Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Пташине гніздо» - нове обличчя Пекіна | Турлідер. Відпочинок, тури, подорожі з Ізраїлю.

Пекін - місто дивовижний. Він з готовністю продемонструє вам як історію стародавнього Китаю, так і досягнення сучасності. У міській зоні китайської столиці сьогодні превалюють три архітектурні стилі. В першу чергу, це, звичайно, архітектура стародавнього Китаю часів імператорів - Заборонене Місто, Храм Неба, Ворота Небесного Спокою. Друге - стиль 50-70-х рр. XX сторіччя, близький за всіма параметрами до радянської архітектури того ж періоду. Нарешті, сучасні форми: національний театр виконавських мистецтв, новий офіс Пекінського телецентру, Пекінський планетарій і, звичайно, Пекінський національний стадіон «Пташине гніздо».

«Пташине гніздо» - багатофункціональний спортивний комплекс, створений для проведення літніх Олімпійських ігор 2008 року. Навіть тих, хто не любить спорт, вразили трансляції з церемонії відкриття і закриття Олімпіади. Ті ж, кому пощастило спостерігати ці події на власні очі, запам'ятали назавжди цей барвисте свято з імперським розмахом і справжнім китайським феєрверком. Глядачі визнають, що без футуристичного національного стадіону свято вийшло б зовсім іншим.

Що ж таке «пташине гніздо» в саду Сунькень, що вважається одним із шедеврів сучасної архітектури і найкращим досягненням швейцарської компанії-розробника Herzog & de Meuron Architekten?
Для нефахівців привабливий, в першу чергу, фасад. Чаша стадіону, тобто його трибуни і арена, зовні обплетені металевими прутами, серед яких немає жодного вертикального стовпа або колони. Тому конструкція і справді нагадує пташине гніздо. Споруда дуже витончена і здається невагомою, хоча на неї пішло 36 кілометрів сталевих арматур загальною вагою 45000 тонн. Спочатку розробники планували зробити розсувний дах, проте в результаті віддали перевагу більш економічний варіант. У верхній частині «гнізда» між прутами натягнута прозора водонепроникна плівка з етілентетрафторетілена, в нижній частині - напівпрозорий політетрафторетилен. Це новітні, розроблені спеціально для цього стадіону матеріали. Вони надійні, екологічно чисті, функціональні та естетичні - їх просто не видно. Завдяки енергії вітру і сонця господарі стадіону істотно економлять на електриці; немає вітру, але є хороша система вентиляції, а дощова вода збирається і використовується всередині системи - на очисних спорудах і для поливу рослинності. Стадіон по зовнішньому периметру висвітлюють 258 000 світлодіодних ламп білого, бурштинового і червоного кольорів.

Будівництво стадіону почалося в грудні 2003 року, проте конкурс проектів провели ще в 2001, до оголошення Пекіна столицею літніх олімпійських ігор. У фінал конкурсу пройшли 13 проектів, найкращим виявився проект швейцарського бюро. На будівництво об'єкта було залучено 17 тисяч осіб і кілька тисяч одиниць техніки. У 2004 році через проблеми з фінансуванням роботи були припинені. У підсумку проект переробили: заощадили близько 150 млн. Доларів, прибравши розсувний дах. Уже в березні 2008 року відбулося відкриття стадіону.

Хоча споруда не виглядає занадто складним, треба було застосування найсучасніших будівельних технологій і параметричного проектування. Зате його будівельники прорахували найімовірніші і неймовірні обставини, включаючи температурні скачки і землетрусу, тому стадіон простоїть не менш ста років, говориться в проектній декларації. Розміри стадіону - 320 на 297 м, висота - 69 м над землею і сім - під землею. Всього діє сім надземних і три підземні поверхи. Загальна вартість будівництва стадіону - 3,5 мільярда юанів, що становить приблизно 325 мільйонів євро або 423 млн. Доларів, щорічне утримання - 9 млн. Доларів «Пташине гніздо» змогло прийняти на Олімпіаді-2008 91 000 глядачів. Потім кількість місць було зменшено до 85 000. Домашня команда стадіону - Збірна Китайської Народної Республіки з футболу.

Після закінчення Олімпіади-2008 (на жаль, тоді ізраїльтяни завоювали лише одну медаль: бронзовим призером змагань в дисципліні «вітрильний спорт» став Шахар Зубарі) стадіон використовується для спортивних подій меншого масштабу. Крім того, щодня сюди здійснюють паломництво кілька тисяч туристів. Для них відкриті ресторани і магазини, а найбільш ходовий сувенір - невеликий макет «Пташиного гнізда», виконаний з тих же матеріалів, що і сам стадіон.

Знижка $ 30 $ 2 299

05 - 17 травня 2020

Східний світанок: Пекін, Шанхай, Ханчжоу і Жовті гори - 2020

Знижка $ 30 $ 2 599

25 вересня - 06 жовтня 2019

Клуб Марко Поло: Магічний Китай - 2019

Знижка $ 30 $ 4 299

06 - 23 жовтня 2019

Національні парки Китаю: гори Аватар, гора Нефритового Дракона, монастир Шаолінь і багато іншого - 2019

Знижка $ 30 $ 2 399

09 - 10 квітень 2020

Китайська мозаіка- 2020: подорож до Пекіна, Шанхаю, Сіань, Ханчжоу і Сучжоу

Що ж таке «пташине гніздо» в саду Сунькень, що вважається одним із шедеврів сучасної архітектури і найкращим досягненням швейцарської компанії-розробника Herzog & de Meuron Architekten?

Новости