Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Леонід Парфьонов розповість про «Цвіт нації»

10:43, 10.06.2014

У четвер, 12 червня, на Першому каналі вийде в ефір новий документальний фільм Леоніда Парфьонова «Цвіт нації» . Картина розповість про одного з родоначальників світової кольорової фотографії, автора перших в Російській імперії кольорових листівок і видавця журналу «Фотограф-аматор» Сергія Прокудіна-Горського. Саме він першим усвідомив виняткову місію кольоровий фотозйомки.

Фільм не тільки розповість про долю і професійному подвиг Прокудіна-Горського, а й дасть панораму дореволюційної імперії і портрети її сучасників. Слідами Прокудіна-Горського знімальна група Леоніда Парфьонова побуває в 12 регіонах, щоб на власні очі переконатися в сталися в країні зміни. У фільмі взяли участь онуки С.М. Прокудіна-Горського, які проживають у Франції, а також експерти Бібліотеки Конгресу США.

Прокудіна-Горського, які проживають у Франції, а також експерти Бібліотеки Конгресу США

Леонід Парфьонов: «Сергій Михайлович Прокудін-Горський зробив фантастичний подвиг - технологічний і патріотичний. 1900 негативів, які збереглися, дозволяють подивитися на позаминулої батьківщину в сьогоднішніх уявленнях, в сьогоднішніх стандартах зображення. Росія взагалі єдина країна на світі, яка була більш менш систематично знята до Першої світової війни. А це значить ще в 19 столітті, тому що потім зламалася епоха і вона живе тільки на цих знімках Прокудіна-Горського ».

А це значить ще в 19 столітті, тому що потім зламалася епоха і вона живе тільки на цих знімках Прокудіна-Горського »

Колись професор Прокудін-Горський поставив перед собою фантастичну мету: об'їздити і зафіксувати на фотокамеру всю Російську імперію, щоб залишити нащадкам повну «колекцію пам'яток». Він був упевнений: тільки фотографія «в натуральних кольорах» в повній мірі збереже вигляд того, що може бути втрачено в будь-який момент.

Завдяки першим експедиціям Прокудін-Горський зібрав проекції кольорових скляних пластин із зображеннями далеких куточків імперії - їх показали цареві 3 травня 1909 року в Олександрівському палаці Царського села. Микола II був вражений побаченим. Цар доручає підтримку проекту Прокудіна-Горського міністру шляхів сполучення. Професору надано службовий транспорт. Заручившись допомогою царя, Прокудін-Горський зобразив тисячі об'єктів на території всієї Російської імперії.

Через сто років чорно-білі знімки стануть анахронізмом. Через тривалої витримки люди на знімках вікової давнини часто виглядають ніби замороженими, а кінохроніка з її характерними «дрижкамі» сьогодні сприймається явним ретро. Кольорова ж фотографія, хоча і абсолютно змінилася за минуле століття технологічно, за якістю «картинки» практично не перевершила досягнення Прокудіна-Горського.

Леонід Парфьонов: «У цьому фільмі я як ніколи багато зумів зняти свою малу батьківщину. Це нинішня Вологодська область - тодішня Новгородська губернія. Це російський північ, який тягнеться однією смугою від Пскова до Вятки. Я дуже гостро завжди відчував ці втрати, тому що нас спочатку розкуркулили, а потім мого прадіда навіть розстріляли ».

На жаль, багато знімків професора були втрачені. Збережена в Бібліотеці Конгресу США колекція близько 1900 уцілілих кольорових зображень залишилася єдиним документальним свідченням дореволюційній Росії в її справжніх фарбах.

Нагадаємо, Леонід Парфьонов є автором документальних фільмів на Першому каналі з 2004 року. За цей період роботи були створені картини «О, світ - ти спорт!», «Люся», «І особисто Леонід Ілліч», «Зворикін-Муромець», «Птах-Гоголь», «Хребет Росії» та інші.

», «Люся», «І особисто Леонід Ілліч», «Зворикін-Муромець», «Птах-Гоголь», «Хребет Росії» та інші

Дивіться новий документальний фільм Леоніда Парфьонова «Цвіт нації» 12 червня о 23:50 на Першому каналі.

Новости