Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ямайка

  1. Географія Ямайки
  2. держава
  3. Мова
  4. релігія
  5. Валюта
  6. Історія Ямайки
  7. Популярні пам'ятки
  8. Туризм в Ямайці
  9. Віза
  10. сувеніри
  11. Медицина
  12. Безпека
  13. Питання та відгуки про Ямайці

Корисні дані для туристів про Ямайці, містах і курортах країни. А так же інформація про населення, валюті Ямайки, кухні, особливості візових і митних обмежень Ямайки.

Географія Ямайки

Ямайка - острівна держава в Центральній Америці (Карибський регіон). Разом з Кубою, Гаїті та Пуерто-Ріко, Ямайка входить в архіпелаг Великих Антильських островів Вест-Індії.

Південний берег Ямайки сильно розчленований, має хороші гавані, що служили свого часу притулком для піратів, але облямований рифами. Північний берег острова скелястий, в центральній його частині розташована вузька смуга пляжів - так звана Ямайська рів'єра. Велику частину території Ямайки займає горбисте вапнякове плато, на сході острова піднімаються гори Блю-Маунтінс до 2256 м.

Ямайка відрізняється великою сейсмічною активністю.


держава

Державний устрій

Незалежна республіка в складі британської Співдружності. Главою держави номінально є королева Великобританії, представлена ​​генерал-губернатором. При генерал-губернаторові діє призначається їм консультативний орган - Таємна рада. Законодавчий орган - двопалатний парламент. Уряд очолює прем'єр-міністр.

Мова

Державна мова: англійська

Місцевий варіант мови досить сильно відрізняється від літературної англійської, так як безліч слів має іспанське або африканське походження. Тому часто цей діалект іменують "патуа" або "Айри".

релігія

Близько 60% - протестанти, 6% - католики. Однак сильний вплив традиційних вірувань африканського континенту.

Валюта

Міжнародна назва: JMD

В обігу знаходяться банкноти номіналом 2, 10, 20, 50, 100, 200, 500 ямайських доларів, монети 5, 10, 20, 25, 50 центів і 1, 5 доларів. Одночасно в обігу знаходяться монети двох основних серій (80-х та 90-х років) і велика кількість ювілейних.

Американський долар також має ходіння на території Ямайки. У багатьох туристичний центрах і магазинах до оплати приймають дорожні чеки (їх теж рекомендується купувати в американській валюті) або кредитні картки провідних світових систем: Visa, American Express і деякі інші.

Офіційний курс обміну валюти зберігається далеко не скрізь. Найбільш вигідний курс - в банках і обмінних пунктах.

Історія Ямайки

З найдавніших часів Ямайку заселяли індіанці з племені араваков, що займалися в основному полюванням і рибальством, поки в 1494 році тут не з'явилися каравели Христофора Колумба. Великий мореплавець позбавив корінне населення свободи і оголосив острів іспанською колонією. Нещадна експлуатація вже в XVI столітті призвела до майже повного знищення індіанців. З 1513 року почався ввезення на Ямайку рабів з Африки для роботи на плантаціях. Ослаблення іспанського могутності в середині XVII століття дозволило Великобританії в 1655 році опанувати Ямайкою і перетворити її в найбільший центр работоргівлі. За півтора наступних століть тут було продано близько мільйона чоловік.

До XVIII століття негри на острові складали переважну більшість населення. Жорстока їх експлуатація на плантаціях тютюну і цукру-сирцю (головна стаття ямайської економіки) викликала найсильніші повстання. Розгорнулася в латиноамериканських колоніях з початку XIX століття боротьба за незалежність знайшла відгук і в англійських володіннях. Особливо гострим стало положення в 1831-1834 роках. Колоніальним властям довелося піти на серйозні поступки і в 1838 році скасувати рабство.

У XX столітті народ Ямайки ще раз скористався ослабленням Великобританії, яка підірвала економічну могутність в ході Другої світової війни. У 40-і роки почалася нова хвиля народної боротьби за незалежність. У 1943 році метрополія була змушена ввести загальне виборче право, а 6 серпня 1962 року визнала повну політичну незалежність острова.

приховати текст

З найдавніших часів Ямайку заселяли індіанці з племені араваков, що займалися в основному полюванням і рибальством, поки в 1494 році тут не з'явилися каравели Христофора Колумба. Великий мореплавець позбавив корінне населення свободи і оголосив острів іспанською колонією. Нещадна експлуатація вже в XVI столітті призвела до майже повного знищення індіанців. З 1513 року почався ввезення на Ямайку рабів з Африки для роботи на плантаціях. Ослаблення іспанського могутності в середині XVII століття дозволило Великобританії в 1655 році опанувати Ямайкою і перетворити її в найбільший центр работоргівлі. За півтора наступних століть тут було продано близько мільйона чоловік ....

Показати весь текст




Популярні пам'ятки

Всі пам'ятки Ямайки
  1. Корисні дані для туристів про Ямайці, містах і курортах країни

    Музей Боба Марлі

  2. Девон Хаус

  3. Будинок губернатора Ямайки

  4. зоопарк Кінгстона

  5. Кафедральний собор Святої Трійці

  6. Кінгстонська парафіяльна церква

  7. Королівський ботанічний сад «Хооп Гарден»

  8. Методистської церква Кука


Туризм в Ямайці


Популярні готелі




чайові

Чайові в готелі вже включені у вартість. У ресторанах, де вартість послуг в рахунок не включається, даються чайові (10-15%).

Віза

Режим в'їзду полегшений. Як отримати візу в Ямайку

сувеніри

Найбільш часто туристи привозять скульптурки з дерева, чеканку, вироби з напівкоштовних каменів, побутову техніку, а також знаменита кава Блю Моунтін і відмінний ямайський ром, особливо таких марок, як Апплетон і Маєрс.

Медицина

У країні досить високий рівень венеричних захворювань і СНІДу. Деяку небезпеку представляють москіти та інші кровоссальні комахи. Необхідні репеленти.

Ні в якому разі не можна вживати немиті фрукти та овочі. Молоко пастеризоване, молочні продукти безпечні для споживання. Місцеве м'ясо, домашня птиця, дари моря, плоди та овочі в цілому вважаються безпечними для вживання, але багато місцеві страви незвичні на смак і можуть викликати розлад шлунка.

Безпека

За межами курортів слід завжди проявляти підвищену обережність у спілкуванні з місцевими жителями. Рівень життя основної маси населення країни вкрай низький, що не може не накладати відбиток на їхнє ставлення до туристів.

Не слід з'являтися за межами курортних районів одному - тільки групами. Будьте обережні, відповідаючи на запрошення місцевого жителя "показати реальну Ямайку" - швидше за все це буде банальний публічний будинок або притон "перевантажених марихуаною" місцевих "неформалів".

Питання та відгуки про Ямайці


Задати питання добавть відгук

Новости