Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Блакитна мечеть у Стамбулі: фото і опису

  1. Задумка будівництва та історія Блакитної мечеті
  2. Чим примітна мечеть: архітектура і інтер'єр
  3. Радимо подивитися:
  4. Екскурсії в мечеть

У Туреччині є безліч мусульманських святинь і архітектурних пам'яток, але зустрічаються найважливіші в історії місця. Блакитна Мечеть у Стамбулі - найбільша споруда XVII століття і головний храм колишньої турецької столиці. Його фасад притягує величчю, що поєднується з ніжними кольорами того ж відтінку і дивовижними формами.

Його фасад притягує величчю, що поєднується з ніжними кольорами того ж відтінку і дивовижними формами

Задумка будівництва та історія Блакитної мечеті

Давайте розберемося в тому, хто побудував Блакитну мечеть у Стамбулі і дізнаємося історію її будівництва. Наказ про зведення був відданий султаном Ахмедом I. На це були причини: в XVII столітті Османська імперія почала втрачати сили і вплив. Були програні війни, постраждало багато османів. Влада стала слабкою - молодий султан вирішив попросити Аллаха про допомогу і умилостивив його будівництвом мечеті.

Серед мусульман вважається, що людина, що побудував мечеть буде щедро винагороджений Аллахом. Ахмед порахував, що це виправить ситуацію з ослабленням влади і станом справ.

Архітектор Блакитної мечеті в Стамбулі - Седефекар Мехмет Ага. Його наставником був відомий Сінан, і учень вирішив перевершити майстра. До цього він лише відповів за будівництво об'єктів водопостачання. Будівництво почалося в 1609 році, їм особисто завідував 19-річний султан. Зазвичай мечеті зводилися за рахунок багатств, здобутих в ході завоювань, але султан не встиг здобути вагомих перемог і взяти участь в серйозних війнах. А його бажання догодити Аллаху було настільки сильним, що він вирішив витратитися зі своєї власної скарбниці.

Робота над Блакитною мечеттю була ретельно спланована. Всі дані збереглися у вигляді 6 томів, які перебувають зараз з бібліотечному списку Топкапи. Султан відразу вибрав найбільш підходяще місце, де знесли великі споруди часів Візантійської імперії. Мечеть будувалася впродовж 7 років. Через рік після її відкриття ініціативний султан помер від тифу, так і не відзначившись великими досягненнями, крім будівництва святині.

Чим примітна мечеть: архітектура і інтер'єр

Опис Блакитної мечеті в Стамбулі почнемо з архітектурних особливостей. Відчувається змішання стилістики - класичної османської і візантійської. При будівництві використовувалися камінь і мармур.

Мечеть відрізняється шістьма мінаретами, і це викликає подив. За однією з версій, архітектор не розчув, що йому веліли зробити. Замість слова «шість» він почув «золотих» (що співзвучно в турецькою мовою). Але в цю легенду важко вірити при обліку того, що султан особисто стежив за станом будівництва мечеті. Він щотижня приїздив, щоб переконатися в сумлінному виконанні завдань будівельниками під час роботи.

Друга версія - більш наближена до реальності. Султан вирішив порушити закони, щоб зробити Блакитну мечеть більш величної, ніж Айя Софія. Вона була головною в Стамбулі і мала чотири мінарети. Серед духовних осіб виникло обурення з приводу султанської гордині - така кількість була тільки в Заборонене мечеті Мекки. Але султан вирішив нічого не змінювати, зате оплатив будівництво сьомого мінарету для Мекки.

Назва «Блакитна» отримано через наявність ізнікскіх кахлів - їх було значну кількість. Вони застосовувалися для декору в інтер'єрі. Кераміка теж доставлялася з Ізника. Ахмед не шкодував коштів, бажаючи отримати грандіозну споруду. Він навіть заборонив фабрикам використовувати продукцію для інших будівельних об'єктів.

Над центральним залом височіє купол, висота досягає 43 м. Він прикрашений написами: наводилися цитати з Корану і слова пророка Мухаммеда. Опорою для купола служать 4 колони. Якщо придивитися до візерунків - можна побачити зображення квітів. Головну роль відіграють тюльпани, зображені 50 способами. На підлозі розстелені килими. Вражає і природне освітлення Блакитної мечеті - 260 вікон.

Радимо подивитися:


  • Михраб - чаша для молитов з чорним каменем з Мекки;

  • Західний вхід султана з ланцюгом - йому доводилося нахилятися, щоб символізувати своє становище перед Аллахом;

  • Мінарети - на кожному з балкону;

  • Мавзолей - тут похований Ахмед I;

  • Двір розміром з мечеть.

Що потрібно знати відвідувачам?

Блакитна мечеть знаходиться в районі Султанахмет (Стамбул). Щоб дістатися до туди, необхідно сісти на трамвай і доїхати до зупинки Sultanahmet. Якщо будете жити в цьому районі міста - зможете дійти пішки.

Мечеть повинна являти собою фактичну, режим роботи різниться і залежить від пори року. У зимовий період (листопад-березень) вона відкрита з 9:00 до 18:00, в літній - до 21:00.

Потрапити туди можна не в будь-який час. Кілька разів в день вхід закривається для туристів - на намаз.

Час обмежується початком наступного намазу. Постарайтеся встигнути зайти сюди в потрібний проміжок, щоб встигнути подивитися більше. Найпростіше відправлятися сюди в рамках організованої екскурсії з гідом - тоді не виникне проблем з нестачею часу.

Коли краще сюди приїжджати? Зручний варіант - під відкриття, коли туристів не надто багато. Також ви можете подивитися пам'ятка ближче до вечора. Вхід для відвідувачів безкоштовний, але пропонується залишити пожертвування. Це робиться на розсуд людини.

При вході потрібно дотримуватися правила і обов'язково знімати взуття. Її можна покласти на поличку або взяти з собою в одноразовому пакеті і носити. Жінки зобов'язані закривати волосся і надягати хустку. Забороняється приходити в мечеть з оголеними плечима і ногами. Якщо ви не подбали про це, на вході лежать хустки і спідниці, доступні безкоштовно. Їх потрібно повернути, повертаючись назад. Чоловіки не повинні приходити в коротких шортах.

Корисна порада. Якщо приїдете взимку і захочете відвідати мечеті - подбайте про своїх ногах і надіньте теплі шкарпетки. Інакше можна замерзнути.

Екскурсії в мечеть

Блакитна мечеть у Стамбулі - серце історичної частини міста, один з головних архітектурних пам'яток Туреччини. Його безперечно варто побачити своїми очима, щоб оцінити колишню велич Османської імперії. Не обов'язково бути мусульманином, щоб відчути енергетику цього дивного місця!

Якщо ви вирішили прилетіти до Туреччини і відвідати історичні місця - бажано попередньо намітити план. Подивіться фото мечеті Султанахмет в Стамбулі, ознайомтеся з коротким описом, визначитеся, які ще пам'ятки хочете побачити.

Подивіться фото мечеті Султанахмет в Стамбулі, ознайомтеся з коротким описом, визначитеся, які ще пам'ятки хочете побачити

Вивчіть розташування Блакитної мечеті Стамбула на карті - поруч є безліч інших цікавих місць. Цікавий собор Святої Софії - грандіозна споруда з багатовіковою історією. Його унікальність в тому, що він був християнським, а потім мусульманським, тому ви відчуєте змішання двох культур. Також пропонуємо подивитися стамбульський Музей мозаїки.

До них можна дістатися самостійно, але це незручно, і орієнтуватися буде складно. Ми приготували для вас хороші варіанти екскурсій в Стамбулі , Забронювати які можна онлайн.

Що потрібно знати відвідувачам?
Коли краще сюди приїжджати?

Новости