Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

maja2

У книзі Майкла Ко ( "МАЙЯ (ісчезнувашая цивілізація: легенди і факти)" (Москва, ЦЕНТРПОЛИГРАФ, 2003)) на стор. 219 про занніях майя про планети і зірки говориться наступне: В нашому розпорядженні є вкрай мало матеріалів, що дозволяють нам зрозуміти, що саме майя знали про зірок, але є дані про те, що в небі майя було сузір'я, зване ЦАБ (Брязкальце гримучої Змії), яке відповідало нашому сузір'ю Плеяд, і сузір'я Ак (Черепаха), що складається із зірок сузір'я Близнюків. Майя використовували їх для визначення часу в нічні години. Тому цілком розумно припустити, що у майя був свій зодіак.

Другий факт: в історії цивілізації майя виділяють два періоду, в який вони, в тому числі, займалися різними будівельними роботами по зведенню своїх міст на півострові Юкатан. І їх карта може нагадувати карту сузір'я Близнюків.

Внизу зліва показаний фрагмент сучасного зоряного неба в районі сузір'я Близнюків. А внизу праворуч показана карта розміщення міст майя на півострові Юкатан і сусідніх об'єктів давньої історії Центральної Америки (з книги Гуляєва "Америка і Старий Світ в доколумбової епохи", Москва, "Наука", 1968, стор. 87 с. 7) з можливими астрономічними аналогіями (в дужках) (з урахуванням того, що зірки рухаються відносно один одного і за тисячі років їх взаємне положення змінюється).

Деякі позначення: Області культур: I - "Теотіхуакан", II - Ольмеки, V - Сапоткі (можлива близькість ольмеків), VI - Майя. Міста: 1 Теотіхуакан (Сіріус), 2 - Чолула (Мірза - бета Великого Пса), 7 - Монте-Албан (пояс Оріона), 9 - Ла-Вента (зоряне скупчення лівіше Альхена?), 11 - Паленке (Альхена - гамма близнюків), 12 - Тонала (Бетельгейзе), 22 - Ушмаль (Поллукс), 23 - Чичен-Іца, 26 - Коба (Кастор), 28,30,31 - Наранхо, Бенці Велья, ішкун (Мебсута), 32 - Киригуа ( мю Близнюків), 33 - Копан (пропускна).

Характеристики деяких зірок: "Сіріус" (грец. - "Палючий") - найяскравіша зірка неба величиною мінус 1,4. Це біла зірка, знаходиться на відстані 8,6 світлових років від Землі. У неї є супутник - білий карлик 8-ї величини з періодом обертання 50 років ( "Сіріус Б" - його можна побачити тільки в дуже великий телескоп). "Процион" - 8-а по яскравості зірка (0,4). Це жовто-біла зірка, віддалена на відстань 11,4 світлових роки від Землі. "Гамма Малого Пса" - 170 світлових років (53 пса). "Плеяди" - це не сузір'я, а красиве зоряне скупчення (в цілому близько 100), розташоване на відстані 380 світлових років від Землі і знаходиться в сузір'ї Тельця - на розглянутій карті прямо нижче сузір'я Близнюків по екліптиці (ще нижче краю карти приблизно на 1 / 2 відстані від пропускна до низу карти).

Сузір'я Близнюків для південних широт знаходиться близько до зеніту. Для прикладу справа наводиться вид сузір'я в 12-00 годин (в полудень) в день літнього сонцестояння 23 червня 302 р.н.е. (Або для півночі 24-00 дня зимового сонцестояння 22 грудня того ж року) для широти сучасного міста Панами. Зеніт показаний хрестиком (вище якого - Процион). І можна порівняти з сучасним становищем сузір'я Близнюків щодо зеніту - див. На карті вище.

Серед стародавніх міст не тільки Центральної Америки, але взагалі Нового Світу своїми розмірами і архітектурою виділяється місто Теотіхуакан. Ця назва дали йому ацтеки, які вперше вступили в нього в XII столітті. І він до цього часу був вже неймовірно старим і так заріс рослинністю, що справляв враження елементів ландшафту, а не міських будинків. Точні межі його невідомі. Тільки центральна частина має 2,5 км в довжину і 1 км в ширину. Точний його вік невідомий. Деякі вчені вважають, що розквіт міста припав на період між 100 р до н.е. і 600 р н.е., в кінці якого його цивілізація гине в полум'ї гігантської пожежі. Інші вчені відносять розквіт місцевої цивілізації в більш ранній час - між 1500 і 1000 роками до н.е. Є й треті, які, ґрунтуючись на даних геологічних досліджень, відносять дату заснування міста під час до 4000 року до н.е. (До виверження вулкана Хітлі, розташованого неподалік).


Теотіхуакан (реконструкція). Вид на Дорогу Мертвих (іспанська назва) через піраміди Місяця (ацтекське). Зліва від Дороги - піраміда Сонця. Вдалині видніється комплекс "Цитаделі" (іспанська назва - майданчик розміром 15 гектарів оточена семиметрової стіною загальною довжиною 1,8 км. А всередині її перебуває "Храм Кецалькоатля").

Є ряд загадок в плануванні цього міста. По-перше, наявність трьох великих об'єктів типу трьох Великих пірамід в Гізі (Єгипет) з аналогічною системою відносних розмірів, висот і взаємного розміщення. Але якщо ці об'єкти співвідносяться з Поясом Оріона, то чи можна все місто одночасно співвіднести і з зіркою Сириусом? (Якщо за схемою з Поясом Оріона логічніше співвіднести Монте-Албан?) Поки складно відповісти на це питання, не маючи точних карт зоряного неба в відповідне давні часи. (Тим більше питання, - "в яке?"). Є тільки факт орієнтації осьової лінії об'єктів в Монте-Альбані (співвідношення з Поясом Оріона) - зміщення на 15 градусів вліво від осі північ-південь (точно напрямок на Теотіхуакан).

Що стосується значення зірки Сіріус (до речі, почитавшейся і у древніх єгиптян) і зірок сузір'я Малого Пса, то можна згадати відомості африканського племені догонів. Вони викладалися на сайтах Афрікана.ру , http://www.mbit.ru/~galaxy/sirius.html з посиланням на книгу інженерів В. Рубцова і Ю. Морозова "Таємниці століть", 1980 ( http://www.ournet.md/~mystery/nio/dogoni.html )
Нижче наводяться з них деякі фрагменти:

Земля Блідого Лиса

Догони - невеликий землеробський народ, що живе в основному на плато Бандігара (Республіка Малі), куди вони прийшли між X і XIII століттями .... Починаючи з 1931 року, група французьких вчених ... вивчала побут і світогляд догонів. Результатом цієї величезної роботи стала книга "Блідий Лис" (названа так по імені одного з найпопулярніших персонажів догонской фольклору) [в якій] викладено і прокоментовані міфи догонів про створення всесвіту і історії людського роду .... У догонів міфи можуть розповідати лише олубару - члени Ава (Товариства масок), які пройшли спеціальну підготовку і знають особливий "мова сиги" - сиги зі.

далекі орбіти

Дивно, але факт - єдина відома в даний час інформація про вибух Сіріуса В виходить саме від догонів. Олубару повідомили французьким дослідникам, що незабаром після появи людей на Землі супутник Сіріуса - зірка По - раптово спалахнув, а потім почав поступово тьмяніти і через 240 років став абсолютно невидимий .... Догони не тільки відзначили сам факт зміни яскравості Сіріуса, але і прекрасно розібралися, що вибухнув не він, а його супутник, відомий нам як Сіріус В, а догонам - як По толо, зірка По.

Ще в 1950 році М. Гріоль і Ж. Дитерлен в "Журналі товариства африканістів" звернули увагу на незвичайні уявлення догонів про Сіріуса: ця зірка вважалася потрійний, а головний компонент іменувався Сиги толо, а супутники його - По толо і Еммі йа толо. Тут слід зауважити, що наздоганяння ділять всі небесні тіла на планети, зірки і супутники. Зірки іменуються толо, планети - толо таназе ( "зірки, які рухаються"). Перші входять в сім'ю зірок, які не звертаються (навколо іншої зірки) - толо дігелеле тогу; другі - в "сім'ю зірок, які звертаються" - толо гону тогу. Супутники називаються толо гонозе - "зірки, які описують кола". ...

Зірка По - біла, як зерно по (фоніо, різновид проса). У святилищах догонів ця зірка символізується дуже білим каменем. Період обертання За толо навколо Сиги толо становить 50 років (сучасні дані: 49,9 року). Ця зірка має невеликі розміри при величезному вазі і щільності: "Вона найменша і найважча з усіх зірок". Згідно поглядам догонів все речі в світі складаються з чотирьох основних елементів - землі, води, повітря і вогню. В За толо елемент "земля" замінений "металом" у всіх його видах і особливо вигляді "Сага". Це метал "більш блискучий, ніж залізо, і такий важкий, що всі земні істоти, об'єднавшись, не змогли б підняти і частки".

Але якщо тотожність За толо і Сіріуса В навряд чи можна ставити під сумнів, то з Еммі йа толо положення не настільки просто. Сучасної астрономії другий супутник Сіріуса невідомий, хоча протягом останніх десятиліть астрономи різних країн неодноразово висловлювали припущення про існування в цій системі ще однієї зірки. Цікаво й уявлення догонів про те, що Еммі йа толо обертається навколо Сиги толо по довшій траєкторії, ніж зірка По, а період обертання становить ті ж 50 років. Зірка Еммі йа дещо більше, ніж По толо, і в 4 рази легше. Ще її називають "маленьким сонцем жінок" - йау най даги. Зазначений період обертання видається сумнівним: довша траєкторія передбачає, взагалі кажучи, і більший період.

На краю Чумацького шляху

Але приклад з Сіріусом не поодинокий. Догони знають, що зірки "віддалені від Землі, близько до якої знаходиться тільки Сонце". Сіріус, іменований "пупом світу", грає головну роль в групі зірок, що включає сузір'я Оріона і деяке число прилеглих (на небосхилі) зірок. До останніх відносяться Плеяди, "зірка Козячого Пастуха" - Енегерін толо (гамма Малого Пса), Тара толо (Процион) і ін. Сукупність цих світил становить "внутрішню" систему зірок (або "опору основи світу"), яка, на думку догонів , безпосередньо бере участь в житті і розвитку людей на Землі. "Зовнішня" ж система складається з інших, більш далеких світил, "в меншій мірі втручаються в людське життя". Ця система утворює "спіральний зоряний світ" - Йалу уло, - який можна спостерігати на небі у вигляді Чумацького Шляху. Олубару вважають, що Йалу уло обертається навколо осі, що проходить через Полярну зірку і сузір'я Південного Хреста. (Насправді полюси Галактики проектуються: північний - на сузір'я Волосся Вероніки, південний - на сузір'я Скульптора. Цікаво, однак, що вісь Полярна - Південний Хрест лежить майже в одній площині з віссю Галактики і "майже" - розбіжність становить 50-70 - перпендикулярна до неї). Таких "спіральних зоряних світів", або, за сучасною термінологією, галактик, у всесвіті нескінченно багато, а сама всесвіт "нескінченна, але вимірна".

Більш того: вона населена різними живими істотами. На "інших землях", на думку догонів, є "рогаті, хвостаті, крилаті, що плазують люди". Що стосується рослин, то, наприклад, насіння гарбуза і щавлю "перед тим, як потрапити на Землю, лягли на край Чумацького Шляху" і "проросли в усіх світах всесвіту". ...

Про будову сонячної системи Наздоганянням також дещо відомо. Правда, для них вона складається лише з п'яти планет - Венери, Землі, Марса, Юпітера і Сатурна. Разом з тим наздоганяння знаю, що Сонце обертається навколо своєї осі, а Земля "крутиться навколо себе і пробігає, крім того, велике коло адун дігілі -" коло світу "- як дзига, обертання якого супроводжується ще й переміщенням". Місяць - Ії пилу - "суха і мертва", і вона крутиться навколо Землі. У Юпітера - Дана толо - є чотири супутники, зображуваних як чотири невеликих каменю поруч з каменем побільше (що символізує планету), а у Сатурна - Йалу уло толо - "постійне гало" (тобто кільце). Дана толо (Юпітер), Толо йазу (Венера), Йапуну толо (Марс), Йалу уло толо (Сатурн) обертаються навколо Сонця. Кажуть: "Юпітер слід за Венерою, повільно обертаючись навколо Сонця".

Разом з тим наздоганяння не знають про існування зовнішніх планет і Меркурія (якщо не ототожнювати останній з Йазу дана толо - "зіркою, яка супроводжує Венеру").

космічний ковчег

"Блідий Лис" Йуругу є героєм великого циклу міфів. Він символізує собою посуху, пітьму, безлад і є протилежністю вологи, світла, порядку в особі Номмо. ... Один з малюнків, виконаних в типовій для догонів "багатозначною" манері, зображує серед іншого і те, що "Лис спустився в ковчезі зі зірки За". На іншому малюнку показані Сонце і Сіріус (причому діаметр Сіріуса перевищує діаметр Сонця), з'єднані кривої, що закручується навколо кожного з світил. ...

Втім, не один тільки Лис висаджувався на Землі. Трохи пізніше інший "ковчег" переніс на нашу планету Номмо (зображуваного напівлюдиною-напівзмія з гнучкими кінцівками без суглобів, червоними очима і роздвоєним язиком), разом з яким і прибутку і предки людей. Цей ковчег приземлився після восьмирічних "хитань" в небі, "повітряним вихором хмару пилу". "Люди, які під час спуску і в момент удару при посадці бачили блиск Сиги толо, присутні тепер при першому сході Сонця, яке піднялося на сході і з цього моменту освітило всесвіт ..."


Скульптура "Людина в змії" з ольмекской розкопок в Ла-Вента

Спуск ковчега зображений (в символічній манері) на фасаді догонской святилища. Ромби символізують "чотирикутне небесний простір", прямокутники - "четерхстороннее" "земне". Між цими фігурами, у верхній частині фасаду, зображені зірки За толо і Еммі йа толо, а також "теоретичне небесне місце, де знаходиться Номмо ді". Іноді це "теоретичне місце" ототожнюється в Енегерін толо - гамою Малого Пса. Що спонукало догонів "поселити" Номмо на не яскравою зірці не такого вже помітного сузір'я?

І все-таки, незважаючи на окремі привабливі моменти, доводиться зробити висновок, що "контактні" мотиви в міфології догонів дуже невиразні. Сам сюжет про появу предків з неба для Африки не новий і не так уже й незвичайний. Не май наздоганяння настільки точних знань про всесвіт, він навряд чи б привернув особливу увагу в плані проблеми палеоконтакта. Але коли повідомляється про зірку, невидимою без телескопа, точно описується її характеристика і йдеться, що хтось Йуругу прибув з цієї зірки, мимоволі замислюється.

Повертаючись до міста Теотіхуакане, можна відзначити одну його особливість: поруч з ним є мережа "островів" інтенсивного землеробства з каналами для води - "чинампа". Кожен острів має близько 90 м довжини і 4,5-9 м ширини. Так ось (книга В.І.Гуляева, стор. 86-88):

Як показала аерофотозйомка, вся мережа каналів в Шочімілько орієнтована не точно по сторонах світу, а з відхиленням на 15-17 градусів від істинного заходу. Точно так же ... були орієнтовані вулиці древнього Теотіхуакан і канали всіх інших "чінамповое" містечок долини Мехіко.

Грем Хнекок визначає відхилення "Дороги Мертвих" в 15 градусів 30 хвилин на північний схід. Між іншим, якщо лінію від Теотіхуакан, отклоняющуюся від напрямку на північ на 15-17 градусів, продовжити в бік Європи, то можна потрапити в точку, приблизно рівну можливого колишньому (до 1лінія 2000 років тому) місця Північного полюса (яке обговорювалося на сторінці tls.htm ).

Але для такого припущення було б корисно дізнатися орієнтацію осьових в інших містах Центральної Америки. І як показують схеми в книзі Грема Хенкока, вони теж мають відхилення. Наприклад, в місті Ушмаль - приблизно на 18 градусів на схід, в місті Чічен-Іца - 20 градусів. Але ці міста вважаються майянской і їх орієнтація могла залежати від якихось інших цілей. А ось у комплексу Ла-Вента відхилення від вертикалі - 8 градусів (на жаль Хенкок не вказав, в який бік). Але якщо на схід, то перетин її продовження з продовженням осьової з Теотіхуанака має відбутися саме десь в обговорювався місці (на сторінці tls.htm )).

Але знову виникає питання, а чи є приклади рукотворних об'єктів в Америці, вік яких більш-менш точно оцінюється багатьма тисячами років до нашої ери? Схоже, що є. Цитата з книги Г.Хенкока "СЛІДИ БОГОВ", С. 109:

Трохи південніше університетського містечка Мехіко, неподалік від автостради, що сполучає столицю з Куернавака, стоїть кругла ступінчаста піраміда, вельми складна за своєю архітектурою (з чотирма галереями і центральної сходами). Вона була частково розчищено в 20-і роки з-під шару лави. На майданчик були запрошені геологи, щоб датувати лаву. Вони провели докладне дослідження і, на превеликий подив, дали висновок, що вулканічне виверження, яке повністю погребло три сторони цієї піраміди (а потім і 150 кв. Км навколишньої території), відбулися щонайменше 7000 років тому.

І кілька ілюстрацій з книги Майкла Ко (приклади скульптурного творчості майя):

Зоряне скупчення лівіше Альхена?
Але якщо ці об'єкти співвідносяться з Поясом Оріона, то чи можна все місто одночасно співвіднести і з зіркою Сириусом?
Якщо за схемою з Поясом Оріона логічніше співвіднести Монте-Албан?
Тим більше питання, - "в яке?
Що спонукало догонів "поселити" Номмо на не яскравою зірці не такого вже помітного сузір'я?
Але знову виникає питання, а чи є приклади рукотворних об'єктів в Америці, вік яких більш-менш точно оцінюється багатьма тисячами років до нашої ери?

Новости