Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Осінь в Швейцарії. стежками Гоголя

Рівне 180 років тому, у вересні 1836 року Микола Васильович Гоголь задумався про те, де б перечекати дощі і негоди, так звичні для осінньої Росії. Отримавши кілька рекомендаційних листів від князя В'яземського, Гоголь попрямував до Швейцарії. Свій маршрут письменник будував спонтанно. Головними орієнтирами його були настрій і веління духу.
Давайте разом пройдемо по тому осінньому маршруту!

Почав свій шлях Микола Васильович з Базеля , Розташованого в місці перетину кордонів Швейцарії, Франції та Німеччини. Сьогодні це місто вважається третім за чисельністю населення в країні. Нудьгувати в Базелі вам точно не доведеться! Тут великий вибір чудових художніх музеїв, відмінно зберігся Старе місто, собори, ратуша, чудові фонтани, що працюють навіть взимку. Архітектура міста приємно здивує своєю різноманітністю, адже тут відмінно сусідять як старина, так і авангардизм. Не забудьте прогулятися по ботанічному саду Базельського університету, одного з найстаріших у світі. А в подарунок з цього старовинного міста обов'язково привезіть шоколад, традиційне печиво Basler Lackerli і годинник.
З Базеля Гоголь відправився прямо в Берн .

З Базеля Гоголь відправився прямо в   Берн

Швейцарці називають Берн найкрасивішим містом своєї країни. Назва походить від слова «ведмідь». Старе Місто тут також пов'язаний з клишавим і називається «Ведмежої ямою», а все його будови, включаючи Федеральний палац Бундесхаус, внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Берн славиться своїм Кафедральним собором. Більше 200 скульптур на його стінах розкривають тему Страшного Суду.

Одним з улюблених місць усіх туристів в Берні вважається Сад Троянд, колекція якого налічує близько 8000 троянд, не рахуючи ірисів і рододендронів.

Що стосується дітей, то їм, без сумніву, буде цікаво подивитися на мініатюрну залізницю в парку Гюрта.

Гуляючи по місту, обов'язково загляньте в Будинок-музей Ейнштейна, де учений знімав квартиру і написав свою знамениту теорію відносності.

Третім містом на шляху Гоголя стала Лозанна .

Переситилися музеями? Не біда! Відвідайте озеро Леман, на березі якого стоїть замок Вуха (chateau d'Ouchy), побудований в 12 столітті. У сам замок просто так не потрапити, проте знайте, що він функціонує як готель .

Відпочивши душею на природі, рушайте на огляд Собору Нотр-Дам, будівництво якого почалося в 12 столітті і тривало цілих 100 років. Сьогодні він заслужено вважається одним з найкрасивіших соборів у Європі. Чи не обійдіть увагою і замок Сент-Марі, багатий лабіринтами і таємними ходами.

До речі, якщо ви не знали, то саме в Лозанні розташований Спортивний арбітражний суд і штаб-квартира Олімпійського комітету, де сьогодні можна подивитися як змінювався спорт з плином часу.

Після Лозанни Гоголь зупинився в Женеві . Там він неспішно гуляв по берегу озера, оглядав місто і перечитував Вальтера Скотта.

Там він неспішно гуляв по берегу озера, оглядав місто і перечитував Вальтера Скотта

Женева, так само як і багато інших міст Швейцарії, знаменита своїми соборами, фонтанами і садами. З музеїв можна заглянути в Музей годин Patek Philippe, де представлена велика колекція старовинних годинників і історія швейцарського годинного виробництва в цілому.

Найстаріша будівля Женеви - Maison Tavel, відкрито як музей, відвідати який ви зможете абсолютно безкоштовно.

А як щодо пікніка на березі Рони? Зайдіть в місцевий магазин за пляшкою вина, візьміть сиру, фруктів і посидьте на лавці з видом на річку.

Покинувши Женеву, Микола Васильович попрямував в містечко Ферней (Нині Ферней Вольтер), де колись жив Вольтер.

Фото: ferniecastle.co.uk

«Старий жив добре, - писав він після цієї поїздки. - До нього йде довга, прекрасна алея. Будинок в два поверхи з сіренького каменю. З зали двері в його спальню, яка була разом і кабінетом його. Постіль перестелити, ковдру старовинне, серпанковий, ледь тримається, і мені так і уявлялося, що ось-ось відчиняються двері і увійде старий в знайомому перуці, з відстебнути бантом і запитає: «що ви хочете?»

... Я зітхнув і надряпав російськими буквами моє ім'я, сам не віддавши собі звіту, для чого ».
Загляньте і ви в старий Фернейский замок. Можливо, вам навіть пощастить знайти той самий автограф.
Вшановуючи пам'ять Вольтера, Гоголь вирушив поклонитися іншому велетню тих місць: горі Монблан.

Разом з гідом він піднявся по схилах, дістався до снігу, пройшов уздовж льодовика і, повернувшись до Женеви, написав матері:
«Чотири дні потрібно для того, щоб зійти на вершину Монблану. Перед вами снігу, над вами снігу, навколо вас снігу, внизу землі немає: ви бачите замість неї в кілька рядів хмари. Було холодно, і я замість легкого сюртука надів теплий плащ. Спускаючись вниз, робилося тепліше і тепліше, нарешті хмари проходили повз, нарешті сховалося сонце, нарешті я знову опинився серед дощу, повинен був взяти парасольку, і вже таким чином спустився в долину ».

Здійснити трек навколо Монблану сьогодні можна за класичним маршрутом, який починається і закінчується в Лез-Уш.

Здійснити трек навколо Монблану сьогодні можна за класичним маршрутом, який починається і закінчується в Лез-Уш

21 вересня 1836 Гоголь писав матері з Лозанни: «Тепер я їду в Веве, маленьке містечко недалеко від Лозанни. У цьому місті з'їжджаються мандрівники, і особливо російські, з тим щоб скористатися виноградним лікуванням ».

В Веве Гоголь зупинився в невеликому пансіоні. Там його нарешті залишила давня хандра і охопило бажання продовжити написання «Мертвих душ».

Побувайте на набережній міста, де в 2009 році був відкритий пам'ятник Гоголю. Там же ви виведіть і пам'ятник Чарлі Чапліну в повний зріст. Геній німого кіно провів кінець свого життя саме в цьому місті. А прямо навпроти Чапліна стоїть пам'ятник вилці, відкритий музеєм Єніш в честь свого десятиріччя.

А прямо навпроти Чапліна стоїть пам'ятник вилці, відкритий музеєм Єніш в честь свого десятиріччя

Веве дуже мальовничий. Підніміться на фунікулері на гору Мон Пелерин, зайдіть в музей їжі, створений компанією Нестле, побувайте в церкві святої великомучениці Варвари, побудованої на кошти графа Шувалова в пам'ять про свою доньку. Насолоджуйтеся від душі цим чудовим містечком!
А після Швейцарії Гоголь поїде в Італію, але це вже зовсім інша історія ...

Автор: Олена Яценко

Переситилися музеями?
А як щодо пікніка на березі Рони?

Новости