Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Текіла - види і властивості напою; як зробити і пити; рецепти коктейлів

  1. види текіли
  2. Корисні властивості
  3. Використання в кулінарії
  4. Як правильно пити?
  5. Як зробити в домашніх умовах?
  6. Користь текіли і лікування
  7. Шкода текіли і протипоказання

Текіла - алкогольний напій міцністю 38% -40%, виготовлений на основі блакитної агави (див. Фото). Він вважається національним мексиканським напоєм. В основному текілу виготовляють в околицях міста Текіла, Мексика.

Виробляти її стали, починаючи з 16 століття. Однак ще ацтеки вміли готувати з агави напій, які вони називали «октлі», а потім «кульці». Агаву використовували як підсолоджувач, а також приправу мінімум 2000 років тому. У 1521 році іспанці вирішили перегнати кульці. Отриманий напій вони назвали «мескаль».

Серійне виробництво напою з блакитної агави стало можливим в 17 столітті завдяки маркізу Педро Санчеса де тахліла. Культивувати блакитну агаву для виготовлення текіли стали в 1758 році, цю ідею подав і розробляв Хосе Куерво. Він володів грантом землі в місті Текіла. Сім'я Хосе Антоніо заснувала ферму з вирощування агави. У 1795 році Куерво отримали дозвіл виробляти текілу в промислових масштабах. Так першим виробником напою з блакитної агави стала фірма «Cuervo». Фірма особливо виділялася на тлі інших виробників тим, що вперше використовувала пляшки для зберігання напою, тоді як всі інші виробники використовували барелі.

Алкогольний напій, що випускається «Cuervo», став популярний не тільки на батьківщині, але і за її межами. У наш час текіла «Cuervo» залишається однією з найбільш затребуваних на ринку. Прямим її конкурентом можна вважати бренд «SAUZA». Компанія «Sauza» з'явилася на ринку в 1873 році, її засновником став Don Cenobio Sauza. Дон Сауза спочатку працював на підприємстві «Cuervo» в місті Текіла. Набравшись досвіду, Дон Сауза вирішує відкрити своє власне підприємство, купує завод, який називає «La Perseverancia», що в перекладі означає «наполегливість».

У 1873 році Cenobio Sauza вперше експортує текілу в Америку. У зв'язку з цим саме Cenobio Sauza отримує всесвітню популярність, цей бренд називають «батьком текіли».

На початку 2000-х років блакитну агаву початку вражати хвороба «ТМА», що спричинило за собою подорожчання текіли, а також зниження обсягів її виробництва.

види текіли

Існує кілька видів цього напою.

  1. Tequila noble o puro - виготовляють з 100% цукру блакитної агави. Це дорогий напій з вираженим запахом і смаком.
  2. Tequila mixto - змішана текіла, вона коштує набагато дешевше благородної текіли. Проводять її наполовину з цукру агави, а на 49% - з дешевших інгредієнтів, часто тростинного цукру. Більшість напоїв відноситься саме до цього виду.
  3. Tequila blanco - срібна текіла. Хоч напій і не має особливо вишуканим смаком, зате дозволяє відчути справжній запах агави.
  4. Tequila Joven - текіла з додаванням карамелі або інших інгредієнтів, які покликані поліпшити її смак. Додавання карамелі надає напою приємний золотистий відтінок.
  5. Tequila reposado - настояна текіла, її смак дещо м'якше і багатше, в порівнянні з попередніми видами.
  6. Tequila аñejo - напій, витриманий не менше 3-х років в дубових бочках.
  7. Tequila еxtra anejo - володіє складним ароматом і смаком, в якому простежуються нотки шоколаду, карамелі.

Найоригінальнішим видом напою є так званий «мескаль», або текіла з «черв'ячком». Точніше, це як раз текіла є видом мескаля, а не навпаки. Виробники додають в напій гусеницю, яка паразитує на листках і плодах блакитної агави. Мексиканці називають цього білого черв'ячка Хуаніто. Гусениця може бути червоного або білого кольору.

Примітно, що в дорогі напої додають саме червоного черв'ячка. Він вважається більш рідкісним, ніж його білий «родич».

Але тут покупці повинні покластися на чесність виробника, адже будь-яка гусениця під впливом спирту стає білого кольору Але тут покупці повинні покластися на чесність виробника, адже будь-яка гусениця під впливом спирту стає білого кольору.

Вперше черв'ячок «оселився» в пляшці в 1940 році, тим самим фірма Del Maguey Mezcal вирішила виділитися на тлі конкурентів. «Місія» гусениці полягала в тому, щоб продемонструвати високу якість напою, адже в хорошому спирті черв'ячок не повинен розкладатися. Черв'ячок Хуаніто незабаром став дуже популярним, йому приписували магічні і лікарські властивості. Для того, щоб зробити Хуаніто ще популярнішим, виробники стали розпускати чутки про те, що нібито черв'ячок здатний викликати галюцинації. Насправді наявність гусениці ніяк не впливає на смак або запах напою і тим більше не може викликати галюцинації.

Корисні властивості

Корисні властивості напою обумовлені його складом. Текілу виробляють на основі серцевини блакитної агави, яка відноситься до лікарських рослин. Сік агави вміло використовували мексиканські індіанці майя і ацтеки.

Найбільш корисним напоєм вважається текіла, витримка якої становить 3 і більше років.

Дубильні речовини, які були виявлені в цьому напої, стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Антисептичні речовини пригнічують процес розмноження гнильних бактерій. Мексиканські вчені стверджують, що текіла містить інгредієнти, які зменшують зростання онкологічних утворень.

Використання в кулінарії

У кулінарії напій використовується для приготування алкогольних коктейлів У кулінарії напій використовується для приготування алкогольних коктейлів. Для коктейлів можна брати недорогу текілу з позначкою tequila mixto. У хорошого напою гостро-солоний смак, який відмінно поєднується з іншими інгредієнтами.

Так, наприклад, можна приготувати відомий коктейль «Маргарита». У блендері змішують лід з 50 мл текіли, 30 мл куантро і 20 мл свіжого соку лайма. Потім беруть келих, змащують його краю лимонним соком, занурюють краю келиха в сіль, потім в келих переливають сам напій.

Також відомим коктейлем є «Текіла Санрай з». Його готують з 50 мл білої текіли, 200 мл апельсинового соку, 10 мл Гренадіни. В хайбол кладуть кілька кубиків льоду, наливають текілу і сік, перемішують ложкою, зверху на лід вливають 20 мл Гренадіни. Напій, як правило, дуже подобається жінкам.

Як правильно пити?

Правильно пити текілу з вузьких стаканчиків з масивним дном, їх ще називають «конячками». Також допускається використання будь-яких чарок. П'ють напій з блакитної агави як аперитив і дижестива, пити її під час їжі вважається моветоном.

Закушують напій не тільки лаймом, але і м'якими сирами, оливками. У Мексиці текілу поєднують з національним гострим соусом Сальса. Його готують таким чином: ріжуть помідори, оливки, цибуля, часник, перець чилі, сир. Всі інгредієнти змішують в блендері, додають сіль, перець, лимонний сік, заправляють рослинним маслом. Також відомою закускою до текіли є легкий салат з морепродуктів. Салат готують з порізаних сирих печериць, змочених у лимонному соці, ананасів, креветок. Заправляють салат майонезним соусом.

При вживанні текіли рекомендується спочатку розкуштувати сам напій, а вже потім закушувати його лаймом і холодними закусками. Гарячі закуски не використовуються, так як перебивають смак напою.

Світову популярність текіла отримала завдяки особливому ритуалу вживання. Бармени сходяться на думці, що правильно пити текілу за принципом: лизни, перекинь, кусні. Невід'ємними атрибутами вживання текіли є сіль і лайм. Невелика кількість солі насипають на руку. Далі необхідно злизати сіль, перекинути в рот чарку текіли, після чого закусити її лаймом. Цей спосіб настільки сподобався європейцям і американцям, що сіль стали злизувати не тільки з долоні, а й з інших частин тіла коханої людини. Даний ритуал надає напою з блакитної агави особливу чарівність і видовищність. Його швидше можна віднести до Західної культурі, в Мексиці текілу п'ють залпом.

Його швидше можна віднести до Західної культурі, в Мексиці текілу п'ють залпом

В окремих регіонах її п'ють в поєднанні з напоєм з апельсина: томата і перцю. Для початку перекидають чарку текіли, а потім повільно запивають безалкогольним коктейлем. Також в Мексиці цей напій часто додають в каву або чай.

У Німеччині найбільш популярний спосіб вживання текіли - разом з часточкою апельсина і дрібкою кориці. Цей спосіб схожий на принцип вживання напою з сіллю і лаймом. Поєднання яблука та апельсина дозволяє по-новому поглянути на смак напою.

Текілу навіть змішують з пивом, цей спосіб відомий під назвою «мексиканський йорж». Для цього змішують 33 г текіли і 330 г світлого пива хорошої якості. Оскільки суміш діє на людину опьяняюще, американці називають такий спосіб вживання «туманом».

Ще одним оригінальним способом вживання текіли, популярним серед молоді, є «текіла бум». Полягає він у тому, щоб змішати 1: 1 текілу і спрайт. Далі стаканчик вдаряють денцем об стіл, в результаті чого утворюється сильна піна. Такий напій добре освіжає і бадьорить.

Як зробити в домашніх умовах?

Звичайно ж, справжню текілу в домашніх умовах зробити не вийде, т Звичайно ж, справжню текілу в домашніх умовах зробити не вийде, т. К. Блакитна агава, необхідна для її виробництва, росте тільки в Мексиці. У домашніх умовах можна приготувати напій, який буде нагадувати смак і запах мексиканської текіли. До речі, більшість людей насилу відрізняє смак покупної текіли від виготовленої власноруч.

Приготування такого напою засноване на тому, що агава містить речовину інулін. Для того, щоб отримати псевдотекілу, достатньо всього лише настояти горілку на рослині, яке містить інулін. Так можна домогтися характерного подібності смаку і запаху домашнього напою і покупної текіли. Найчастіше для домашньої текіли використовують алое.

Для приготування напою вам знадобиться 150 г листя алое, 3 л горілки, 3 ч. Л. цукру. Алое ріжуть на маленькі шматочки, заливають їх горілкою. Далі банку закривають кришкою і ставлять в прохолодне місце на два тижні. В результаті настоювання горілка спочатку повинна стати зеленою, а потім золотистої. Після 2-х тижнів напій фільтрують, розливають по пляшках, наполягають знову 2 дня. В результаті виходить напій зеленого відтінку. Щоб домашня текіла стала прозорою, пляшку необхідно поставити на кілька днів на світло.

Користь текіли і лікування

Користь цього напою давно відома мексиканської народній медицині Користь цього напою давно відома мексиканської народній медицині. На основі текіли створюють компреси, які ефективні при хворобах суглобів. Так, бавовняну тканину добре змочують напоєм і прикладають до хворого суглоба, далі замотують поліетиленовою плівкою або теплим шарфом. Такий компрес в короткі терміни зменшує больові відчуття.

Текіла благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт. Також мексиканці стверджують, що напій з блакитної агави покращує стан волосся, робить їх блискучими, а також зменшує випадання. Для того, щоб добитися такого ефекту, необхідно вживати трохи напою за 1 годину до їжі, затримуючи текілу в роті.

Вживання текіли, як правило, не викликає похмільного синдрому.

Шкода текіли і протипоказання

Шкоди організму напій може завдати при індивідуальній непереносимості, а також надмірному вживанні.

Без негативних наслідків для здоров'я в день можна випивати 50 г текіли.

Не рекомендується вживати цей міцний алкогольний напій дітям, вагітним і годуючим жінкам. Надмірне захоплення текілою може привести до розвитку цирозу печінки, серцевих захворювань.

Як зробити в домашніх умовах?
Як правильно пити?
Як зробити в домашніх умовах?

Новости