Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

BSNews :: «Блакитний прапор» над Чорним морем. огляд BSNews

Претендент на «Блакитний прапор» - новоросійський п ляж «Суджукской коса»

Претендент на «Блакитний прапор» - новоросійський п ляж «Суджукской коса». 24.09.2012. Фото з сайту panoramio.com, автор: Nice_Dude

Юлія КУЗНЕЦОВА, BlackSeaNews.

«Блакитний прапор» - це сертифікат якості пляжів, щорічно вручається (з 1987 року) нагорода Фонду екологічної освіти (FEE) за високі стандарти якості та безпеки пляжів.

«Блакитний прапор» висуває суворі стандарти якості води, безпеки та екологічного просвітництва. Для місць, розташованих в країнах Євросоюзу, необхідно також повне дотримання прийнятих директив. Щорічне нагородження відбувається 5 червня та 1 листопада, нагорода присуджується на один сезон, якщо критерії не підтримуються, може бути відкликана.

Щорічне нагородження відбувається 5 червня та 1 листопада, нагорода присуджується на один сезон, якщо критерії не підтримуються, може бути відкликана

Міжнародне журі Blue Flag на зустрічі 27 квітня 2012 року. Фото з сайту blueflag.org

Багато відпочиваючих по всьому світу керуються оцінкою «Блакитний прапор» при плануванні майбутнього місця відпочинку. Пляж, над яким майорить блакитний прапор, гарантує відпочиваючим, що доступ на пляж вільний, вода чиста і тестується щотижня, сміття збирається і пісок очищається, на пляжі є служба спостереження і порятунку, невідкладна допомога може бути надана прямо на пляжі, є душові кабінки, моторний транспорт по пляжу не їздить, домашні тварини користуються іншим пляжем.

В даний час в програмі «Блакитний прапор» бере участь 41 країна світу. З чорноморських країн - Болгарія (12 пляжів і 1 марина), Румунія (1 пляж), Туреччина (352 пляжі, з них на Чорному морі - 3, 19 марин), Україна (7 пляжів).

переглянути блакитний прапор в Чорноморському регіоні на карті більшого розміру

У Росії і Грузії жодному пляжу «Блакитний прапор" не присуджений. Але надія є у Новоросійська - 20 листопада 2012 року став відомо, що новоросійський пляж «Суджукской коса» подав заявку на присвоєння йому міжнародної категорії.

За кількістю пляжів з Блакитним прапором лідирує Туреччина. У 2011 році Туреччина, у якій в 2002 році було 127 пляжів, зазначених Голубими прапорами, збільшила цю цифру до 324 прапорів, зайнявши четверте місце в світі за кількістю екологічно чистих пляжів. Але на чорноморському узбережжі з турецьких пляжів престижну нагороду мають всього лише 3 - два в містечку Шиле (провінція Стамбул), і один в місті Акчакоджа (провінція Стамбул).

Володар «Блакитного прапора» - пляж в Шиле (Стамбул, Туреччина). Фото з сайту panoramio.com. автор: ALİ MANSUR ÇELİK

З чорноморських країн безсумнівним лідером за кількістю пляжів з «Блакитним прапором» є Болгарія. У цій країні престижна нагорода присуджена 12 пляжів. 9 з них знаходяться в Бургаської області. Один з пляжів, на курорті Албена, посів третє місце серед кращих пляжів країни. Четверте і п'яте місця зайняли пляжі курортів Дюни і Приморсько, також мають «Блакитний прапор».

5 червня в третій раз «Блакитний прапор» був піднятий над Массандровским пляжем в Ялті. В ході заходу відбулося проведення в режимі реального часу незалежного екологічного тестування морської води громадською організацією «Аквасфера». Потім пройшла церемонія вручення міжнародного знака якості шести пляжам Криму. В Ялті блакитні прапори майорять також над пляжем готелю Ялта-Інтурист і над пляжем Лівадії. Крім того, були відзначені 3 пляжі в Євпаторії.

Іллічівський міський комунальний пляж. Фото з сата panoramio.com, автор: snarfe

Але окремо хочеться відзначити єдиний пляж в Україні за межами Криму, який отримав «Блакитний прапор» - Іллічівський міський комунальний пляж. Пляж Іллічівська підняв блакитний прапор 20 травня 2011 року, а в 2012 році підтвердив своє право і далі нести цей знак якості. За європейським типом пляж обладнаний пандусами, питними фонтанчиками, кранами для води, роздягальнями, рятувальними вишками, рятувально-водолазної служби та полем для волейболу. Поряд з цим торгових кіосків на пляжі майже немає, за винятком декількох літаків з водою. Також в списку виконаних вимог - безперебійна прибирання пляжів і очищення урн.

Для того щоб удостоїтися присудження екологічної нагороди «Блакитний прапор», пляж повинен задовольняти 27 критеріями:

якість води

1. Відповідність вимогам і стандартам, передбаченим у Директиві ЄС про воду на пляжах.

2. Не повинно бути ніяких промислових або муніципальних скидів стічних вод, які могли б зашкодити території пляжу.

3. Чи повинні бути розроблені локальні і / або регіональні плани дії в надзвичайній ситуації для боротьби із забрудненням в разі аварій.

4. Водорості чи інша рослинність не повинні накопичуватися і залишатися гнити на пляжі, за винятком ділянок, спеціально для цього призначених, але тільки до тих пір, поки це не створює проблеми.

5. Спільнота має виконувати вимоги очищення стічних вод і якості стоку, які містяться в Директиві Європейського Союзу про міських стічних водах.

Пляж на болгарському курорті Албена. Фото з сайту panoramio.com, автор: Zombori Attila

Екологічна освіта та інформування

6. Своєчасно попереджати громадськість про очікуваний або вже доконаний забрудненні пляжу або його частини, або іншої небезпеки. Порядок здійснення оповіщення громадськості в таких випадках має бути передбачений в аварійному плані.

7. Інформація про особливо вразливих районах прибережної зони, включаючи її флору і фауну, повинна бути представлена ​​для широкого загалу і включена в інформацію, подану туристам. Дана інформація повинна включати в себе практичні поради про те, як вести себе в таких районах.

8. Керуючий пляжу несе відповідальність за: представлення широкій публіці оновлюваної інформації про якість води на пляжі в формі таблиць або діаграм, простих для розуміння; розміщення, як можна ближче до майорить блакитний прапор, інформації, що включає аспекти, які стосуються руху Блакитний прапор, і інформації про відповідальних виконавців на місцевому та національному рівнях; позбавлення Блакитного прапора, в разі, коли обов'язкові для виконання критерії вже не дотримуються.

9. Місцеве співтовариство спільно з керуючим пляжем повинні проводити, щонайменше, 5 екологічних освітніх програм.

10. Закони, що визначають користування пляжем, повинні, при необхідності, бути легко доступними для населення, наприклад, в туристських бюро, будівлі муніципалітету або прямо на пляжі. На пляжі також повинен бути представлений кодекс поведінки на його території (i).

11. Місцеве співтовариство має екологічний інтерпретує центр або що-небудь подібне, наприклад, постійну екологічну освітню службу, має справу з навколишнім середовищем узбережжя. Такий центр може бути названий і центром Блакитного прапора, якщо там можна отримати інформацію про Голубом прапорі, і в цьому центрі сфокусована громадська екологічна освітня діяльність, що стосується узбережжя і моря.

Такий центр може бути названий і центром Блакитного прапора, якщо там можна отримати інформацію про Голубом прапорі, і в цьому центрі сфокусована громадська екологічна освітня діяльність, що стосується узбережжя і моря

Масандрівський пляж, Ялта. Фото з сайту blog.yaltarealt.in.ua

Екологічний менеджмент

12. Місцеве співтовариство повинно мати план землекористування та розвитку своєї прибережної зони. Цей план і поточна діяльність спільноти в прибережній зоні повинні знаходитися у відповідності з регламентами планування і законами охорони прибережної зони. Якщо місцева громада невелика, то його план може бути складовою частиною більш великого регіонального плану.

13. Установка належним чином і в достатній кількості урн для сміття, регулярно обслуговуються і спустошує. Забезпечення всім необхідним для збору сміття, водоростей і інших забруднювачів на пляжі. Зібрані на пляжі відходи повинні розміщуватися на спеціально обладнаних ліцензованих полігонах.

14. Проведення, при необхідності, щоденного прибирання пляжу протягом пляжного сезону.

15. На пляжі заборонено: водіння автомобіля без спеціального дозволу; пляжні мото- і автогонки; скидання відходів; несанкціоновані кемпінги. Пляжі, на яких дозволено рух автотранспорту, повинні мати чітко позначені місця для паркування, зони, на які в'їзд машин заборонений, і повністю обмежити для машин можливість перетину кордону водного простору.

16. Необхідно забезпечити безпечний підхід до пляжу.

17. Необхідно забезпечити управління різними користувачами і використанням пляжу для запобігання конфліктів і нещасних випадків. Якщо є природні території, що межують з пляжем, то повинні бути зроблені кроки щодо запобігання негативного впливу при використанні даних територій, русі автотранспорту на пляж і назад, а також до його водойм.

18. Установка спеціальних контейнерів для збору з метою подальшої переробки використаних пляшок і металевих банок.

19. Місцеве співтовариство повинно сприяти застосуванню екологічно безпечних видів пересування, таких як їзда на велосипеді, ходіння пішки та використання громадського транспорту.

20. Відповідне, чисте і чітко позначене санітарно-гігієнічне обладнання з контрольованим скиданням стічних вод, відповідає критеріям, що містяться в Директиві Європейського Союзу про міських стічних водах.

Відповідне, чисте і чітко позначене санітарно-гігієнічне обладнання з контрольованим скиданням стічних вод, відповідає критеріям, що містяться в Директиві Європейського Союзу про міських стічних водах

Пляж Дюни, Болгарія. Фото з сайту panoramio.com, автор: sientje

Безпека і обслуговування

21. Пляжні рятувальники знаходяться на чергуванні під час купального сезону і / або є відповідне забезпечення безпеки, включаючи рятувальне обладнання і керівництво щодо його використання, а також прямий швидкий доступ до телефону. Тип рятувального обладнання повинен відповідати типу, схваленим національними рятувальними / охоронними службами. Обладнання повинно містити інструкцію по його застосуванню, до нього повинен бути постійний і негайний доступ на пляжі, і воно повинно регулярно перевірятися на предмет справності. Крім того, пляжні рятувальники повинні бути навченими та акредитованими відповідно до державних вимог, встановлених владою або професійними асоціаціями.

22. На пляжі повинні бути в наявності засоби першої допомоги і їх місцезнаходження повинно легко визначатися.

23. Державні закони, що стосуються перебування на пляжі собак, коней та інших домашніх тварин, повинні строго виконуватися. При будь-яких обставинах їх доступ і перебування на пляжі повинні перебувати під контролем.

24. Є закритий джерело питної води.

25. Обов'язковою критерієм є наявність доступного, справного телефону в разі, якщо пляж не передбачає наявність на пляжі рятувальників.

26. Принаймні один з міських пляжів повинен бути обладнаний спеціальним пандусом для спуску до води та туалетним обладнанням для інвалідів, виключаючи ті місця, де це неможливо через рельєф місцевості. У разі якщо муніципалітет має тільки одним пляжем, якому присуджено Блакитний прапор, то цей пляж повинен володіти спеціальним пандусом для спуску до води та туалетним обладнанням для інвалідів, виключаючи ті місця, де це неможливо через рельєф місцевості.

27. Всі будівлі та обладнання, що знаходяться на пляжі, повинні міститися в порядку.

Використано матеріали: BSNews, blueflag.org, gbxtour.ru, ru.wikipedia.org, news.turizm.ru, yuzhnoukrainsk.net

Новости