Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

План Алупкінського (Воронцовського) парку

  1. Каштанова поляна в Воронцовському парку
  2. контрастна поляна
  3. сонячна галявина
  4. Платановая поляна

План-схема Воронцовського парку

Алупка - один з кращих кліматичних курортів на Південному березі Криму. І це не дивно! М'який морський клімат, мало відрізняється від середземноморського, ласкава магія теплого південного моря, залиті жарким сонцем білосніжні пляжі, мальовничі гірські та морські пейзажі, що змагаються один з одним в красі і величі, пишність і буйство субтропічній рослинності, цілющий свіже повітря, неспішні прогулянки в тиші тінистих алей і зелених вузьких вуличок - ось що таке відпочинок в Алупці .

Відпочиваючих привітно зустрічає гостинний приватний сектор Алупки , Де гості міста відчувають себе майже як вдома. А ще відпочинок в Алупці - це різноманітні пляжні і морські розваги, захоплюючі прогулянки по морю, цікаві екскурсії, серед яких пам'ятки Алупки - лише мала частина.

Особливо популярним для екскурсій завжди був і залишається Воронцовський палац і прилеглий до нього парк. Якщо говорити про видовий склад парку, то він дуже різноманітний і нараховує на сьогоднішній день понад півтори сотні видів дерев і чагарників. Збереглися в парку і унікальні об'єкти малої архітектури - візантійські колони, кам'яні лави, вази і скульптури левів, фонтан-стела, фонтан сліз, а також фонтани Античний саркофаг, Раковина, Каскадний, Готичний, Східний, Трільбі. За планом, Алупкінське шосе ділить парк на дві частини - нижню і верхню, приблизно рівні за площею. У верхній частині, в північно-східному секторі Воронцовського парку, розташовані галявини, які вважаються справжнім його зеленим прикрасою. Ці галявини - вже самі по собі унікальне явище, оскільки такий елемент озеленення не властивий паркам Південного берега Криму. Вони формувалися вже в останню чергу, і були покликані врівноважити емоційну напруженість кам'яних хаосів, які розташовані в північно-західній частині парку.

Каштанова поляна в Воронцовському парку

Першою йде невелика Каштанова поляна, на газоні якої розташовані потужно розрослися старі каштани. Вони особливо красиві в кінці весни, коли дерева покривають білі свічки суцвіть. Вся галявина тоді стає святковою і ошатною. Влітку куполообразная ажурна крона каштанів контрастно виділяється на тлі зонтиковидной крони італійської сосни. Праворуч на галявині росте ліванський кедр, а за ним - східний платан. У всій композиції головним акцентом є платан, плямистий світлий стовбур якого чітко виділяється на тлі каштанових стовбурів. Трохи східніше, навпаки галявини, росте дивовижний за своєю красою граб висотою з п'ятиповерховий будинок.

контрастна поляна

За Каштановій галявиною, вище неї, розташовується Контрастна поляна, де на тлі зубців Ай-Петрі і природних заростей художньо висаджені кущі та дерева. Вони відрізняються один від одного розмірами, формою і кольором. Два види земляничника створюють оригінальну композицію, в якій темно-зелене листя великоплідного земляничника охоплює щільним кільцем стовбури мелкоплодного - оливкові влітку і коралово-червоні в холодну пору року. Ця композиція покликана відтіняти могутній гімалайський кедр, який становить з нею різкий контраст. За кедром розкинувся красень платан, який, виправдовуючи назву галявини, світлим кольором свого стовбура контрастує з хвойними деревами. Зі східного боку галявину оздоблює група пірамідальних кипарисів: їх темна зелень відтіняє сизу листя маслини і пухнастого дуба.

Квітуча троянда в Алупкінському парку

сонячна галявина

Слідом за Контрастною йде Сонячна галявина, які відокремлює один від одного невеликий яр. Тут протягом дня можна спостерігати за рухом сонця, а також наступними за ним тінями дерев. Спочатку Сонячна галявина поділялася на дві частини головною алеєю. Звідси відкривається чудовий вид на зубчасту корону Ай-Петрі . Поляну з усіх боків оточують щільно посаджені дерева і природний ліс. На сьогоднішній день поляна майже повністю відкрита сонця, тому що на ній залишилося тільки кілька великих дерев: три екзотичних хвойних дерева - італійська сосна, ліванський кедр і сосна Монтесуми - живописно згруповані у центральній доріжки, а ліва частина облямована природною рослинністю. З іншого боку алеї росте величезна кримська сосна, яка вражає своєю величністю. Вона росла тут, коли парк ще тільки створювався, і Карл Кебах залишив цю представницю місцевої флори - одну з кращих в Криму. А в глибині галявини росте один з найстаріших на південному узбережжі півострова пірамідальний кипарис, посаджений ще князем Григорієм Потьомкіним.

Платановая поляна

Від Сонячної галявини йде доріжка, облямована калиною і самшиту. Вона призводить на Платанове галявину, яка розташована біля озер. На ній, утворюючи трикутник, розкинули намети своїх крон три величезних платана, і їх красиво порізана ніжно-зелене листя покриває простір навколо них ажурною тінню. Ця галявина залишається привабливою навіть взимку, коли платани втрачають листя. Їх химерно вигнуті гілки і бірюзові стовбури красиво виглядають на тлі вічнозелених дерев - земляничника, гімалайського кедра, розлога крона якого нагадує японську пагоду, і кримської сосни, два найкрасивіших примірники якої ростуть ближче до озер. На цій галявині росте і корковий дуб, посаджений ще в 1819 році графом Н.П. Румянцевим. Крім того, тут представлена ​​араукарія чилійська - рідкісний екзот, якому вже близько ста років.

Не менш мальовнича і решта парку. Розлогі платани і елегійні стрункі кипариси, гігантські секвої і величні магнолії, гостролисті юки і віялоподібні пальми живописно змінюють один одного. А троянди всіх відтінків, пишні грона бузку і великі кисті коралового дерева створюють чудову палітру і красиву гру барв. Прямі алеї переходять в звивисті стежки, оксамитова м'яка зелень газонів змінюється килимами яскравих кольорів, а щільні зарості контрастують з відкритими полянами. Ці галявини виглядають особливо сонячними і світлими після похмурих гротів і суворих нагромаджень каміння. На цьому тлі та частина парку, що розташована перед палацом, з її фонтанами, мармуровими скульптурами і яскравими квітами виглядає особливо святковій і урочистій в порівнянні з тінистими гаями і алеями Нижнього парку.

Новости