Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кот щастя з Японії - Манекі-неко

  1. Кішка з храму
  2. Кішка-охоронець
  3. Як кішка може стати бізнес-консультантом
  4. висновок

Туристи, що побували в Країні висхідного сонця, не раз стикалися з невеликими фігурками кішок, які вони бачили в ресторанах, вітринах магазинів та інших громадських закладах.

Крім широкого поширення, вони відрізняються ще й тим, що одна лапа у них завжди піднята вгору. Ця фігурка - Манекі-неко. Саме так японці називають кота, який за переказами приносить процвітання і успіх. Дуже часто їх так і називають - «кіт удачі» або «кіт щастя».

Статуетка Манекі-неко популярна не тільки в Японії, але і на території всього світу.

Зовні Манекі-неко є простою статуеткою зробленої з кераміки, пап'є-маше, порцеляни, дерева або глини. До наших днів дійшли навіть зразки, виконані з каменю. Спочатку це була виключно японська традиція, але з часом вона поширилася і на інші країни Азії, а потім Манекі-неко полюбили і в інших країнах.

Спочатку це була виключно японська традиція, але з часом вона поширилася і на інші країни Азії, а потім Манекі-неко полюбили і в інших країнах

Головний символ Японії красується навіть в інтер'єрах ресторанів.

Манекі-Неко має чотири відмінних рис:

  • монета;
  • колір;
  • нагрудник;
  • піднята лапа.

Японці вірять, що коли кішка піднімає праву лапу, вона тим самим залучає удачу і гроші, а коли розуміє ліву - залучає клієнтів. Тому з часом стали зустрічатися Манекі-неко, у яких були підняті обидві лапи. Кольори у статуетки можуть бути самими різними, але традиційно скульптурка має триколірний забарвлення - з білим фоном і різнокольоровими плямами.

Манекі-неко у вигляді солодкого тістечка.

Але звідки ж взялася ця чудо-кішка, і що послужило основою для виникнення цього повір'я?

Кішка з храму

Одна з легенд про Манекі-неко веде нас до храму Гото-Кудзі. Історія цього храму розповідає про те, що одного разу його настоятель дав притулок безпритульного кота.

Історій про походження Манекі-неко багато і будь-яка з них може виявитися правдою.

Сталося це близько чотирьох століть тому - в 1615 році. Храм тоді перебував в самому жалюгідному стані і засобів, щоб провести ремонт, і надати йому пристойного вигляду, не було. Одного разу настоятель поскаржився своєму коту на тяжке становище храму і сказав, що не звинувачує його за те, що той не робить йому ніякої допомоги, оскільки він всього лише кіт, а якби він був людиною, то обов'язково допоміг би.

Одного разу настоятель поскаржився своєму коту на тяжке становище храму і сказав, що не звинувачує його за те, що той не робить йому ніякої допомоги, оскільки він всього лише кіт, а якби він був людиною, то обов'язково допоміг би

Манекі-неко - японський кіт, що приносить успіх і процвітання.

Через деякий час після цієї розмови повз храм проїжджав один з місцевих владик - Ії Наотака, який з перемогою повертався з військового походу. Раптово почався сильний дощ, і оскільки було дуже темно, князь, не довго думаючи, вирішив сховатися під величезним деревом.

Кот щастя, зроблений своїми руками.

Поруч були храмові ворота, але князь навіть не помітив їх, оскільки яскравістю вони не блищали. Зате він зумів розглянути сидів перед ними кота, який зазивав мокрого князя лапою. Князь вирішив підійти до незвичайного кота і як тільки він пішов до нього, в дерево під яким він щойно сидів, вдарила блискавка, залишивши від нього тільки тріски.

У храмі князь був зустрінутий його настоятелем. Спілкування з мудрим ченцем і враження від того, що він тільки що уникнув смерті, залишили в душі князя глибокий слід, і він вирішив дати кошти для відновлення храму, який з тих пір став родовим храмом сімейства Ії. Треба сказати, що храм існує і понині, і спочатку кожної весни проводить церемонію, яка присвячена тій давній кішці.

Кішка-охоронець

Крім цієї легенди є і інша, в якій розповідається про гейші на ім'я Усугумо, яка просто обожнювала кішок. Одного разу вночі Усугумо йшла по замку і раптово одна і її кішок перегородила їй дорогу, просто не пропускаючи свою господиню далі. Кішка просто вчепилася в кімоно жінки своїми кігтями і тоді один з охоронців, щоб спаси свою пані від кігтів тварини, відрубав їй голову. Голова кішки злетіла під саму стелю і вчепилася зубами в змію, яка звилася там.

Більш традиційний Манекі-неко є простою статуетку з глини.

Тим самим навіть мертва кішка врятувала господині життя. Усугумо дуже засмучувалася за своєю вірною кішці. Одному з її гостей стало шкода жінку. І щоб полегшити її страждання, він подарував гейші статую кішки, яка і стала прототипом Манекі-неко.

Як кішка може стати бізнес-консультантом

Крім двох вищевикладених історій про походження Манекі-неко є і третя, в якій в центрі оповідання виявляється жінка похилого віку з Імад. Ця дама була вкрай бідна і оскільки коштів не вистачало навіть на найнеобхідніше, вона вирішила продати свою улюбленицю - кішку. Але вночі, коли жінка спала, вона побачила уві сні свою кішку. Кішка сказала їй, щоб вона не продавала її, а зліпила її фігурку з глини і виставила біля дороги.

Є два види «щасливих котів»: з приветствующей лапкою вперед і назад.

Жінка так і вчинила, і на наступний день сталося маленьке диво: увагу одного з проходили по дроги перехожих було залучено статуеткою, і він настільки замилувався нею, що вирішив купити її. Жінка сприйняла це як знак, і зайнялася виготовленням глиняних статуеток, які з успіхом продавала, забувши про потребу. Зрозуміло, кішка так і залишилася доживати свій вік разом з нею.

висновок

Як бачите, історій про походження японських кішок щастя дуже багато. І правдивої може виявитися будь-яка і них. А може навіть всі вони: адже випадків, коли кішка допомагала людині і навіть рятувала йому життя дуже багато, і не так уже й важливо, який з таких випадків послужив основою для створення образу Манекі-неко.

Походження Манекі-неко оповите загадкової таємницею.

Головне, що ця кішка і справді приносить удачу. А якщо ви в це не вірите, то подумайте самі: хіба був би настільки раціональний народ як японці вірний цій традиції, якби Манекі-неко була марною? Та й хіба можуть такі прекрасні очі як у цієї кішки обдурити?

Кот щастя з Японії - Манекі-неко

Схожі записи

Але звідки ж взялася ця чудо-кішка, і що послужило основою для виникнення цього повір'я?
А якщо ви в це не вірите, то подумайте самі: хіба був би настільки раціональний народ як японці вірний цій традиції, якби Манекі-неко була марною?
Та й хіба можуть такі прекрасні очі як у цієї кішки обдурити?

Новости