Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи потрібен закордонний паспорт в Калінінград: оформлення УПД і УПД-ЖД

  1. Особливості відвідування Калінінграда для росіян
  2. На поїзді
  3. придбання квитка
  4. причини відмов
  5. УПД-ЖД
  6. Посадка в поїзд
  7. Отримання УПД-ЖД в поїзді
  8. Автомобілем
  9. автобусом
  10. літаком
  11. Поромом з Усть-Луги
  12. Подорож з дітьми
  13. Як потрапити в Калінінград без закордонного паспорта
питанняВідповідь Чи потрібен росіянам закордонний паспорт для відвідування Калінінграда.

Необхідність наявності закордонного паспорта при відвідуванні Калінінграда визначається обраним способом пересування. Чи достатньо тільки російського паспорта, щоб поїхати в Калінінград на поїзді? Через необхідність перетину кордонів сусідніх європейських країн, для залізничного подорожі в Калінінград потрібно як російський, так і закордонний паспорт. Також доведеться заповнити анкету для оформлення спрощеного проїзного документа. При відкритій шенгенській візі анкета не заповнюється. У чому полягають особливості поїздки в Калінінград на машині? Автомобіль повинен відповідати технічним вимогам, в тому числі за викидами забруднюючих речовин, мати Зелену Карту. Водій повинен бути готовий до проїзду по платних дорогах і мати прописаний неформальний маршрут в обидві сторони. Для всіх мандрівників необхідно оформити шенгенську або транзитне дозвіл. Які документи потрібні для подорожі в Калінінград на автобусі? Такий вид пересування потребують проходження митниці, на якій попросять закордонний паспорт з відкритою шенгенською візою, і медичну страховку, термін якої покриває період перебування на території Європи. Чи потрібен закордонний паспорт для перельоту в Калінінград? Закордонний паспорт і віза для такої подорожі не потрібні. Чи є візові обтяження в рамках подорожі в Калінінград на поромі з Усть-Луга? Дане судно є російською власністю, тому ні віза, ні закордонний паспорт для подорожі не знадобляться. Які документи потрібні під час поїздки в Калінінград для дітей? Якщо подорож проходить на літаку або поромі, то на кожну дитину варто взяти тільки свідоцтво про народження. У разі, якщо поїздка здійснюється на машині, автобусі чи поїзді, дітям знадобляться закордонні паспорти, шенгенські візи, медичні туристичні страховки і (при необхідності) дозволу на вивезення неповнолітніх за кордон (буде потрібно вказати всі країни, через які проходить маршрут).

У Міністерстві туризму Калінінградської області констатують значне збільшення числа відвідали в регіон за останні 10 років. Якщо до 2010 року ця цифра ледь досягала позначки в 300 тисяч, то з 2010 року вона стабільно росла на 10-15% в рік, і вже до кінця 2017 го перевалила 1,5 млн. У 2018-му очікується подальше підвищення даного показника. Регіон здатний приймати до 2,5 млн туристів щорічно.

Примітно, що з 1,5 млн побували тут, більшу частину (77%) склали громадяни Росії, трохи менше було німців - 20%, що пояснюється давніми культурними зв'язками і історією міста. При цьому за даними з відкритих джерел, близько 80% росіян зовсім не мають закордонні паспорти.

При цьому за даними з відкритих джерел, близько 80% росіян зовсім не мають закордонні паспорти

Чи потрібен закордонний паспорт в Калінінград - залежить від обраного способу пересування для запланованої поїздки.

Виходить, щоб поїхати в Калінінград, наявність такого документа і тим більше шенгенської візи не є обов'язковими умовами, проте, тут є кілька нюансів.

Особливості відвідування Калінінграда для росіян

Калінінградська область серед інших регіонів Росії має особливий статус лише через географічних особливостей, тому ніяких інших перешкод для його відвідування у туристів не виникає.

Калінінградський регіон не має морський або сухопутного кордону з основною частиною РФ і сусідить з Польщею і Литвою.

Дивлячись на фізичну карту світу стає зрозуміло - для того, щоб потрапити в сюди, потрібно, як мінімум, двічі перетнути кордон, а значить, побувати на території іншої держави.

Але все ж не варто поспішати платити держмито і оформляти в МФЦ або на порталі держпослуг закордонний паспорт в Калінінград. В'їзні тонкощі і обмеження залежать від умов і способу подорожі.

На поїзді

Залізничне напрямок до Калінінграда вважається популярним, але не найнадійнішим варіантом дістатися до західної точки РФ. Хоча РЖД роблять все можливе, щоб перевезти максимальне число пасажирів: змінюють склади на більш комфортні, вводять фірмові поїзди.

Купівля залізничного квитка до Калінінграда і його користування має свої особливості.

придбання квитка

На поїзди, що прямують до Калінінграда швидким транзитом по Прибалтиці, наприклад, Краснодар-Калінінград, покупка квитка в інтернеті не передбачена. Офіційно це можна зробити тільки на вокзалі.

Там слід показати касиру паспорт РФ і закордонний, відповісти на ряд питань, заповнити анкету особистих даних для отримання УПД-ЖД , Залишити свої контактні дані. Касир виписує квиток і робить запит в Литовське Посольство для отримання УПД - спрощеного проїзного документа. Приблизно через добу турист в тій же касі або по телефону дізнається чи отримав він дозвіл на в'їзд або відмову.

У разі якщо у пасажира є відкрита шенгенська віза, він може минути питання УПД і просто купити квиток в касі. При цьому з кількості дозволених до перебування в Шенгенській зоні днів віднімається час дороги, ставляться штампи в'їзду і виїзду.

причини відмов

Незважаючи на те що зараз Посольства країн Шенгенського договору зобов'язані мотивувати свої негативні відповіді в візі, на ділі від них приходить лише формальна відписка про те, що претендент не підпадає під такий-то параграф довгого закону.

Відмова литовської сторони може бути викликаний недовірою консульських працівників до мети поїздки, фінансового забезпечення туриста, справжності його документів.

В цьому випадку квиток можна здати в касу вокзалу і отримати назад його 100% -ю вартість.

УПД-ЖД

Абревіатура УПД-ЖД розшифровується як спрощений проїзний документ, транзитна віза, яка працює лише в разі проходження через Литву на поїзді.

Обов'язкові умови:

  • віза дійсна три місяці;
  • термін перебування в Литві не більше шести годин;
  • тільки для залізничного транспорту.

За шенгенської туристичної візи мандрівник може виходити з поїзда, міняти маршрут.

Посадка в поїзд

Слід розуміти всю відповідальність.

  • По-перше, відповідно до УПД категорично не можна залишати склад в Литві, навіть вихід на перон вважається візовим порушенням.
  • По-друге, в такій подорожі доведеться витримати суворий контроль литовських прикордонників, значить, треба уважніше перевірити свій багаж і документи.

Посадка здійснюється по залізничних квитках.

Отримання УПД-ЖД в поїзді

Сівши в потяг згідно купленого квитка, пасажир через якийсь час отримує свій УПД-ЖД, який видає консульський працівник. Цей документ дозволяє транзитом перетнути Литву туди і назад.

Проїхати по самому регіону таким транспортом не складає труднощів, наприклад, на електричку Калінінград-Зеленоградск квиток абсолютно звичайний, бо не передбачається перетину кордону.

Автомобілем

Нерідко автотуристи включають Калінінград в список місць, обов'язкових до відвідування, при поїздах в країни Європи. Регіон багатий на курортні зони, унікальні заповідники і старовинну архітектуру, а Балтійське море нікого не залишить байдужим.

Машина відкриває безмежні можливості в подорож, свободу вибору, але має свої особливості.

По-перше, автомобіль повинен бути правильно підготовлений до поїздки через європейські країни:

  • придбана Green Card - аналог російського ОСАГО;
  • дотримані технічні вимоги щодо шкідливих викидів авто, вибору шин (шипи або фрикційні), роботі освітлювальних приладів, наявності аптечки, вогнегасника, світловідбивними жилета на кожного пасажира і т. п .;
  • вирішене питання з проїздом по платних дорогах.

;   вирішене питання з проїздом по платних дорогах

По-друге, автотуристам належить пройти прикордонні переходи, митниця висуває свої вимоги до майна на в'їзд і виїзд з РФ і ЄС. До того ж черги на кордоні можуть порушити всі плани швидше дістатися до Калінінграда.

По-третє, доводиться вирішувати візові питання:

  • самостійно отримувати шенгенську або транзитне дозвіл, маючи стандартний пакет паперів на в'їзд і документи на машину;
  • прописати неформальний маршрут туди і назад, надавати його в посольство для отримання візи і потім слідувати по позначених точках;
  • при поїздці враховувати правило 90/180 або 180/365 і не порушувати терміни перебування.

Що стосується маршруту подорожі в Калінінград, немає однозначного варіанту, який з них краще. Це залежить, звідки планується виїзд, наприклад, з Москви простіше їхати через РФ до Бреста, потім по Польщі до Варшави і дорога на Гданськ. Хтось вважає за краще не доїжджати 360 км до кордону з Польщею і під Мінськом йти сторону Прибалтики. Туристам з Пітера вигідніше тримати курс на Естонію, далі Латвію і Литву.

автобусом

Щодня в Калінінград відходять комфортабельні автобуси з Москви, Мінська, Санкт-Петербурга. Ними активно користуються калінінградців, приватні підприємці, туристи, які віддають перевагу бюджетний, але гідний відпочинок.

З Прибалтики, Північно-Західного регіону Росії і Республіки Білорусь найпопулярнішим напрямком вважається польський Гданськ, а не Калінінград, до якого ще залишається трохи більше 100 км і прикордонний перехід.

Для автобусної поїздки в найзахідніший місто РФ буде потрібно закордонний паспорт із шенгенською візою, медична страховка на час перебування на території Зони.

Недорога вартість квитків, в порівнянні з авіа або витратами при поїздці на особистому авто, з лишком компенсується втраченим даремно часом, шлях може зайняти близько двох діб. І хоча на кордоні, наприклад, РБ-Польща ( «Варшавський міст» в Бресті), є окремий коридор, виділений спеціально для автобусів, прикордонна перевірка може затягнутися на кілька годин. Такі затримки необхідно враховувати при плануванні подорожі, особливо якщо Калінінград не є кінцевою точкою призначення або суворі рамки відпустки.

літаком

Лідер серед всіх інших способів потрапити Калінінград. Долетіти з Москви можна всього за 1 годину 40 хвилин, але при цьому потрібно враховувати час на те, щоб дістатися до аеропорту, пройти паспортний контроль, отримати багаж.

Розклад авіарейсів складено таким чином, щоб пасажири не витрачали весь день на поїздку, є ранні і нічні перельоти.

До плюсів такого способу пересування також відносять:

  • високу швидкість, з якою долається відстань, а значить, економію часу;
  • не потрібно візи і закордонного паспорта.

З мінусів:

  • висока вартість авіаквитків, особливо якщо поїздка планується всією сім'єю;
  • часті затримки і скасування рейсу через погодні умови.

При цьому літак вважається оптимальним варіантом, щоб з'їздити в Калінінград і не обтяжуючись зайвими документами, проходженням кордону та іншими бюрократичними моментами.

Поромом з Усть-Луги

Шлях на паром Усть-Луги-Калінінград займає 48 годин, до яких додається час, витрачений на проходження митниці. Такий спосіб подорожувати ставитися, скоріше, до незвичайних і пізнавальним, ніж вигідним.

Якщо вибір туриста все ж упав на нього, відзначимо, що ні закордонного паспорта, ні візи в даному випадку не знадобляться, т. К. Судно вважається власністю Російської Федерації.

Подорож з дітьми

Пакет документів для поїздки в Калінінград на дитину так само, як і на дорослого, залежить від способу пересування:

  • на літаку прямим рейсом і поромі з маршрутом Усть-Луги-Балтійськ - ніяких паперів, крім свідоцтва про народження, при купівлі квитка не потрібно;
  • на поїзді прямого призначення - УПД з обов'язковим запитом до Посольства Литви, закордонний паспорт (якщо не вписаний в батьківський);
  • на автобусі або автомобілі - закордонний (якщо не вписаний в батьківський), шенгенська віза (може бути транзитна), дозвіл на вивезення неповнолітньої за кордон із зазначенням всіх країн, по якому проходить маршрут (якщо не супроводжує батько або мати), медична туристична страховка.

Поїздка в Калінінград з дітьми на автобусі або машині нічим не відрізняється від стандартної в ЄС, єдиний момент - шенгенська віза може бути транзитною.

Якщо маршрут проходить через РБ, то ніяких додаткових документів не треба, єдиний митний простір дозволяє приватним особам подорожувати без проблем, але білоруські прикордонники можуть попросити пред'явити закордонний паспорт.

Як потрапити в Калінінград без закордонного паспорта

Щоб зробити це, досить вибрати літак або парою. Прямий авіарейс зі столиці (Москва-Калінінград) або з найбільших міст країни (Санкт-Петербург-Калінінград, Новосибірськ-Калінінград, Адлер (Сочі) - Калінінград, Сімферополь-Калінінград) гарантує сусіднім державам, що мандрівник жодним чином не зможе опинитися на їхньому території без спеціального на те дозволу. Саме тому ні віза, ні закордонний паспорт при прямому перельоті в Калінінград, взагалі, не потрібно, достатньо посвідчення особи Російської Федерації.

Оформлення транзитної візи в Калінінград займає від 10 до 30 днів .

Візу до Литви можна оформити в консульському відділі Посольства Литви в Москві, візових центрах в Москві і 13 містах Росії.

Найдорожча з усіх віз до Польщі для росіян в 2019 році - експрес, за неї беруть 70 EUR, за національну - 60 EUR, інші коштують 35 EUR.

Дітям також потрібна віза для в'їзду в Гібралтар - вона може бути видана як безпосередньо самому неповнолітньому, так і вклеєна в паспорт одного з батьків.

Що стосується подорожі на поромі з Усть-Луги в Балтійськ, то закордонне посвідчення особи і віза також не потрібні. Однак, такий спосіб відвідування Калінінградського регіону пов'язаний з втратою зайвого часу через оформлення на митниці і складнощами трансферу з порту Балтійська до обласного центру.

Чи достатньо тільки російського паспорта, щоб поїхати в Калінінград на поїзді?
У чому полягають особливості поїздки в Калінінград на машині?
Які документи потрібні для подорожі в Калінінград на автобусі?
Чи потрібен закордонний паспорт для перельоту в Калінінград?
Чи є візові обтяження в рамках подорожі в Калінінград на поромі з Усть-Луга?
Які документи потрібні під час поїздки в Калінінград для дітей?

Новости