Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Маршрут по Криму: велика подорож

  1. Наша подорож по Криму - карта нашого маршруту
  2. Керч - Bosphoro Cimmerio
  3. Феодосія - Богом дана
  4. Коктебель - богемне місце
  5. Сонячна долина - 300 днів сонця
  6. Судак і Новий Світ
  7. Алушта - Долина Привидів
  8. Ялта та її околиці
  9. Гаспра - це не тільки "Ластівчине гніздо"
  10. Алупка
  11. Севастополь - Біле місто
  12. Бахчисарай - східний сад-палац
  13. Сімферополь
  14. Євпаторія
  15. Тарханкут
  16. Білогірськ - біла гора і леви
  17. Старий Крим

Для тих, хто мріє поїхати в подорож по Криму, ми склали туристичний маршрут найцікавішими місцями та визначним пам'яткам. Проїхати ним можна на машині, автобусі або байці. Він розроблений на основі особистого досвіду і планів майбутньої поїздки.

Пропонуємо ємний маршрут великого подорожі по Криму від Керченської протоки до Тарханкуту і назад. Ми вже три рази були на півострові і перед кожною поїздкою складали списки пам'яток. Це забирає багато часу і сил - так народилася ідея систематизувати досвід і створити маршрут великого подорожі по Криму. Знайти щось путнє по цій темі в інтернеті непросто, ось ми і взялися заповнити прогалину. Маршрут дозволить вам заощадити час перед поїздкою - більше не потрібно перелопачувати гори статей, все є в одній.

Орендуйте авто - це кращий спосіб подорожувати! Myrentacar.com - надійний і зручний сервіс прокату авто в Криму. Вибирайте машину на свій смак і бюджет - вибір великий. Вартість оренди авто від 1000 рублів на добу. З'явилися питання? Російськомовна служба підтримки вам у всьому допоможе.

Для тих, хто мріє поїхати в подорож по Криму, ми склали туристичний маршрут найцікавішими місцями та визначним пам'яткам

Макові поля в околицях Бахчисарая. За два тижні подорожі по Криму ми знайшли десятки таких полів.

Наша подорож по Криму - карта нашого маршруту

У туристичний маршрут входять як відвідані нами міста і селища в рамках попередніх самостійних подорожей по Криму , Так і заплановані до відвідування. Маршрут може змінюватися на ваш розсуд, а список пам'яток не претендує на звання повного. Якщо ви знаєте цікаві пам'ятки, які не ввійшли в список, пишіть в коментарях, ми будемо раді доповнити статтю.

Поїздка до Криму на автомобілі →

Під час планування подорожі підрахуйте приблизну вартість поїздки в Крим - так ви вбережете себе від надмірних витрат.

Ось так виглядає маршрут по Криму на карті від Керчі до Тарханкуту (Білогірськ і Старий Крим не включили, так як гугл не дозволив більше поставити мітки):

Керч - Bosphoro Cimmerio

Відкриває наш маршрут великого подорожі по Криму Місто-герой Керч. Це один з найдавніших міст світу, але непопулярний у туристів. Багато в Керчі бувають лише проїздом або приділяють місту не більше одного дня, а даремно - тут є що подивитися. Безліч античних городищ, пам'ятників і поховань зацікавить любителів старожитностей: городища Пантікапей, Мірмекій, кургани Царський і Мелек-Чесменський, пам'ятники Склеп Деметри і Лапідарій. Також є стародавні фортеці Керч і Єні-Кале, а також археологічний музей.

Природа тут не настільки мальовнича і різноманітна, як на Південному березі Криму, а й в околицях Керчі можна знайти дивовижні місця: солоне рожеве озеро Кояшське (Опукський) в Опукський природний заповідник, солоне озеро Чокрак з цілющими грязями і сірководневими джерелами, Булганакське грязьове сопкових поле (долина вулканів) і багато іншого. А ви знали, що на Керченському півострові є близько 50 грязьових вулканів?

Само собою, в Керчі не бракує в пляжах, різноманітних будинках відпочинку, готелях, кафе і ресторанах - загалом, туристична інфраструктура тут розвинена і можна непогано відпочити. Пляжі в основному піщані і піщано-черепашкові.

Особистий досвід. У нас на місто було виділено 1 день. Ми подивилися фортеця Єні-Кале і гору Мітрідат. Також хотіли доїхати до Керченської фортеці, але через будівництво моста дорогу до неї перекрили.

Корисна підбірка:

Корисна підбірка:

У Криму є пейзажі в дусі Франко Фонтану. По дорозі з Керчі в Судак.

Феодосія - Богом дана

Наступна зупинка в нашому великому подорожі по Криму - Феодосія, або Кафа. Саме таку назву носило місто в Середньовіччі, на які припав його розквіт. Взагалі ж місто було засноване в 6 столітті до нашої ери греками, але античні будови практично не збереглися. Зате збереглися пам'ятники середньовіччя:

  • залишки генуезької фортеці та башти (Св. Костянтина, Докова, Кругла, Фоми);
  • середньовічні вірменські і грецькі храми (храм Іоанна Предтечі, Святого Сергія, Св. Георгія, архангелів Михайла та Гавриїла).

Також є православні церкви, мечеть Муфти-Джамі, пам'ятники, музеї (музей грошей, музей старожитностей, музей дельтапланеризму, музей А. Гріна і т. Д.) І фонтани (Вірменський, Айвазовського, "Доброму генію"). Багато будівель кінця 19 - початку 20 століття (особняки, дачі, вілли, наприклад, "Мілос", "Флора", "Аїда" і т. Д.). І, звичайно, варто відвідати Національну картинну галерею імені Айвазовського, де зберігаються не тільки його роботи, а й картини інших художників-мариністів.

У Феодосії закінчується (а для багатьох приїжджаючих - починається) Головна гряда Кримських гір, а це значить, що пейзаж за вікном з цього моменту буде поступово змінюватися - від степу і мелкохолмистую рельєфу до високих гір. Крім того, неподалік від Феодосії, поряд з Коктебелем, знаходиться відомий Карадазький природний заповідник.

Особистий досвід. Ми вибрали музей Айвазовського.

(Фото © kamicatzen / flickr.com)

Крим хороший як навесні і влітку , так і восени - ознайомтеся з нашими докладними статтями, якщо ви сумніваєтеся, коли краще відвідати Крим.

Коктебель - богемне місце

Наступна точка нашого туристичного маршруту по Криму - селище з романтичною назвою Коктебель. Насправді нічого романтичного і богемного в ньому немає - типовий приморське містечко з туристичною інфраструктурою. Але з кінця 19 століття сюди стікалися відомі діячі мистецтва і культури, які і прославили Коктебель як богемне місце. Також селище відоме як центр планеризму завдяки висхідним потокам на плато Узун-Сирт. Популярність він отримав і завдяки Лисячій бухті ( "Ліська"), уподобаної натуристами і хіпі.

Коктебель - це дивовижне поєднання кіммерійських степів і гір. Селище знаходиться біля підніжжя вулканічного масиву Кара-Даг, де розташований знаменитий Карадазький заповідник - там ростуть рідкісні рослини і живуть зникаючі види тварин. Вхід в заповідник за заявками з екскурсоводом. Вартість залежить від маршруту - 200-600 рублів. Детальна інформація - на сайті Карадазького заповідника .

Що ще подивитися в Коктебелі та його околицях:

  • скелю Золоті ворота (візьміть морську прогулянку);
  • солоне озеро Бараколь;
  • мис Хамелеон, який змінює свій колір залежно від освітлення;
  • "Зорепад спогадів" - гору Коклюк;
  • польоти парапланеристів та види з плато Узун-Сирт (гора Клементьєва);
  • завод марочних вин;
  • музей природи Карадагу;
  • для дітей - дельфінарій.

Особистий досвід. Ми з'їздили на "Зорепад спогадів", Узун-Сирт, озеро Бараколь і взяли морську прогулянку до Золотих воріт.

(Фото © a'Shioji / flickr.com)

com)

Піднялися до зорепад спогадів. Гора Коклюк, Коктебель.

Сонячна долина - 300 днів сонця

Дорога з Коктебеля дуже мальовнича - траса проходить повз Сонячної долини. Химерні скелі з виноградниками на схилах і крутий серпантин кружляє голову (в прямому сенсі цього слова).

Сонячна долина - це тиша і спокій, відсутність туристів, пустельні бухти, сонячна погода, безхмарне небо і, звичайно ж, гори. Долина з трьох сторін закрита горами, вона плавно спускається до моря. Тут же, в 3 км від моря, розташований і однойменний селище - один з центрів виноробства в Криму. Спробуйте унікальні вина, які виготовляються з сортів винограду, які ростуть тільки в ній: "Чорний доктор", "Меганом", "Сонячна долина".

Долина має до відокремленого відпочинку і неспішним прогулянкам по горах. В околицях повно стежок! Рекомендуємо відвідати Ечки-Даг, там є незвичайна карстова печера "Вухо землі" - вона йде вглиб на 132 метра.

Найкрасивіші місця на Чорному морі →

Найкрасивіші місця на Чорному морі →

(Фото © Sergiy Kadulin / flickr.com)

Судак і Новий Світ

Наступна точка в маршруті по Криму - Судак і Новий Світ. Їм потрібно віддати досить багато часу - місцевість багата на природні пам'ятки. У Новому Світі це Стежка Голіцина, Царський пляж, ялівцевий гай, гори Сокіл і Караул-Оба, пік Космос, долини Ада і Раю, Сходи таврів. У Судаку - генуезька фортеця, миси Меганом і Алчак, а також гори Ай-Георгій і Перчем-Кая. Рекомендуємо зупинитися в Судаку (житло і їжа дешевше, ніж в Новому Світі), а в сусіднє селище їздити на автобусі .

Неподалік від Судака розкинулася кіммерійська степ - руда долина Капсель, влітку нещадно випалена сонцем. Їхати по ній, милуючись її суворою красою, одне задоволення. Можна заїжджати в бухти і купатися - в деяких з них є кемпінги.

Відпочинок в Судаку →

Радимо з'їздити на морську прогулянку з дельфінами - це приголомшливо. Вони пропливають прямо під човном і вистрибують з води! З ними навіть можна купатися у відкритому морі. Ціна - 600-700 рублів з людини за 1 годину. Відео можна подивитися в інстаграме за хештегом # катер-мисливець. Замовляйте екскурсію по телефону 89780652938, звуть Віталій.

Прочитати детальніше про околицях Судака і Нового Світу можна в статті, присвяченій цікавих місцях в Криму . По дорозі з Судака можна заїхати в Зеленогорье і насолодитися краєвидами урочища Панагія і гірського озера.

Особистий досвід. У Судаку і Новому Світі ми жили вже в четвертий раз і не едіноножди відвідали всі визначні пам'ятки. Залишилося тільки піднятися на Сокіл.

Наша прогулянка на катері до зграї граціозних дельфінів.

Алушта - Долина Привидів

Алушта - нудний містечко, там немає нічого цікавого. Вся краса за його межами - це химерні скелі Долини Привидів і масиву Демержді. Велика удача відвідати долину в туманах і похмуру погоду, коли стовпи здаються примарними. Туристи радять зустріти світанок на Демерджи - видовище приголомшливе. Ще цікаві гора Кастель і печери Чатир-Дага, а також водоспад Джур-Джур поблизу села Генеральське.

В Алушті ми бачили саму нудну в світі фортецю Алустон - навіть не витрачайте на неї час. Є ще середньовічне укріплення Фуна і палац княгині Гагаріної, а також різноманітні старовинні садиби. А взагалі туристи приїжджають сюди насамперед за пляжним відпочинком і лікуванням - в Алушті і околицях багато пансіонатів і санаторіїв.

Особистий досвід. В Алушту ми приїхали заради Демерджі - там застали і тумани, і палюче сонце. По дорозі до Алушти загляньте в Музей катастроф на водах - зворушливий і дивовижний.

По дорозі до Алушти загляньте в Музей катастроф на водах - зворушливий і дивовижний

Дуже мальовничі скелі! Дуже мальовничі скелі Нам пощастило побачити тумани під час підйому на вершину. З вершини гори Демерджі відкриваються панорамні види на море і селища на березі.

Насолоджуйтеся захоплюючим відео з Долини Привидів в горах Демерджі:

Ялта та її околиці

Далі за маршрутом подорожі по Криму - Ялта. Тільки ось увагу варто приділити не самому місту, нудного, великим і гучному, а його околицях - Великій Ялті, куди входять Гаспра, Сімеїз, Масандра, Гурзуф, Микита, Алупка і т. Д .. Наприклад, по дорозі з Алушти до Ялти на трасі (якщо ви робите маршрут по Криму на машині ) Ви побачите покажчик на Нікітський ботанічний сад - рекомендуємо обов'язково його відвідати, якщо ви небайдужі до флори! Крім того, в Микиті цікава Нікітська розколина. Далі - Массандра: відвідайте Масандрівський палац і парк, винзавод, де можна дегустувати вина, і Воронцовський грот.

В околицях Ялти можна знайти багато цікавого і провести багато насичених днів:

  • спуститися або піднятися на Ай-Петрі по мальовничих стежках - Таракташской, Штангеєвська, корєїзськой або Боткінської;
  • відвідати храмову печеру Іограф і водоспад Учан-Су;
  • пройти по Сонячній стежці з Лівадії в Гаспру (або навпаки) і подивитися дольмени;
  • піднятися на Ай-Петрі на канатці - поруч з Ялтою (в Місхорі) якраз знаходиться нижня станція канатної дороги для підйому на гору;
  • на Ай-петрінськом плато відвідати печери, пройти по підвісному мосту над безоднею і спуститися на тролів зі швидкістю 40 км / год;
  • відвідати Великий каньйон.

Любителів архітектури зацікавлять палаци Лівадійський (тут проходила Ялтинська конференція), Масандрівський, еміра Бухарського і графа Мордвинова, вірменська церква і римо-католицький храм. Дітям теж є чим зайнятися: в Ялті діють театр морських тварин, зоопарк і акваріум, крокоділяріум і "Поляна казок".

Особистий досвід. Ми піднімалися і спускалися на Ай-Петрі на машині, а також каталися на канатці. Льоша пройшов по підвісному мосту до зубців.

Милуємося хмарами і видами з гори Ай-Петрі. Милуємося хмарами і видами з гори Ай-Петрі Льоша прогулюється по підвісному мосту на вершині Ай-Петрі. Ай-Петрі в хмарах (Фото © mr_wood / flickr.com)

Гаспра - це не тільки "Ластівчине гніздо"

Зазвичай, здійснюючи подорож по Криму, в Гаспру туристи приїжджають лише потім, щоб побачити палац "Ластівчине гніздо". Однак там є безліч пам'яток: цінителям старожитностей радимо Таврские некрополі, римську фортецю Харакс і руїни зміцнення Гаспра-Исар, любителям трекінгу та активного відпочинку - прогулянку по "Сонячній стежці", де відпочивав Микола II. Ще одна визначна пам'ятка Гаспри - палац князя Голіцина і графині Паніної (тепер санаторій "Ясна поляна"), де знаходиться музейна кімната Льва Толстого.

Неподалік від Гаспри знаходиться Кореїз - там варто відвідати Юсуповський палац, Місхорський парк і маяк мису Ай-Тодор.

Особистий досвід. На "Ластівчине гніздо" дивилися тільки з боку, тому що всі туристи в голос не радять ходити всередину.

(Фото © pilot34 / flickr.com)

Алупка

Перш за все Алупка відома шикарним Воронцовским палацом, колишньою резиденцією графа Воронцова. Нині в палаці діє музей, а навколо розкинувся на 40 гектарів не менш прекрасний Алупкінський парк - дуже природний і гармонійний. Тут приємно прогулюватися, вдихаючи аромати кипариса, ялівцю і ще близько 200 видів рослин. Завжди тінистий і прохолодний, парк приваблює часом більше туристів, ніж палац. Також варті уваги храм архангела Михаїла і храм Олександра Невського, музей-квартира Куїнджі.

Що стосується природних пам'яток, то варто відвідати скелю Шаан-Кая і озеро, розташоване у неї - види на гірську гряду просто чудові.

Особистий досвід. Відвідували Воронцовський палац і Алупкінський парк - вони правда вражають.

Відвідували Воронцовський палац і Алупкінський парк - вони правда вражають

Воронцовський палац, Алупка.

Де забронювати готель в Криму? Радимо шукати на сервісі Hotellook - там є як готелі, так і приватне житло. Наприклад, гостьові будинки коштують від 600 рублів на добу. Читайте докладніше про цінах на приватний сектор в Криму .

Також житло в Криму можна шукати на місці - варто вам зійти з автобуса на станції, як на вас посипляться десятки пропозицій про здачу самого кращого житла, неодмінно дешевого і обов'язково з видом на море. Класика кримських канікул.

Севастополь - Біле місто

Щоб подивитися всі визначні пам'ятки Севастополя і його околиць, потрібно витратити дуже-дуже багато часу. Ознайомчий туристичний маршрут варто почати з самого міста: Малахов курган, древній і таємничий Херсонес (рекомендуємо відвідувати або рано вранці, або ближче до заходу), Володимирський собор і Башта Вітрів, панорама "Оборона Севастополя", Історичний бульвар, Графська пристань і т. Д . - пам'яток міста-героя варто присвятити окрему статтю.

Must see в околицях:

  • мис Фіолент і Яшмовий пляж зі скелею Святого явища і гротом Діани - вам належить осилити 800 сходинок вниз і назад;
  • пляжі Севастополя - їх багато, але деякі з них явно можна зарахувати до природних пам'яток, наприклад, пляж Любимівка дуже гарний, якщо пройти за нагромадження каменів (в ту частину пляжу, яку облюбували нудисти і "наметовиків");
  • Балаклава: музей підводних човнів, Балаклавська бухта, генуезька фортеця Чембало, Північний і Південний форт, Сонячна стежка до урочища Інжир;
  • Байдарська долина і грот Фатьма-Коба;
  • Долина Смерті;
  • Інкерман: печерний монастир, Дівоча вежа, Чорноріченське каньйон;
  • Чоргуньской міст-акведук і Чоргуньская вежа і багато іншого.

Це лише мала частина пам'яток в околицях Севастополя - пишіть в коментарях, якщо були десь ще!

Це лише мала частина пам'яток в околицях Севастополя - пишіть в коментарях, якщо були десь ще

Улюблене місце в Криму - мис Виноградний в Севастополі.

(Фото © mr. Wood / flickr.com)

Бахчисарай - східний сад-палац

Продовжимо наше подорож по Криму - дорога веде нас в старовинний Бахчисарай, справжній центр похідного і активного Криму. Місто розташоване в передгір'ях, тому місцевість дуже цікава. На нашу думку, головна визначна пам'ятка Бахчисарая - НЕ Ханський палац (хоча і він хороший), а печерні міста, фортеці і монастирі: Чуфут-Кале, Магуп-Кале, Качи-Кальон, Ескі-Кермен, Тепе-Кермен, Челтер-Коба, Бакла, Сюйрень, Шулдан.

Бахчисарай - місто зі східним колоритом, що робить його особливим. Обов'язково варто відвідати Караїмське кладовище Балта-Тіймез, кладовище дервішів і Старе місто - дуже атмосферні місця.

Як і в Севастополі, в Бахчисараї величезна кількість природних пам'яток, що не подивишся за пару днів - тут потрібно пожити як мінімум тиждень. До речі, в місті дуже смачна кухня - тут живуть переважно кримські татари.

Особистий досвід. Ми відвідалі Чуфут-кале, Ханській палац, Балта-Тіймез, кладовище дервішів и храм в Лакі. Розчарування нас спіткало в селі Лаки, куди ми Їхали заради храму святого Луки 20 км. Ранее там стояв Надзвичайно красивий грецький храм з фресками и мозаїкамі, напівзруйнованій в Другу Світову войну. Він і тепер там стоїть - тільки вже виблискує білизною і золотом в кращих традиціях православ'я. Турботливі руки відреставрували його, зафарбувавши всю красу і пам'ять про минуле. Тепер усередині - бездушне білий простір з картонними буквами "Христос воскрес" і дешевими іконами.

Пейзаж в околицях Бахчисарая - вид з печерного міста Чуфут-Кале. Пейзаж в околицях Бахчисарая - вид з печерного міста Чуфут-Кале Печера в Чуфут-Кале, Бахчисарай.

Сімферополь

Їдемо далі - наш шлях веде нас до Сімферополя, столиці Криму. Так як в самому місті відвідати нічого, крім музеїв, тому їдемо за межі міста. Що подивитись:

  • печери (Мармурова, Зміїна, Червона);
  • обриви і скелі (над Калиновій балкою, урочище Таш-Джарган);
  • античне городище Неаполь Скіфський;
  • садибу Кесслера.

Подивіться приголомшливе відео кримських печер:

Євпаторія

Наступне місто в нашому маршруті по Криму - Євпаторія. Тут багато релігійних святинь - мечетей, храмів, текіе: мечеть Дума-Джамі, Текіє дервішів, храм Святого Іллі, караїмські кенаси і так далі. Крім цього, в місті безліч музеїв і пам'ятників. Що ще подивитись? Турецькі лазні, кяризи (древній водопровід) та Старе місто в цілому.

В околицях Євпаторії є кілька солоних озер, де можна поправити здоров'я за допомогою лікувальних грязей і мінералізованої води: озера Мойнаки, Донузлав, Джарилгач і Ярилгач.

Тарханкут

Одне з найбільш вражаючих місць в нашому великому подорожі по Криму - мис Тарханкут, найзахідніша точка півострова. Зупинитися краще в невеликому селищі Оленівка на узбережжі - звідти зручно добиратися до найближчих визначних пам'яток на байці, автомобілі або велосипеді.

Відпочинок на Тарханкуті →

Тарханкут славиться мальовничими Джангуль на північному сході і Атлеш (Великий і Малий Атлеш, Чаша любові, маяк в селищі Маяк) на південному сході. Пляж "Майамі" в Оленівці піщаний, а море кристально чисте, коралові рифи видно з обривів, тому тут тусуються дайвери і віндсерфінгіст. На Тарханкуті знімали такі популярні радянські фільми, як "Пірати XX століття" і "Людина-амфібія".

Радимо взяти морську прогулянку вздовж Тарханкуту або Джангульского узбережжя. По дорозі попросіть звозити до дельфінів - вам не відмовлять.

Особистий досвід. Ми подивилися все, що тільки є в околицях.

Ми подивилися все, що тільки є в околицях

Крутий берег Тарханкуту - вид з моря під час прогулянки на катері. Крутий берег Тарханкуту - вид з моря під час прогулянки на катері Сів на мілину суховантаж поруч з узбережжям, Тарханкут.

Білогірськ - біла гора і леви

Ось і закінчується наша подорож по Криму - по шляху на Керченський міст заїдемо в невеликій Білогірськ. Чим він примітний? Як видно з назви, неподалік є мальовнича біла гора - скеля Ак-Кая, де знімали радянський фільм "Вершник без голови". Крім того, місцевість цікава ущелиною Кок-Асан з Чермісовскім каскадом водоспадів, які утворюють "ванночки" з смарагдовою водою. Туристичний маршрут, що проходить по каньйону Кок-Асан, надзвичайно мальовниче - дуже радимо!

Напевно вам буде цікаво відвідати і сафарі-парк "Тайган" - там можна поспостерігати за левами, що живуть в диких умовах.

Особистий досвід. З'їздили на Ак-Кая і в парк "Тайган".

(Фото © Taema / flickr.com)

Старий Крим

По дорозі додому відвідаєте Старий Крим. Це маленький татарський містечко, схожий на Бахчисарай - затишний і тихий. Примітний мечетями 13-14 століть і середньовічним вірменським монастирем Сурб-Хач. Ми відвідали там все.

Корисні статті про Крим:

Мечеть хана Узбека в Старому Криму.

Джерело вступного зображення: © Mourner / flickr.com.

З'явилися питання?
А ви знали, що на Керченському півострові є близько 50 грязьових вулканів?
Де забронювати готель в Криму?
Що ще подивитись?
Чим він примітний?

Новости