Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Белград

  1. Історія міста
  2. пам'ятки
  3. Белградская фортеця
  4. Собор Святого Сави
  5. Церква Святого Марка
  6. Російська церква
  7. королівські палаци
  8. Палац княгині Любіца
  9. інші палаци
  10. будинок Квітів
  11. Музей Ніколи Тесли
  12. Національний музей
  13. Етнографічний музей Белграда
  14. музей повітроплавання
  15. Музей сучасного мистецтва
  16. Скадарлія
  17. Земун
  18. Вулиця князя Михайла
  19. пам'ятник Переможцю
  20. Ташмайдан
  21. Розваги
  22. заходи
  23. свята
  24. кухня
  25. Що подивитися в околицях
  26. Як дістатися до Белграда
  27. Літаком
  28. На поїзді
  29. На автобусі
  30. На кораблі
  31. Як доїхати з аеропорту до центру міста
  32. Міський транспорт Белграда
  33. вартість поїздки
  34. Раджу ці готелі:

У Белграді погуляйте по старовинними вуличками, помилуйтеся картинного вигляду будиночками, відчуйте тишу і спокій, а повернувшись додому, відчуєте умиротворення і задоволення. У місті живуть красиві, статні, рослі і усміхнені люди. До речі, серби до росіян ставляться більш ніж дружелюбно.

Белград (серб. Београд, Beograd) - найбільше місто Балканського півострова, столиця Сербії. Місто стоїть біля злиття річок Дунаю і Сави. У вигляді сьогоднішнього Белграда залишилося небагато місць з самобутнім балканським колоритом. Це цілком зрозуміло: за свою історію він пережив кілька десятків воєн.

Історія міста

У V столітті на південь від Дунаю жили римляни і иллирийские племена. На північ від бігу ріки селилися кельти, германці, слов'яни. Статус міста Белград придбав з IX століття; неабиякий вплив на його розвиток надали турки, що захопили православну Сербію в XIV столітті. Місто не раз звільнявся від влади турків. У роки I Світової війни він був окупований австрійцями, в 1941 році - захоплений нацистами. Безліч бід завдала йому військова операція НАТО 1999 року.

пам'ятки

Белградская фортеця Белградская фортеця

Національний музей Національний музей

Собор Святого Сави Собор Святого Сави

Королівський палац Королівський палац

білий палац білий палац

Старий палац Старий палац

новий палац новий палац

Будинок Квітів (Кућа цвећа) Будинок Квітів (Кућа цвећа)

Музей Ніколи Тесла Музей Ніколи Тесла

Скадарлія Скадарлія

Земун Земун

Вулиця Кнез-Міхаілова Вулиця Кнез-Міхаілова

пам'ятник Переможцю пам'ятник Переможцю

парк Ташмайдан парк Ташмайдан

Палац княгині Любіца Палац княгині Любіца

Церква святої Трійці Церква святої Трійці

Етнографічний музей Етнографічний музей

музей повітроплавання музей повітроплавання

Музей сучасного мистецтва Музей сучасного мистецтва

Церква Святого Марка Церква Святого Марка

Ада Ціганлія Ада Ціганлія

Белградская фортеця

Белградская фортеця, фото Predrag_Bubalo

Незважаючи на військові руйнування, Белград зберіг пам'ятники славного минулого. Його головна історична цінність - Белградская фортеця (Београдська тврђава), її так само часто називають Калемегдану. Споруджена на пагорбі біля стрілки двох річок, вона не раз була об'єктом битв, її руйнували і знову відновлювали.

Офіційний сайт фортеці: beogradskatvrdjava.co.rs .
Вхід вільний.

За фортечними стінами збереглися руїни римського поселення і візантійського замку, храми, внутрішні двори. У парку Калемегдан працює зоопарк.

На території створено кілька музеїв. Найзначніший з них - Військовий. Перед входом в нього представлена ​​експозиція військової техніки. Є тут російська «Катюша», австрійські гармати періоду I світової війни і танки, що складалися на озброєнні у гітлерівській армії.

Собор Святого Сави

Собор Святого Сави, фото Sergiu_TM

Найбільший храм сербської столиці - Собор Святого Сави (Храм светогого Саві) і другий за величиною православний храм у світі, який існує з 1894 року. Він побудований за зразком константинопольського Софійського собору на місці, де в XVI столітті турки спалили мощі святого Сави, засновника Сербської православної церкви. У храмі досі ведуться оздоблювальні роботи.

Адреса: Врачар, Београд, Сербія.
сайт: hramsvetogsave.com .

Церква Святого Марка

Церква Святого Марка, фото Tamara-Polajnar

Одним з великих храмів столиці вважається православна церква Святого Марка (Црква светогого Марка), яка знаходиться в парку Ташмайдан. Будівництво велося на місці старої церкви, 1835 року побудови, з 1931 по 1940 рр. Праворуч від входу знаходиться саркофаг з останками Царя Душана. Навпаки покояться мощі Патріарха Германа. У храмі зібрано велика колекція ікон XIII-XIX ст.

Адреса: Палилула, Београд, Сербія.
сайт: crkvasvetogmarka.rs .

Російська церква

Церква Святої Трійці

Російську Церкву (Руска црква), або Церква Святої Трійці (Храм Світі Тројіце), звели білогвардійські емігранти в 1924 р Значну фінансову допомогу надало сербський уряд, особисто Нікола Пашич (прем'єр-міністр Королівства сербів, хорватів і словенців) і сімейство Карагеоргієвичів. Подвір'ям Руської Православної Церкви храм став в 1946 р Церква Святої Трійці в 1929 році урочисто перепоховали останки генерала Врангеля, який помер в 1928 р в Брюсселі.

Під час НАТО-незаба бомбардування в 1999 р постраждав дах і оздоблення храму, були розбиті вікна. У 2007 р, після відновлювальних робіт, Російська Церква в присутності Патріарха Кирила знову була освячена.

Адреса: таковский 4, Београд, Сербія.
сайт: ruskidom.rs.

королівські палаци

Королівський палац

Королівські палаци в Белграді - це Королівський і Білий в передмісті Дєдіна.

У Королівському палаці (Краљевскі двір), облицьованому білим мармуром, живе сім'я престолонаслідника Олександра II Карагеоргійовича (представники молодої королівської родини). Палац був побудований в 1929 році.

Білий палац (Бели двір) побудували в кінці 30-х років ХХ століття. Зараз це річна резиденції Карагеоргієвичів. До Білого двору прилягає парк Топчідер.

Сайт королівських палаців: royalfamily.org .
Години роботи: з 1 квітня по 31 жовтня СБ-ВС 11: 00-14: 00.
Відвідування палаців можливо тільки в складі організованої екскурсії.

Палац княгині Любіца

Палац княгині Любіца

Палац княгині Любіца (Конак кнегіње Љубіце) був побудований в 1829-1830 рр. в сербсько-балканському стилі як резиденція подружжя і синів князя Mілоша Обреновича. У палаці свого часу розміщувалися ліцей, апеляційний та касаційний суди, художній і церковний музеї, будинок для людей похилого віку, сербський інститут з охорони культурних пам'яток. Сьогодні палац княгині Любіца відноситься до Музею міста. Тут ви в деталях познайомитеся з побутом сімейства Обреновичей, а в великому склепінчастому залі, який знаходиться в підвалі, виставки організовує Національний музей.

Постійно діюча виставка «Інтер'єри будинків Белграда XIX століття» демонструє посуд, предмети меблів, картини, які в основному належали правлячої династії. У кількох кімнатах палацу виставлена ​​справжня меблі в балканському стилі, в стилях класицизм, бідермаєр, необароко та ін.

Адреса: Кнез Сімі Марковіћа 8, Београд 11000, Сербія.
сайт: mgb.org.rs .

інші палаци

Старий палац (Старі Двір), в ньому працюють члени міського Зборів.

Новий палац (Нови двір) - це президентська резиденція.

будинок Квітів

Мавзолей Йосипа Броз Тіто

Будинок Квітів (Кућа цвећа) - мавзолей Йосипа Броз Тіто, одіозного комуністичного вождя Югославії. Будівля з усипальницею оточене квітами: за життя Тіто був захопленим квіткарем. Мавзолей - одна з експозицій Музею історії Югославії (Музеј історіје Југославіје). Так само на території комплексу можна побачити особняк Слободана Мілошевича, останнього президента об'єднаної Югославії.

Адреса: Ботіћева 6, Дедіње, Београд, Сербія.
сайт: mij.rs .
Час роботи: влітку - ВТ-ВС 10: 00-20: 00; взимку - ВТ-ВС 10: 00-18: 00.

Музей Ніколи Тесли

Музей Ніколи Тесли

Популярний музей Ніколи Тесли (Музеј Николе Теслі) на вулиці Крунска присвячений легендарному винахідникові і вченому - «генію резонансу». На інтерактивній екскурсії можна випробувати котушку Тесли (вона ж трансформатор Тесли) і витягти різнокольорові блискавки одним лише дотиком до неї або піднести до котушки люмінесцентну лампу, яка тут же загориться без будь-яких проводів.

Адреса: Крунска 51, Београд, Сербія.
сайт: tesla-museum.org .
Години роботи: ВТ-ПТ 10.00-18.00; СБ-ВС 10: 00-15: 00; ПН - вихідний.

Національний музей

Національний музей Сербії

Національний музей Сербії (Народні музеј) заснований в 1844 році. Він має у своєму розпорядженні більш ніж 400 тисячами археологічних, історичних, нумізматичних, художніх експонатів.

Адреса: Трг Републіка 1а, Београд 104303, Сербія.
сайт: narodnimuzej.rs . На реконструкції до травня 2016 р

Етнографічний музей Белграда

Етнографічний музей

Заснований Етнографічний музей (Етнографскі музеј) в 1901 р Його експозиція займає три поверхи і розповідає про відмінності обстановки будинків на сході і заході Балкан в кінці XIX ст., Про весільних сукнях сербських і боснійських дівчат 200-річної давності, на яких екіпажах їздили белградські модники, які жили перед I світовою війною.

Адреса: Студентські трг 13, Београд 11000, Сербія.
сайт: etnografskimuzej.rs .
Час роботи: ВТ-СБ 10: 00-17: 00; ВС 9: 00-14: 00; ПН вихідний.

музей повітроплавання

музей повітроплавання

Музей повітроплавання (Музеј ваздухопловства) - державний музей, працює з 1957 р Оглядаючи експонати, видно, як розвивалася авіація від перших літальних апаратів до винищувачів і пасажирських літаків Jat Airways.

Гордість музею - уламки американського літака-невидимки F-117 Nighthawk, який збили в дні бомбардувань Югославії, а так же колекція винищувачів-бомбардувальників і бойових винищувачів. Всього колекція музею налічує 130 авіадвигунів, понад 200 літальних апаратів, є радіолокатори, ракети, обладнання, книги і фотографії.

Музей знаходиться поруч з аеропортом. Якщо рейс затримується, можна цікаво скоротати тут час.

Адреса: Сурчин, Београд, Сербія.
сайт: muzejvazduhoplovstva.org.rs .
Час роботи: ВТ-ВС 09: 00-18: 30; ПН 09: 00-16: 00.

Музей сучасного мистецтва

Музей сучасного мистецтва

У Музеї сучасного мистецтва (Музеј савремене уметності) зібрані картини, скульптури і графіка з початку ХХ століття югославські і сербські майстрів. Так само є твори прославлених Роберта Раушенберга, Енді Ворхола, Хуана Міро і ін. Зборів картин сербських художників-модерністів Йована Біеліча, Івана Радовича, Сави Шумановіча вважаються перлиною колекції. Будівля музею схоже на кристал.

Адреса: Ушће 10, Београд, Сербія.
сайт: msub.org.rs .

Скадарлія

Скадарлія

Квартал Скадарлія (Скадарліја) - белградський Монмартр. Тут зосереджені таверни, клуби і ресторани. На Скадарлія грають музиканти, зустрічаються поети, малюють вуличні художники.

Зайдіть в старий ресторан Кафа «Три капелюхи», відкритий в 1862, від нього були в захваті Джиммі Хендрікс, Хуан Карлос і інші відомі особистості. Адреса: Скадарське, 29.

Земун

вежа Гардош

Район Земун (серб. Земун) - місце з самобутнім колоритом і власним діалектом, колишній старовинний передмістя, що недавно став столичним районом. Холм Гардош в Земуні - куточок середньовічної Сербії з вузькими вуличками, маленькими церквами, затишними особняками. Тут варто вежа Гардош (вежа Міленіум) (1896 г.), поруч з якою знаходиться оглядовий майданчик.

Вулиця князя Михайла

Вулиця князя Михайла

Серце Белграда - пішохідна Кнез Міхаілова вулиця протяжністю 790 м. Це справжня туристична мекка. Тут продають сувеніри, виступають вуличні музиканти, трапляються жебраки, самовиражаються креативщики.

пам'ятник Переможцю

Пам'ятник Переможцю. фото Aleksandra Cınar

Пам'ятник Переможцю (Победнік) - один з головних символів Белграда. Архітектор Іван Мештрович в 1912 р в честь визволення Сербії від Османської ярма спроектував фонтан. Центром його повинна була бути фігуру Переможця. Але проект був зупинений після закінчення I світової війни. Тільки на десяту річницю прориву фронту в Салоніках, в 1928 році, неабияк позеленілу юнак зайняв своє місце на колоні на оглядовому майданчику Белградській фортеці. Воїн оголений, а в руках тримає яструба і меч, його погляд спрямований в бік Австро-Угорщини.

Ташмайдан

Ташмайданскій парк

Ташмайданскій парк (серб. Ташмајданскі парк) або просто Таш - громадський парк, один з найбільш облаштованих в місті. У 1830 році тут був зачитаний указ турецького султана про надання Сербського князівства автономного статусу.
У парку встановлено два пам'ятники жертвам військової кампанії НАТО проти Югославії.

Розваги

Ада Ціганлія, фото Philipp Ostermann

Улюблене місце відпочинку белградцев - пляж Ада Ціганлія (Ада Ціганліја) з облаштованою парковою зоною. Знаходиться він на штучному острові на річці Сава і з'єднаний з правим берегом 2-мя дамбами, забезпеченими фільтрами і утворюють озеро з кришталево чистою водою.

Популярні нічні клуби міста - «Пластик», «Андерграунд», «Туб».

Шопінгом найкраще зайнятися в районі Нови-Београд; антикваріат і сувеніри туристи купують на вулиці Кнез Михайла.

заходи

Щороку, в Лазареву суботу перед Вербною неділею, на території Калемегдану проходить лицарський фестиваль Vitez Fest. На площі біля Деспотовой вежі проводяться концерти фолк-груп, ярмарки ремісничих виробів і виставки середньовічних обладунків, костюмовані вистави.

свята

Белградський літній фестиваль БЕЛЕФ

Великдень тут припадає на квітень-травень. У перші травневі дні Белград святкує День Праці. На початку червня по річці рухається яскрава човнів фієста. У липні-серпні місто приймає літній фестиваль мистецтв БЕЛЕФ і свято музики Exit. Белградський фестиваль пива проводиться в кінці серпня.

Масові торжества Белград влаштовує на Новий рік. Саме людне гуляння відбувається на дунайської набережній в Земуні. Відзначають тут і Старий Новий рік - зовсім як в Росії.

Місто проводить безліч спортивних заходів європейського і світового значення. Найбільше з них - квітневий Белградський марафон.

кухня

Чевапчічі - блюдо національної кухні

Сучасна сербська кухня - це синтез різних національних кухонь. У будь-якому белградському ресторані вам запропонують турецькі страви: кюфте, плов з баранини, «Месо за скара» (барбекю по-балканськи), всілякі шашлики, аша-кебаби, люля-кебаб. Відчувається вплив болгарської, румунської та угорської кухні - це страви зі свинини, кукурудзяні коржі, мамалига. У Сербії роблять червоне вино і виноградну горілку. З ранку в кафе подають відмінний віденська кава з банічкамі (коржі або здобні булочки); пахлаву, ореховнік, торт Захер, пироги, солодощі, піцу, сандвічі. У ресторанах міста можна спробувати «ростіль», асорті з різних сортів птиці або м'яса, зроблені на грилі, а на гарнір - салату з свіжих овочів або теж приготовані на грилі.

До високої кухні можна долучитися у найстаріші ресторани міста, які в більшості зосереджені на вулиці Скадарлія. Під час трапези оркестр виконуватиме для вас сербські пісні, народні та сучасні.

Що подивитися в околицях

Дрвенград - село Кустуріци, фото David Sheales

У 50 км від міста, в містечку Смедерево, стоїть фортеця Бранковича (XV ст.). Це найбільше в Європі рівнинний кріпосне споруда, оточена уцілілими будівлями Великого і Малого градів.

У 70 км на північ є містечко Нові-Сад - «Сербські Афіни» з неоготичному собором і фортецею Петроварадін.

За 3 години ви доберетеся на автобусі до містечка Ніш - батьківщини Костянтина Великого. Тут можна подивитися християнський храм IV ст. н.е., безліч стародавніх пам'ятників, унікальну турецьку фортецю.

На відстані приблизно 200 км від Белграда знаходиться Дрвенград, плід невтомної фантазії сербського режисера Еміра Кустуріци, який гостро переживав розкол на Балканах. Він втілив в життя мрію про ідеальну селі його дитинства, з затишними дерев'яними будинками, невигадливими, але такими зворушливими церківками і безглуздими вуличками.

Як дістатися до Белграда

автовокзал БАС

Літаком

З Москви до Белграда можна долетіти авіакомпаніями Аерофлот і Air Serbia. Так само до столиці Сербії літають Lufthansa, British Airways, Air France; з лоукостерів Norwegian Air і Germanwings.

На поїзді

Залізничний вокзал Белграда знаходиться в центрі (Савски трг, 2). Сюди прибуваю поїзда з Європи і з усіх куточків країни. Розклад і вартість уточнюйте на сайті залізниць Сербії .

На автобусі

Автостанцій в Белграді дві:

  • BAS (Железнічка, 4), звідси відправляються автобуси в Чорногорію і по Сербії;
  • Lasta (Железнічка BB) виконує локальні рейси.

На кораблі

Порт на річці Сава обслуговує і приймає туристичні і пасажирські судна.

Як доїхати з аеропорту до центру міста

З міжнародного аеропорту Ніколи Тесли, який віддалений від центру на 18 км, можна доїхати до міста:

  • на міському автобусі № 72, який йде 2 рази на годину до станції Зелені Венац, час у дорозі - 40 хв. Розклад і ціни дивіться тут ;
  • на регулярному автобусі авіакомпанії Air Serbia до площі Славія, ходить кожні 30 хв. Розклад і ціни дивіться тут ;
  • на таксі. Ось вам посилання для замовлення таксі .

Міський транспорт Белграда

Карта міського транспорту Белграда

Громадський транспорт Белграда включає автобуси, тролейбуси, трамваї.

вартість поїздки

Поїздка на 90 хвилин - 89 динар
проїзний на 24 години - 280 динар
проїзний на 72 години - 720 динар
проїзний на 120 годин - 1100 динар

Проїзні купуйте в газетному кіоску на зупинці. Поїздка обійдеться дорожче, якщо придбати квиток у водія. Наприклад, квиток на одну поїздку, куплений у водія, обійдеться вам в 150 динар.

Раджу ці готелі:



Як я економлю на готелях до 20%?

Все дуже просто - шукайте не тільки на букінгу. Я віддаю перевагу пошуковик RoomGuru . Він шукає знижки одночасно на Booking і на 70 інших сайтах бронювання.

Готелі зі знижкою тут

Новости