Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Фото риби пангасіус: зовнішній вигляд і середовище проживання, рибні господарства і вибір продукту

  1. Пангасіус, фото
  2. Чим харчується і скільки живе пангасіус?
  3. Риба з В'єтнаму
  4. Як виглядає пангасіус в магазині?

Завдяки своїй демократичної ціною все частіше   риба пангасіус   стала з'являтися в нашому раціоні Завдяки своїй демократичної ціною все частіше риба пангасіус стала з'являтися в нашому раціоні. Ця стаття освітить процеси виробництва і дасть поради щодо вибору.

Багато хто думає, що ця риба живе в солоній воді, але це не є дійсністю. Все сімейство даного виду - прісноводне, мешкає в озерах і річках Східної Азії, в основному в річках Меконг і Чаупхрай. Пангасіус - риба промислова, є основним видом, вирощуваних в басейні річки Меконг.

Пангасіус, фото

Зовнішній вигляд і середовище проживання

Її активно розводять в спеціальних рибних фермах в основному в'єтнамці, менш значущі господарства знаходяться в Камбоджі і Таїланді. Висока плодючість пангасіуса і легкість вилову личинок в річці зумовила його популярність.

Пангасіус має другу назву, повністю характеризує його. Рибу також називають акулячим сомом. Він має уплощенную форму тіла без луски, маленьку приплющену голову, великі очі і акулячий плавник, що включає шість променів. Від сома він взяв дві пари вусиків, верхні зазвичай коротше нижніх, плавники мають темно-сіре або чорне забарвлення. Акулячий сом має дрібні, але гострі зуби.

Молодняк покритий чорними смужками, дорослі особини забарвлені в монотонно сірий колір, зустрічаються з сріблястими відливами з боків, а також зеленуватим відтінком. Чорні смуги зберігаються уздовж анального плавника і кожній долі хвостового плавника.

Молодняк пангасіуса можна побачити в акваріумі в якості домашнього вихованця. Але через складнощі догляду його зазвичай не рекомендують тримати в неволі як декоративний вигляд.

Чим харчується і скільки живе пангасіус?

Це всеїдний вид, його раціон повниться комахами, вищими рослинами, водоростями, зоопланктоном, доросла особина може поласувати фруктами, ракоподібними і рибою Це всеїдний вид, його раціон повниться комахами, вищими рослинами, водоростями, зоопланктоном, доросла особина може поласувати фруктами, ракоподібними і рибою.

Акулячий сом на волі може прожити довге життя, протяжністю понад 20 років. За цей час він досягає 130 см у довжину і ваги понад 44 кг.

Статева зрілість у самок наступає в трьох років, самці ж готові розмножуватися вже до другого року життя. Самка вагою в десять кілограм здатна привести на світ понад один мільйон ікринок. На волі нерест відбувається двічі на рік, в той час як в господарствах В'єтнаму помічені регулярні нересту з проміжками в 6-17 тижнів.

Риба з В'єтнаму

виробництво

Всі компанії з виробництва пангасіуса знаходяться в дельті Меконг Всі компанії з виробництва пангасіуса знаходяться в дельті Меконг. Зо два десятки років тому виникло фермерське виробництво пангасіуса, орієнтоване на внутрішній ринок. Одинадцять років тому рибу стали експортувати і це спричинило за собою розвиток всієї індустрії: за цей час у В'єтнамі було організовано чимало компаній, які зосередили в своїх руках всі етапи виробництва від малька до кінцевого продукту, а також забезпечили роботою двадцять тисяч чоловік.

Меконг не є чистою рікою і купатися там навряд чи можна без ризику. Напевно в цьому і полягає одна з причин настороженого ставлення до пангасіус усього світу.

Для вирощування риби вода дійсно береться з річки, але риба росте і харчується не в самій річці, а в спеціально викопаних для цього ставках, де вода проходить очистку та аерується. Таких ставків велика кількість. Як і будь-яку фермерську рибу, пангасіуса годують спеціальними гранулами. У них входять відходи риби, що є нормою, так як в дикій природі одна риба поїдає іншу, мінерали та макуху (відходи від виробництва соняшникової олії).

У Норвегії та Чилі процес годування риби відбувається напівавтоматичним або автоматичним методом, в'єтнамці ж це роблять своїми руками - мішки з кормом вантажать на пліт. В'єтнамські чоловіки зупиняють пліт на середині ставу і лопатами скидають корм рибам. Вода в цей час виглядає киплячій від бажаючих підкріпитися.

На відміну від сьомги, яка входить в зрілий вік два-три роки, пангасіус зростає швидко, всього шість місяців. Після того як риба набрала потрібної ваги, її витягують зі ставка разом з водою і вантажать в спеціально обладнану машину, куди подається кисень, потім її доставляють на фабрику.

Майже всі операції відбуваються вручну, в цьому в'єтнамське виробництво схоже з китайським. Рибу умертвляють спеціально навчені чоловіки уколом ножа під зябра, потім її поміщають в спеціальний бойлер з охолодженою водою. Після цього інші фахівці ріжуть пангасіуса на філе, цей процес займає в середньому три секунди. Відходи від виробництва, тобто голови і хребти перепаливаются на борошно або йде на виробництво корму тієї ж риби.

Всі заводи неймовірно чисті, так як дотримуються найжорстокіші санітарні норми. Працівники одягнені в блакитні сорочки, чорні штани, на голові не видно жодної волосини, так як покрита білим головним убором, відкриті тільки очі, вся інша частина обличчя прихована під респіратором, працюють в рукавичках і фартухах. Будь-який європейський інспектор, що приїжджає з контролем, залишається задоволеним.

Нарізане вручну філе подається на спеціальний валик, де два фахівця з його допомогою зрізають з філе шкіру, вона не завжди відмінно зрізається, тому її дочищают вручну. Дана операція одна з небагатьох, робить машинним способом. Після того як риба оброблена, її заморожують і пакують.

В'єтнам в основному є експортером філе в Європу. Пангасіус - риба дуже жирна, тому вона обробляється до повністю обрізаного філе (well trimmed філе). З неї зрізається шкіра, кістки і жир.

Як виглядає пангасіус в магазині?

Як вибрати пангасіус?

Пангасіус не краще і не гірше іншого фермерської риби. Є його можна і він точно не гірше будь-якої "фермерської" курки, яку "від душі" шпигують антибіотиками.

Якщо ви зважилися на покупку пангасіуса, то прислухайтеся до порад:

  1. Ніколи не беріть філе. Так як все філе ін'екціруют спеціальним складом під час проведення. Для чого це роблять? Для збільшення ваги звичайно ж. Хоч і виробники стверджують, що хімікалії ці нешкідливі, але навряд чи комусь захочеться їх вживати до того ж ще за власні гроші. Також для збільшення маси існує так званий глейзінг, при якому заморожена риба покривається кіркою льоду. Глейзінг гарний тільки в тому випадку, якщо у нього тонка кірка, яка захищає продукт від обвітрювання, але багато виробників їм зловживають і доводять відсоток води до 30%.
  2. Вибирайте стейк або тушку. Ін'екціровать стейк або тушку за технологією виробництва неможливо. Тому продукт відповідає ціні. Оцініть поглядом кількість льоду, пам'ятайте, якщо риба дорожче, то вона краще. Тушка не повинна мати плечову кістку. Стейк повинен виглядати апетитно і бути зручний для смаження. Приємний зовнішній вигляд він приймає, коли рибу нарізали після заморозки.

Максимальна користь від риби можлива тільки в разі її зростання в диких умовах, а не на фермі. Проте при достатній нагляд за виробництвом, зберігаються її корисні якості.

риба пангасіус

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Чим харчується і скільки живе пангасіус?
Як виглядає пангасіус в магазині?
Як вибрати пангасіус?
Для чого це роблять?

Новости