Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Юсуповський палац і парк, Кореїз (Ялта) - фото, сайт, відгуки

  1. Розташування, історія заснування
  2. Подальша доля палацу
  3. Опис палацово-паркового комплексу
  4. Юсуповський парк
  5. проживання
  6. Як дістатися (доїхати) до Юсуповського палацу
  7. Ціни, адреса, контакти
  8. фото всередині
  9. фото парку
  10. Точне місце на карті, GPS координати:

806

В околицях Ялти не менш унікальних пам'яток архітектури, ніж в самому місті. Самим унікальним місцем, з багатою історією, є знаменитий палац Юсупова. По суті це цілий палацово-парковий комплекс, що надає можливість проживання на території.

По суті це цілий палацово-парковий комплекс, що надає можливість проживання на території

Юсуповський палац

Розташування, історія заснування

знаходиться місцева пам'ятка в декількох кілометрах від Ялти, в курортному селищі Кореїз. На щастя, палац свого часу не був кинутий напризволяще. Сьогодні і споруди, і древній парк в ідеальному стані. Головною особливістю комплексу є можливість проживання на території. Але про це трохи нижче.

Першою власницею земель в Кореїзі, на яких зараз стоїть Юсуповський палац була знана і шанована пані Анна Голіцина. Вона придбала величезну ділянку в 1824 році і протягом довгих десяти років займалася будівництвом будинку, господарських будівель, підставою парку. А так же спорудою винних підвалів і спорудженням Воскресенської церкви. Святиню виконали в стилі «готика».

Була проведена величезна робота, результат перевершив всі очікування. Але з невідомих причин вже в середині 19 століття маєток виставили на продаж. Причому господиня маєтку продавала своє «дітище» в прямому сенсі слова «по частинах».

Частина придбав Т. Морозов, мільйонер з Москви, ще одну - Гончаров (брат дружини А. С. Пушкіна). Іван Гончаров згодом продав свою частину Ф. Н. Юсупову, який мав тоді ще прізвище Сумароков-Ельстон. Після він одружився на княгині Зінаїді Юсупової, Олександр III дав добро на взяття Феліксом Миколайовичем прізвище і титул подружжя. Ще через деякий час все окремо розпродані частини комплексу перейшли в повноправне володіння Юсуповими.

Новому власникові не особливо подобалося будова, і він вирішив тут кардинально все змінити. Робота над проектом була доручена знаменитому архітектору Краснову (автору Лівадійського палацу ). Уже в 1909 стару будівлю змінив шикарний палац. У неороманском стилі, із застосуванням деяких деталей властивих італійському ренесансу.

У неороманском стилі, із застосуванням деяких деталей властивих італійському ренесансу

Юсуповський палац

Подальша доля палацу

Як тільки на півострові встановилася радянська влада, князівській родині довелося емігрувати. Палацово-парковий комплекс націоналізували. Відкрили в ньому санаторій, а після елітний будинок відпочинку для «чекістів». Маєток стало власністю ЧК. Ф. К. Дзержинський відпочивав тут всього два рази (в 1925 і 26 роках).

До речі, саме тут проживали члени історичної Ялтинської конференції, правителі трьох країн, з товаришем Сталіним в тому числі. У післявоєнні роки палац став дачею найвищих державних чиновників. На досить тривалий термін на територію секретного об'єкта з короткою назвою «Держдача №4» вхід стороннім був суворо заборонений. Охорону лідерів соціалістичних країн, зарубіжних партій, забезпечували співробітники КДБ.

Всі палаци Криму тут

Сьогодні, на щастя, ситуація в корені змінилася. Кожен бажаючий має можливість відвідати це дивовижне місце або в складі екскурсії. Або самостійно. До речі, нова адміністрація комплексу обладнала тут кілька приміщень, в яких можуть зупинятися туристи.

Юсуповський палац

Опис палацово-паркового комплексу

На величезній території в 16,5 гектар, до слова сказати - парк навколо знаменитого Воронцовського палацу в рази більше, розташовано три споруди. Палаци: Юсуповський і Голицинских, Гостьовий будинок. Восторг викликають абсолютно всі частини комплексу. І дивовижної краси головний будинок (палац Юсупова), і навіть найменші елементи садового декору.

У палаці, в своєму первозданному вигляді, збереглися такі кімнати: спальні Молотова і Сталіна, покої Юсупова. А також їдальня, більярдна і приймальня, кінотеатр. Абсолютно всі приміщення мають вишукану обстановку: віденські стільці, шикарні дивани. Вражають і елементи декору: статуетки з порцеляни та бронзи.

На окрему увагу заслуговують скульптурні композиції, і це не тільки величні коричневі леви біля входу. На території величезна кількість самих різних скульптур. Крім левів і грифонів в очі кидаються дві колони (біля центрального входу) з бюстами сатира і менади. До слова сказати, це найзагадковіші скульптури. У них чітко проглядається образ Фелікса і Зінаїди Юсупових.

Описувати палац зовні і всередині можна нескінченно довго, але, на мій погляд, варто трохи уваги приділити і прилеглої території. Вона не менш велична, унікальна і чудова. Я б навіть сказав - неповторна.

Юсуповський палац

Юсуповський парк

Період розквіту паркової зони припав на 1907 - 1916 рік. У той час тут знаходився кращий розарій на території всього Південного Криму. Князівська родина насолоджувалася видами найкрасивіших водоспадів, каскадів, штучних водойм із дзеркальною гладдю. А також величезним басейном з золотими рибками, в якому красувалися різні сорти лілій.

До речі, Кебах, головний садівник комплексу, брав консультації особисто у самого директора знаменитого Нікітського ботанічного саду - Гартвіса. Паркова зона і сьогодні виглядає шикарно. Величезна кількість фонтанів, невеликих декоративних басейнів в оточенні рідкісних рослин викликають невимовний захват у кожного туриста. Повірте - це місце справжній рай.

Всього в парку налічується понад 200 видів тільки декоративних рослин, чагарників. В цілому на території «вдало» розташувалися близько 7,5 тисяч різних рослин. Всього 127 видів, 32 з яких - рідкісні. А вік приблизно 150 дерев від 100 до 500 років. Є чому дивуватися і чим захоплюватися. Мене особливо здивувала айва, якій більше 100 років, і в той же час вона щорічно дає шикарний урожай: 100 - 120 кг плодів.

Природно не обійшлося без статуй. Вся паркова зона прикрашена статуями богинь, русалок і мавок. Загальний вигляд дуже гармонійний. Все продумано до найдрібніших деталей. Описати красу цього місця словами складно. Ідеальний варіант - особисто відвідати Юсуповський палацо-парковий комплекс. Тим більше що тут є можливість зупинитися на кілька днів.

Юсуповський палац

проживання

Варіантів розміщення на території комплексу більш ніж достатньо. Наприклад, це можуть бути «Апартаменти Юсупова» з трьома спальнями і ванними кімнатами. Загальною площею понад 180 квадратів. Є вітальня з каміном і простора тераса відкритого типу, з якої відкриваються просто чарівні види. Тут комфортно розташовується шість чоловік.

Екскурсії в Криму

«Апартаменти Сталіна» трохи «скромніше». Всього дві спальні, кабінет з ванною кімнатою. Плюс два балкона. Крім того, є можливість забронювати «Апартаменти Молотова» або в Голіцинському палаці. Або зняти флігель. Всі подробиці щодо проживання, харчування, вартість номерів і так далі дізнаєтеся на офіційному сайті палацу. Адреса нижче.

Крім того, на території комплексу надається можливість проведення різних заходів. У тому числі корпоративні зустрічі, презентації, семінари і так далі. А також організувати проведення весільного торжества, дня народження або будь-якого іншого свята.

Юсуповський палац всередині

Як дістатися (доїхати) до Юсуповського палацу

Житло в Ялті подобово, недорого

Якщо ви звикли користуватися послугами громадського транспорту, на автовокзалі в Ялті сідайте на автобус, що йде до Кореїза. Виходити треба на зупинці «Готель 1001 ніч». Або на екскурсійному автобусі, подробиці уточнюйте по телефону або на сайті палацового комплексу.

Оренда авто в Криму

автотуристи від набережній рухаються в південну сторону, по трасі Н19. У покажчика Кореїз згортають вліво. Для надійності я рекомендую користуватися GPS-навігатором, в який попередньо ввести координати. Карту і координати знайдете внизу сторінки.

Знайти житло в Криму недорого

Ціни, адреса, контакти

Вартість проживання або екскурсійної програми уточнюється в індивідуальному порядку на порталі палацу або в телефонному режимі.

Адреса: Крим, Ялта, Кореїз, вул. Парковий узвіз, 26.

Контактні номери телефонів: 8 978 7821016 (екскурсійні програми), 8 978 7821016 (бронювання номерів, організація заходів).

Офіційний інтернет-портал: http://udprf-crimea.com/ .

Тури до Криму (і не тільки) недорого

фото всередині

фото всередині

фото парку

фото парку

Точне місце на карті, GPS координати:

Юсуповський парк і палац цілком можна внести до списку найкрасивіших і цікавих місць Криму . Його відвідування наповнює самими позитивними емоціями, враженнями. І запам'ятовується надовго. Рекомендую зупинитися в комплексі як мінімум на два дні. Щоб встигнути, в повній мірі, насолодитися всією красою цих місць.

Новости