Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чорне море

  1. Корисні посилання

Чорне море

Чорне море

Чорне море - внутрішнє море басейну Атлантичного океану, що омиває береги України , Росії, Грузії, а також Румунії, Болгарії та Туреччини. Керченською протокою воно пов'язане з Азовським морем, протокою Босфор - з Мармуровим морем і протокою Дарданелли - з Середземним морем.

Чорне море носило в минулому різні назви. Стародавні греки називали його Понтом Аксінськім (грец. - "негостинне море"), а згодом, після успішної колонізації його узбережжя, - Понт Евксінський ( "гостинне море"). Ним проходили важливі торговельні шляхи, що зв'язували античні держави і племена Північного Причорномор'я з Південним Причорномор'ям і Середземномор'ям. Деякі античні письменники (Феокрит, Сенека, Лукіан) називали це море Скіфським. З IX століття в "Повісті временних літ", в арабських (Аль Масуді) та західних (Гельмольд) джерелах Чорне море називали Руським. У Київському літописі - Понтійським (або Понетскім) морем. Згодом прищепилося у різних народів сучасна назва "Чорне море". Можливо, через чорний колір води на значній глибині, можливо завдяки його бурхливості. А можливо і тому, що розчинений у морській воді сірководень призводив до того, що днища суден, якоря та інші металеві предмети, занурені в воду, набували чорний колір через окислення.

Площа моря - 422 тис. Км :, загальний об'єм води 547 тис. Км куб, середньостатистична глибина 1.271 м, максимальна - 2.245 м. Довжина берегової лінії складає 4.090 км. Протяжність Чорного моря між західними і східними точками близько 1.167 км, між північною і південною - 624 км. Береги Чорного моря розчленовані мало, переважно гористі, обривисті. Найбільший півострів - Кримський, найбільші затоки (біля берегів України) - Каркинитский, Каламитский, Феодосійський, Ягорлицька, Джарилгацький. Островів мало (Зміїний, Березань, Джарилгач). Поширені намивні піщані коси (Кінбурнська, Тендрівська та інші).

В межах України в Чорне море впадають Дунай, Дністер , Південний Буг, Дніпро , Які мають великий вплив на формування його водного балансу.

Існування Чорного моря бере початок з океану Тетіс (30-40 млн. Років тому), з якого утворилися солоні Сарматське і меотичних і прісне Понтічное моря. Сучасні риси Чорного і Азовського морів придбав Древнеевксінскій басейн 400-500 тис. Років тому. Зв'язок з Середземним морем виникла 100-150 тис. Років тому (Карангатское море), припинилася 18-20 тис. Років тому (Новоевксінськое опріснене море), встановилася в 7-5 тис. До н.е. і існує понині. Є й інші припущення щодо виникнення Чорного моря.

Корисні посилання

Більше про кліматичні умови Чорного моря

інформація про рибу Чорного моря на сайті Державного агентства рибного господарства України .

Новости