Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський і Лівадійський парки стануть платними

Два найзнаменитіших палацу Великої Ялти і навколишні їх парки обгородять парканами, після чого вхід стане платним. Директор Воронцовського музею підтвердив «Приміток» цю інформацію. Боротьба за свободу проходу до пам'яток стає ще одним іспитом для громадянського суспільства в Криму. Два найзнаменитіших палацу Великої Ялти і навколишні їх парки обгородять парканами, після чого вхід стане платним

За вхід на території Воронцовського парку в Алупці скоро будуть стягувати плату - для цього навколо пам'ятки зараз активно будують паркан. Такі повідомлення з'явилися недавно в ялтинських паблік соціальних мереж від імені який побажав залишитися анонімним співробітника палацу.

Платним може стати вхід в парк, якому німецький майстер Карл Кебах присвятив 27 років свого життя

«Буде плата за вхід з 9:00 до 21:00 - 50 рублів з людини. Безкоштовний вхід з 6:00 до 9:00. Не можна пити, курити, вигулювати тварин. Для місцевих жителів, яким з різних причин необхідно часто відвідувати паркову територію, буде передбачений абонемент на місяць 300 рублів, - йдеться в повідомленні. -

Проводяться дані роботи директивно з міністерства культури РК, а не з ініціативи адміністрації парку. Щодо "не платитиму" - ціна на квитки в палац не змінювалася вже три роки. А 400 осіб співробітників хочуть зарплати. 60 двірників і садівників не повинні сидіти на шиї у касирів і екскурсоводів ».

Директор ГБУ РК «Ялтинський палацово-парковий музей-заповідник» Олександр Балінченко підтвердив, що зміни в житті однієї з найзнаменитіших пам'яток Криму дійсно настають.

Директор ГБУ РК «Ялтинський палацово-парковий музей-заповідник» Олександр Балінченко підтвердив, що зміни в житті однієї з найзнаменитіших пам'яток Криму дійсно настають

Олександр Балінченко сам чимось невловимо схожий на ясновельможних мешканців палаців

«Наш музей увійшов в елітний клуб з 16 кращих палацово-паркових ансамблів Росії -« Асоціацію відродження садів і парків ». Відбулася конференція за участю 48 директорів музеїв, там нам порекомендували, що у об'єкта повинен бути режим відвідування, - пояснив «Приміток» Олександр Балінченко. - Забір ми відновлюємо стаханівськими методами і не ставимо мети нажитися на комусь. Моя мета - збереження музею - адже парк по суті це відкрита експозиція під відкритим небом.

Зараз розглядається можливість введення плати за вхід - вона, ймовірно, буде чисто символічною - може, 10 рублів, але не більше 50 рублів. Остаточне рішення буде прийнято після узгодження з громадськістю, главою адміністрації Ялти і Держрадою РК ».

Лиха беда начало: очевидно, що в країні, де для пересічних громадян усі товари і послуги постійно дорожчають, розмір плати за вхід у палацові парки теж буде весь час зростати.

Якщо зібрані кошти підуть на охорону пам'яток і допомогу туристам, то введення плати за вхід виправдано, міркує пан Балінченко.

Якщо зібрані кошти підуть на охорону пам'яток і допомогу туристам, то введення плати за вхід виправдано, міркує пан Балінченко

Доріжки Воронцовського парку поки відкриті для всіх

«Без охорони і контролю парки Криму розбазарюються, забудовуються і знищуються, як Місхорський парк, - нарікає Балінченко. - У деяких гостей відсутня культура поведінки - щодня близько 60 осіб прибирає пакети і порожні пляшки за гостями Воронцовського парку. Вільний доступ привертає в парк асоціальні елементи - на території, що входить в парк кам'яного хаосу за останнім часом відбулося два самогубства, була спроба згвалтування ».

Очевидно, директор знає, що елітні дачі на території старовинних палацових комплексів зводять випадково забрели в парк перехожі, і якщо брати з них по 50 рублів за вхід, незаконна забудова припиниться.

Балінченко каже, що на виручені від плати за вхід кошти можна запросити для охорони об'єкта ЧОП, упорядкувати територію, проводити культурні заходи для гостей, поліпшити зміст систем поливу. За його словами, ансамбль рівняється на досвід кращих російських палацово-паркових комплексів.

При цьому директор Воронцовського музею повідомив, що утримання парку обходиться орієнтовно в 10 мільйонів рублів на рік. Це цілком посильна сума.

Виходить, держава має гроші платити багатомільйонні зарплати топ-менеджерам держкорпорацій, але немає можливості забезпечити вільний доступ до прекрасного людям з набагато меншими зарплатами.

Хоча навіть 0,5% від сум, якими оперують девелопери при забудові ласих зон Криму, вистачило б на підтримання головних визначних пам'яток півострова в отличном состоянии.

Хоча навіть 0,5% від сум, якими оперують девелопери при забудові ласих зон Криму, вистачило б на підтримання головних визначних пам'яток півострова в отличном состоянии

Усередині Воронцовського парку надзвичайно цілюще повітря

А адже в Воронцовський парк приїжджають не тільки помилуватися прекрасним - влітку сюди їдуть легеневі хворі з усієї Росії, щоб два тижні подихати на його території унікальним повітрям від прогрітих хвойних дерев.

Соціальну значимість парку директор палацу явно не вважає важливою функцією ні для музею, ні для себе особисто.

«Для мене не принципово, хто буде оплачувати утримання парку. Для мене, як музейника, важлива його збереження, - говорить Балінченко. - Якщо якийсь небайдужа людина буде платити 10 мільйонів рублів на рік, або держава візьме це на себе - таке теж може бути.

І я не згоден з вашим припущенням, що в Росії падають соціальні стандарти. Ми беззаперечно безкоштовно пускаємо дітей до 16 років, інших пільговиків. Вважаю, наша держава добре ставиться до людей. Порівняння з СРСР, де був безкоштовний доступ в парк, некоректні - ми живемо в іншій державі ».

Директор із задоволенням говорить, що його об'єкту вже допомагають небайдужі люди - зараз якийсь меценат готується подарувати парку систему освітлення за 50 мільйонів рублів. На думку Балінченко, дякую забору і появи режиму в роботі парку, це обладнання можна буде зберегти від розкрадання.

Меценати обіцяють підсвітити парк (ескіз проекту)

Зрозуміло, просто так викладати десятки мільйонів зі своєї кишені ніхто не стане - з'являється все більше ознак, що палаци старої аристократії на Південному березі Криму ізолюються від широкої публіки і поступово, крок за кроком, переходять в руки аристократії нової. У російських вельмож грошей на це явно більше, ніж було в українських, тому з переходом Криму до складу РФ процес тільки прискорився.

Народ за свої права

В цей же день кореспондент «Приміток» побував на зустрічі Балінченко з громадськістю Алупки, яку новина про можливе закриття парку буквально сколихнула.

«Ми не дозволимо закрити Воронцовський парк, - заявила« Приміток »місцева активістка Ольга Ларіонова. - Традиції вільного проходу через його територію десятки років.

Багато людей ходять через парк на роботу і з роботи. Ми бачимо грубе втручання в життя Алупки. Парк це єдине пристойне місце в місті якщо його закрити, ми втратимо громадського простору ».

Треба віддати належне директору Воронцовського парку: він дійсно йде на діалог з громадськістю і спілкується живою мовою, а не протокольними фразами, що в сучасному Криму для чиновників рідкість.

Балінченко сказав, що не має наміру брати рішень, проти яких виступає місцева громада.

Балінченко сказав, що не має наміру брати рішень, проти яких виступає місцева громада

Алупкінські активісти зустрілися з директором відразу ж після новини про закриття парку

Мається на увазі, що якщо жителі Алупки спільно доб'ються від міських і республіканських властей збереження сьогоднішнього стану речей, буде знайдений влаштовує всіх компроміс - то так тому і бути.

При цьому директор музею порадив Алупкінської громадськості направити свою енергію і на творення - перетворити все місто в якесь романтичне місце, куди ялтинці будуть приїжджати відпочити від суєти і попити кави з круасанами.

Обговорення цієї ідеї з жителями Алупки показало, що в сучасній Ялті це не так просто.

«Думка хороша, але є« але ». Ось ми зберемося це зробити, вкладемо нечисленні заощадження, а потім прийде гонець від ялтинських чиновників і зажадає частку, - пояснила «Приміток» мешканка Алупки Тамара Семенова. - Для початку на Південному березі Криму необхідно створити умови для комфортної роботи малого і середнього бізнесу ».

- Для початку на Південному березі Криму необхідно створити умови для комфортної роботи малого і середнього бізнесу »

Жителі Алупки вважають палац-парк своїм громадським простором

Поки в Алупці сперечалися про майбутнє Воронцовського парку, спецпредставник президента РФ з питань природоохоронної діяльності, екології та транспорту Сергій Іванов в інтерв'ю «Коммерсанту» визнав, що для Росії складно створити «закон, однаково застосовується від Дагестану до Чукотки».

Дійсно, якщо держава російське вважається з традиціями Чечні або Башкортостану - то чим гірше кримська традиція вільного проходу через парк в кримській Алупці?

Вільний доступ до одного з кращих парків світу, яким сьогодні може похвалитися Крим, з іміджевої точки зору коштує набагато дорожче 10 мільйонів рублів, які витрачає держава на утримання Воронцовського ансамблю.

Не менше обурення у жителів Ялти викликала і новина про те, що Лівадійський парк за прикладом Воронцовського мають намір оточити парканом . Тут, на відміну від Алупки, повної ясності ще немає.

Тут, на відміну від Алупки, повної ясності ще немає

Творець Лівадійського палацу Краснов зборів не припускав

«Зараз вирішується питання про передачу Лівадійського парку на баланс Лівадійського музею, щоб возз'єднати ансамбль, - пояснили« Приміток »в Лівадійському палаці-музеї.

- Зараз Лівадійський парк знаходиться у ГАУ РК «Управління особливо охоронюваними природними територіями», тому з приводу забору нічого сказати не можемо. Доля об'єкта вирішується в Радміні Криму ».

Ялтинці, які останнім часом все активніше борються за свої права , Виконані рішучості не допустити «монетизації природи» на своїй рідній землі.

Ситуація з двома знаменитими палацами-парками Південного берега Криму - це черговий тест для громадянського суспільства в його суперечці з «командою переможців» за свої права, і новий епізод притирання кримських традицій з федеральними практиками, які занадто явно суперечать гаслам «Кримської весни».

Дійсно, якщо держава російське вважається з традиціями Чечні або Башкортостану - то чим гірше кримська традиція вільного проходу через парк в кримській Алупці?

Новости