Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пам'ятка - Палац Топкапи в Стамбулі фото і відео

  1. Палац Топкапи в Стамбулі фото
  2. Про Стамбулі:

Одним з головних визначних пам'яток Стамбула оттоманської епохи є чудовий палац Топкапи. Палац був закладений за указом султана Мехмеда I в середині XV ст., Майже відразу після завоювання Константинополя. При наступних правителів Оттоманської Імперії палац неодноразово перебудовувався і розширювався, поступово перетворившись в цілий комплекс різноманітних будівель. Площа палацу, оточеного стіною довжиною майже півтора кілометри, становить 700 тис. Кв. м.

Стамбула

Сама назва Палац Топкапи означає «гарматні ворота». Головні ворота самого палацу називалися Найвищими, що з часом дало Османської імперії друга назва - Найвища Порта.

Усередині палацовий комплекс розділений на чотири двори. У першому, самому великому дворі, за Воротами Повелителя, розташовувався парк і службові будівлі. Деякі з них можна оглянути і в наші дні. Наприклад, монетний двір або будинок церкви св. Ірини, яке використовувалося як збройового складу. Перший двір називався Двором яничарів або Парадним двором. Яничари і придворні шикувалися тут для урочистої зустрічі султана.

Ворота Привітання ведуть у другій двір. Ворота, прикрашені релігійними написами і монограмами султана, відрізняють дві гостроверхі вежі, ймовірно побудовані під візантійським впливом. Прохід через ворота дозволявся тільки візирям, чиновникам з офіційними дорученнями або іноземним послам. Біля воріт можна побачити так званий Фонтан ката. За легендою тут після страти злочинців кат обмивав руки і меч.

У другому дворі, званому Площею Дивану, також був парк, населений павичами та газелями. Двір служив місцем зборів придворних, султанського суду та інших прийомів. Він був відбудований в правління Мехмета II, але остаточний вигляд отримав при Сулеймані I. Двір утворюють будівлі палацового госпіталю, пекарні, казарми яничарів, гарем, дивана і палацових кухонь. Також тут знаходиться Вежа Справедливості, найвища будівля в палаці, що отримала таку назву як символ справедливості султана.

Палац Топкапи в Стамбулі фото

При розкопках тут були знайдені артефакти римського і візантійського періодів: саркофаги, хрестильні купелі, парапетні плити, стовпи і колони. Всі вони виставлені для огляду в другому дворі.

За Воротами Спокою знаходиться третій двір, який називався Внутрішній палац. Він був центром всього комплексу. Перебуваючи в палаці, султан проводив тут більшу частину свого часу. Двір був розкішний сад, куди виходили внутрішні покої, скарбниця, гарем. Також у дворі побудовано кілька павільйонів, включаючи бібліотеку Ахмеда III. Вхід у Внутрішній палац був строго обмежений. І навіть великий візир входив туди тільки з дозволу самого султана.

Султанська Софа, четвертий двір комплексу, був найбільш потаємним місцем для султана і його сім'ї. Тут розташовані Павільйон обрізання, побудований для обрізання спадкоємців; Єреванський павільйон - приміщення для молитов; Багдадський павільйон, який був місцем відпочинку і бібліотекою; павільйон Іфтар з чудовим видом на бухту Золотий Ріг. Також тут побудована вежа БАШЛАЙ, де розміщувалося сховище лікарських засобів, при якому жив головний придворний лікар, а також мечеть Софа, зведена вже у XIX ст. за султана Махмуда II.

У 1924 р, після розпаду Османської імперії, указом нового, республіканського уряду Туреччини Палац Топкапи в Стамбулі був перетворений в музей Імперії. Сьогодні музей знаходиться у веденні Міністерства з питань культури і туризму. Безліч залів і кімнат комплексу є для публічного огляду. Музей має у своєму розпорядженні багатющу колекцію предметів старовини: зброї, одягу, порцеляни, зразків живопису та ювелірного мистецтва.

Про Стамбулі:

Палац Топкапи відео

Відео про палац Топкапи в Стамбуде

Новости