Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Робота в Німеччині

Німецька економіка є найбільш потужною в Євросоюзі. Досить високі в країні зарплати і загальний рівень життя. У той же час, у зв'язку з постійно зростаючою в останні роки безробіттям, влада Німеччини проводять досить жорстку імміграційну політику. Для отримання права на роботу в Німеччині необхідно мати вже підписаний контракт з місцевим роботодавцем. Тільки в цьому випадку здобувач може отримати офіційний дозвіл на роботу та перебування на території ФРН. Дозвіл на роботу може даватися на різні терміни, але при цьому - не більше ніж на п'ять років.

Слід врахувати, що, за умови отримання легального дозволу, на працівника поширюються практично всі ті ж права, що і на громадян інших країн ЄС і самої Німеччини. При розгляді питання про надання права займатися трудовою діяльністю відповідних органів, перш за все, звертають увагу на затребуваність даної спеціальності. Якщо, на думку чиновників, на цю посаду є німецькі здобувачі, досить висока ймовірність відмови. Так само можуть відмовити, якщо роботодавець пропонує іноземцю явно невигідні, в порівнянні з німецьким громадянином, фінансові умови контракту.

Тут варто зазначити, що в Німеччині існує практика, за якою молоді іноземні фахівці, які закінчили місцеві ВНЗ, можуть розраховувати на більш лояльне ставлення до себе при пошуку роботи і отримання відповідних дозволів. У логіці місцевої влади немає нічого дивного, адже випускники німецьких навчальних закладів добре знають мову і адаптовані до життя в країні. Так що, якщо ви досить молоді і розраховуєте серйозно пов'язати своє життя з Німеччиною, має сенс подумати про це ще під час навчання в інституті. Наприклад, можна спробувати після першого курсу українського або російського ВНЗ вступити на підготовче відділення німецького, або ж після другого курсу відразу, без іспитів, вступити на перший.

Серед затребуваних на території Німеччини спеціальностей варто виділити, перш за все, висококваліфікованих фахівців в області обчислювальних технологій, інженерів, лікарів, фармакологів, наукових співробітників. Стабільний попит існує також і на працівників різних будівельних спеціальностей . Якщо говорити про малокваліфіковану працю, то тут, зокрема, потрібні домробітниці і санітари, однак на ці вакансії часто існує велика конкуренція з боку громадян нових країн ЄС (Польща, Словенія і т.д.).

Щодо багато в Німеччині пропозицій сезонної роботи в сільському і лісовому господарстві, у сфері обслуговування і т.д. Тут, як правило, надається дозвіл на строк до чотирьох або дев'яти місяців. У Німеччині, як і в багатьох інших розвинених країнах, діє спеціальна програма для молодих людей у ​​віці від 18 до 25 років. Ця програма (AU PAIR) має на увазі, що її учасник ставить собі за мету вивчення німецької мови та культури країни. При цьому працівник здійснює допомогу місцевій родині в веденні домашнього господарства і догляду за дітьми.

У будь-якому випадку від здобувача отримання права на працевлаштування в ФРН потрібно спочатку самостійно знайти роботодавця, вислати йому відповідні документи та укласти контракт. І тільки потім подається заявка на отримання дозволу на роботу та перебування на території країни. Слід зауважити, що при всій складності отримання дозволу на роботу в Німеччині, результат того вартий. У Німеччині дуже високі соціальні стандарти, співробітник отримує право на медичну страховку, в певних випадках може претендувати на допомогу з безробіття, може вступати в професійні спілки, і т.д.

Новости