Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Озеро Селігер. Де знаходиться озеро Селігер, Тверська область, клімат, рельєф, рослинний, тваринний світ озера Селігер

  1. озеро Селігер Селігер - край світлих озер і тінистих річок, широких плес і тісних проток, тихих заток...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

озеро Селігер

Селігер - край світлих озер і тінистих річок, широких плес і тісних проток, тихих заток і затишних бухт, великий край води, лісів і боліт.

Селигерский край включає території майже трьох районів на північному заході Тверської області, а також південно-східну околицю Новгородської області.

Площа озера 260 кв. км, в тому числі 38 кв. м займають острова (їх на озері більше 160), а площа всього басейну становить 2275 кв. км. Селігер приймає 110 приток, а з нього витікає лише одна річка Селіжаровка. Озеро, що лежить на висоті 205 метрів над рівнем моря, льодовикового походження. Цим пояснюється його своєрідна форма - це не озеро в звичному понятті, а скоріше ланцюжок озер, що простягаються з півночі на південь на 100 км. і пов'язаних між собою короткими вузькими протоками. Берегова лінія протяжністю понад 500 км. відрізняється изрезанностью - порослі лісом миси, глибокі вдавшись в сушу живописні затоки, різноманітні за формою острова.

За кожним звуженням або протокою слід плесо. Їх на Селігері налічується 24, найбільші - Полновскій, Осташковский, Кравотинскій, Селіжаровскій, Троїцький, Сосницький.

Літо на Селігері тепле, сонячне. Дощі принесені в основному південно-західним вітром, що має назву місцевими жителями "Мокрик", як правило нетривалі. Вода в озері швидко прогрівається. Її температура вже в червні + 20С, а в липні і на початку серпня вона піднімається до + 22С.

Її температура вже в червні + 20С, а в липні і на початку серпня вона піднімається до + 22С

РЕЛЬЄФ

Рельєф - в околицях Селігера в основному горбистий, зрідка рівнинний. Висота більшості височин від 200 до 300 м над рівнем моря і 50-60м над місцевими рівнинами. Часто можна зустріти великі валуни - відкладення дніпровської морени. Від дніпровського зледеніння залишилися також піски водно-льодовикового походження.

На берегах озер багато природних пляжів. Чимало й крутих, порослих сосною і ялиною берегів. На Селігері до 160 островів - від найменших, в кілька квадратних метрів, до велетня Хачіна, площа якого становить 30 кв. км.

Випадкові фото природи

КЛІМАТ

Клімат - на Селігері м'який, вологий. Середньорічна температура 4 градуси тепла. Найтепліший місяць - липень. Середньорічна кількість опадів - близько 600 мм. Літо тут тепле, сонячне. Дощі, хоча і часті, але, як правило, нетривалі. Літо і осінь наступають тижня на дві пізніше, ніж в Московській області.

Панівні вітри - з заходу і південного заходу. Останній по-місцевому - "МОКРИК", приносить тепло і дощ.

Лід на Селігері коштує близько п'яти місяців. К1 травня озеро зазвичай розходиться, так що, якщо весна рання, першотравневі свята можна зустріти вже в поході. Орієнтуйтеся на погоду в Москві. Як правило, температура повітря на Селігері така ж.

Вода в озері нагрівається швидко. Уже в червні температура верхнього шару досягає майже 20С, а в липні і першій половині серпня вода прогрівається до 25С.

РОСЛИННІСТЬ

Рослинність краю різноманітна. Ботаніки вважають Селігер унікальним місцем: надзвичайно рідкісні на Землі райони, де, як в лінзі, зібрані представники рослинного світу великих територій.

Дніпро ж витікає з Оковского лісу і тече на південь. Двіна із того самого лісу витікає і тече на північ. З того ж лісу витікає Волга на схід ... ", - писав літописець в" Повісті временних літ "." Оковского "означає велика кількість річок." Оки "- по-фінськи" річка ". У більш пізньому" Новому літописця "йдеться про Волоковском ліс. Тут було безліч волоків. Ще пізніше цей ліс назвали Волгінскім.

Зараз в лісах на місці вирубок піднімаються молоді хвойні дерева. Але по берегах ліс майже не зачеплять. Лише туристи залишили недобрі сліди: зарубки, пні, вбиті цвяхи.

Найпоширеніші дерева - ялина, сосна, береза, осика. Багато горобини, верби, черемхи. Є також широколисті породи - дуб, клен, ясен, рідше в'яз. Можна зустріти модрину, кедр, навіть смереку. Тутешній чагарник - всюдисуща вільха, ліщина, крушина, ялівець.

Навесні і влітку безліч квітів, багате різнотрав'я. З водних рослин особливо помітні латаття, кубушка, які часто називають білою і жовтою ліліями, ірис, образки (кала). Уздовж берегів материка і островів - густі зарості очерету (по-місцевому - "тресту"). Частий тут рогіз легко дізнатися по коричневим суцвіттям, схожим на скалки.

У Селигерскую краї щедрі грибні місця. Білих порівняно небагато, зате красноголовців, підберезників, моховики, лисичок, опеньків, сироїжок досить. Багаті ягідники в кінці червня подарують Вам морошку, пізніше - чорницю і лохину, а восени - брусницю і царицю боліт журавлину. У лісі на галявинах, просіках і старих вирубках легко знайти зарості малини. Є чорна, червона, навіть біла смородина.

ТВАРИННИЙ СВІТ

Тваринний світ Селігера представлений лосем, кабаном, ведмедем, вовком, лисицею, зайцем, білкою, єнотом, куницею. На глухих річках можна наштовхнутися на боброву греблю.

Селигерскую чайкам ви будете милуватися протягом усього вашого шляху по озеру. На болотах можна зустріти чапель і журавлів. Рябчики, сороки, дятли, дрозди, Вівчарик прикрашають Селигерские лісу. На воді багато качок. Кажуть на Селігері можна зустріти навіть лебедів.

Нерідко, особливо на островах, можна побачити змій. В озері водиться майже 30 видів риб: лящ, окунь, щука, судак, плотва, багато снетка. Можна зловити карася, миня, язя, навіть вугра. Ловити рибу у водоймах Селигерскую краю можна тільки з дозволу суспільства мисливців і рибалок.

ВИСНОВОК

Селігер - одне з найкрасивіших місць Росії. Це не підлягає сумніву. Але поки Ви самі там не побував і не побачите дзеркальну водну гладь, освітлену сонцем, тихим-тихим ввечері, не вдихнете солодкий, напоєне ароматом трав, повітря, не проплутаете між островами і острівцями, переходячи з плеса в плесо - для Вас це буде тільки словами!

Селігер - це система озер в Тверській області, що простягнулася з півдня на північ на 90 км і з заходу на схід на 60 км. Озеро Селігер є чергування плес і проток. Берегова лінія озера сильно порізана. Озеро як би оточує тебе з усіх боків: коли їдеш на машині, воно виникає то зліва, то справа. На берегах озера ліс, багатий грибами і ягодами, в основному це ялина, сосна, береза. Все це створює неповторну красу і чарівність тутешньої природи.

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости