Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Круїзний порт Варнемюнде (Росток) / Warnemunde (Rostock)

4 червня о 14:00 наша "Costa Atlantica" прибула до морських воріт Берліна - круїзному терміналу Варнемюнде. Насправді до столиці Німеччини дві сотні кілометрів і при короткій стоянці, як у нас вийшло, в Берлін з'їздити не вийде.

Поруч в двадцяти кілометрах знаходиться інше місто - Росток. Нещодавно Варнемюнде адміністративно приєднали до цього міста і тепер він став частиною Великого Ростока. А круїзний термінал Варнемюнде - філією порту Ростока.

Круїзний термінал розташований в фарватерної каналі, по суті в прохідному дворі. Повз постійно снують великі і маленькі кораблі. Оскільки з Варнемюнде починається багато круїзів, термінал великий і площа навколо обладнана різними кафешками та магазинами.

Навпаки круїзного терміналу розташована залізнична станція, звідки відправляються швидкісні електрички до Ростока, Берліна і т.д.

Поруч є кілька пляжів, ті хто був на них вдень, розхвалювали їх увечері.

Ми ж по круїзної недосвідченість купили пакет екскурсій на весь круїз. У Варнемюнде була запланована екскурсія на 4 години на Росток з відвідуванням пивоварні вартістю 54 євро з людини. Вона виявилася безглуздою. Ми ж по круїзної недосвідченість купили пакет екскурсій на весь круїз

Мабуть, російськомовні організовані туристи - велика рідкість в цьому порту. Місцеве екскурсійне бюро відрядило "Кості" першу-ліпшу студентку, яка зізналася, що знає російську мову.

Народилася вона в Середній Азії. На початку в 90-х років, коли рухнув СРСР і почалися національні гоніння, її батьки-німці з дітьми змушені були переселитися в Німеччину, тільки що, що зруйнувала Берлінську стіну.
Той словниковий запас, який був у дівчини з дитинства, ніяк не збільшився. Вона сильно хвилювалася, насилу згадуючи відповідні фрази.

Хоча, відчувалася, що готувалася. Вчила історію Ростока і опис місцевих пам'ятки. По початку, вона викликала у всіх туристів в автобусі симпатію. Відразу ж чесно при посадці в автобус зізналася, що у неї "це в перший раз". Хоча, відчувалася, що готувалася

А в завершенні екскурсії, полегшено видихнула "Ох, з вами скінчила". А в завершенні екскурсії, полегшено видихнула Ох, з вами скінчила Придушити в собі сміх змогли лише деякі ...

Можливо, ми по-німецьки говоримо ще гірше, але такого кричущого непрофесіоналізму не було ніде по маршруту.
Дівчина навіть не змогла правильно пояснити водієві автобуса, де і коли він повинен був чекати туристів після пішої прогулянки по центру Ростока. Чи не мала його контактного мобільного телефону.

В результаті на зворотному шляху, півтори години було втрачено даремно на очікування автобуса. Видзвонювали шофера через якусь центральну диспетчерську, через корабельне екскурсійне бюро, через ще чогось. Все в цій екскурсії робилося через щось.

А водій виявляється, не зрозумів її або спеціально переплутав час і місце. І хто винен в недопонятках між гідом і шофером, історія про це замовчує. Наші туристи висловили версію, що у водія, напевно, дід-фриц загинув на фронті і ось онук досі мстить російським.

Програму екскурсії з заїздом в пивоварню завершували вже в катастрофічному цейтноті. Відбуття "Costa Atlantica" через запізнення нашого автобуса було затримано.

Ну, а тепер про саму екскурсії. Повна назва міста - Ганзейський місто Росток (Hansestadt Rostock). Справив враження тихого, чистого, іграшкового містечка. Акуратно пофарбовані фасади, Тривагонні трамваї, пустельні вулиці (вихідний суботній день).

Росток був найбільшим портом в НДР і центром суднобудування. Раніше в ньому проживало чверть мільйона чоловік, але після об'єднання Німеччини чисельність городян скоротилася майже вдвічі. Багато хто поїхав на Захід у пошуках кращого життя.

У Ростоку регулярно проводиться вітрильна Ганзейська регата «Hanse sail».

Основні визначні пам'ятки, за якими нас провели:
стара міська стіна і башти, сади і Монастир Святого Хреста (Kloster zum Heiligen Kreuz), найстаріший німецький Університет і Церква Святої Марії (Мариенкирхе) з унікальними астрономічним годинником 13-го століття.

На ринковій площі розташований Фонтан Радості - в невеликому поглибленні на бруківці розташовані крани-труби, з яких б'ють струмені води на статуї оголених людей, вірніше сімей. Цей фонтан присвячений пропаганді нудизму, тому що в Ростоку ще при соціалізмі було відкрито офіційний нудистський пляж.

Якщо в Італії статуї оголених людей - еталон краси, то в Ростоку - еротика в скульптурі якась побутова. На міській площі перед ратушею з 7 башточками на даху розташована скульптурна композиція голих людей похилого віку - подарунок від Норвегії (в стилі робіт Густава Вігеланда з Фрогнер-парк в Осло).

Після пішої прогулянки по старовинному центру Ростока всі були в передчутті відвідин пивоварні з дегустацією хмільного напою і закусками - смаженими ковбасками. Спеціально ніхто нічого не їв у фаст-фудах, щоб не перебивати апетит. А коли шофера з автобусом знайшли через півтори години - уявіть яку голодну злість і ворожість ми все відчували до нього. Після пішої прогулянки по старовинному центру Ростока всі були в передчутті відвідин пивоварні з дегустацією хмільного напою і закусками - смаженими ковбасками

Одним з важливих "гачком" при покупці екскурсійного пакету від "Кости" для нас було відвідування пивоварні та дегустація свіжого пива на закуску з крендельками і смаженими ковбасками. В анотації цей пункт виглядав ласо-барвистим. Тим більше, що дороге хороше німецьке пиво ми любимо Одним з важливих гачком при покупці екскурсійного пакету від Кости для нас було відвідування пивоварні та дегустація свіжого пива на закуску з крендельками і смаженими ковбасками

І коли в Ростоку через запізнення автобуса, постало питання про скасування візиту в пивоварню - це точно був удар в спину від "фашистів".

Знайшли компроміс - 40 хвилин замість півтори години - нам виділили на дегустацію пива (точно б не упився б ніхто).

пивоварня Brauhaus Trotzenburg виявилася невдалим, спеціально побудована для розлучення туристів - сучасна одноповерхова таверна з декількома залами і барними стійками.

Виробництво - кілька цистерн великих "самогонних" апаратів - спеціально розташоване за скляним фасадом (щоб з дороги було видно).

Сувенірний прилавок з відповідними товарами.

Будь-який проїжджав відвідувач може замовити комплексне меню за 8.90 євро.

За три хвилини нам розповіли про процес бродіння в цистерні, роздали подарунок - стрічку на шию, а замість бейджика - маленький пивний келих. Помили руки, розсілися за столами, принесли нам по келиху темного і світлого пива, кренделі і ковбаски з тушкованою капустою.

Що ще треба російському туристу від німецьких загарбників! Так стало іншим про веселі пригоди, що ми простили водієві все його викрутаси із запізненнями. Пиво було шалене, хмільне - давно такого не пробували. Що ще треба російському туристу від німецьких загарбників

У порт повернулися із запізненням. Вахта біля трапа явно нервувала. І як тільки останній пасажир зійшов на борт, лайнер через пару хвилин почав маневри по відчалі.

На наступний день нас чекав Копенгаген - порт висадки.

Новости