Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Встигнути до катастрофи

  1. Проект з розмахом
  2. Справа часу


Детально про те, що британська газета The Daily Telegraph включила Ластівчине гніздо в Гаспрі в список найромантичніших будівель світу, ми розповідаємо в цьому номері, в рубриці «Огляд преси». Але примітно, що кримська громадськість тут же згадала, що замок-то вже не перший рік перебуває в аварійному стані. Минулої весни його ніби як почали реконструювати: було вирішено зміцнити будівлю і відремонтувати кімнати. Серйозність намірів підкреслював той факт, що його реалізацію доручили фахівцям федерального рівня. Однак розпочаті в минулому році роботи так і не були доведені до кінця.

Проект з розмахом


Оригінальна споруда в готичному стилі, що стала символом півострова, була зведена на мисі Ай-Тодор більше ста років тому - в 1912 році. Після революції 1917 року замок якийсь час стояв занедбаним, а в 1930-і будівля вирішили використовувати в інтересах трудящих і влаштували в ньому читальний зал місцевого будинку відпочинку «Перлина». Правда незабаром Ластівчине гніздо знову довелося закрити - через аварійний стан. Лише в кінці 1960-х в будівлі зробили капітальний ремонт. Наступна реконструкція трапилася тут ще тридцять років потому - в 2002 році. Після неї об'єкт відкрили для відвідування і перевели його існування в комерційну площину, відкривши в знаменитому замку ресторан і розмістивши біля входу ринок сувенірів.

Нинішнє керівництво об'єкта згадує про той період як про стихійне лихо: орендарі, зайняті сколочуванням капіталу, не проводили ніяких робіт по збереженню архітектурної пам'ятки. А коли ділків попросили покинути будівлю, вони наостанок обрізали електродроти, знеструмивши замок. Коротше, натерпілися і саме Ластівчине гніздо, і його доглядачі. І ось нарешті настали світлі часи: знаменитий об'єкт було вирішено відреставрувати і надалі використовувати виключно як архітектурно-виставковий комплекс, відкритий для відвідування. Обіцялося навіть, що вперше за багато років відвідувачі музею зможуть підніматися на другий поверх і балкон, ось уже багато років закриті для гостей з-за загрози обвалення.

Сказано зроблено. В кінці травня минулого року Ластівчине гніздо закрили для проведення першого етапу реконструкції. Передбачалося, що свій сто п'ятий день народження легендарний замок зустріне молодшим. У Гаспру з'їхалися інженери з усієї країни. На невелику територію висить на краю скелі замку ледь втиснули значну бурову установку: будівельникам довелося проробити в товщі скелі п'ять свердловин, щоб взяти зразки породи, а потім зміцнити кам'яний масив і фундамент архітектурного пам'ятника.

Реконструктори підійшли до справи ґрунтовно. Фрагменти отриманої скельної породи були ретельно вивчені десятком фахівців: від екологів до геодезистів. Проведені геологічні роботи дали цілком задовільний результат: скеля Аврора, на якій стоїть замок, знаходиться в прийнятному стані, витримає і реконструкцію, і майбутній наплив туристів, так що Ластівчине гніздо можна сміливо ремонтувати.

Однак далі цього заяви справа не пішла: ремонтні роботи в замку так і не закипіли. А тут вже і закінчився. Плачевна пора для всіх нереалізованих проектів, адже неосвоєні гроші доведеться повертати в казну. Дамокловим мечем над Ластівчине гніздо навис питання: а чи будуть в новому бюджетному році виділено кошти на те, щоб все-таки врятувати від руйнування і відреставрувати один з найвідоміших об'єктів півострова?



Справа часу


На якийсь час про замок все якось забули, поглинені більш нагальними проблемами. І, може бути, про розпочату колись реконструкції та її подальшу долю найближчим часом взагалі ніхто не згадав, якби не згадка в відомому британському виданні. Але якщо загальна увага вже звернулося до мису Ай-Тодор, відповідальним особам довелося повідомити, що реконструкція Ластівчиного гнізда, виявляється, була перенесена з 2017 року на нинішній.

Сергій Єфімов, голова Держкомітету з охорони культурної спадщини РК:

«По Ластівчиного гнізда затрималися терміни проведення держекспертизи. Ми сподівалися, що об'єкт отримає схвалення в грудні минулого року, але цього не сталося до сих пір. Проте в цьому році роботи будуть обов'язково продовжені. Терміни реконструкції стануть зрозумілі після проходження профільної федеральної комісії, яка повинна підвести підсумки минулого року і позначити параметри роботи за федеральною цільовою програмою на поточний рік і наступні ».

До речі, в ФЦП на реконструкцію замку в цілому передбачено 132,4 млн руб. Подальше фінансування робіт, пояснив Сергій Єфімов, буде перенесено відповідно до рішення урядової комісії.

Тим часом держекспертиза - не єдиний етап, що відокремлює замок від довгоочікуваної реконструкції. Попереду ще торги, в ході яких буде визначено підрядник проекту. Тільки після цього, за словами заступника голови Держкомітету з охорони культурної спадщини Олександра Діденко, можна буде починати роботи з укріплення скельного підстави Ластівчиного гнізда. Є шанс, що їх вдасться завершити до кінця року. Що ж стосується ремонтно-реставраційних робіт на самому об'єкті, то до них, по всій видимості, перейдуть ще не скоро.

Будемо сподіватися, що поки проект реконструкції проходить численні експертизи, комісії та тендери, замок не встигне ввергнутися в морську безодню.

скачати dle 11.1 дивитися фільми безкоштовно

Новости