Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Замовлення турів на Мартініці - Унікальний відпочинок на острові Мартініка

  1. Історія Мартініки до і після Колумба
  2. Особлива географія острова
  3. Цікаві факти про Мартініці
  4. Міста на Мартініці: пам'ятки і пляжі
  5. Інші місця на Мартініці
  6. Трекінг на Мартініці
  7. Свята та фестивалі Мартініки
  8. Корисна інформація для туристів

Мартинюк, один з найбільш привабливих островів Карибського басейну, свого часу був названий Колумбом «найкрасивішою землею в світі». У цьому сьогодні можна переконатися особисто, зробивши тур на Мартініці. Прекрасні пляжі, затишні бухти, горбисті стежки для трекінгу, а також неймовірна рослинність тропіків по берегах для багатьох мандрівників є основними «принадами», а географічне розташування острова (Мартініка відноситься до архіпелагу Малих Антильських островів і розташовується між Сент-Люсией і Домінікою, з усіх сторін острів оперізують пляжі, але якщо на заході і півдні Мартініка омивається Карибським морем, то на сході і півночі - Атлантичним океаном) приваблює дайверів і інших любителів активного водного с орта з усіх куточків світу.

Мартініці по праву можна назвати одним великим курортом. Безліч першокласних готелів, відмінні пляжі і приголомшлива архітектура колоніального періоду є візитними картками острова.

Історія Мартініки до і після Колумба

Корінним населенням острова були каріби, індіанці, чия назва залишилося в топонім «Карибське море». Однак в 1502 році тут висадилася четверта експедиція Христофора Колумба. Можна вважати, що з цього моменту починається історія Мартініки - і це незважаючи на те, що, не знайшовши на острові золота, іспанці залишили його.

Але в 1635 році 90 французьких поселенців засновують тут укріплений форт Сен-П'єр і починається французька колонізація Мартініки Але в 1635 році 90 французьких поселенців засновують тут укріплений форт Сен-П'єр і починається французька колонізація Мартініки. Спочатку острів був власністю приватної компанії, але після був викуплений державою і з 1664 року стало коронною колонією Франції. Уже до шістдесятих років XVII століття індіанське населення Мартініки було або знищено в війнах з французами, або вимерло від хвороб, привезених з Європи, а нові землевласники почали масово завозити рабів з Африки. Не дивно, що місцева історія насичена великою кількістю подій, пов'язаних з боротьбою рабів за свої права і свободи. Однак рабство було скасовано на Мартініці тільки в 1848 році - декретом Тимчасового уряду Франції в колоніях

У 1870 році населення Мартініки отримало виборчі права і представництво в парламенті Франції. А з 1946 року Мартинюк має статус заморського департаменту Франції (але самостійною державою не є, як і Французька Гвіана в Південній Америці).

Особлива географія острова

Особлива географія острова

Через вулканічну активність острів має складним рельєфом (за що тури на Мартініці особливо поважають шанувальники пішого трекінгу) і порізаними, з великою кількістю бухт, берегами (це робить особливо затишним пляжний відпочинок). Навколо Мартініки багато рифів - незручно для мореплавців, але ідеально для дайверів. Що стосується височин, вони сьогодні в основному представлені тут пагорбами, але з північного боку розташувалися старі вулкани, найвищий з яких має майже півтора кілометра над рівнем моря: це Мон-Пеле (що перекладається як «Лиса гора»). Саме його виверження на початку ХХ століття зруйнувало першу столицю Мартініки, але з тих пір Мон-Пеле спить.

Цікаві факти про Мартініці

Саме на Мартініці, в містечку Труа-Ілі 23 червня 1763 року з'явилася на світ Жозефіна Богарне, згодом стала легендарною дружиною Наполеона Бонапарта. В її будинку-музеї одним з основних експонатів є шлюбний договір молодят, з підписами Наполеона і Жозефіни.

Французька мова має статус офіційної на території Мартініки, проте "патуа" (суміш африканських діалектів і французької мови) куди більш поширений серед місцевого населення. Це й не дивно, адже більшу його частину (до 90 відсотків) складають мулати і негри, нащадки завезених для роботи на плантаціях невільників з Африки. У курортних районах також використовується англійська, що до певної міри спрощує реалізацію туру по Мартініці.

Частина шедеврів всесвітньо відомого французького художника Гогена була написана на Мартініці; в будинку, де проживав геній, зараз музей, однак оригіналів його робіт там, на жаль, немає.

Міста на Мартініці: пам'ятки і пляжі

Міста на Мартініці: пам'ятки і пляжі

Першою столицею Мартініки став Сен-П'єр, найбільше місто острова, який був майже повністю зруйнований виверженням вулкана Мон-Пеле в 1902 році. Зараз, здійснюючи тури на Мартініці, можна побувати в Сен-П'єр і на власні очі переконається в руйнівній силі вулканів. Для відвідування відкрито місцевий музей вулканології, цікаві також залишки старого театру, руїни міської в'язниці і міських складів. Поблизу знаходиться будинок-музей Поля Гогена, як уже згадувалося, що жив у свій час на Мартініці. Яскравим видовищем постає пляж з чорного вулканічного піску Енс-Сірон, розташований неподалік. Цікаві для туристів і старі села Енс-Белльвіля і Ле-Прешер, залишки шоколадних плантацій. А для повноцінного відпочинку на воді відмінно підійде пляж в затоці Енс-Кулевр.

Місто Фор-де-Франс - сучасна столиця Мартініки. За архітектуру і самобутність його часто називають «Маленьким Парижем». Крім того, саме в цій частині узбережжя є зручні для судноплавства бухти - такі, в яких немає рифів. На вузьких вуличках Фор-де-Франса, що йдуть від затоки Байе-де-Фламанс і річки Рів'єр-Мадам, знаходиться велика кількість особняків колоніального періоду, багато церков, а також добре розвинена мережа кафе і магазинів. Фор-де-Франс - це ще і місто парків. Варто в першу чергу відзначити великий парк Ла-Саван, де є безліч красивих фонтанів, пальмових алей і відкритих майданчиків для концертів. В ході туру на Мартініці обов'язково варто відвідати в Фор-де-Франсе стару фортецю Сен-Луї і Квітковий парк ( «Парк-Флораль»), відмінною рисою якого є наявність на його території рибного і громадського ринку. Туристам також буде цікаво побачити будівлю Бібліотеки Шольшера, собор Сен-Луї, побувати в Музеї департаменту археології та побачити Акваріум Фор-де-Франса.

Інші місця на Мартініці

Інші місця на Мартініці

У північній частині Мартініки цікавий для відвідування рибальське містечко Гранд-Рів'єр з колоритним рибним ринком і рядами рибальських човнів, пофарбованих у яскраві кольори. Також з Гранд-Рів'єр відкривається чудова панорама на протоку Мартініка, а в гарну погоду видно далекий берег Домініканської Республіки . На тутешньому узбережжі добре розвинена інфраструктура для занять дайвінгом і спортивною риболовлею, що варто врахувати, плануючи тур на Мартініці.

Цікавої стане поїздка в містечко Сент-Марі, який відомий своїм ромом. У Музеї рома можна продегустувати різні сорти цього напою, які виробляються в Сент-Марі.

Для фанатів морської риболовлі, дайвінгу і любителів просто відпочити на пляжі стане цікавий півострів Прескіль-Каравела, що знаходиться в затоці Байе-дю-Гальона. Прескіль-Каравела широко відомий своїми дикими пляжами.

Саме південне узбережжя Мартініки - це півострів Ле-Салін, завдяки своїм дивовижним пляжам визнаний найкрасивішим місцем на острові. Протока Сент-Люсія, в води якого врезаетя Ле-Салін, славиться сильними течіями і насиченим підводним світом, що не може не радувати фанатів дайвінгу. Городок Сент-Анн, який є своєрідною столицею півострова, відомий своєю маленькою, але дуже красивою площею Еббі-Морланд, церквою, вибудуваної з білого піщанику, і чарівною архітектурою вулиць.

Недалеко від містечка Діамант, де будинки збудовані з коралових блоків, знаходиться маленький вулканічний острів Роше-дю-Діамант, з неймовірно багатим підводним світом (за що Роше-дю-Діамант отримав неофіційний титул «Мекки дайверів» Мартініки).

Трекінг на Мартініці

На Мартініці дуже популярні так звані трекінг-маршрути - піші походи туристичними стежками. В першу чергу мова йде про стежці «Рут-де-ля-Трас», яка проходить по тропічному лісі і схилах піків Пітон-дю-Карбо. Окремо варто відвідати ботанічний сад Жардін-Балата, водоспади на річці Альма і церква Балата, які зустрінуться здійснюють тури на Мартініці мандрівникам в ході цього маршруту.

Свята та фестивалі Мартініки

Свята та фестивалі Мартініки

Багатьох туристів, які вирішили зробити тур на Мартініці, приваблює не тільки можливість відпочинку на тропічному узбережжі і занурень в карибські і атлантичні води, але і велика кількість фестивалів, по числу яких Мартініка часто порівнюється з Кубою і Бразилією. Одні з найяскравіших заходів такого роду - це Карнавал королеви і карнавал Марді-Грас ( «Жирний вівторок», останній день перед початком Великого посту в католицькій церкві), які проходять на острові в лютому. Крім того, Мартинюк славиться своїми спортивними святами і заходами: в першу чергу мова йде про Навігаційній тижня і міжнародних змаганнях з яхтингу і віндсерфінгу (проходять з 4-го по 9-е лютого), а також про змагання з серфінгу.

Корисна інформація для туристів

Гроші та шопінг на Мартініці

Гроші та шопінг на Мартініці

Для Мартініки в 1855-м - 1961-му рр у Франції випускали спеціальні грошові одиниці, що використовували тільки тут. Зараз на острові - як і в метрополії - в ходу євро, але в багатьох місцях Мартініки до оплати приймаються долари США.

Більшість магазинів і офісів в робочі дні відкриваються о дев'ятій ранку і закінчують роботу о шостій вечора. Обідня перерва тут триває зазвичай два години (з 13.00 до 15.00), однак багато магазинів закриваються на обід опівдні. Банки працюють з пів на десяту до п'яти (подекуди - до чотирьох) годин вечора.

Якщо в ході туру по Мартініці гість розраховує на повноцінний є похід по магазинах, їхати на острів найкраще в жовтні / першій половині листопада, це місцевий сезон розпродажів, хоча для відпочинку найкращий час тут - період з лютого по травень, коли на Мартініці літо .

Мартинюк і транспорт

Найдешевший і поширений серед місцевого населення вид транспорту - автобус. Тут його називають "колективне таксі". Однак таке "таксі" ходить тільки за розкладом, і в вихідні дні - досить рідко. Як варіант, можна скористатися звичайним таксі, але вартість буде значно дорожче. "Золотою серединою" для турів по Мартініці є прокат автомобілів. Орендувати машину можна практично скрізь, необхідно лише мати водійські права будь-якої країни світу. Головне, чого не варто забувати - рух на острові правосторонній!

Головне, чого не варто забувати - рух на острові правосторонній

Кухня і напої Мартініки

Кухня Мартініки є сумішшю карибських і французьких кулінарних традицій, де основу страв складають місцеві продукти, а в способах приготування простежуються французькі рецепти. Характерною рисою є велика кількість морепродуктів і риби (їх у величезній кількості виловлюють місцеві рибалки), рису і різних екзотичних фруктів і овочів.

Ром є найпоширенішим напоєм на острові. Багато гурманів визнають його одним з кращих в світі. Різноманітність сортів, а також кількість коктейлів на його основі можна оцінити тільки самостійно, відправившись в тур по Мартініці.

Здоров'я та безпека на Мартініці

Основними ризиками для здоров'я під час перебування на острові є:

- неуважність до сонячної активності на пляжах - як наслідок, сонячні опіки і перегрів;

- місцеві медузи досить отруйні! Будьте уважні при купанні в морі;

- укуси комах. Використовуйте захисні засоби-репеленти!

Перед туром по Мартініці рекомендована вакцинація проти гепатиту А, Б і від правця.

Так як основним доходом місцевого населення є туризм, щодо безпеки Мартініка - цілком спокійне місце. Однак не варто втрачати пильності! Вуличні крадіжки і шахрайство тут, як і скрізь у світі, поширений вид криміналу.

Ви можете замовити тур на Мартініці, зателефонувавши нам за телефонами в Москві +7 (495) 640-07-48, в Санкт-Петербурзі +7 (812) 640-07-48.

Новости