Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Анаконда - найбільша змія в світі

Змії - самі по собі створення досить непривабливі і мало кому подобаються на вигляд, а тим більше на дотик.

Навряд чи у великого числа людей зустріч зі змією в якомусь лісі викличе якісь позитивні емоції, але не варто забувати, що змії бувають різного розміру і якщо в наших лісах рідко зустрінеш кого-небудь крупніше ужика або гадюки, то при поїздці куди -небудь в тропіки, ми ризикуємо наштовхнутися на зовсім незвичний для нашого ока екземпляр - анаконду.

Найбільша змія в світі насправді мешкає в досить важкодоступних місцях, особливо для звичайних туристів, але все-таки ми познайомимо вас з цим дивовижним повзучим гігантом.

Найбільша змія в світі насправді мешкає в досить важкодоступних місцях, особливо для звичайних туристів, але все-таки ми познайомимо вас з цим дивовижним повзучим гігантом

Отже, почнемо з самого цікавого - в довжину найбільша змія зазвичай досягає 5-6 метрів, але іноді зустрічаються і 9-метрові екземпляри. Самою ж довгою зі спійманих змій була гігантська анаконда довжиною 11,43 метра. І хоча зберегти цю особину не вдалося - її довжина була достовірно задокументовано.

На даний момент найдовшого вважається 9-метрова анаконда, що міститься в Нью-Йоркському зоологічному суспільстві. Пізнати анаконду можна не тільки по величезних розмірах, але і за характерною сірувато-зеленої забарвленні з двома рядами круглих і довгастих бурих плям на спині і жовтими цятками в чорній окантовці - з боків. Це практично ідеальне маскування для змії, яка звикла підстерігати своїх жертв, сидячи у воді, покритій листям і водоростями.

Через важкодоступність місць проживання анаконд, об'єктивних даних про чисельність їхньої популяції поки немає. В основному, ці гігантські змії живуть в тихих заводях Амазонки і Оріноко, лише зрідка виходячи що на берег погрітися на сонечку.

У старій літературі часто можна було зустріти назву «водяний удав», тому що це дійсно один з підвидів удавів, і більшу частину свого життя проводить саме в воді, але все-таки у цього підвиду є власна назва - гігантська анаконда.

Якщо водойма, в якому мешкає анаконда пересихає і поблизу немає інших заплав - змія заривається в мул і впадає в своєрідну сплячку до моменту, коли почнеться сезон дощів. Найбільша змія в світі не може жити і нормально полювати поза водойм.

Навіть стару шкіру анаконди скидають, «не виходячи з дому» - труться об річкове дно, поступово стягуючи з себе старий покрив.

Так само, як і інші удави, анаконда не отруйна, а своїх жертв утихомирює «тісними обіймами» і подальшим здавленням, від якого тварині звільнитися практично нереально, а людина все-таки має хоч і мізерний, але шанс встигнути зловити хвіст змії і не дати йому обернутися навколо себе - саме так роблять дресирувальники в цирку. Хоча з анакондою такий фокус навряд чи допоможе, тому що вона незрівнянно більші будь-якого циркового удава. До речі, самки анаконд набагато більше і сильніше самців.

Найбільша змія ловить невдалих тварин, підстерігаючи їх у води. Але це стосується не тільки тапірів, капібар і їм подібних травоїдних - бували випадки, коли велика анаконда пожирала навіть ягуара! Звичайно ж, щоб зловити такого небезпечного хижака, змія повинна бути відповідною - звичайним 6-метровим анакондам таке не під силу. Крім того, на обід до неї часто потрапляють багато водоплавні і птиці, а також інші змії - відомий випадок, коли анаконда задушила і проковтнула 2,5-метрового пітона. Собі подібних анаконди також поїдають без найменших докорів сумління - виживає найсильніший.

Побутує помилкова думка, що найбільша змія в світі сплющує своїх жертв, ламаючи кістки і пошкоджуючи внутрішні органи. Це не так. Обійми анаконди не спрямовані на те, щоб поламати і покалічити свою пишу - їй достатньо того, що жертві повністю перекривається доступ кисню шляхом знерухомлення грудної клітини і всього тіла цілком, так що все спіймані анакондою тварини гинуть від задухи.

Дорослої анаконді в дикій природі практично ніщо не загрожує - лише деякі ягуари і каймани можуть впоратися з нею, але це буває дуже рідко. Молоді ж особини масово гинуть від зубів самих різних хижаків.

Найбільша змія в світі часто згадується в багатьох книгах і навіть стала головним негативним «персонажем» цілої серії однойменних голлівудських трилерів.


Більше новин в Telegram-каналі «Zakon.kz» . Підписуйся!

Новости