зробити захоплюючу занурення.

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Новости