Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Португалія - ​​коротка інформація про країну

Загальні відомості Географія і Клімат узбережжя Історія Мова Адміністративно-територіальний устрій транспорт Традиції кухня Португалії свята Природа і Природні парки Світове Спадщина Людства та інші пам'ятки Статті про Португалію

Португалія - ​​країна, розташована на південному заході Піренейського півострова Португалія - ​​країна, розташована на південному заході Піренейського півострова. До її складу входять також два архіпелагу, які знаходяться в Північній Атлантиці: Азори і Мадейра. Офіційна назва держави - Португальська Республіка. Загальна площа Португалії - 92090 км². Населення - 10 млн. Континентальна частина країни на півночі і сході межує з Іспанією, а на півдні і заході омивається водами Атлантичного океану. Столиця - Лісабон. Другий за значенням місто країни - Порту.
Річка Тежу (Тахо) перетинає всю країну зі сходу на захід від кордону з Іспанією до Атлантичного океану. Її русло ділить континентальну частину Португалії майже на дві рівні частини, які дуже не схожі один на одного. Зона на північ від Тежу має яскраво виражений гірський рельєф, а в південній частині країни (Алентежу і Алгарве) переважають рівнини з невисокими плато. Атлантичне узбережжя Португалії досить протяжне (приблизно 800 км), однак приймати тривалі водні процедури можна тільки на півдні країни - в Алгарве. В інших районах температура води рідко буває вище 18 градусів навіть влітку.
Першими відомими жителями Португалії були племена кельтів. Сліди їх перебування доісторичні дольмени і менгіри можна бачити в деяких районах країни і сьогодні. На півночі були виявлені залишки укріплених поселень кельтів, які в Португалії називають «сітаньі». У II ст. до н.е. на території Португалії з'явилися карфагеняни, а слідом за ними - римляни. Вони зіткнулися тут з войовничим і непоступливим плем'ям лузітан, які жили на землях між річками Доуро і Міньо. Остаточне приєднання цих територій до Римської імперії відбулося тільки в 29 р до н.е. А пізніше на північному заході Піренейського півострова була створена нова провінція, яка отримала назву Лузітанія. Після падіння Римської імперії влада перейшла в руки німецьких племен - свеви і вестготів. У VIII ст. сюди прийшли араби, але протрималися вони на півночі Португалії дуже недовго. Незабаром між річками Міньо і Доуро з'явилося графство Портукале, володіли яким християнські королі півночі Іспанії (Галісія, Леон). У 1143 р графство Портукале домоглося незалежності. Першим королем Португалії став Афонсу Енрікеш. Реконкіста на Піренейському півострові для Португалії закінчилася 1249 р
Розквіт Португалії припав на XV-XVI ст. - так звану епоху Великих географічних відкриттів. Завдяки плаванням Бартоломеу Діаша і Вашку да Гама був прокладений морський шлях до Індії, а Португалія стала господинею Індійського океану. Золотий вік був недовгий. У 1580 р Португалія потрапила в руки Філіпа II, короля Іспанії. Тільки в 1640 р Португалія повстала і до влади прийшла нова династія - Браганса. Жахливе Лісабонську землетрус 1755 р постійні домагання з боку Іспанії, вторгнення Наполеона, втеча королівського дому в Бразилію, англійський протекторат, внутрішня політична боротьба - призвели до того, що до першої третини XIX в. країна остаточно втратила своє колишнє політичне значення і економічну вагу. На початку ХХ ст. монархія впала і була проголошена I Республіка (1910), яка проіснувала дуже недовго. У 1926 році відбувся військовий переворот, а в 1932 р виникло «Нове Держава» ( «Ештадіу Нову») - дітище доктора Салазара, професора економіки університету в Коїмбре. «Революція гвоздик» (25 квітня 1974 г.) знищила диктатуру, а колишні «заморські території» (Ангола, Мозамбік і деякі інші) отримали незалежність. У 1976 р в Португалії була прийнята демократична Конституція - основний закон II Республіки. Першим президентом нової Португалії був обраний генерал Рамальо Еанеш. У 1999 р остання колонія Португалії - Макао, була передана Китаю.
Сучасна Португалія є членом Європейського Союзу, входить в Шенгенську зону і Зону Євро. Однак не можна не відзначити, що економіка Португалії одна з найслабших в «Старій Європі».
Багате історичне минуле, сприятливий клімат, різноманітна і красива природа, самобутні традиції і культурні пам'ятки, чудова кухня і вина, доброзичливі жителі, розвинена індустрія гостинності та відносно низькі ціни - перетворюють Португалію в прекрасне місце для подорожей і відпочинку.

Кожна з п'яти основних зон країни: Порту і Північ, Центр, Лісабон і околиці, Алентежу і Алгарве, має своє власне обличчя і особливу, відмінну від інших атмосферу. Єдине, що їх об'єднує - любов до трісці (бакальау). А ось всесвітньо відомий «портвейн» зобов'язаний своїм існуванням і славою міста Порту і виноградникам в долині річки Доуро. В інших районах Португалії свої чудові місцеві червоні і білі вина.
Кожна з п'яти основних зон країни: Порту і Північ, Центр, Лісабон і околиці, Алентежу і Алгарве, має своє власне обличчя і особливу, відмінну від інших атмосферу Транспортна мережа в Португалії добре розвинена. Залізниці і цілком сучасні автостради пов'язують між собою великі міста і найбільш відомі туристичні центри. Подорож на поїзді, міжміському автобусі або орендованому автомобілі буде однаково комфортним.
У літні місяці в багатьох містах країни проходять різні свята та фестивалі (Лісабон, Порту, Коїмбра і т.д.). Фаду - абсолютно особливе прояв португальського духу. Всюди можна придбати унікальні твори традиційних промислів: скло і кришталь, прикраси зі срібла, кераміку, мережива, вишиті вироби, домоткані килимки.
Найбільш відомі історичні пам'ятники і пейзажі Португалії отримали високий статус «Світової Спадщини Людства». У цей список, який веде ЮНЕСКО, включені міста Евора і Порту, а також ще цілий ряд об'єктів.

Новости