Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Біометричний закордонний паспорт нового зразка: як його оформити і отримати в 2019 році

  1. У чому відмінності біометричного паспорта
  2. де оформити
  3. Документи для оформлення
  4. Вимоги до фото
  5. Правила заповнення анкети
  6. отримання

Зовсім недавно у росіян з'явилася можливість отримати біометричний закордонний паспорт. Подібні технології вже давно використовуються в Європі та США, тепер вони з'явилися і в нашій країні. Паспорт нового зразка має додатковим захистом завдяки внесеним цифрових даних, за допомогою яких ідентифікація особистості проходить швидше. Деяких налякало припущення, що електронний чіп використовується для стеження. Але краще не піддаватися манії переслідування, а отримати всі можливі вигоди з нового документа.

Але краще не піддаватися манії переслідування, а отримати всі можливі вигоди з нового документа

У чому відмінності біометричного паспорта

Раніше був тільки один варіант закордонного паспорта, тепер в ФМС обов'язково запитають, який паспорт ви хочете оформити - старого зразка або нового. Варто розібратися, чи є в новому якісь переваги:

  • Новий зразок володіє біометричними даними власника. На обкладинці під написами розташована голографічна наклейка - це електронний носій інформації. В якості додаткової системи захисту використовуються дані біометрії - на чіп записується спеціальне фото, індивідуальним ознакою якого вважається відстань між зіницями очей. Крім того, на носії записана інформація про папілярний візерунку двох пальців рук. Інша людина скористатися вашим документом не зможе.

    Приклад біометричного закордонного паспорта

  • Індивідуальна карта в новому паспорті розташована на першому розвороті, в старому - в кінці.
  • Сторінка з особистими даними не ламінована, а пластикова, як картка. Фото і підпис теж друкуються, а не наносяться зверху.
  • Колишній зразок видавався все на 5 років, термін дії біометричного - 10 років.
  • Кількість сторінок збільшено до 46, що на 10 більше, ніж в стандартному зразку.
  • Перевірка паспортних даних проводиться в електронному вигляді. Звіряється інформація на чіпі з особистими даними розвороту. Ця перевага дає можливість швидкого проходження паспортного контролю на кордоні .

Оформити закордонний паспорт старого зразка або новий біометричний - особистий вибір кожного. Старий варіант також приймають у всіх країнах. Плюс нового варіанту в тому, що його практично неможливо підробити, а користувачів приваблює тривалий термін дії.

Деякі турбуються, чи немає шкідливого випромінювання при знятті біометричних даних. Хвилюватися не варто - фотографія робиться на цифрову фотокамеру, а відбитки знімаються за допомогою сканування. Ніяких шкідливих випромінювань при цьому немає. Для сканування використовують великі пальці обох рук. Якщо з ними щось не так, беруть відбитки іншої пари пальців. Бруднити пальці фарбою ніхто не буде.

де оформити

Сьогодні є 3 місця, де можна зробити біометричний закордонний паспорт.

  1. ФМС Росії. Можна зателефонувати найближчого відділення і записатися на прийом. В цьому випадку не доведеться стояти в черзі, але потрібно чекати призначеного часу. Або прийти і подати документи в порядку живої черги.
  2. МФЦ. Багатофункціональні центри з'явилися порівняно недавно, але зараз вони вже є практично в кожному населеному пункті. Їх плюси в тому, що не доведеться далеко їхати, і, як правило, великих черг там немає.
  3. Інтернет-портал держпослуг - найсучасніший варіант оформлення. Ідеально підійде тим, хто не любить черзі і спілкування зі співробітниками бюрократичного апарату. Особисто прийти в ФМС доведеться, але тільки в призначений час для фото та отримання готового документа. Всі повідомлення приходять в особистий кабінет.

У 2019 зробити біометричний закордонний паспорт стало набагато простіше і зручніше.

Документи для оформлення

Незалежно від способу подачі заяви, список документів залишається тим самим:

Незалежно від способу подачі заяви, список документів залишається тим самим:

Зразок заяви про видачу паспорта нового покоління. Зворотній бік

Для дітей буде потрібно трохи інший комплект паперів:

  • Анкета-заява на дитину потрібно всього одна.
  • Фотографія, що відповідає стандарту, в додаток до анкети.
  • Копія та оригінал свідоцтва про народження дитини.
  • Запис в свідоцтві про громадянство - для дітей віком до 14 років і ксерокопія паспорта - для тих, кому вже є 14.
  • Копії та оригінали паспортів батьків для підтвердження родинних відносин.
  • Квитанція про оплату державного мита. Сплатити держмито можна також на сайті держпослуг .

При написанні анкети-заяви обов'язково потрібно перевірити, чи та форма у вас в руках. Заявки на старий і біометричний документ відрізняються.

У Калінінградській області через особливе географічне положення закордонний паспорт нового зразка оформляється без сплати державного мита. Правило діє тільки на жителів з постійною пропискою в цьому регіоні країни.

Зразок заяви про видачу паспорта нового покоління на дитину до 18 років

Вимоги до фото

Фото на біометричний закордонний паспорт повинен відповідати певним вимогам. При особистій подачі заяви воно повинно мати розміри 3,5 см × 4,5 см, друкується на матовому папері.

Для електронної заявки підходить тільки формат JPEG з дозволом від 200 до 500 Кб. Фото повинно бути чітким і не дуже контрастним. Вносити зміни за допомогою ретуші неприпустимо.

Загальні вимоги до зображення:

  • Заборонено використовувати фотографії в головному уборі. Виняток - заборона з'являтися в громадських місцях без головного убору з релігійних причин. Головний убір не повинен приховувати овал обличчя. Світло потрібно виставити так, щоб не було тіней від головного убору.
  • Голова повинна стояти рівно, без натяку на нахил або поворот. Очі дивляться вперед, обличчя розслаблено, без виражених емоцій, рот закритий.
  • Волосся не повинні закривати обличчя або відкидати тіні. Занадто довга чубчик повинна бути забрана.

    Вимоги до фото на закордонний паспорт нового зразка

  • Тим, хто постійно ходить в окулярах, можна залишитися в них на фото, але з дотриманням вимог. Не можна фотографуватися в моделях із затемненими стеклами. Світло не повинно відображатися на окулярах і залишати відблиски. Крізь скло повинні бути чітко видно очі. Занадто товста оправа теж може стати причиною відхилення фотографії.
  • На фото для паспорта дітей не повинно бути сторонніх осіб. Немовля найпростіше сфотографувати, поклавши на однотонну пелюшку.
  • У 2019 приймаються тільки кольорові знімки.

На перший погляд, здається, правил занадто багато, але досвідчений фотограф в салоні їх чітко знає. Досить сказати, для чого вам потрібна знімок. Для електронної заявки можна сфотографуватися самостійно.

Правила заповнення анкети

На відміну від заяви на звичайний закордонний паспорт, до заповнення анкети на біометричний паспорт вимоги трохи жорсткіше. Заповнювати її можна тільки великими друкованими літерами, бажано робити це на комп'ютері. Повинні бути чітко дотримано всіх кордону. Заходити за рамки не можна, навіть коли ставите підпис. Якщо не дотримуватися вимог, анкету не приймуть до розгляду, і доведеться все заповнювати знову.

  1. Повні особисті дані (П.І.Б.), строго як в паспорті.
  2. Статева приналежність.
  3. Дата народження в форматі - день, місяць, рік.
  4. Місце народження - по загальногромадянської документу.
  5. Якщо особисті дані не змінювалися, вибираємо «ні». В іншому випадку в потрібну графу вносяться старі дані, дата і місце зміни інформації. Тим, у кого зміна даних проходила багато разів, знадобиться додатковий бланк.
  6. Адреса постійної прописки і дата реєстрації.
  7. Якщо ж ви прописані в одному регіоні, а оформляєте закордонний паспорт в іншому, записуйте місце фактичного проживання.
  8. Номер телефону.
  9. Адреса електронної пошти (не обов'язково).
  10. Вказуючи паспортні дані, не забудьте записати код підрозділу.
  11. Якщо на вас коли-небудь була оформлена форма допуску до державної таємниці, необхідно написати про те, яка форма допуску була, в якому році і яку установу оформляла форму допуску.
  12. При відповіді «Так», вказуєте організацію і рік. При відповіді «Ні» проставте хрестик в потрібному квадраті.
  13. Відомості про раніше виданий закордонному паспорті.
  14. На зворотному боці заяви заповнюються відомості про трудову діяльність за останні 10 років, включаючи навчання і службу.

отримання

Для отримання готового закордонного паспорта потрібно особисто прийти у відділення ФМС або МФЦ, в якому подавали заявку або яке вказали при онлайн-заповненні. З собою потрібно взяти своє загальногромадянське при собі посвідчення особи.

Чоловікам рекомендується мати при собі довідку з військкомату або військовий квиток при його наявності.

Згідно із законом вимагати цього не мають права, але практика показує, що в багатьох відділеннях досі продовжують вимагати наявність цих документів. Коли з цим є проблеми, можна відстоювати свої права. Якщо закордонний паспорт виготовили, значить, перешкод для цього з боку військкомату не було, і його повинні віддати.

Перед отриманням проходить порівняння даних загальногромадянського паспорта, і знову перевіряють біометричні дані. При повному збігу ви отримуєте свій закордонний паспорт і можете відправлятися в подорож.

Отримати закордонний паспорт нового зразка набагато вигідніше, ніж колишній варіант. Незважаючи на те, що мито за його отримання більше, це повністю окупається подвійним терміном служби. Отримання його означає турботу про майбутнє. Європа в найближчі роки відмовиться приймати застарілий зразок, повністю перейшовши на біометрії, і всім в спішному порядку доведеться міняти свої виїзні документи. Для швидкого оформлення паспорта рекомендується звернутися до перевірених фахівців.

Новости