Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Південний Урал

Південним Уралом закінчуються Уральські гори на півдні. На півночі межує з Середнім Уралом.

Є дві точки зору на питання, де проводити кордон між Середнім і Південним Уралом.

  • Ландшафтний підхід. Кордон проводять по широтному ділянці ріки Уфи в районі селища Нижній Уфалей. Прихильником цього підходу був А.М. Оленєв і ряд інших авторів.
  • Орографічний підхід. В цьому випадку кордон проводять по північних передгір'ях гори Юрма в районі міста Карабаша (в 60-70 км південніше, ніж в першій точці зору). Цей підхід поділяв В.І. Прокаєв і ряд інших відомих географів.

На півдні гори Південного Уралу закінчуються на території Казахстану.

Головна вершина Південного Уралу - гора Ямантау висотою 1640 метрів. На жаль, вона перебуває на території Південно-Уральського заповідника і побувати на ній, не порушуючи закон, неможливо. Зате доступна для туристів і дуже популярна друга за висотою вершина Південного Уралу - великий Іремель (Тисяча п'ятсот вісімдесят два м).

Зате доступна для туристів і дуже популярна друга за висотою вершина Південного Уралу -   великий Іремель   (Тисяча п'ятсот вісімдесят два м)

Хребти Південного Уралу простяглися більш ніж на 550 кілометрів. Ця частина Уральських гір відрізняється значною шириною через передгір'я. Розширюється до 250 кілометрів (тоді як середня ширина гір Уралу від 40 до 150 кілометрів). Чітко простежується висотна поясність.

південніше долини річки Білій гори стають все нижче. Закінчується Південний Урал невисокими Губерлінская горами в Оренбурзької області , Які з'єднуються з Мугоджар.

Головна вісь системи - хребет Уралтау, витянущійся на 500 кілометрів і є вододілом між басейнами річок Білої і Урал. Його головна вершина - гора Арвяк-Рязь (1067 м), розташована поблизу Бєлорєцька.

Його головна вершина - гора Арвяк-Рязь (1067 м), розташована поблизу Бєлорєцька

П'ятірка найвищих вершин Південного Уралу:

  • Великий Ямантау (1640 м)
  • Великий Іремель (одна тисячі п'ятсот вісімдесят дві м)
  • Великий Шолом (1427 м)
  • Нургуш (1406 м)
  • Поперечна (1389 м)

Деякі гори вінчаються красиві скельні останці. Дуже багато мальовничих скель і на поточних на Південному Уралі річках. Річки цієї частини Уралу відрізняються красою, але на них досить і порогів. Більшість річок належить до басейну Каспійського моря. По Південному Уралу тече найдовша річка регіону - річка Урал (колишній Яїк) .

Багато на Південному Уралі і озер. Особливо знамениті каслінского озера. А головна перлина Південного Уралу - озеро Тургояк . Саме високогірне озеро цій частині Уралу - озеро Зюраткуль .

Саме високогірне озеро цій частині Уралу -   озеро Зюраткуль

Член УОЛЕ М.В. Малахов в 1880-і роки писав:

«Вступаючи в межі Оренбурзької і Уфімської губернії, ми переходимо в область Південного Уралу, де одразу ж спостерігаємо швидке підвищення гір. Хребет тут на зразок променів віяла від головної осі, як би з однієї точки гірського вузла, від обширного здуття гори Юрми, дає значні гілки на захід і схід, прорізані поздовжніми долинами ... Між хребтами залягають великі, поздовжні долини, чудово мальовничі, які служать ложем численних річок, які представляють щось цікаве явище, що у верхньому своїй течії вони завжди прямують паралельно прилеглим хребтах, потім прорізуються їх поперек, круто повертаючи на схід чи захід ... »

На Південному Уралі, в Оренбурзькій області, розташовані стародавні Каргалінская рудники, де в III тисячолітті до н.е. виник найраніший в нашому регіоні металургійний вогнище.

Адміністративно Південний Урал знаходиться на території Челябінської і Оренбурзької областей, республіки Башкортостан.

UraloVed. ru

Це незавершена стаття. Ви можете допомогти її доповнити, пишіть на електронну пошту uraloved @ mail. ru.

Дивіться також:

Дмитро Кочергін. Краси Південного Уралу

Південний Урал з висоти

Пожертвувати 100 рублів «Ураловеду»

Поділіться з друзями!

Новости