Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Витягнуті черепа і трепанація - в чому розгадка?

Пропонована підбірка матеріалів стосується знаменитої загадки витягнутих черепів. Кому вони належали? І кому наслідували народи землі в різних частинах світу, якщо мова йде про штучної деформації форми черепа?

У цілого ряду народів до сих існує досить дивний, на наш погляд, звичай деформації голови. За допомогою різних хитрощів, що зводяться до обмеження можливостей розвитку черепної коробки, представники цих народів домагаються неприродною форми голови. Оскільки зростання черепної коробки відбувається значно повільніше, ніж інших кісток скелета, і з віком кістки черепа стають менш податливі зовнішньому впливу, для отримання деформованої форми "скульпторам за живим головах" доводиться "працювати з матеріалом" досить тривалий час і починати з самого раннього дитинства " заготовки ". Нижче представлені знімки такої деформації голови племенами Конго, Судану і островів Нові Гебріди (західна частина Тихого океану):

Як показують археологічні знахідки, даний звичай був поширений досить широко і сягає своїм корінням в глибоку старовину. Скажімо, сліди практики деформації простежуються на обох американських континентах. У Північній Америці деформація черепів простежується у майя та інших різних племен. Причому практикувалася вона аж до зовсім недавнього часу.

Характерно, що в деяких місцях практика деформації черепів носила досить масовий характер. Наприклад, на штучному острові Хайна, відокремленого нині від півострова Юкатан вузькою смужкою води від 10 до 100 метрів, в одному з могильників з 24 збережених черепів дорослих 13 були чоловічими, - в восьми випадках присутня навмисна черепна деформація. 11 були жіночими, з яких тільки в чотирьох випадках присутня навмисна деформація черепа. В цілому ж співвідношення деформованих і недеформованих черепів становить 12:12. У більшості випадків деформація носить традиційний для майя лобно-потиличний характер, але іноді заходить навіть на область носа.

Такий же вельми поширений характер носила практика деформації і в Південній Америці, яку можна зустріти в цілому ряді культур цього континенту - Чавин, Лаурікоча, Паракас, Наска, Пуерто-Моорін, інків та ін.

Є версія, що навіть широко відомі моаї острова Пасхи зображують фігури з подовженою головою, а їх дивні червонуватого кольору "головні убори" - насправді лише волосся, під якими і ховається ця подовжена форма голови.

Таким чином, практика деформування голови має (і мала в минулому) досить широку географію. При цьому простежується певна закономірність: при всій різноманітності методів і форм впливу на форму черепної коробки (від тугих пов'язок-шапочок до спеціальних конструкційних дерев'яних пристосувань) явно домінує прагнення домогтися лише одного результату деформації - витягнутої голови.

Виникає цілком закономірне питання: які витоки такого масового (і однакового у всіх регіонах!) Прагнення до подовженою формі голови? .. Питання - далеко не пусте, якщо врахувати дані сучасної медицини про те, що подібний вплив на голову крім заподіяних незручностей і неприємних відчуттів сприяє виникненню регулярних головних болів і серйозно збільшує ризик негативних наслідків для психічного та фізичного здоров'я в цілому.

Офіційна історія не дає скільки-небудь вичерпної відповіді на це питання, списуючи все лише на культовий обряд з незрозумілою мотивацією. Однак навіть при всій реальній силі впливу релігії і культу на весь спосіб життя людей, її явно недостатньо. Для подібного "фанатичного прагнення до потворності" повинен існувати досить потужний стимул. І стимул досить стійкий, якщо враховувати повсюдність і тривалість цієї "традиції".

Останнім часом все більше дослідників схиляються до нейрофізіологічної версії. Зміна форми черепа впливає і на різні області кори головного мозку, що сприяє зміні певних ознак і навичок людини. Серйозні дослідження в цій області ще навіть не розпочато. Але і без них серед досі практикують деформацію черепа племен щось не помічено будь-яких особливих позитивних зрушень в психічних здібностях. Та й служителі культів (шамани і жерці), для яких здібності, наприклад, впадати в транс або входити в медитацію дуже важливі, до деформації черепа зовсім не прагнуть.

Альтернативну академічній науці версію озвучив Деникен - прихильник версії реального існування стародавніх "богів", що були представниками інопланетної цивілізації і, цілком можливо, що володіли деякими фізіологічними відмінностями від представників земної раси. В рамках цієї версії, боги мали витягнуту форму голови, і люди прагнули "уподібнитися богам". Чи є для такого варіанту якісь об'єктивні підстави? .. Виявляється, є.

Серед черепів подовженої форми в Південній Америці знайдені і такі, які цілком можуть претендувати на роль черепів ... самих "богів"!

самих богів

Ці черепа були сфотографовані Робертом Коннолі під час його поїздок по всьому світу, протягом яких він збирав різні матеріали про древні цивілізації. Відкриття цих черепів стало несподіванкою для нього самого. Роберт Коноллі видав фотографії цих черепів, а також результати своїх досліджень на окремому CD-ROM, назвавши його "Пошук стародавньої мудрості" в 1995 році.

Перше, що кидається в очі - це аномальна форма і розміри, що не мають нічого спільного з черепом сучасної людини крім найзагальніших рис ( "коробка" для мозку, щелепи, дірки для очей і носа) ...

Справа в тому, що в ході навмисної деформації людських черепів можна змінити форму черепної коробки, але не її обсяг. На наведених же вище фотографіях зображені черепа, що перевищують за обсягом звичайний людський череп майже в два рази (на промальовування поруч з фото це видно)!

(Справедливості заради треба відзначити, що і серед людей зустрічаються випадки збільшених розмірів черепної коробки при деяких захворюваннях. Однак при подібного ступеня відхилення розмірів голови від нормальних розмірів люди близькі до стану "овоча" і до дорослого стану не доживають.)

На жаль, хоча для тих, хто допускає можливість реального існування стародавніх "богів" у плоті, версія, озвучена Денікеном, прямо-таки напрошується, вона не так вже й далеко йде від трактування дивною традицією як культового обряду ...

Звичайно, наслідування реального прототипу набагато краще узгоджується з фактом однаковості форми деформації на величезній території, що охоплює майже всі континенти, ніж прагнення наслідувати вигаданому культовому образу, але чи можна все-таки просунутися трохи далі? ..

Звернемося до ще одного феномену, також пов'язаного з впливом на черепну коробку, а саме: до трепанації черепа з найдавніших часів.

Факт проведення успішних операцій по трепанації в далекій давнині (недавно Daily Telegraph повідомила про виявлення на берегах Темзи черепи із слідами трепанації, датованого 1750-1610 рр. До н.е.) вважається вже достовірно встановленим. Справа в тому, що, по-перше, характер отворів при трепанації різко відрізняється від ран, нанесених при ударі яким-небудь зброєю, - немає тріщин в черепній коробці навколо отвору. І по-друге, є можливість точно встановлювати виживання пацієнта після такої операції. Хірурги і антропологи знають, що в разі вдалої трепанації, тобто коли пацієнту вдається не померти, отвір в черепі поступово закривається відновлюється кістковою тканиною. Якщо ж на черепі слідів загоєння немає, це означає, що пацієнт помер під час операції або незабаром після неї. У цьому випадку можливі сліди кісткового запалення по краях отвору.

У самій трепанації нічого особливо дивного немає. Деякі черепні операції були широко поширені у різних древніх народів у всьому світі; перш за все це серії невеликих отворів в задній частині потилиці - вони свердлили для зниження внутрішньочерепного тиску. Крім того, Як відзначають дослідники, в давнину вважалося, що трепанація допомагає позбавити від головного болю. Деякі думали, що причиною епілепсії і психічних захворювань є злі духи і що, якщо зробити в черепі отвір, вони полетять.

Однак для американських континентів, як і в разі деформації черепів, характерна прямо-таки маніакальна спрямованість до операції трепанації.

Іноді трепанації здійснювалися навіть по кілька разів на одну голову. Судячи зі слідів заростання отворів (регенерації кістки), люди, що перенесли цю неординарну операцію, як правило, виживали.

"Відомо декілька технік трепанації: поступове стирання кістки; випилювання по колу певної ділянки черепа; висвердлювання по колу дірочок і потім" виймання кришечки ". Як правило, діаметр отвору становить від 25 до 30 мм. Є цікаві випадки, коли на черепі присутні сліди кількох послідовних трепанацій: поруч з першим, зі слідами зарощування, отвором було зроблено друге, яке також початок закриватися. Однак древній хірург не вгамувався і впритул до цих двох випиляв третій отвір. Ця спроба ок залась фатальний - слідів відновлення кістки в цьому випадку не спостерігається. Операція проводилася на правій скроневій частці. Інший цікавий випадок спостерігався на черепі з трепанацією прямо в центрі тімені - там, де екстрасенси визначають вихід головного енергетичного каналу. Нейрохірургам добре відомо, що тут розташований практично найвразливіша ділянку мозку. чи було це відомо древньому сапотекскому лікаря до початку операції, ми не знаємо. Впевнені лише в одному: смерть пацієнта була миттєвою "(Г.Ершова," Давня Америка: політ у ремени і просторі ").

Ершова, Давня Америка: політ у  ремени і просторі )

У Мезоамериці при подібному способі життя різних народів трепанації захоплювалися насамперед сапотеки в Оахаці, але і вони не досягли такого розмаху, як жителі американського Паракаса, де широко використовувалися різні техніки: випилювалися квадратні або прямокутні пластинки, які потім виймались; висвердлюється дірочки по окреслити коло або ж зрізалася кістка. Іноді отвори закривалися тонкої золотої платівкою.

До речі, в одному з паракасской поховань був навіть знайдений набір хірургічних інструментів тієї далекої епохи. Це були обсидіанові знаряддя різних розмірів, на яких збереглися сліди крові. Крім того, там же виявилася ложка з зуба кашалота, загорнута бавовняними нитками, шматок тканини, бинти і нитки.

У Паракаса поставлений і своєрідний "рекорд": трепанували черепа зустрічаються майже в половині випадків - від 40% до 60% !!!

Очевидно, що такий відсоток перевищує всі розумні межі. По-перше, навіть при сучасному рівні розвитку знань про мозок і нейрохірургії навряд чи знайдеться така кількість людей (нехай навіть 40%), які перенесли операції, пов'язані з розкриттям черепа. І по-друге, очевидно, що з продірявленій головою досить проблематично займатися активною діяльністю; тобто протягом досить тривалого часу з процесу забезпечення племені всім необхідним неминуче випадали як самі "продірявлені", так і доглядають за ними (це не має принципового значення для поодиноких випадків, але для масової практики трепанації даний фактор теж не можна скидати з рахунків). Так чому ж могли бути обумовлені подібні садо-мазохістські масові божевілля? ..

"Більшість же трепанацій робилося в районі лівої скроневої частки. Знаменитий енерготерапевт Л.П.Грімак вважає, що таким способом стародавні, по всій видимості, намагалися придушити ліва півкуля головного мозку для природної активації правого" екстрасенсорного "півкулі, яке має надзвичайно архаїчними, так званими "паранормальними" здібностями - такими, як ясновидіння, бачення майбутнього і т.п. Пророцтва - тобто прогнозування майбутнього - грали виняткову роль в індіанських культурах. Одні, як, наприклад, майя, пр едсказивалі і провіщали за допомогою рослинних психоделіків в стані екстазу (це також форма активації правої півкулі головного мозку), інші використовували для цих цілей гіпноз. сапотеки ж спробували вирішити проблему активації головного мозку найрадикальнішим способом, гідним таких знаменитих нейрофізіологів, як І.П. Павлов або В.М.Бехтерев "(Г.Ершова," Давня Америка: політ у часі і просторі ").

Однак ця гіпотеза має цілий ряд вад. По-перше, немає ніякого сенсу для досягнення стану зміненої свідомості вдаватися до подібних радикальних способів, коли є можливість домогтися того ж стану набагато простішим шляхом за допомогою тих же психоделіків, широко поширених як у Північній, так і в Південній Америці. По-друге, ну скільки потрібно віщунів і ворожбитів на одне плем'я? .. Як показують етнографічні дослідження, примітивні племена цілком обходяться одним-двома шаманами. І навіть стародавні цивілізації, що відійшли від повністю примітивного стану, не можуть дозволити собі "розкіш" виключення з суспільного процесу до половини населення, у якій в результаті операцій змінене свідомість! .. І по-третє, повсюдно шамани, віщуни і віщуни користуються особливим до себе ставленням і займають досить високе положення в соціальній ієрархії (якщо в співтоваристві є соціальне розшарування). А тут-то на обох американських континентах простежується явно прямо протилежна тенденція! ..

Скажімо, в мезоамериканські Монте-Альбані (центр цивілізації сапотеків) археологи виявили чимало небіжчиків, в черепах яких ще за життя були пророблені висвердлені або вирізані отвори. Поховання з трепанували черепами відрізнялися від звичайних: як правило, їх знаходили під полами маленьких жител, а самі жертви стародавніх нейрохірургічних експериментів ставилися до представників низького соціального статусу.

У Південній Америці нерідко зустрічаються випадки поховання трепанували голів окремо від тіла, до якого замість голови приставляли гарбуз. Для народів, які вірять в загробне життя, подібне означає лише одне - позбавлення небіжчика можливості цієї самої загробного життя! .. Чи сумісне подібне "необоротне покарання" з високим соціальним статусом? .. Можливо, звичайно. Але не в масових масштабах! ..

До речі, якби трепанація проводилася в лікувальних цілях, слід було б очікувати відсутності подібного соціальної нерівності, і вже, принаймні, відсутності подібного соціального перекосу саме в цей бік - проведення складних операцій на представниках саме нижчих соціальних верств суспільства.

У той же самий час дослідники констатують і інший соціальний перекіс: деформації черепа практикувалися в основному у знатних (!) Майя.

І, нарешті, ще один факт: серед знімків деформованих черепів немає жодного трепанували !!!

Тобто: для представників народів, які практикували і деформацію, і трепанацію, був небагатий вибір - або відмучилася в дитинстві, піддавшись болісної процедури зміни форми голови, або перебувати весь час під страхом ризику піддатися набагато більш болісним (і більш ризикованою) процедурі трепанації. Шансів зберегти свою голову в недоторканності, судячи за масштабами проводилися операцій деформації і трепанації, було дуже небагато ...

Ось вам простий і потужний стимул до дивної процедури деформування черепів! ..

І питання про деформацію черепів замикається на питання про причини масових трепанацій, для відповіді на який, в рамках версії "яйцеголових богів", залишається зробити лише один крок - припустити, що нейрохірургічними експериментами займалися не люди, а ті самі "яйцеголові боги" (при це навіть можна не брати до уваги проблему земного або інопланетного їх походження). При такому припущенні виявляється можливим знайти розумне пояснення всім деталям і фактам. Але спочатку потрібно врахувати ще один момент.

Міфологія, мабуть, всіх народів світу і різні релігії вказують на те, що стародавні "боги" вступали в сексуальні стосунки з людьми, після чого, природно, народжувалися гібріди- "напівкровки". Ясно, що при подібному генетичному змішуванні у таких напівкровок і потомства неминуче періодично повинні були виявлятися гени "яйцеголових", тобто спостерігатися витягнутий череп. І цілком природно, що індивіди з витягнутими черепами, як "нащадки всесильних богів", займали більш високе соціальне становище. Наприклад, череп жінки, виявленої в т.зв. склепі цариці в Паленке мав витягнуту форму.

Люди не звіклі Самі до проблеми Жахлива Вибори между трансформацією и трепанацією, - смороду поставлені в умови цього Вибори під впливи ззовні з боку "яйцеголових богів". Щоб уникнути експериментів з трепанацією, люди прагнули "замаскувати" своїх дітей під дітей "богів".

Жорстока версія? ..

Але чим, скажіть, нейрохірургічні експерименти богів над людьми відрізняються над тими експериментами, які проводять самі люди в лабораторіях над мишами, собаками і навіть мавпами? .. Ми виправдовуємо свої експерименти "високими гуманними цілями" - прагненням вдосконалення лікувальних методів і препаратів для самих людей . Тоді б чому б богам не мати такого ж "виправдання"? Тільки вже по відношенню до них самих ...

У підсумку виходить, що витягнуті черепа можуть ставитися відразу до трьох варіантів: 1) черепа самих "яйцеголових богів"; 2) черепа їх нащадків-напівкровок; 3) черепа людей, "замаскованих" під богів за допомогою штучної деформації. І за наявними характерними ознаками - у вигляді відмінності обсягу черепної коробки, форми, слідів зовнішнього впливу і т.п. - цілком можливо виділити із загальної маси знахідок черепа кожної групи. Але це - завдання майбутніх досліджень ...

На майбутнє залишається і ще одна загадка: черепа абсолютно іншої форми. Їх дуже мало, але вони є! ..

Їх дуже мало, але вони є

]]>]]>

Відео на тему: подібні черепа в Омську

У Мексиці:

АНАЛІЗ ДНК подовженим черепом. НЕЙМОВІРНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Паракас пустельний півострів, що знаходиться в Провінції Піско, на Південному узбережжі Перу.
Саме тут перуанський археолог, Хуліо Тельйо, зробив дивне відкриття в 1928 році - масштабне кладовищі, що містить гробниці з витягнутими черепами. Вони відомі як "Черепа з Паракаса".
Знахідка Тельо - це більше 300 витягнутих черепів, які, ймовірно, датуються близько 3000 років тому.
Суперечок з приводу цієї знахідки було багато. Версій і гіпотез маса. Здавалося б, чого простіше, зробити аналіз ДНК і подивитися, людські це черепа чи ні.
Але довгий час певні сили з навколонаукових кіл перешкоджали встановленню істини.
І ось нарешті було проведено ДНК-аналіз на одному з черепів і експерт Brien Foerster випустив попередню інформацію про ці загадкові черепах.
Добре відомо, що більшість випадків подовження черепа - це результат штучної деформації черепа.
Це зазвичай досягається шляхом зв'язування голови між двох шматків дерева, або перев'язки тканиною.
Однак, в той час як деформація черепа змінює форми черепа, він не змінює свого об'єму, ваги або інші особливості, характерні для звичайного людського черепа.
Але що стосується "Черепов з Паракаса", то у них обсяги до 25 відсотків більше, і 60 відсотків важче, ніж звичайні людські черепи, тобто вони не могли бути просто навмисно деформовані.
Вони також містять тільки одну тім'яну плиту, а не дві як у людини. Той факт, що форми цих черепів не є результатом деформації означає, що справжня причина такої форми це таємниця, і вже на протязі десятиліть.
Г-н Хуан Наварро, власник і директор місцевого музею, назвав Паракас - історичним музеєм, в якому зібрана колекція з 35 Паракас черепів. Було проведено взяття 5 проб черепа.
Зразки складалися з волосся, включаючи коріння, зуб, черепи, кістки і шкіру, і цей процес був ретельно задокументований за допомогою фото- та відео. Зразки були відправлені Ллойд Pye, засновнику Starchild Проекту, який доставив зразки генетикам в Техасі для аналізу ДНК.
]]>]]>
Результати тепер готові і Брайен Foerster, автор понад десяти книг тільки, що показав попередні результати аналізу.
]]>]]>
Він розповідає про висновки генетиків:
"Це було мтДНК (мітохондріальна ДНК) мутації невідомої істоти: людини, приматів, або тварини, невідомого досі.
Але деякі фрагменти показують, що ми маємо справу з новими істотами, вельми далекими від Homo sapiens, неандертальці і Денисовском людей. "
"Наслідки величезні."
"Я не впевнений, що вони навіть відносяться до відомих еволюційним деревах", - написав генетик.
Він додав, що якщо Паракас люди були настільки біологічно різні, вони не були б здатні схрещуватися з людьми.
Результати повинні бути повторені і зроблено більше аналізів, проведених перед остаточними висновками.

Перекладної матеріал. ]]>

Три нових подовжених черепа виявили в Антарктиді

Смітсонівський археолог Даміан Уотерс і його команда виявили три подовжених черепа в регіоні Ла Паіл (Paille), Антарктида, повідомляє]]>]]>. Відкриття стало повною несподіванкою для світу археології, оскільки черепа є першими людськими останками, виявленими в Антарктиці, і вважалося, що континент ніколи не відвідували люди до сучасної епохи.
«Ми просто не можемо в це повірити! Ми не просто знайшли людські останки на Антарктиді, ми виявили, подовжені черепа! Я повинен вщипнути себе кожен раз, коли я прокидаюся, я просто не можу в це повірити! Це змусить переглянути наш погляд на історію людства в цілому! »- схвильовано пояснює М. Уотерс
Як відомо, раніше подовжені черепа були знайдені в Перу і в Єгипті, що говорить про те, що стародавні цивілізації вступали в контакт задовго до того, що нам розповідають книги з історії.
Але це відкриття зовсім неймовірне. Воно показує, що існував контакт тисячі років тому між цивілізаціями в Африці, Південній Америці та Антарктиді.
Подовжені черепа, як вважають, з'явилися в результаті навмисної деформації. Процедурі піддавалися діти еліти у багатьох давніх культурах, говорить нам прес-секретар Смітсонівського інституту в Нью-Йорку.
Це досягалося тим, що голову немовляти, коли череп був ще нетвердим, щільно обгортали тканиною. Ця характеристика була використана для додання відзнаки вищих класів суспільства перед нижчими.
Однак багато хто говорить, що ці подовжені черепа набагато більше, ніж звичайні людські черепи. Цільова деформація черепа може змінити форму черепа, але вона не може збільшити його обсяг.
Крім того, ці черепа мають досить багато інших важливих фізичних характеристик, які значно відрізняють їх від нормальних людських черепів.
Це знання є неймовірно важливим, незалежно від того, є ці черепа людськими або належать якомусь іншому виду гуманоїдів. Важливо, що вони допомагають розплутати історію нашого минулого. Безсумнівно, що черепа належали неймовірно таємничої групі людей.
Раніше подібні черепа були знайдені в Перу.

]]>]]>

Подібні черепа]]>]]> Ростовська археологами в місті Танаис. "Черепа належали істотам невеликого зростання, голова яких була сильно витягнута.

З коментарів в інтернеті:

Чимало подібних черепів було виявлено за радянських часів в Поволжі і на Уралі. Їх виставляли і в музеях. Офіційна версія (якої мало хто вірив) була поширеною: мовляв, сармати штучно подовжували черепа ... У середині 80-х криміналісти провели аналіз десятка черепів. Їх висновок був однозначний: черепа штучної деформації не піддавалися, і, ці останки, швидше за все невідомого виду людей. Після чого черепа з музеїв кудись зникли ...

... подібні черепа я неодноразово бачив в Саратовському краєзнавчому музеї в молодості. Там було багато всього цікавого. Коли ж я приїхав в Росію в середині 90-х, і зайшов у той самий музей, багато чого не виявив. Переговорив з керівниками музею з різних аспектів, запитав і про черепа. У них очі вилізли на лоба: мовляв, ми навіть не уявляли, що такі можуть бути ...

Додаткові Матеріали на тему:

Трепанація черепа у інків

Вчені підрахували, що сотні трепанували черепів, виявлених на даний час в Перу, перевищують кількість всіх відомих доісторичних трепанували черепів в світі в цілому. За багато століть до приходу в Перу сучасної медицини, тут зародилася нейрохірургія ...

Скелети іншого біологічного виду

У районі містечка Онавас в штаті Сонора на заході Мексики археологи виявили незвичайне поховання, пише Daily Mail. Зокрема, у знайдених останків були виявлені дивні деформації черепа, які можуть свідчити про неземне походження їхніх власників ...

Кому вони належали?
І кому наслідували народи землі в різних частинах світу, якщо мова йде про штучної деформації форми черепа?
Виникає цілком закономірне питання: які витоки такого масового (і однакового у всіх регіонах!) Прагнення до подовженою формі голови?
Чи є для такого варіанту якісь об'єктивні підстави?
Так чому ж могли бути обумовлені подібні садо-мазохістські масові божевілля?
По-друге, ну скільки потрібно віщунів і ворожбитів на одне плем'я?
Чи сумісне подібне "необоротне покарання" з високим соціальним статусом?
Жорстока версія?
Але чим, скажіть, нейрохірургічні експерименти богів над людьми відрізняються над тими експериментами, які проводять самі люди в лабораторіях над мишами, собаками і навіть мавпами?

Новости