Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац Топкапи в Стамбулі

Якщо ви збираєтеся відвідати Туреччину не тільки заради шопінгу , Неодмінно знайдіть час для відвідування палацу Топкапи, який колись був головним палацом Османської імперії і нині не втратив своєї величі. З моменту заснування палац мав інше ім'я - Сара-і-Джедід-і-Аміра, але потім назву змінили. Топкапи на російську мову перекладається як «гарматні ворота», це головні ворота палацу, мають гарматні споруди для охорони. Ще з гармат стріляли щоразу, як тільки султан залишав свою резиденцію. Його також називають «великим будинком».

Розташування

Знаходиться відомий палац Топкапи якраз там, де в Мармурове море впадає Босфор. Це мис Сарайбурну. Район Султанахмет. Цей дивовижний комплекс розташований на пагорбі і знайти його, труднощів не складе. Дане місце є історичним центром Стамбула і однією з його пам'яток.

Завойовник, османський султан Мехмед, після підкорення Константинополя в другій половині XV століття наказав побудувати на місці руїн палацу візантійських імператорів - палац Топкапи. І перший час свого існування він фактично був резиденцією правителів.

Гарем палацу Топкапи

Гарем султана спочатку розташовувався за межами комплексу. Однак однією з наложниць султана Сулеймана, вдалося переконати його перенести гарем на територію палацу. Її звали Роксолана. В гаремі життя підпорядковувалася суворим правилам. Щоранку з початком ранкової молитви наложниці відправлялися в баню. Потім їх навчали музиці, шиттю, правилам поведінки, мов та іншим корисним наукам, а також мистецтву приносити задоволення чоловікові (Султану). Вільного часу у наложниць практично не було. При виборі султаном дівчата на ніч, він надсилав їй подарунок, і щедро її обдаровував вранці, якщо ніч йому подобалася. Коридор, по якому наложниця йшла в спальню султана, називають «Золотий шлях». Головною в гаремі вважалася валіде-султан - мати султана. Вона мала в своєму розпорядженні близько 40 кімнат і величезна кількість служниць.

Протягом подальшого часу свого існування палац Топкапи добудовували. Незважаючи на перенесені пожежі і землетруси, цей унікальний пам'ятник архітектури і мистецтва збагачувався і розквітав. Кожен султан його прикрашав. На початку XX століття, коли Туреччина стала республікою, палацу був привласнений статус музею. В даний час він приймає туристів, і багато з того що раніше не можна було побачити простому смертному, тепер доступно відвідав музейний комплекс. Ціна квитка близько 5 доларів США. Топкапи приймає туристів з дев'ятої ранку до п'ятої години вечора в літній час і до четвертої вечора в зимовий. Вихідний - вівторок.

Пристрій палацу Топкапи

План палацу Топкапи виглядає своєрідно. Комплекс влаштований за принципом розділених 4 дворів, які мають протяжність по п'ять кілометрів. Вони оточені стіною. У першому дворі розташовані службові і підсобні приміщення, в другому - канцелярія і скарбниця. У третьому розміщені внутрішні покої і султанський гарем. Мечеть Софа, павільйони, вежа, гардеробна - розташовані в четвертому дворі. Сам палац розкинувся на сімсот тисяч квадратних метрів. У минулі часи в палаці працювало близько п'яти тисяч чоловік обслуговуючого персоналу.

Палац Топкапи в наші дні

Це воістину дивовижний пам'ятник, буквально дихаючий духом того часу. Складно просто приставити, але близько 55 тонн золота і срібла використані для прикраси інтер'єрів палацу. А чудова колекція картин, не залишиться без уваги поціновувачів живопису. До того ж тут зібрано близько дванадцяти тисяч виробів порцеляни, в тому числі представлені експонати з білого фарфору, якому немає аналогів в Європі. Серед експонатів трони султанів, виготовлені з найцінніших порід дерева і прикрашені дорогоцінними каменями, слоновою кісткою, золотом. Численні прикраси правителів і їх жінок без перебільшення є шедеврами ювелірної роботи. Більше залишили тільки Романови і Габсбурги. Крім золота і діамантів тут знаходяться Моїсеєв посох, меч Давида, жаровня Авраама, мощі Іоанна Хрестителя. Палац султанів Топкапи має розкішні парки прикрашені фонтанами і терасами і ще багато всього, що краще побачити на власні очі. Навіть досвідчених туристів цей чудовий комплекс вражає своєю величчю і оздобою. Тут зібрано безліч експонатів. І лише їх мала частина, близько 65 тис. Примірників, доступні для огляду відвідувачів.

Безумовно в даний час султанський палац Топкапи в Туреччині є значною частиною історії, культури, мистецтва цієї країни. Це один з найбагатших музеїв світу.

Новости