Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

галактика сомбреро - Найцікавіше в блогах


Атронах_із_плоті Середа, 22 Апреля 2015 р 21:21 ( посилання )
Однорукавне спіральна галактика NGC 4725
Автори і права: Мартін П'ю
Переклад: Д.Ю.Цветков
Пояснення: У той час як у більшості спіральних галактик, включаючи наш Чумацький Шлях, є два спіральні рукави або навіть більше, у NGC 4725 він тільки один. На цьому чіткому кольоровому зображенні єдина "чудова спіраль", окреслена блакитними, недавно народилися зоряними скупченнями, туго закручується навколо ядра галактики. У цій дивній галактиці видно також смуги поглинає світло пилу, добре помітне кільце, і жовтувата центральна перемичка, що складається з більш старих зірок. Діаметр NGC 4725 перевищує 100 тисяч світлових років, вона знаходиться на відстані в 41 мільйон світлових років у сузір'ї Волосся Вероніки. Комп'ютерне моделювання формування одиночного спірального рукава дозволяє припустити, що по відношенню до напрямку обертання всієї галактики він може бути як лідируючим, так і відстаючим. На знімку видно також більш далека галактика, вид якої - більш традиційний для спіральної галактики.
http://www.astronet.ru/db/msg/1335511

M104: галактика Сомбреро
Автори і права: Ізораженіе: НАСА, Південна Європейська обсерваторія, Національна оптична обсерваторія Японія, Джіованні Пагліолі
Обробка: Р. Коломбар
Переклад: Вольнова А.А.
Пояснення: Вражаючу спіральну галактику M104 дізнаються за профілем "з ребра", на якому видно широка смуга поглинає світло пилу. Через прошарку космічного пилу, видимої на тлі яскравого зоряного балджа, галактика у видимому діапазоні схожа на капелюх, тому її часто називають галактика Сомбреро. Щоб створити це чітке зображення, були заново перероблені архівні дані, отримані космічним телескопом імені Хаббла і наземним телескопом Субару. Завдяки новому методу обробки на зображенні, розфарбованої в природні кольори, стали видні деталі, раніше не виявляються через всепоглинаючого сяйва центрального балджа M104, яке заповнює собою всі фотографії, отримані маленькими наземними телескопами. Галактика Сомбреро, також відома під ім'ям NGC 4594, випромінює в усіх діапазонах електромагнітного спектра, і вчені вважають, що в її центрі знаходиться надмасивна чорна діра. Галактика простягається приблизно на 50 000 світлових років в поперечнику і розташована в 28 мільйонах світлових років від нас. M104 - одна з найбільших галактик на південному краю скупчення галактик в Діві.
http://www.astronet.ru/db/msg/1331956

Кільцеподібна галактика AM 0644-741: вид в телескоп ім.Хаббла
Автори і права: Спадщина телескопа ім.Хаббла (Асоціація університетів для астрономічних досліджень / Науковий інститут космічного телескопа), Дж. Хігдон (Корнельський університет) ЄКА, НАСА
Переклад: Д.Ю.Цветков
Пояснення: Як галактика придбала форму, схожу на кільце? Блакитний ободок навколо галактики на цій фотографії - це величезна кільцеподібна структура діаметром 150 тисяч світлових років, що складається з молодих, дуже яскравих масивних зірок. Ця галактика - AM 0644-741 - відома як кільцеподібна галактика, яка утворилася в результаті грандіозного зіткнення галактик. Коли галактики стикаються, одна проходить крізь іншу - окремі зірки дуже рідко вступають в контакт. Кільцеподібна структура виникає в результаті гравітаційного обурення, коли маленька галактика проходить крізь велику. Коли це відбувається, міжзоряні газ і пил ущільнюються, викликаючи появу хвилі зореутворення, яка поширюється від точки контакту, як хвилі по поверхні ставка. Маленька галактика вже встигла вийти за межі поля зору цього зображення, отриманого космічним телескопом ім.Хаббла, щоб відзначити річницю запуску телескопа на орбіту в 1990 році. Кільцеподібна галактика AM 0644-741 знаходиться на відстані близько 300 мільйонів світлових років.
http://www.astronet.ru/db/msg/1335707 Атронах_із_плоті Четвер, 04 Апреля 2013 р 15:51 ( посилання )
Автори і права: Hubble Heritage Team (AURA / STScI / NASA)
Обробка: Стівен Маркс
Переклад: Д.Ю.Цветков
Пояснення: Чому галактика Сомбреро схожа на капелюх? Такий вид цієї галактики пояснюється незвично великим і протяжним центральним зоряним балджем і виразними темними смугами пилу, що знаходяться в диску, який ми бачимо майже з ребра. Дифузне свічення протяжного центрального балджа створюють мільярди старих зірок. При детальному розгляді балджа на цій фотографії можна побачити багато точкових джерел світла, які є кульовими скупченнями. Ефектні пилові кільця M104 приховують велику кількість молодих і яскравих зірок і володіють дуже складною структурою, яка все ще не до кінця зрозуміла астрономам. Сама центральна частина галактики Сомбреро випромінює в усіх діапазонах електромагнітного спектра. Ймовірно, там знаходиться гігантська чорна діра. Світло, випущений п'ятдесят мільйонів років тому галактикою Сомбреро, можна побачити і в невеликий телескоп в сузір'ї Діви.
http://www.astrobin.com/users/StevenMx/
php?f=29&t=30639&start=150#p193970> http://asterisk.apod.com/viewtopic.php?f=29&t=30639&start=150#p193970
http://www.astronet.ru/db/msg/1193883

Автори і права: Автоматична обсерваторія Зоряні тіні - Південь, джю Харві, С. Мазлін, Д. Версаче, Х. Хоакін Перес, (Університет Північної Кароліни / Міжамериканська обсерваторія Сьєрра-Тололо / мережу телескопів PROMPT)
Переклад: Вольнова А.А.
Пояснення: На цьому космічному портреті величезна галактика NGC 4945 видно з ребра. За розміром NGC 4945 дуже схожа на наш Чумацький Шлях. На чіткої кольорової телескопічною фотографії добре видно її пиловий диск, скупчення молодих блакитних зірок і рожеві області зореутворення. NGC 4945 знаходиться в 13 мільйонах світлових років від нас у напрямку на велике південне сузір'я Центавра. Це всього в 6 разів далі, ніж відстань до найближчої до нас спіральної галактики Туманність Андромеди. І хоча центральна частина галактики прихована від оптичних телескопів, рентгенівські й інфрачервоні спостереження ядра NGC 4945 показують значне високоенергічних випромінювання і інтенсивне зореутворення. Закрите пилом, але активне ядро ​​цієї острівної всесвіту дозволяє віднести її до класу сейфертовських галактик, і найімовірніше в самому центрі галактики знаходиться надмасивна чорна діра.
http://www.astronet.ru/db/msg/1278042 Атронах_із_плоті Середа, 25 Апреля 2012 р 23:20 ( посилання )

Галактика Сомбреро швидше є спіральною і еліптичної одночасно, стверджують астрономи після аналізу чергових знімків «Спітцера», інфрачервоного телескопа космічного базування.

Вперше мова йде про класифікацію однієї галактики як одночасно еліптичної і спіральної.


Читати далі... Атронах_із_плоті Понеділок, 12 Марта 2012 р 10:06 ( посилання )
Автори і права: Р. Кеннікут ( обсерваторія Стюарда ) та ін., Космічний телескоп ім.Спітцера , Лабораторія реактивного руху , Калтех , НА СА
Переклад: Д.Ю.Цветков
Пояснення: Це витає кільце розміром з галактику. Воно є частиною дивно красивою галактики Сомбреро - однієї найбільших галактик найближчого до нас скупчення галактик в Діві . темний пояс пилу , Який закриває середню частину сомбреро , Якщо дивитися на галактику у видимому світлі, яскраво світиться в інфрачервоних променях. на зображенні показано інфрачервоне світіння, зареєстроване Космічним телескопом ім.Спітцера . Картинка представлена ​​в умовних кольорах, при цифровій обробці була посилена різкість, і на неї було накладено оптичне зображення , Отримане на Космічному телескопі ім.Хаббла . Галактика сомбреро має також позначення M104, її розмір - близько 50 тисяч світлових років , Вона віддалена від нас на 28 мільйонів світлових років. M104 можна побачити за допомогою невеликого телескопа в сузір'ї діви .
за матеріалами Astronomy Picture of the Day Святослов Субота, 02 Мая 2009 р 17:54 ( посилання )

Серед найбільш пам'ятних це дивовижне складене зображення галактики Сомбреро (Sombrero galaxy). Сомбреро, формально відома як Messier 104, досить яскрава галактика, що знаходиться на відстані 28 мільйонів світлових років від Землі. Її легко можна спостерігати через невеликий телескоп.



Ця туманність хитромудрої форми під назвою Котяче око (Cat's Eye) сформована з концентричних бульбашок газу і уламків, викинутих з великою швидкістю з зовнішніх шарів вмираючої зірки. Згідно однієї теорії, гази звільнялися з інтервалом в 1,500 років, надаючи туманності її багатошаровий зовнішній вигляд.




Потоки газоподібного водню і пилу, що спрямовуються від туманності Орла (Eagle nebula) дають початок новим зіркам. Найбільший (з решти) потік за оцінками має протяжність в чотири світлових роки. Як і його сусіди, він піддається атакам ультрафіолетового зоряного світла, в результаті чого, газ википає на поверхню і дає народження зоряним ембріонам.





Ця повнокольоровий карта Марса була створена за допомогою зображень Хаббла, знятих в той час, коли планета була найбільш наближена до Землі. Більш південні області не видно з-за того, що північ червоної планети був повернений до Землі.



Імпульс світла, який в 2002 році випромінювала надгігантський зірка під назвою V838 Monocerotis, висвітлює хмара міжзоряного пилу. Приголомшливо красиві завитки навколо центральної зірки простягаються на трильйони миль. До того як Хаббл зробив цей знімок в 2004, вони не були відомі вченим.




Потоки заряджених частинок спрямовані від Сонця стикаються магнітним полем Сатурна, створюючи сяйво на південному полюсі планети. На відміну від відносно коротких сяйв на Землі, сатурнову можуть тривати днями. Вчені поєднали ультрафіолетові зображення планети Сатурн. На цьому знімку світіння синього кольору через ультрафіолетової камери, а якщо дивитися з Сатурна, спалахи світла були б червоними.



плавуча планета


А чи знаєте ви що? ... Сатурн - це єдина планета в нашій сонячній системі, щільність якої менше води. Якби ви змогли побудувати гігантську уявну ванну, Сатурн б зміг в ній плавати. (НА СА)



http://infuture.ru/article/933


Php?

Новости