Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

озеро Селігер

На північному заході Тверської області, серед відрогів Валдайській височині, знаходиться одне з наймальовничіших озер європейської частини нашої країни - Селігер. Інша назва - Осташковськоє, за назвою стоїть на озерному березі міста Осташкова. На північному заході Тверської області, серед відрогів Валдайській височині, знаходиться одне з наймальовничіших озер європейської частини нашої країни - Селігер

Селигерский край разом з озером Селігер - це мальовнича місцевість по відрогів Валдайській височині, з численними озерами, річками і густими лісами. Розташований в Новгородської і Тверської областях.

Околиці озера носять на собі сліди роботи гігантського льодовика. Відступаючи, він нагромадив тут пагорби Валдайській височині, заповнивши талими водами западини, утворив безліч озер. Льодовиковим походженням пояснюється своєрідна краса берегів і вод Селігеру. Йому зобов'язана озеро своєю надзвичайною формою, вибагливою изрезанностью берегів.

Форма Селігеру далека від загального поняття про озерах, як водоймах з певною (середньої) довжиною і шириною. Селігер - це два ланцюжки озер (плес), пов'язаних між собою протоками - "річками". Одна ланцюжок плес простяглася на 91 кілометр з північного заходу на південний схід, інша - на 52 кілометри із заходу на схід. Всього на Селігері 24 плеса.

Тут же бере свій початок велика російська ріка Волга. Озера Стерж, Вселуг, Пено, Волго захід від Селігеру є руслом Волги. Майже всі озера краю, а їх більше двохсот, живлять свій водою Селігер, а сам Селігер через р. Селіжаровка пов'язаний з р. Волгою.

Виняткова изрезанность берегів Селігеру - глибокі живописні затоки, півострова і миси, далеко вдаються в воду, маса різноманітних за формою і розмірами островів - їх налічується 160. Найбільший - Хачін - в центрі озера, значно менше Хачіна - Городомля, клич, Скребель і Великий Колодний. Решта - маленькі, часто вже не більше 18-20 метрів в окружності.

Внаслідок сильної порізаності берегів загальна площа озера порівняно невелика - 260 квадратних кілометрів.

Озеро Селігер не приймає жодної великої річки. Найзначніші з впадають в нього річок не перевищують в довжину 20-25 кілометрів.

Подорожувати по Селігер на рідкість цікаво: тут можна знайти все, що забажаєш, - хорошу рибалку, сонячні ласкаві пляжі, різноманіття грибів, ягід, прохолодні ліси, безкраї простори, глухі яри, багатолюдні туристичні бази та місця, де за цілий день не зустрінеш ні однієї людини.

Природа Селігеру швидше нагадує Карелію або Прибалтику стрункі ряди сосен без підліску, піщані пляжі, валуни серед дерев, красиві затоки і плеса.

Той, хто захоче глибше зрозуміти цей край, його характер і історію, обов'язково придбає тут нерухомість і побачить при бажанні в навколишніх селах десятки цікавих пам'яток архітектури, народжених, як і Селигерские легенди, нестримної народної фантазією.

Інші озера цієї місцевості далеко не маленькі, хоч і не йдуть ні в яке порівняння з Селігером.

Озеро Вселуг простягнулося на довжину - 14 км., Ширина його місцями доходить до 4 км., Глибина до 10 м. Озеро Вселуг лежить в улоговині з пологими, поступово піднімаються берегами. Береги озера покриті сосновими лісами і луками.

Довжина озера Стерж - 12 км., Ширина - 1,5 км., Глибина - 5 м.

Озеро Пено досягає 10 км в довжину і 1,5 в км. в ширину. Середня глибина Пено - 4 м .. Через низькі берегів в розливи озеро оточують його ліси.

Озеро Волго зараз має довжину 20 км. при ширина 4 км і глибині 2 метри. Раніше воно було значно менше і сучасними розмірами зобов'язане будівництву греблі на Волзі.

Селігер - це, по суті справи, вісім великих плес, які отримали одну назву, з'єднаних один з одним протоками. Найбільший з них - Осташковский плесо. На південь він звужується, переходить в Селіжаровскій і перетворюється в ту саму річку Селіжаровка, яка пов'язує Селігер з Волгою. На півночі Осташковский плесо відділений островами від не менш бурхливого Кравотинского. А ще далі лежать Сосницький і Полновскій плеса, що належать вже Новгородської області. Узбережжя цих плес - сама безлюдна частина Селігеру. Потрапити туди можна лише по вузькій протоці. Найкрасивіший - Березовський плесо в західній частині озера з нескінченними великими і малими островами. Побувавши на цих островах ранньою весною, коли прибережна смуга покриється пінним яскраво-жовтим кольором, коли повітря буде наповнене терпким запахом непрогрітій травневої води і дурманом відталої землі, ви на все життя полюбите ці місця і будете потім постійно сюди прагнути.

Клімат на Селігері м'який, вологий. Літо тепле і сонячне. Дощі часті, але короткі. Вода в Селігері нагрівається швидко. Уже в червні температура верхнього шару досягає майже 20 °, а в липні і першій половині серпня вода прогрівається до 25 °.

Озеро Селігер знаходиться в 380 кілометрах від Москви і 650 від Санкт-Петербурга.

Дістатися до Селігеру з Москви можна на автомобілі:

  • Маршрут Москва -Тверь - Торжок - Осташков
    По Ленінградському шосе через р Тверь (~ 145 км) до м Торжок (~ 70 км)
    далі через місто виїзд на трасу Торжок-Кувшиново (~ 50км) -Осташков (~ 70
    км). Час в дорозі - 4-5 годин.
  • Маршрут Москва - Ржев - Селіжарово- Осташків
    По Новоризькому щоссе до Волоколамська (бл. 100 км). На в'їзді в Ржев звертаємо направо в м Ржев. Далі їдемо по дорозі Ржев-Селижарово-Осташков. Вся дорога з Москви займе не більше 4 - 5 годин.

Схема проїзду на Селігер з Москви

Ну і наостанок дві дуже корисні схеми, на яких наведені грибні місця озера Селігер і ягідні місця озера Селігер ...

Схема грибних місць Селігеру

Схема грибних місць Селігеру

Схема ягідних місць Селігеру

За матеріалами сайту www.ru-roads.ru .

Новости