Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ялта - Путівник вікімандри Wikivoyage

  1. Літаком [ правити ]
  2. На поїзді [ правити ]
  3. На автобусі [ правити ]
  4. На тролейбусі [ правити ]
  5. На кораблі [ правити ]
  6. Автомобілем [ правити ]
  7. пам'ятки [ правити ]
  8. Нижня Массандра [ правити ]
  9. Розваги [ правити ]
  10. Музеї [ правити ]
  11. Театри [ правити ]
  12. пляжі [ правити ]
  13. дешево [ правити ]
  14. Середньої вартості [ правити ]
  15. Кав'ярні [ правити ]
  16. Нічні клуби [ правити ]
  17. Де зупинитися [ правити ]
  18. Середньої вартості [ правити ]
  19. Запобіжні заходи [ правити ]
  20. Верхня Массандра [ правити ]

Ялта знаходиться на південному узбережжі Криму , Входить до Великої Ялти - нерозривний ланцюг курортних містечок: Ялта, Місхор , Алупка , Сімеїз і Форос .

Ялта почала використовуватися як курорт ще з XIX століття і була виняткова популярна за часів СРСР як місце для масового туризму. Розташована в красивих околицях і в безпосередній близькості до багатьох визначних пам'ятках Криму.

Влітку місто затоплений, головним чином, російськими і українськими туристами. Однак туди можна їхати в будь-який час року: середня температура завжди вище нуля (хоча дуже рідко, але буває і мінусова температура). Навесні і восени варто приємна погода, з температурою повітря, що досягає 20 ° C. Взимку не так холодно, як на решті України. Місто захищений з півночі горами і зігрітий Чорним морем, там ніколи не буває багато снігу взимку, але остерігайтеся вітрів, так як вони можуть бути надзвичайно холодними.

Літаком [ правити ]

Найближчий аеропорт знаходиться в Сімферополі .

На поїзді [ правити ]

Найближчі залізничні станції - в Сімферополі і Севастополі .

На автобусі [ правити ]

Рейси є майже з усіх великих міст Криму : Алушти (В дорозі 40 хвилин), Євпаторії (3 год, 3 рейси на день), Керчі (7 год, 2 прямих рейси на день + проходять на материкову частину Росії), Севастополя (1.5 години, кожні 20-30 хв), Сімферополя (1.5-2 години, кожні 10-20 хв), судака (2 години, 3 рейси на день), Феодосії (4 год 30 хв, 1 рейс в день).

Є маршрути з Росії і України , В основному виконується по одному рейсу в день: Анапа (10 год), Дніпропетровськ (9 год), Донецьк (13 год), Краснодар (14 годин), Київ (19 год), Кривий Ріг (12 год), Маріуполь (12 год), Одеса (14 год), Харків (16 год). Ближче до основного туристичного сезону інтенсивність рейсів збільшується.

1 автовокзал

, Вул. Московська, 8. ☎ +7 (3654) 34-20-92. , Вул влітку 5:15 - 23:00, в міжсезоння 5:45 - 22:35. Є невеликий зал очікування, на першому поверсі камера схову, кімнати тривалого відпочинку, пара кіосків з продуктами, в 50 метрах кілька кафе сумнівної якості. Ще банкомат «Генбанка», Wi-Fi, платіжний термінал, газетний кіоск, сувенірний магазин, перукарня та туалет. Електронні квитки можна купити на сайті перевізника gosbus.ru .

На тролейбусі [ правити ]

Ялта - один з небагатьох міст з міжміським тролейбусним транспортом. Тролейбусна траса Ялта- Сімферополь двічі занесена в книгу рекордів Гіннеса, як найстаріший діючий тролейбус і як найдовша тролейбусна траса в Європі.

Маршрути: № 52 Ялта- Алушта - Сімферополь , № 53 Ялта- Алушта . В дорозі орієнтовно 1 годину до Алушти і 2.5 години до Сімферополя .

2

Міжміська тролейбусна станція, вул. Московська, 61 (навпроти автовокзалу). ☎ +7 (3654) 32 79 94.

На кораблі [ правити ]

Влітку регулярно ходять катери в Гаспру (Ластівчине гніздо), Місхор , Алупку , Микиту і Гурзуф . Частота рейсів залежить від кількості туристів, і якщо їх досить багато, то відкривається рейс на Партеніт , Професорський куточок і Алушту . відправлення з 3 пірсу, біля каплиці новомучеників і сповідників Російських на головній набережній.

З травня по вересень в Ялту можна припливти за 2 години з Севастополя на судні на підводних крилах «Комета» . Виконується два рейси на день, проїзд коштує 500 руб в одну сторону в економ клас і 800 руб в комфорт класі (2018).

Ще більш екзотичним способом потрапляння в місто може виявитися поїздка на круїзному лайнері по маршруту Сочі - Новоросійськ - Ялта - Севастополь - Сочі. рейси виконуються компанією «Інфофлот» , Ціни від 25 300 руб / чол за 7 днів (2018).

Автомобілем [ правити ]

Траса E105 Ялта - Джанкой .

Розгалужена мережа маршруток з'єднує центр міста і віддалені райони. Платять або при посадці, або при виході, і це може іноді збивати з пантелику.

5

Речовий ринок . Шляхи багатьох маршруток починаються з цієї зупинки або проходять через неї.

Корисні маршрути громадського транспорту

пам'ятки [ правити ]

3

Вірменська апостольська церква Сурб Рипсиме, вул. Заміська, 3. побудована в 1909-1914 роках архітектором Г. Тер-Мікеловим за ескізами відомого художника Вардгеса Суренянца, стоїть на крутому схилі гори. Віддалено нагадує древній храм Рипсиме (VII-XII ст.) В Ечміадзіні ( Вагаршапат , Вірменія ). Церква знаходиться в центрі міста, з красивими деталями, і однозначно гідна відвідування. 4 Собор Олександра Невського, вул. Садова, 2. Побудований в 1902 в традиційному стилі. Головний православний собор Ялти. 6 Купальні Роффе, наб. ім. Леніна, 31. 7 Реконструйований готель «Таврида», наб. імені Леніна, 13. 9 Палац графа Мордвинова, вул. Свердлова, 32. Доступ вільний. 10 Будинок архітектора Вегенера. Доступ вільний. 12 Будинок композитора А. А. Спендиарова, вул. Катерининська, 3. ☎ +7 (3654) 326-973, +7 (3654) 326-993. Т.зв. будинок з каріатидами. 13 Дача графині Вадарської, вул. Щорса, 14. У мавританському стилі. 14 Євангелічно-лютеранська церква святої Марії, вул. Чехова, 10. ☎ +7 (3654) 326400. Храм побудований в 1885 на гроші німців протестантів і лютеран, проживали в Ялті. (У той час 6% населення Криму становили німці). Храм побудований в неоготичному стилі за проектом ялтинського архітектора Густава Шрейбера. Він же і подарував земельну ділянку під будівництво. У радянські роки будівля використовувалася як шаховий клуб, дух і атмосфера якого все ще витає в приміщенні. Спочатку церква була прикрашена гострої дзвіницею, але пізніше зруйнована і до сих пір не відновлена. Зараз кірха відкрита до відвідування, в ній проводяться церковні служби, під час яких грають на органі. Всі написи в церкві продубльовані на німецькому, а іноді виконані тільки на ньому.

Нижня Массандра [ правити ]

Якщо від набережної ім. Леніна піти уздовж берега в бік Алушти, то вже через кілька сот метрів почнеться Масандрівський пляж. Пройшовши його наскрізь і піднявшись на дорогу (вул. Дражинського) можна потрапити в Масандрівський парк.

15

Масандрівський парк Масандрівський парк   (Від вул (Від вул. Дражинського, вхід недалеко від готелю «Массандра» 1 ). Дуже великий парк, заснований в першій половині 19 століття, за розмірами трохи перевищує Нікітський ботанічний парк. Тут ростуть як місцеві види рослин (сосна кримська, суничне дерево, фісташка, ялівець), так і більш екзотичні (секвойядендрон, кедр, лавр, магнолія, бамбук, криптомерія, сосна Бунге, сосна чудова, ялиця чарівна). Територію парку намагаються приводити в порядок, але, тим не менш, помітне деяке запустіння, будь-які таблички відсутні. В цілому, якщо Ви перебуваєте поруч, то можна зайти приємно прогулятися, але спеціально їхати не варто. 16 Храм Святого Миколи Чудотворця і мучениці цариці Олександри.

Розваги [ правити ]

1 Ялтинський зоопарк «Казка»

(Маршрутне таксі №№ 24, 26, 27). (Маршрутне таксі №№ 24, 26, 27) влітку: 9: 00-20: 00, каса до 19:00; взимку: 9: 00-18: 00, каса до 17:00. 400 рублів, дитячий: 200 рублів. Найбільший в Криму зоопарк. У ньому живе понад 100 видів тварин і птахів, в цілому більше 600 особин. Дуже різноманітні тварини: леви, ведмеді, мавпи ... Зоопарк знаходиться в хорошому стані і видно, що за тваринами тут доглядають. Поруч із зоопарком розташований акваріум, час роботи з 9:00 до 17:00. 4 Театр морських тварин «Акваторія» , Сел. Виноградне, Бахчисарайське шосе, 17-a (Дорога до водоспаду Учан - Су, вище санаторію "Узбекистан". А за годину до початку вистави від літнього театру "Ювілейний" вирушає маршрутне таксі, вартість проїзду в обидві сторони 60 руб). ☎ +7 (978) 739-56-15, +7 (3654) 26-10-08. Уявлення з початку травня по кінець вересня Вт-Нд о 11:00, в суботу та неділю також о 17:00. Центр дельфінотерапії працює цілий рік. Подання 400-600 руб. Плавання з дельфінами 5 хвилин-2000 руб. "Спілкування з дельфіном" 5 хвилин 1000 руб. Фотосесія 800 руб. 1 сеанс дельфінотерапії - 4000 руб. Театральне шоу поєднує сценічна вистава, виступи акторів-людей і різних морських тварин (дельфіни, білухи, морські леви, моржі, морські котики). Всі номери об'єднані режисерським задумом і засновані на спілкуванні з глядачами, супроводжуються музикою і спецефектами у вечірній час. 5 Канатна дорога «Ялта-Гірка» , Набережна ім. Леніна (нижню станцію можна знайти на одній з бічних вуличок, що йдуть з набережної, вона позначена великий вивіскою "Канатна дорога"). ☎ +7 (3654) 323 593. 10:00 - 22:00, але іноді закривається трохи раніше. 300 руб в обидві сторони, дитячий 200 руб. В одну сторону - вполовину дешевше. Протяжність канатної дороги 600 м, перепад висот - 120 м, які долаються по повітрю за 12 хв. Кабінки розраховані на двох пасажирів, заскакувати в кабінку потрібно на ходу, рух замкнутий по колу, без зупинок. Піднявшись на верхню станцію 6 , Можна пройтися по декількох лісовими стежками, в тому числі дійти до сусіднього Пагорба Слави 7 - меморіального комплексу з Вічним вогнем, присвячений полеглим в роки Громадянської та Великої Вітчизняної воєн. . Крім іншого, на верхньої станції канатної дороги можна пообідати в кафе або відвідати мініатюрний сад тропічних метеликів. Контактний зоопарк , В готелі «Ялта-Інтурист». У зоопарку мешкають альпаки, міні-коні і камерунські кози, яких можна погладити і погодувати.

✦ Дельфінарій в готелі «Ялта-Інтурист» (Швидше за все, не працює з кінця 2014), вул. Дражинського, 50.

12 Сімейний тематичний парк "Дрімвуд" 12   Сімейний тематичний парк Дрімвуд   , Росія, Республіка Крим, Ялта, територія комплексу MRIYA RESORT & SPA (є платний трансфер з Ялти) , Росія, Республіка Крим, Ялта, територія комплексу MRIYA RESORT & SPA (є платний трансфер з Ялти). ☎ 8 (800) 5505694. Середовище - Неділя: 11:00 - 18:00. 1200р. онлайн, 1300р. на касі. У сімейному тематичному парку Дрімвуд створена унікальна атмосфера гостинній природи, яка допомагає пізнавати дивовижний світ навколо і радіти йому разом з близькими. У Дрімвуд атракціони і квести не тільки розважають, але й навчають, нагороджують за сміливість і допитливість. Парк працює цілий рік, атракціони працюють в будь-який сезон, так же в Дрімвуде 2500 квадратних метрів критої території з ігровими автоматами, кінотеатрами і майстер-класами.

Музеї [ правити ]

Музей дореволюційної культури Ялти (Будинок музей Лесі Українки), вул. Екатериненская, 8 (в будівлі в мавританському стилі). ☎ +7 (3654) 32-55-25. ✦   Музей дореволюційної культури Ялти   (Будинок музей Лесі Українки), вул Ср-Нд 10:00 - 18:00, Пт 12:00 - 20:00, каса закривається на півгодини раніше. 100 руб, дитячий - 50 руб, екскурсія - 500 руб. Розташований в будинку, побудованому в 19 столітті за проектом архітектора П. Теребенева для Міністра закордонних справ Російської Імперії А. Жоміні. Представлені речі, характерні для Ялти кінця 19 - початку 20 століть: піаніно, грамофон, меблі. Розповідається про знаменитих діячів культури, які бували в Ялті в той період: М. Мусоргського, М. Римського-Корсакове, С. Рахманінова, А. Спендіарова, Л. Толстого, А. Чехова, І. Буніна, Ф. Васильєва. На другому поверсі будівлі розташована експозиція музею Лесі Українки. 13 Літературно-меморіальний музей К. Треньова і П. Павленко, вул. Павленко, 10.

Театри [ правити ]

Кінотеатри [ правити ]

16 Планета кіно IMAX

, Вул. Київська, 4. Єдиний кінотеатр в Криму, здатний показувати фільми у форматі IMAX. Оперує кілька кінозалів. ✦ Кінотеатр «Ореанда» , Набережна ім. Леніна, 35/2 (у приміщенні готелю «Ореанда»). ☎ каса +7 (3654) 23-69-22, +7 (978) 039 09 29, автоінформатор +7 (3654) 32-20-20. Є всього лише один зал, але він новий і місткий, здатний демонструвати фільми в 3D форматі. 17 Кінотеатр «Спартак» , Вул. Маршака, 9. ☎ каса +7 (3654) 27-34-84, автоінформатор +7 (3654) 27-25-25, 27-20-20. З якоїсь причини не дуже популярний серед глядачів кінотеатру, завжди є багато вільних місць. Є 3D кінозал. Проводяться ночі кіно.

пляжі [ правити ]

Неширокі галькові пляжі тягнуться вздовж всієї кромки моря в місті і його околицях. Велика частина старіючої пляжної інфраструктури побудована ще за часів СРСР, з усіма наслідками, що випливають. Лише поодинокі пляжі можуть похвалитися чимось новим.

19

Пляж готелю «Ялта-інтурист», вул. Дражинського, 50. Була проведена косметична реконструкція набережної, відкрилося декілька пристойних ресторанів, в т.ч. кафе «Apelsin», ресторан «Крим'», «Tony's burgers», «Гучков». Частина пляжів в поганому стані, частина краще. В кращу сторону відрізняється платний пляж «Небо Beach», облаштований над основним пляжем, як би на другому поверсі, власники обіцяють, що це єдиний піщаний пляж в Ялті. 20 Приморський пляж (Міський пляж). Найближчий до набережної ім.Леніна пляж, придатний для купання. Всі інші, розташовані прямо навпроти набережної, відносяться до санітарної зони порту, купання заборонено, хоча купаються дуже багато, не дивлячись на брудну воду. 21 Пляж «Сонячний». Пляж закритий, йде реконструкція, і це, швидше за все, надовго.

Далі в сторону Лівадії йде ціла низка пляжів, які знаходяться в практично занедбаному стані. Відпочиваючих менше, ніж в центрі Ялти. Багато зборів, частина пляжів закрита для загального доступу, там купаються відпочивальники пансіонатів.

Великий вибір сувенірної продукції в районі набережної.

Працює кілька десятків банківських відділень, найбільші з них: банк «Росія», «РНКБ», «Генбанка». По місту встановлено безліч банкоматів.

Їду в достатку можна знайти вздовж усієї набережної і основних пляжів. Це і хороші дорогі ресторани, і демократичні столові і фаст-фуди.

дешево [ правити ]

Особливо багато дешевих закладів (бургери, сендвічі, шаверму) в районі речового ринку і вздовж вул. Пушкіна.

1

Ресторан «Шовковий шлях», вул. Рузвельта, 1 (на початку набережної ім. Леніна). Основні страви 100-300 руб. Ресторан узбецької кухні. За якістю страв це все ж ближче до їдальні, хоча у цього є і перевага - швидко приносять замовлення. Має сенс замовляти страви з тіста (янтики, чебуреки, самса, коржі), тому що їх точно будуть робити на замовлення, а не просто розігрівати вже готове. В меню немає алкоголю.

Середньої вартості [ правити ]

дорого [ правити ]

6 Ресторан «Брістоль»

, Вул. Рузвельта, 10 (при готелі «Брістоль»). ☎ 8 (800) 775 28 84, +7 (3654) 271606. Розташований в заскленій прибудові до готелю, можна сидіти і спостерігати за тим, що відбувається на вулиці. Інтер'єр непомітний, може бути, навіть трохи простий. Смачна їжа (в основному українська кухня), добре навчені офіціанти, дорого, але затишно. 7 Пляж-кафе «Van Gogh» , Дражинського, 31г (Масандрівський пляж). ☎ +7 (978) 911 07 88. Основні страви 300-500 руб, вино 200-400 руб / келих. 8 Ресторан-пивоварня «Фабрікант'» , Вул. Маршака, 9 (при SPA готелі «Приморський Парк»). ☎ +7 (978) 018 7470, +7 (3654) 23 55 30. Основні страви 250-1000 руб. Досить непоганий ресторан преміум класу з високими рейтингами у відгуках і інтер'єром кінця XIX століття. Все дуже хвалять пиво, яке тут варять. Їжа частіше подобається, ніж ні, але не завжди ідеальна.

Кав'ярні [ правити ]

11 Кав'ярня «KOFEiN»

, Вул. Пушкінська, 31-а. ☎ +7 (3654) 20 57 01. Кава 120-250 руб. Українська мережа кав'ярень, де сорти кави можна вибрати з цілого списку різних країн, а також різних способів його заварювання. Смачні десерти, цікавий інтер'єр. Обслуговування та офіціанти - як пощастить. ✦ Кав'ярня «Коффішка» . Українська мережа невеликих вуличних кав'ярень (окремо розташовані будинки в формі ручної кавомолки). Дуже популярні серед молоді. Спокійний і розслабленою атмосфери немає, через невеликого розміру закладу і дуже великої кількості відвідувачів. Зате є досить непоганий кави за дуже помірні гроші. Також є порції дуже великого розміру.

  • 12 набережна (біля фонтану).
  • 13 набережна ім. Леніна, 31.

Нічні клуби [ правити ]

У місті безліч дискотек, нічних клубів і вар'єте. Зокрема, на Масандрівському пляжі в кафе «Van Gogh» влітку проходять дискотеки, організовують танцювальні програми і шоу, запрошуються діджеї. На тому ж пляжі під відкритим небом влітку відкривається пляжний клуб «Malibu», добра половина якого розташована прямо на пляжі, грають діджеї в стилі electro, house і lounge, latino-party, влаштовуються фаєр-шоу.

✦ Нічний клуб «Рів'єра», набережна ім. Леніна, 35/2 (на третьому поверсі готелю «Ореанда»). ☎ +7 (3654) 27-42-58. Вар'єте, де виступають танцівниці кабаре «Paradise». Крім цього, на 4м поверсі готелю працює концерт хол «Айкон» (Concert hall «Ikon»), де виступають багато відомих виконавців. На тому ж поверсі можна знайти нічний клуб «Матриця», іменований місцевими жителями не інакше як "гламурна" дискотека.

1

Нічний клуб «Апельсин», вул. Дражинського, 50 / б (пляж готелю «Ялта-Інтурист»). ☎ +7 (3654) 35-05-00. Вдень працює як кафе, ввечері перетворюється в нічний клуб з 15 метрової барною стійкою.

Де зупинитися [ правити ]

дешево [ правити ]

Житло в приватному секторі здається цілий рік, найбільший вибір - у бабусь на автовокзалі. Ще можна шукати таблички "Здається житло", вони зустрічаються повсюдно по всьому місту. Ціни і якість сильно різняться, ціни починаються буквально з кількох сотень рублів за кімнату в не сезон.

Середньої вартості [ правити ]

дорого [ правити ]

2 Пансіонат «Green park Yalta-Intourist» (Колишній пансіонат «Донбас»),

смт Масандра-18. ☎ +7 (495) 139-1051. Двомісний від 4800 руб. Нещодавно увійшов до складу готелю «Ялта Інтурист». 2 нових корпуси тільки добудували і, судячи з усього, в них ще не розселяють або розселяють, але не всіх. Тому є ненульові шанси опинитися в старих радянських корпусах з усіма витікаючими наслідками. Оточений садом, до моря можна дійти, а можна доїхати на фунікулері. На території є канатна дорога 22 , Але вона, найімовірніше, доступна тільки для постояльців пансіонату.

Працюють місцевий мобільні оператори «Win Mobile», «Кримтелеком», «Хвиля Мобайл» і «МТС» Краснодарського Краю, інші російські оператори - в національному роумінгу. Українські - зовсім не працюють, навіть в роумінгу.

У місті Ялта досить розвинений Інтернет: практично у всіх готелях і закладах громадського харчування можна знайти Wi-Fi, на набережній міста і автовокзалі працюють безкоштовні Wi-Fi зони. Мало того, не рідкістю буде зустріти Інтернет і при розміщенні в приватному секторі.

Запобіжні заходи [ правити ]

Ялтинці, як правило, доброзичливі, і злочинність в цьому місті з населенням понад 80 000 жителів дуже низька. Туристи перебувають у безпеці, поки дотримуються правил розсудливості: чи не показуйте ваші кошти, уникайте неосвітлених місць у нічний час, уникайте п'яних.

  • Чи не купуйте вино «на розлив», даже в стаціонарних закладах. Майже напевно цей продукт ніякого відношення до вина не має.
  • Не купуйте млинці на вулиці, є можливість отруїтися.
  • Чи не розмовляйте з циганами.

Телефонні номери в екстрених випадках:

  • пожежна, аварійно-рятувальна служба: 101, 112 або 911
  • поліція: 102
  • швидка медична допомога: 103
  • аварійна служба газової мережі: 104 (не працює на МТС)
  • Ай-Петрі - вершина і гірський масив в Кримських горах.
  • Ластівчине гніздо - «готичний замок», розташований на стрімкій скелі
  • Палац і парк в Лівадії
  • Палац графа Воронцова з чудовим парком в Алупці
  • Великий каньйон Криму і водоспад «Срібні струмені» в 5 км на південний схід від с. Соколиного Бахчисарайського району).

Піші маршрути в околицях Ялти. Від Ялти до Лівадії уздовж берега, довжина близько 3 км. Який потім можна продовжити, йдучи по Сонячної (Царської) стежці довжиною 6 кілометрів, від Лівадійського палацу до колишнього берегового будинку князя Голіцина, а нині санаторій «Ясна Поляна» в Гаспрі .

Верхня Массандра [ правити ]

Массандра - селище міського типу, часто розглядається як східне передмістя Ялти. Знаменитий Масандрівському парку, палацом і, звичайно ж, винами. Відділений від Ялти лише сімферопольської автотрасою.

Як дістатися: Поруч проходить автотраса М18 Сімферополь - Ялта. З Ялти можна доїхати на наступних автобусах:

  • Від речового ринку. Маршрутки: 3, 5, 14, 34, 29; Тролейбуси: 1/3, 2.
  • Від тролейбусної станції. Маршрутки: 106, 110; Тролейбуси: 52, 53, 55, 60.
1

Масандрівський палац ☆   Масандрівський палац   (Від центру Ялти (речовий ринок) маршрутки: 29, 34; тролейбуси: 2; Зупинка Верхній Масандрівський парк, орієнтир: скульптура гірського Орла, далі вгору пішки близько 1 (Від центру Ялти (речовий ринок) маршрутки: 29, 34; тролейбуси: 2; Зупинка Верхній Масандрівський парк, орієнтир: скульптура гірського Орла, далі вгору пішки близько 1.3 км по асфальту). ☎ +7 (3654) 23-28-25. взимку Вт-Сб 8:30 - 16:30, Нд 9:30 - 17:30, каси закриваються на 45 хвилин раніше. 270 руб, дитячий 130 руб, фотозйомка 30 руб. Палац в французькому стилі в Верхньому Масандрівському парку. Філія Алупкінського палацово-паркового музею-заповідника. Спочатку - літній палац Олександра III, пізніше використовувався Сталіним, як літня резиденція. Територія дуже красива, як і навколишні краєвиди. 2 Масандрівський грот, поруч з Массандровским палацом (за 20 метрів до КПП Масандрівського палацу наліво, далі по стежці повз колишнього забору з колючим дротом, по старій асфальтовій дорозі, перед воротами повернути праворуч. Сходи вниз - до хреста, сходи нагору - на оглядовий майданчик, з якої відкривається вид на Масандру і Ялту). Усередині в скелі був висічений хрест для імператриці Марії Федорівни, дружини Олександра III, яка приходила сюди молитися. 3 Масандрівський винзавод , Вул. Винороба Єгорова 9 (маршрутка 109 (40) від міського речового ринку Ялти). ☎ +7 (3654) 23 26 62, +7 (978) 917 31 02. Екскурсії: 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19.00; дегустації: 11:50, 13:50, 15:50, 17:50, 19:50. Екскурсія 300 руб, тривалість 50 хв. За її закінченню дегустація, на якій представлено 9 сортів вина, 450 руб. Екскурсії по заводу і винних погребах з однією з найбільших колекцій вин в світі.

Новости