Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Яке море в Казахстані? Море Казахстану: фото, карта

  1. Географічні відкриття
  2. гине Арал
  3. Цікаві факти
  4. Фотографії узбережжя Казахстану


Найбільша держава на планеті, що не має виходу в Світовий океан, - це Республіка Казахстан. Його розташування в середній частині євразійського континенту не дозволяє зовнішнім морях омивати берега країни, але ось внутрішні моря Казахстану існують. У списку всього два об'єкти - Каспійське і Аральське, причому, обидва моря представляють собою унікальні географічні об'єкти.

Географічні відкриття

Правильною відповіддю на питання, які моря в Казахстані, є визначення «озера». Саме до такого типу водойм, строго кажучи, відносяться і Каспій, і Арал. Каспійське море має в Казахстані досить берегову лінію. Воно тягнеться більш ніж на 2300 км, при цьому тутешній сектор Каспію багатий нафтою не менш, ніж море в Азербайджані. Площа поверхні найбільшого солоного озера в світі складає понад 370 тис. Кв. км, а його максимальна глибина в деяких точках перевищує один кілометр. Рівень води в Каспії сильно коливається і вчені відзначають його істотні зміни за останні сто років.

гине Арал

Може трапитися так, що на питання, яке море омиває Казахстан на південному заході, скоро стане неможливо відповісти. На жаль, Аральське море протягом останніх п'ятдесяти років пересихає так швидко, що залишається тільки на старих фотографіях і картинах місцевих художників. Бессточное озеро на кордоні з Узбекистаном харчується за рахунок води річок, найбільшими з яких є Амудар'я і Сирдар'я. Внаслідок активної діяльності людини, ці річки в останні роки піддаються посиленому забору води, а тому рівень води в Аралі став критично знижуватися.

Цікаві факти

  • Більше 20 млн. Років тому Аральське море з'єднувалося з Каспійським.
  • У 80-х роках минулого століття Арал розпався внаслідок обміління на два ізольованих озера - Північне і Південне. Північна частина є меншою за площею, а Південна - більшою.
  • До того, як Арал почав втрачати рівень своїх вод, він був четвертим за площею серед світових озер.
  • Проекти відновлення рівня Аральського моря вимагають великих економічних витрат і можуть спричинити серйозні наслідки для екологічної ситуації в Сибірському регіоні, так як в їх основі лежить ідея перекидання води з басейну річки Обь.

В останні роки реалізується проект з регулювання русла Сирдар'ї, внаслідок чого вдалося збільшити рівень води в Північному Аралі. Проектування і будівництво гідротехнічних споруд для відродження моря Казахстану триває.


Автор: ВОтпуск.ру
Дата публікації: 01.10.2014


Фотографії узбережжя Казахстану

Популярні статті


Відео


Чудова відео про Казахстані! Інша відео про Казахстані

Новости