Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

море Амундсена

  1. Основна географічна характеристика
  2. Кліматичні умови
  3. Мешканці суворого моря


У Південному океані знаходиться море Амундсена. Його води омивають Антарктиду, тому льоди в акваторії спостерігаються цілий рік. Північна межа моря йде уздовж мису Дарт, інші кордони проходять по материковій лінії. Карта моря Амундсена показує, що на південному сході воно сильно вдається в землю Мері Берд. Це околичний водойма, який відкритий на північ, тому його води вільно змішуються з водами океану. Площа моря приблизно дорівнює 98 тисяч кв. км. Показник середньої глибини становить 286 м.

Основна географічна характеристика

Море було позначено на честь норвезького дослідника полярних областей Руаля Амундсена. Разом з прилеглою частиною Південного океану море Амундсена є місцем скупчення Тихоокеанських льодів. Розглянутий водойма вважається самим важкодоступним, маловивченим і суворим морем в світі. Жодне судно ще не змогло досягти крижаного узбережжя моря Амундсена. І це не дивно, адже берега моря повністю покриті кригою. Вони являють собою крижані бар'єри і обриви, оточені припаєм. Через це море крижаний щит Антарктики розвантажується, в результаті чого щорічно формується величезна кількість айсбергів.

Шельф моря являє собою рівнину з невеликим ухилом до материка. Глибина біля зовнішнього краю шельфу становить 500 м. Рівний і крутий материковий схил має глибину близько 4000 м. Море Амундсена межує з морями Росса і Беллінсгаузена. Прибережна зона зайнята шельфовими і материковими льодовиками.

Кліматичні умови

Морська вода цілий рік має температуру нижче 0 градусів, так як акваторія знаходиться в антарктичній області. Влітку солоність води дорівнює 33,5 проміле. Над морськими просторами переважають повітряні маси з холодного материка. Лід покриває море весь рік. Водоймище вільно повідомляється з океанічними водами. У зимову пору року над акваторією повітря дуже холодний. Найнижча температура спостерігається з червня по вересень. На температуру повітря впливає швидкість і напрям вітру. Якщо на морі шторм, то на півдні моря температура досягає -35 градусів, а на півночі опускається до -50 градусів. При північних вітрах температура повітря трохи підвищується.

Влітку теплішає незначно і короткочасно. Найтепліші місяці на узбережжі моря Амундсена - лютий, січень і грудень. У лютому в північних районах повітря має температуру -8 градусів, а в південних областях досягає температури -16 градусів. У літній період по акваторії дрейфують льоди. На півдні моря утворюються незначні простору вільної води. Взимку ж все море покриває лід. Поверхневі шари води мають температуру -1,5 градуса.

Мешканці суворого моря

У морській воді є нототеніевих риби, які служать здобиччю для альбатросів і пінгвінів. У море Амундсена водяться кити, запливають в область скупчення льодів. До берегів Антарктиди підпливають касатки. На льодовиках мешкають тюлені, морські леопарди.


Автор: ВОтпуск.ру
Дата публікації: 14.11.2014


Фотографії моря Амундсена

Популярні статті



Новости