Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Парк мініатюр в Бахчисараї

Оновлене 21.05.2019 · Коментарі: 22 · На читання: 16 хв · Перегляди:

6 536

Зізнаюся чесно, на Бахчисарайський парк мініатюр ми не покладали великих надій. Побувавши кілька років тому в парку мініатюр Мадюродам , Розташованому в Гаазі, ми розуміли, що парк в Бахчисараї не зможе досягти його рівня просто через неспівмірності бюджетів. Відкриття парку відбулося ще в 2013 році, і весь цей час, ми ігнорували його, боячись розчаруватися.

І ось 25 вересня 2017 роки ми там, все-таки, побували і, як виявилося, в Бахчисарайському парку «Крим в мініатюрі на долоні» нам сподобалося.

І ось 25 вересня 2017 роки ми там, все-таки, побували і, як виявилося, в Бахчисарайському парку «Крим в мініатюрі на долоні» нам сподобалося

Бахчисарайський парк мініатюр

Територія парку, а вона до слова немаленька, розділена на три зони: безпосередньо сам парк мініатюр, Мультіпарк і контактний зоопарк.

парк мініатюр

парк мініатюр

Мультіпарк

Мультіпарк

Контактний зоопарк

У зоні мініатюр розміщено понад 70 макетів найбільш відомих кримських визначних пам'яток, виконаних з пластика в масштабі 1:25. Це палаци, старовинні садиби і дачі, пам'ятники, музеї, храми, адміністративні будівлі, розташовані в Севастополі, Сімферополі, Бахчисараї, Ялті, Євпаторії та інших містах і селищах. Охоплено, практично, весь Крим - від Керчі на сході до Чорноморського на заході. Поряд з широко відомими пам'ятками такими, як Воронцовський, Лівадійський, Масандрівський палаци, Ластівчине гніздо, Генуезька фортеця в Судаку, Панорама «Оборона Севастополя 1854-1855 років», Ханський палац, є макети менш відомих, але від цього не менш примітних споруд. Це дворянські і купецькі будинки і дачі, побудовані на початку XX століття, в яких зараз знаходяться санаторії та музеї.

Всі мініатюри виконані з високою точністю і ступенем деталізації. Більшість з них з елементами ландшафту, транспортом і людьми. На думку авторів, ідеальне суспільство в створеній ними міністране складається виключно з молодих людей з статурою Барбі і Кена. 🙂 Поряд з кожною мініатюрою є табличка з короткою історією і адресою споруди.

🙂 Поряд з кожною мініатюрою є табличка з короткою історією і адресою споруди

Кен і Барбі оглядають Масандрівський палац 🙂

При відвідуванні парку в вартість квитка включена, як заявлено, 80-ти хвилинна екскурсія по зоні мініатюр. Таке ось подорож «навколо Криму за 80 хвилин». Ми були в парку в вересні, коли відвідувачів вже не так багато. І що приємно, кожній групі, навіть складається з однієї особи, пропонували екскурсовода. Все-таки оглянути самостійно понад сімдесят будиночків, особливо коли не знаєш, що це, досить складно. А цікаву розповідь про кримських пам'ятках, причому доля деяких дуже драматична, був би дуже доречним. Ми, на жаль, від екскурсії відмовилися, тому що, наш малюк 2,5 роки не міг перебувати в стані спокою навіть хвилину.

На початку експозиції розташовані мініатюри повітряних і наземних воріт Криму - Сімферопольського аеропорту та вокзалу.

Мініатюра аеропорту крім будівлі аеровокзалу включає кілька літаків, до одного з яких підігнаний трап і спускаються пасажири, декількох автомобілів і тролейбуса. Сімферопольський аеропорт з'явився в 1936 році, а будівлю аеровокзалу, макет якого представлений, побудовано в 1957. Що цікаво, в кінці 80-х років він був підготовлений в якості «Західного запасного аеродрому» для посадки космічних кораблів «Буран».

Сімферопольський аеропорт

Сімферопольський аеропорт

повітряні судна

Мініатюра Сімферопольського залізничного вокзалу складається з макета вокзалу з стоячою біля перону поїздом і привокзальної площі з безліччю припаркованих автомобілів і декількох тролейбусів, які обслуговують найдовшу в світі міжміську лінію Сімферополь-Алушта-Ялта.

Перший поїзд прийшов до Сімферополя в 1874 році, а сучасна будівля вокзалу, макет якого представлений, побудовано в 1951. Це розкішна будова з галереями і внутрішнім двориком, в центрі якого розміщений фонтан. На даху будівлі знаходиться споруда нагадує античний храм. Поруч розташована вежа з годинником. Ці дві будівлі з'єднані колонадою. Безсумнівно, вокзал вражав своєю пишністю, коли в умовах повоєнної розрухи радянські люди приїжджали в кримські здравниці, більшість з яких перебували в колишніх палацах аристократів в оточенні субтропічній рослинності, і попадали в казку, не встигнувши зійти з поїзда. Що цікаво, годинникова башта вокзалу також є водонапірної. На циферблаті годинника зображені знаки Зодіаку (в 1951 році!), Причому їх послідовність порушена, а замість Діви, Терезів і Тельця - Змієносець, Гончі Пси і Лебідь.

), Причому їх послідовність порушена, а замість Діви, Терезів і Тельця - Змієносець, Гончі Пси і Лебідь

Сімферопольський залізничний вокзал

Серед інших мініатюр Сімферополя хочу ще відзначити Будинок Чирахова. Хто був в центрі Сімферополя, напевно, звертав увагу на цікавий будинок з барельєфами драконів і ажурною верандою. «Будинок з десятьма драконами» - як його називають, побудований купцем Чирахова на початку XX століття для першої в місті біржі. А також Будинок Воронцова, в якому зупинялися граф і інші аристократи по шляху в свої палаци на ПБК. Будинок знаходиться в Парку «Салгирка».

Севастополь представлений як стандартним набором пам'яток: Пам'ятник затопленим кораблям, Графська пристань, Панорама «Оборона Севастополя 1854-1855 років», Діорама «Штурм Сапун-гори 7 травня 1944 року», так і маловідомими, але в той же час унікальними будівлями: Собор святих апостолів Петра і Павла, Церква святого Миколая, будови Стародавнього Херсонеса, причому дві мініатюри - це реконструкція незбережених базилік.

Панорама «Оборона Севастополя 1854-1855 років» одне з найбільш відвідуваних місць гостями міста. Навіть якщо ви не цікавитеся військово-історичною тематикою, її видовищність не залишить вас байдужим. Незважаючи на назву, на полотні зображений тільки один епізод севастопольської епопеї - бій на Малаховому кургані 6 червня 1855 року. Перед круговим полотном висотою 14 метрів і довжиною 115 метрів розташований предметний план, що стирає грань реальності. Панорама була відкрита в 1905 році до п'ятдесятиріччя кримських подій, знаходиться на Історичному бульварі.

Панорама «Оборона Севастополя 1854-1855 років»

Собор святих апостолів Петра і Павла менш відомий в порівнянні з іншими храмами Севастополя, швидше за все, через свого розташування - знаходиться він в непрохідному місці на Центральному пагорбі і, можливо, через зовнішнього вигляду - відразу і не скажеш, що це культове спорудження. Але саме через зовнішнього вигляду він є унікальним. На всьому пострадянському просторі це єдина церква, споруджена у вигляді античного храму. Собор святих апостолів Петра і Павла був побудований в 1843 році. Більшу частину радянського періоду в ньому розміщувався Будинок культури.

Собор святих апостолів Петра і Павла

Ще один унікальний храм - церкву Святого Миколая, розташована на Братському кладовищі на Північній стороні, побудована у вигляді єгипетської піраміди. Храм був споруджений в 1870 році в пам'ять захисникам Севастополя під час Кримської війни.

Церква Святого Миколая

Володимирський собор у Херсонесі має більш звичний для православних храмів вид. Він побудований у візантійському стилі. Його головний престол був освячений в 1891 році. Будівля собору дуже сильно постраждало під час Другої світової війни, і в наступні роки перебувало в жалюгідному стані і поступово руйнувалося. Храм був повністю відновлений в 2004 році.

Володимирський собор у Херсонесі

Дві мініатюри Стародавнього Херсонеса - це реконструкція незбережених базилік. Вони мають умовні назви, пов'язані з їх розкопками. Уваровская базиліка названа ім'ям археолога, який проводив її розкопки в 1853 році. У науковому середовищі є думка, що це був головний храм міста, присвячений апостолам Петру і Павлу. Імовірно він був побудований в V-VI столітті і проіснував (з перебудовою) більш вісімсот років, аж до згасання Херсонеса. Зараз від базиліки збереглися залишки стін, фрагмент мозаїчної підлоги. Хоча відразу після розкопок базиліка була в кращому стані, але через розташування на краю обриву, пізніше її частина обрушилася в море.

Уваровская базиліка

Друга базиліка називається «Базиліка 1935 року» на поточний рік її розкопки. Припускають, що вона побудована в один час або трохи пізніше з Уваровської базилікою, і була зруйнована в Х столітті. Зараз від неї збереглися залишки стін з дверними отворами і кілька білих мармурових колон, що є найбільш впізнаваним виглядом Херсонеса.

Базиліка 1935 року

Найцікавіші, на мій погляд, мініатюри палаців Південного берега Криму. Ці розкішні будови колись належали членам імператорської родини і іншим аристократам. Завдяки мініатюр, можна розгледіти не тільки їх звичний фасад, але безліч деталей, непомітних в реальності.

Воронцовський палац в Алупці - найвідоміший з палаців Криму був побудований як літня резиденція генерал-губернатора Новоросійського краю графа Воронцова в 1848 році. Це дуже красиве і незвичайна будова. З півночі він схожий на англійський лицарський замок, а з півдня на мавританський палац султана. Будували його протягом двадцяти років, що не дивно: це найбільший палац Криму. Причому, його розміри можна відчути тільки, дивлячись на мініатюру. До того ж в реальності не видно, наскільки його західний фасад нагадує середньовічну фортецю. Воронцовський палац є музеєм з 1921 року, з перервою в 1945-55 роках, коли в ньому розташовувалася держдача.

Воронцовський палац є музеєм з 1921 року, з перервою в 1945-55 роках, коли в ньому розташовувалася держдача

Воронцовський палац

Воронцовський палац

Із заходу Воронцовський палац нагадує середньовічну фортецю

Із заходу Воронцовський палац нагадує середньовічну фортецю

З півдня - мавританський палац султана

З півдня - мавританський палац султана

А з північного фасаду - замок в англійському стилі

Лівадійський палац - південна резиденція імператорської сім'ї в селищі Лівадія. Білосніжний палац в стилі італійського відродження був побудований для Миколи II в 1911 році всього за сімнадцять місяців на місці існуючого раніше палацу, побудованого для Олександра II в 1866 році. Практично весь радянський період в палаці розміщувався санаторій. Тільки в 1974 році в частині приміщень була відкрита експозиція, присвячена Ялтинській конференції, що проходила в палаці. Повноцінно як музей палац став працювати з початку 90-х років.

Лівадійський палац

Трійку найвідоміших кримських палаців замикає Масандрівський палац, що став музеєм тільки в 1992 році. До цього в ньому розміщувалася держдача відома як «Сталінська», тому він був недоступний для відвідування. Палац пов'язують з ім'ям імператора Олександра III, хоча добудований він був в 1902 році вже після смерті власника. Палац побудований в стилі раннього бароко і нагадує французькі палаци часів Людовика XIII.

Масандрівський палац

У прибережній смузі від Ялти до Алупки було побудовано кілька палаців для членів імператорської родини. Палаци «Дюльбер», «Харакс» і «Кічкіне» не так відомі, але не менш гарні.

Палац «Дюльбер» в селищі Кореїз був побудований для онука Миколи I великого князя Петра Миколайовича в 1897 році всього за два роки. Назва «Дюльбер» від кримськотатарського «красивий», «чарівний» повністю виправдано. Мавританський стиль палацу був навіяний його власнику подорожжю по арабським країнам. З 1922 року і понині в палаці розташовується санаторій.

З 1922 року і понині в палаці розташовується санаторій

Палац «Дюльбер»

Палац «Кічкіне» в селищі Гаспра був побудований для іншого онука Миколи I великого князя Дмитра Костянтиновича в 1913 році теж за два роки. Назва «Кічкіне» від кримськотатарського «маленький» відповідає скромним розмірам палацу, відповідним для його власника не має власної сім'ї. Палац також побудований в мавританському стилі (ось любили князі схід!) Зараз «Кічкіне» є приватним готелем.

Палац «Кічкіне»

Ще один палац, на жаль, не потрапив в об'єктив нашого фотоапарата. Палац «Харакс» в селищі Гаспра був побудований ще для одного онука Миколи I великого князя Георгія Михайловича і названий як римська фортеця, що стояла на цьому місці до середини III століття н. е. На відміну від двох попередніх, палац виконаний в стилі модерн і не має східних мотивів. У ньому з 1922 року і до цих пір знаходиться санаторій.

На рубежі XX століття в Криму будували собі будинки для відпочинку не тільки титулована знати, а й люди рангом нижче. Їх літні будинки були палацами, а віллами і дачами. Хоча деякі з них поступаються аристократичним палацам тільки розмірами ділянок, на яких вони побудовані, і, відповідно, відсутністю величезних парків. Курортна зона з безліччю дач сформувалася в селищі Сімеїз.

Вілла «Мрія» в Сімеїзі побудована на початку XX століття для директора польського банку Вацлава Вилежінского в мавританському стилі. Швидше за все власник не встиг нею скористатися через що сталася революції, після якої вілла була переобладнана в санаторій. В даний час «Мрія» занедбана, знаходиться в жалюгідному стані і руйнується.

Вілла «Мрія»

Вілла «Ксенія» в Сімеїзі побудована в 1911 році для поміщиці Варвари Андріївни Чуйчевіч, яка назвала її на честь своєї внучки Ксенії. Вілла будувалася як гостьовий будинок на 28 номерів. У перші роки радянської влади вона продовжувала працювати як готель, а потім стала житловим будинком з комунальними квартирами. Зараз будівля знаходиться в напівзанедбане стані.

Вілла «Ксенія»

Узбережжя від Ялти до Алушти було не менш привабливо для будівництва палаців і дач.

Палац княгині Гагаріної в селищі Утес був побудований в 1907 році в дуже мальовничому місці біля мису Плака, де до цього майже сто років стояв невеликий палац, успадкований нею від чоловіка князя Гагаріна. Той, в свою чергу, отримав його від своєї першої дружини. І ось в 1902 році, будучи вже в досить немолодому віці, княгиня Гагаріна через півстоліття після смерті чоловіка вирішила в пам'ять про нього побудувати новий палац, і по завершенню будівництва сама померла. В даний час в палаці розміщується адміністративний корпус санаторію «Скеля».

В даний час в палаці розміщується адміністративний корпус санаторію «Скеля»

Палац княгині Гагаріної

Серед мініатюр Феодосії представлені як широко відомі Картинна галерея імені І.К. Айвазовського і музей Олександра Гріна, так і чудові будівлі - дачі Стамболі, «Мілос», «Вікторія», побудовані на початку XX століття.

В об'єктив нашого фотоапарата потрапила тільки дача «Вікторія», побудована для відомого підприємця Соломона Криму з караїмської династії Крим, представникам якої належало кілька феодосійських дач, в тому числі дача «Мілос». Власники недовго ними користувалися. У радянський період в колишній дачі «Вікторія» розміщувався санаторій. В даний час вона знаходиться в приватній власності і потребує реставрації.

В даний час вона знаходиться в приватній власності і потребує реставрації

Дача «Вікторія»

Західний берег Криму на початку минулого століття теж залучав дачників. В Євпаторії було побудовано безліч дач, деякі з них представлені в мініатюрах. Їх доля повторює долю феодосійських і південнобережних дач.

Не залишить без уваги мініатюра Євпаторійського краєзнавчого музею. Це красиве одноповерхова будівля в мавританському стилі було побудовано для купця Гелеловіча в 1912 році. У 1921 році після того, як будівля була відібрана у власника, в нього зібрали матеріальні цінності (фарфор, картини, килими, книги) з сусідніх дач і багатих будинків і відкрили музей «Мистецтво старовини», пізніше перетворений в краєзнавчий. Музей працює до цих пір, його колекція постійно поповнюється, але частина, зібрана на початковому етапі, була втрачена під час німецької окупації.

Музей працює до цих пір, його колекція постійно поповнюється, але частина, зібрана на початковому етапі, була втрачена під час німецької окупації

Євпаторійський краєзнавчий музей

У парку багато мініатюр культово-релігійних об'єктів: церкви, мечеті, кенаса, синагога.

Вірменська церква Святої Ріпсіме в Ялті побудована на початку XX століття. Її прообразом була давня церква VII століття розташована у вірменському місті Вагаршапат (Ечміадзін). Зараз є діючим храмом Вірменської апостольської церкви.

Зараз є діючим храмом Вірменської апостольської церкви

Вірменська церква Святої Ріпсіме

Творці парку мініатюр не могли залишити без уваги недавніх кандидатів на включення до списку всесвітньої спадщини Генуезьку фортецю в Судаку і Ханський палац у Бахчисараї.

Фортеця в Судаку була побудована генуезцями в період з 1371 по 1469 роки для оборони своєї колонії Солдайи. Вдале розташування і потужні фортифікаційні споруди робили її практично неприступної. Фортеця складається з двох ліній оборони: зовнішньої і внутрішньої - цитаделі. Зовнішній контур протяжністю близько 5,5 кілометрів вдавав із себе потужні стіни з більш ніж тридцятьма вежами, кожна з яких носила ім'я одного з Римських пап або ж консула Генуї, при якому була споруджена. Незважаючи на те, що в XIX столітті більшість споруд Генуезької фортеці були розібрані, в даний час це саме добре збережене укріплення, збудоване генуезцями в північному Причорномор'ї.

Незважаючи на те, що в XIX столітті більшість споруд Генуезької фортеці були розібрані, в даний час це саме добре збережене укріплення, збудоване генуезцями в північному Причорномор'ї

Генуезька фортеця в Судаку

Ханській палац у Бахчісараї БУВ резіденцією Кримська ханів. Его будівництво почав у першій половіні XVI століття во время правления хана Сахиба I Герая. Який, до речі, за однією з версій БУВ дядьком султана Османської імперії Сулеймана Пишний, відомого любителям серіалів. При Наступний правітелів палац розшірювався и добудовувався, в результате его площа досягла 18 гектарів, что в Чотири рази больше его нінішніх Розмірів. У Сейчас годину збереглося более двадцяти будівель різного призначення. Ханський палац знаходиться недалеко від парку мініатюр по одній вулиці, в його красі може на власні очі переконається кожен бажаючий і порівняти з мініатюрою.

Ханській палац

Ханській палац

Турист на екскурсії по Ханського палацу

Турист на екскурсії по Ханського палацу

Турист втомився і трохи розслабився 🙂

З правого боку від входу в парк «Крим в мініатюрі на долоні» розташований Мультіпарк, де зібрані герої відомих мультфільмів. Причому, це зовсім не мініатюри. Фігури мультяшек порівнянні з ростом людини, а слон з «Слідство ведуть колобки" не менше живого. У цій частині парку буде цікаво не тільки дітям, а й дорослим. Можна, наприклад, згадати назви мультфільмів або імена персонажів, а також зробити забавні фотографії.

Персонажі різних мультфільмів

Персонажі різних мультфільмів

Сімпсони

Сімпсони

Лускунчик і Мишачий король

Лускунчик і Мишачий король

«Таємниця третьої планети»

«Таємниця третьої планети»

Персонажі з мультфільму «Турбо»

Персонажі з мультфільму «Турбо»

Герої мультфільму "Роги і копита»

Герої мультфільму Роги і копита»

«Чиполіно»

«Чиполіно»

Розбійники з «Бременських музикантів»

Розбійники з «Бременських музикантів»

«Слідство ведуть колобки»

«Слідство ведуть колобки»

І ще мультяшки

Хоча нашу дочку в її віці герої мультиків не вразили, можливо, тому що вона з ними ще не знайома. А ось з батутів і дерев'яного лабіринту, які знаходяться в кінці алеї з героями мультфільмів, її було не витягнути. Окремо платити за батути і лабіринт не потрібно - можна наскакався від душі. Поруч розташовано кілька кафе, де батьки можуть почекати дітей.

Дитяче містечко

Дитяче містечко

батути

Найвіддаленішу від входу третину парку займає зоопарк. Просторі вольєри з копитними, штучні озера з водоплавними і навіть клітини з дрібними хижаками. Все дуже доглянуто і по можливості наближено до природному середовищі існування тварин і птахів. На кожному вольєрі і клітці висять таблички з інформацією про їх мешканців.

Пелікан

Пелікан

штучне озеро

штучне озеро

Хто у домі хазяїн

Хто у домі хазяїн

Обличчям до обличчя

Обличчям до обличчя

Я на сонечку лежу

Я на сонечку лежу

Я не корова, а як

Я не корова, а як

красень

У зоопарку можна годувати вихованців, але тільки кормом, який продається тут же в кіоску, а для риб біля озера стоять спеціальні автомати з кормом. Хоча тварини виглядають вгодованими і цілком задоволеними життям, від ласощів не відмовляються. Деякі тварини і птахи вільно розгулюють по території зоопарку. Скрізь чисто і багато зелені. Зоопарк залишає дуже позитивні емоції.

Ну, давай же швидше

Ну, давай же швидше

А що у нас сьогодні на обід?

А що у нас сьогодні на обід

Травичкою НЕ почастуєте?

Травичкою НЕ почастуєте

Кому смакоти? Налітай!

Налітай

Хто останній за їжею?

Хто останній за їжею

Вибачте, а у вас вся їжа вже закінчилася?

Вибачте, а у вас вся їжа вже закінчилася

Тиха година

Парк «Крим у мініатюрі на долоні» працює без перерви і вихідних:

з 09:00 до 23:00 (травень-вересень),
з 09:00 до 20:00 (жовтень-квітень).

Вартість квитків на лютий 2019 року:

Дорослі - 500 руб.

Діти від 3 до 13 років - 300 руб.

Діти до 3 років - безкоштовно

Протягом року парк надає знижки 50% або 100% звичайним категоріям громадян, які мають право на пільги (ветерани, інваліди, багатодітні сім'ї), а також жителям Бахчисарая і Бахчисарайського району, бахчисарайським молодятам і їх гостям в день весілля, групам байкерів і велосипедистів.

Парк «Крим у мініатюрі на долоні» знаходиться за адресою:

м Бахчисарай, вул. Леніна 4.

Від залізничного та автовокзалу Бахчисарая до парку можна дістатися на маршрутних таксі №1 і №2. При посадці слід уточнити у водія, чи йде автобус відразу в район Старого міста, де і розташований парк, щоб не довелося втрачати час.

Травичкою НЕ почастуєте?
Кому смакоти?
Хто останній за їжею?
Вибачте, а у вас вся їжа вже закінчилася?

Новости