Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Фантастика над головою: топ-15 феєричних фото зоряного неба

Одне з кращих місць на Землі для спостережень за нічним небом - астрономічна обсерваторія ESO Паранал - представило добірку зачаровують знімків.

Фото розміщені на офіційному сайті обсерваторії.

зоряна карусель

Цей знімок, знятий фото-посланником ESO Олександром Сантерном НЕ оптична ілюзія або абстрактна картина. Кола на небі, викреслюють зірками в їх добовому русі навколо південного полюса світу, висять над обсерваторією ESO Ла Сілла в Чилі, на краю високогірній пустелі Атакама, на висоті 2400 метрів над рівнем моря. Тут ідеальні умови для спостережень, в тому числі і для таких довгих експозицій. У році тут буває понад 300 повністю ясних ночей!

Воскресіння білого карлика

Яскрава зірка в центрі знімка - зовсім не зірка цього космічного шоу. А ось малопомітна червона смужка внизу посередині пов'язана з рідкісним і чудовим об'єктом. Його відкрив в 1996 році японський астроном-любитель Юкіо Сакураї (Yukio Sakurai). Спочатку він вирішив, що це щось на зразок Нової, але на ділі все виявилося набагато цікавіше. Об'єкт виявився білим карликом, на якому відбувається гелієва спалах. За всю історію астрономії спостерігалося лише кілька таких подій. Знімок отриманий з камери FORS, змонтований на дуже великому телескопі ESO.

Йепун і Чумацький Шлях

Фото зроблено Джоном Колосімо (John Colosimo) з витримкою 30 секунд. За цей час через обертання Землі зірки на знімку залишили коротенькі треки. Трохи вище Чумацького Шляху, в серце сузір'я Скорпіона, видно яскрава червона зірка Антарес, яка займає серед зірок нічного неба шістнадцяте місце за яскравістю. Інші космічні об'єкти і сузір'я неможливо розрізнити в цьому океані зірок.

На який ми планеті?

Сяюче зоряне небо, червоний пісок і крижані шипи, що стирчать на передньому плані цього фото - все разом узяте залишає враження пустелі, куди не ступала нога людини. Цей ландшафт цілком можна прийняти за пейзаж полярних областей на Марсі. Але зазубрені крижані ікла знаходяться зовсім не на Червоній планеті, а на пологих схилах пустелі Атакама. Дивовижні шипи з льоду і замерзлого снігу, часто зустрічаються в тутешньому високогір'ї, називаються пенітентамі. Вони утворюються при таненні льоду під прямим впливом сонячних променів за умови низького тиску, низької вологості і низької температури і завжди орієнтовані в бік Сонця, нагадуючи якийсь фантастичний крижаної сад. А сфотографував цей неземний вигляд фото-посланник ESO Бабак Тафреші.

Ширококутний знімок Крабовидной туманності

У серці туманності, приховані від ока мережею гелієвих і водневих волокон на передньому плані, знаходяться дві слабких зірки. Одна з них і породила Крабовидную туманність - це пульсар в Крабі, або CM Tau, маленький надщільний залишок тієї зірки, яка вибухнула у вигляді наднової. Пульсар має діаметр всього близько 20 кілометрів і обертається навколо своєї осі з частотою 30 обертів на секунду! Знімок виконаний Ману Мехіас.

Схід Чумацького Шляху

На цьому фото, знятому фото-посланником ESO Юрієм Білецьким (Photo Ambassador Yuri Beletsky) - будівля Центрального пульта управління обсерваторії Паранал під висхідним на небі Чумацьким Шляхом. Дивлячись на цю картину, згадуєш ірландську легенду про те, що веселка своїм підставою вказує на горщик із золотом.

Дірка в небесах

Деякі чудові краєвиди Всесвіту вражають нас не дивовижною красою небесних тіл, а навпаки, повною їх відсутністю. На новому знімку, отриманому на 2.2-метровому телескопі MPG / ESO, ми бачимо чорні щупальця, що виповзають з темного, абсолютно порожнього плями в центрі кадру. І ця чорнота особливо вражає на сяючому тлі розсипи безлічі золотих і червоних зірок, що покриває весь інший простір знімка.

Зоряний дощ над ALMA

ALMA міжнародний проект країн Європи, Північної Америки та Східної Азії в кооперації з приймаючою країною - Республікою Чилі. У небі над антенами - зоряний дощ. Цей "злива" - результат довгої експозиції, при якій зірки, що рухаються по небу в результаті обертання Землі навколо своєї осі, залишають на фотоматеріалі дугоподібні треки.

Галактика

На знімку - ефектна галактика яскравим ядром і завихрюватися гілками.

зоряна команда

Чотири допоміжних Телескопа, що входять до складу Дуже Великого Телескопа (VLT) на вершині Серро Паранал в Чилі, на тлі грандіозного зоряного неба. Знімок зроблений Джоном Колосімо.

У бризках зірок і снігу

Небо всіяне безліччю світлих точок, які можна прийняти за кружляють сніжинки. Але це - зірки. Фото знято в околицях обсерваторії ALMA Бабаком Тафреші.

небесна мандрівниця

Під впливом сонячного вітру комета Лавджоя викидає зі своїх надр довгий хвіст. Зелений колір йому надають сполуки вуглецю, світіння яких порушується ультрафіолетовим випромінюванням Сонця. Ця комета проходить через внутрішні області Сонячної системи і тому сяє так яскраво в перший раз за одинадцять з гаком тисяч років. Вона рухається навколо Сонця по дуже витягнутій еліптичній орбіті, трохи деформується впливом планет, і тому наступного разу з'явиться на небі Землі тільки ще через 8000 років. Зараз вона у нас на очах обігнула Сонце і почала своє самотнє подорож назад в холодні і темні околиці Сонячної системи.

Заходи: сонячний і місячний

Останні промені заходу сонця, що проходять крізь запилені нижні шари земної атмосфери, фарбують небо на горизонті в помаранчевий колір. Знімок зробив Габріель Браммер.

різнобарвні чудеса

Небо на цьому фото вражає поєднанням різнокольорових відтінків: на заході догоряє багряно-червоний захід, а через все небо стелиться пурпурна стрічка Чумацького Шляху.

Космічна веселка

Райдужна арка з космічного пилу і зірок висить в небі над плато Чахнантор в чилійських Андах.

Ти ще не читаєш наш Telegram ? А дарма! підписуйся

На який ми планеті?

Новости