Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В'єтнамський кави

  1. Види в'єтнамського кави
  2. вирощування
  3. виробництво
  4. експорт
  5. Якість і стандарти
  6. В'єтнамські рецепти кавового напою
  7. Кава зі згущеним молоком по-китайському
  8. Кава з льодом
  9. Цікаві факти

В'єтнам є другим, після Бразилії, виробником кави, а з 2012 року - першим за обсягом експорту. Цей товар щорічно приносить від експорту близько $ 2 млрд. Самі в'єтнамці п'ють каву порівняно небагато. За статистикою, середньостатистичний в'єтнамець споживає до 40 склянок кави в рік. Це низький рівень у порівнянні з багатьма іншими країнами. В'єтнам є другим, після Бразилії, виробником кави, а з 2012 року - першим за обсягом експорту

В'єтнамський кави різних марок. Виробляється в містах Буонматхуот і Далаті.

Види в'єтнамського кави

У природі росте понад 200 видів кавових дерев. З них тільки 4-5 видів використовуються для приготування кавового напою. Але, домінують тільки два види: Арабіка (Coffea arabica) і Робуста (Coffea Canephora).

Але, домінують тільки два види: Арабіка (Coffea arabica) і Робуста (Coffea Canephora)

Колекція кавомолок різних років в кав'ярні в Ханої

У В'єтнамі виробляється 90% робусти і близько 10% Арабіки.
Кава Арабіка має м'який смак і тонким насиченим ароматом. Для кавового дерева арабіки потрібна температура повітря 20-22 за Цельсієм і висота над рівнем моря 1000-1600 м. У В'єтнамі Арабіку вирощують на висоті 500-2500 м на півночі країни і в районі м Далата на півдні.
Кава Робуста має сильний гіркий смак і різкий аромат. Це кавове дерево росте на висоті до 600 метрів в місцевостях з підвищеною вологістю і теплою погодою протягом усього року. Робуста вимагає менших витрат в догляді і при зборі врожаю.
Решта видів кави вирощуються в незначних кількостях (близько 1%). Це Ексельсо або Чари, Катімор, Арабіка SE (Arabica SE).

вирощування

Кава у В'єтнамі стали культивувати в період колоніального правління Франції. Перші посадки з'явилися в 1888 році в провінції Нге Ан. Потім основним районом вирощування кави стало плоскогір'я Тай Нгуєн, де виробляють відомий сорт Чунг Нгуєн (Trung Nguyen).
Під кавовими плантаціями зайнято 506 тис. Гектар, врожайність складає 2-2.5 тонни з 1 га. Урожай знімається 11 місяців: з жовтня по вересень наступного року.
Постійно йде заміна старих кавових дерев (25 років і більше) на нові.

Центром виробництва кави є провінція Дак Лак (Dak Lak), розташована в Центральному гірському районі. Хоча вона знаходиться на півдні країни, місцевий мікроклімат відрізняється від южновьетнамского клімату і дуже сприятливий для вирощування кави. Багато кави вирощують і на півночі країни.
В адміністративному центрі цієї провінції, місті Буонматхуот, працює кавова біржа.

Незважаючи на досягнуті успіхи, в'єтнамські виробники кави і влада країни стурбовані повільним просуванням свого товару на світовому ринку. Наприклад, Ле Нгок Ку, голова Народного комітету провінції Дак Лак говорив так: «В'єтнам є другим за обсягом виробником кави в світі, але дохід від його експорту становить всього $ 1.8-2.2 млрд., В той час, як Швейцарія, яка не є виробником кави , заробляє в рік $ 12 млрд. »

виробництво

У В'єтнамі вирощується понад 2 млн тонн кави. Види кавової продукції: зелені зерна, обсмажені зерна, мелену каву, розчинна кава. Зазвичай застосовується повільна обсмажування при низьких температурах з невеликою кількістю очищеного рослинного масла. У обсмажених таким способом зернах зберігається багато кофеїну.

На ринку присутня 30 марок в'єтнамського розчинної кави. Найбільш відомі марки - «G7» і «Moment Cafe».
Домінують у виробництві розчинної кави Нестле (Nestle), Вінакафе (Vinacafe) і Чунг Нгуєн (Trung Nguyen). Найбільша компанія з виробництва молочних продуктів, Вінамілк (Vinamilk), теж займається виробництвом розчинної кави.
Компанія Чунг Нгуєн є чисто в'єтнамської без участі іноземного капіталу. Вона активно займається просуванням своїх марок кави, почавши з сусідніх країн. Наприклад, у вересні 2008 р цей гігант відкрив велику фірмову кав'ярню в аеропорту Сінгапуру, враховуючи, що через нього щодня проходить маса людей з усього світу. Компанія має понад 1 тис. Фірмових магазинів кави, в тому числі, в США, Китаї, Сінгапурі та Японії.
Зерна кави Trung Nguyen добре прожарюються, але ніколи не перепалювати. Випускаються такі види кави цієї марки: №1 - містить тільки Робусту, №2 - суміш Арабіки і Робусти, №3 - містить тільки Арабіку, №4 - суміш Арабіки, робусти, Ексельсо і Катімора, №5 - Кулі Арабіка.

З Арабіки в провінції Лам Донг проводиться порівняно нова марка "K'Ho Coffee".

Пізніше інших, з 2009 р, розвивати свій бізнес у В'єтнамі початку компанія MacCoffee. Її продукція призначена для споживання насамперед в'єтнамцями з урахуванням з смакових переваг.

Влітку 2016 року з Вінакафе (Vinacafe) стався скандал коли з'ясувалося, що ця фірма домішують до кави соєві боби, мабуть, на стадії обсмаження. Те ж саме робила і Nescafe у В'єтнамі. Обидві фірми пояснювали це бажанням догодити особливостям смаку в'єтнамців. Все це відбувалося років 2-3, потім, за заявами представників цих фірм, від підмішування соєвих бобів відмовилися.

Новий продукт «Ламантен Кафе» (L'amant Café) існує лише з 2018 року але є результатом довгострокового проекту компанії «Вінь Хьеп» (Vinh Hiep). Кавові зерна вирощують в провінції Зьялай в екологічно чистій місцевості. Для обсмажування зерен компанія використовує німецьку технологію «Пробат».

Виробники кави і какао об'єднані в Асоціацію кави і какао В'єтнаму, скорочено Вікоф (Vicofa), яка координує експорт цих товарів. Щорічно Вікоф проводить Тиждень кавовій культури.

експорт

Хоча В'єтнам є батьківщиною зеленого чаю , Він займає друге місце в світі саме з виробництва кави і друге місце по його експорту, в тому числі перше - за видом Робуста, який використовується для виготовлення розчинної кави і еспресо.
На експорт йде 95% вирощуваного кави приблизно на $ 3 млрд на рік. У товарному обсязі це 1.5 млн тонн. Одним з найбільших імпортерів в'єтнамського кави залишається Німеччина. Туди прямує до 240 тис. Тонн щорічно. А всього в'єтнамський кави купують 80 країн, навіть такі, які знаходяться недалеко від традиційних регіонів його зростання. Наприклад, Марокко імпортує з В'єтнаму більше 10 тис. Тонн в зернах щорічно.

З 2015 р в'єтнамський кава почала надходити в Росію і на європейський ринок через місто Чунцин в Південно-Західному Китаї залізницею Чунцин-Синьцзян-Європа. Китай теж став вирощувати каву, але самі китайці поки віддають перевагу імпортному.

Якість і стандарти

В'єтнамський кава володіє насиченим ароматом і хорошими смаковими якостями. Але, в цілому, за якістю виробленого кави В'єтнам займає 4-е місце. Відмінне природне якість в'єтнамського кави часто знижується через неправильні технологій вирощування і обсмажування. До кави, який скеровується на експорт, висувалися претензії з-за того, що він часто не відповідав світовим стандартам по через велику присутності лушпиння і пошкоджених зерен, а також за іншими критеріями.
Причини недостатньої якості в'єтнамського кави криються все в тих же селянських господарствах, часто не дотримуються технології вирощування. Кава у В'єтнамі визріває в жовтні або трохи пізніше. Багато фермерів виробляють збір зерен відразу в один день. При цьому знімаються як достигли, так і недостиглі плоди. Крім того, поки майже чверть дерев має вік більше 20 років. Якість кави в плодах таких дерев нижче, ніж в молодих.

Тільки 10% товаровиробників дотримуються міжнародних стандартів в вирощуванні та виробництві кави, інші застосовують договірні стандарти з конкретними імпортерами. Це не означає, що якість при цьому тотально низька, просто такі звичаї ділового обороту.

Уряд В'єтнаму ще в 2007 р прийняв рішення дозволяти виробникам експортувати кави зі специфікацією TCVN 4193: 2005 замість старої TCVN 4193-93. Митниця перевірятиме цю умову перед відправкою кави за межі В'єтнаму. Відповідно до TCVN 4193: 2005, вологість в зернах повинна бути не більше 12.5%. Вищий і перший сорти арабіки не повинні містити робусту. Вищий і перший сорти робусти можуть містити арабіку, але не більше 3%.
В даний час тільки 1% в'єтнамського бізнесу дотримується стандарту TCVN 4193: 2005, що знижує привабливість в'єтнамського кави в очах імпортерів.

У той же час, всередині країни продається чимало кавових сурогатів з малим вмістом натуральної кави або, взагалі, без нього. Зазвичай, це подрібнені соєві боби, ароматизовані під кави. Все частіше різні види кави стали продавати в сумішах, які дозволяють зробити «тонке налаштування» смаку і аромату напою.

В'єтнамські бариста стали брати участь в міжнародних змаганнях з мистецтва приготування кави, що проводяться в різних країнах.

В'єтнамські рецепти кавового напою

В'єтнамці п'ють такий же напій з кави, як і всюди. Мабуть, є тільки два специфічних рецепта.

Кава зі згущеним молоком по-китайському

У цьому рецепті немає нічого особливого. Кава зі згущеним молоком пили і в Росії, і ще в СРСР. Однак, саме насичений смаком і ароматом в'єтнамський кави краще за інших видів підходить для цього рецепта.

Зваріть міцну чорну каву. Налийте на дно чашки солодке згущене молоко. Обережно вливайте зверху кави так, щоб шар молока залишився незайманим. Можна зробити ще таким чином: поставити на чашку або склянку з шаром згущеного молока на дні металевий фільтр, щоб кава капав через фільтр на молоко. Коли чашка одним з цих способів наповниться, змішайте молоко з кавою.
При всій простоті і давньої популярності цього методу, він став називатися «кава по китайському», хоча молоко у В'єтнамі почали вживати недавно. Ця назва пішла з США, куди після в'єтнамської війни хлинув потік в'єтнамських іммігрантів. Вони додавали в напій згущене молоко, на відміну від корінних американців.

Кава з льодом

Кава з льодом спочатку робиться також, як і попередній рецепт, тобто зварений напій змішується зі згущеним молоком. Потім на дно порожній чашки кладуть кілька кубиків льоду і заливають цим кави зі згущеним молоком. Такий напій приємний в жарку погоду.

Цікаві факти

У квітні 2008 р компанія Vinacafe з м Бьен Хоа, приготувала чашку кави більш ніж на 3,5 т напою, тим самим встановивши світовий рекорд. Кавовий рекорд був занесений в Книгу рекордів Гіннеса. Подвійні стінки гігантської гуртки були виготовлені з нержавіючої сталі.

Новости